terminatorro Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2021 Witam Sprzęt: Płyta główna: MSI B85-G43 (MS-7816) Procesor: Intel Core i5 4460 Ram: Crucial Ballistix DDR3 1600MHz CL - 4x 4GB Karta graficzna: AMD Radeon R9 280X Dyski: Goodram C40 SSDPR-C40-240, Seagate Barracuda ST1000DM003 Zasilacz: Thermaltake SMART SE 530W 80 Plus Bronze Problem: Podczas grania (Jedi Fallen Order) w pewnym momencie komp dziwnie się zawiesił. Na monitorach miałem wiele wąskich, pionowych pasków w kolorze podobnym do chwilę temu wyświetlanego ekranu, z głośników piękne "bzzzz". Niestety tylko przycisk reset ratował w tej sytuacji. Sytuacja powtarza się za każdym razem, po 2-3 minutach gry. Podczas grania w World of Tanks (z którym nigdy nie miałem problemu) wystąpił ten sam efekt (ale po nieco dłuższym czasie - ok. 5 minut). Podczas zwykłego korzystania z kompa (internet, office itp.) nie ma żadnego problemu. Sterowniki aktualne, HWmonitor nie wykazywał wysokich temperatur (ok. 75 stopni na karcie graficznej (podczas gry w wiedźmina3 na najwyższych miewałem po 90 stopni)). Zrobiłem kilka testów: * FurMarkiem - temperatura karty graficznej utrzymywała się na poziomie ok. 75 stopni i taka sama zwiecha jak podczas grania * OCCT: - test procka bez problemu - test pamięci bez problemu - test 3D zwiecha po niecałej minucie (temp. karty 75 stopni) - test VRAM - bez problemu - test Power zwiecha po niecałej minucie (temp. karty 78 stopni) Podejrzewam kartę graficzną albo zasilacz. Karta ma ok. 8-9 lat, zasilacz 7. Z zasilaczem miałem już kiedyś mały problem, wiatrak dziwnie brzęczał więc go wymieniłem. Pasty termoprzewodzące na procku i karcie wymieniałem 2,5 roku temu (ale nie przegrzewają się). Czy ktoś miał podobny problem, lub może wskazać konkretną przyczynę mojego problemu? :) Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2021 Witam twój zasilacz to najwyższych lotów nie jest, a grafika potrafi sama zjeść 250W. wymień pastę na GPU/CPU bo pastę to tak wymienia się raz do roku u gracza... , oraz spróbuj kartę zasilić z innego gniazdka w zasilaczu. o ile się da, bo nie pamiętam ona ma zasilanie 2x8 czy 1x8+1x6 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2021 Zasilacz nie wyrabia na sekcji podłączonej pod kartę. Jak możesz, zmień przewody. Na jakiś czas może pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2021 3 minuty temu, wysio napisał: Zasilacz nie wyrabia na sekcji podłączonej pod kartę. Jak możesz, zmień przewody. Na jakiś czas może pomoże. hmmm mógł byś być trochę bardziej precyzyjny na jakie przewody ? innego koloru ? i jakiś stosowny link jakie przewody polecasz ? a jak wymiana przewodów ma wpłynąć na moc generowana przez zasilacz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2021 Zasilacze mają dwie linie +12V. Może na drugiej będzie inaczej. Spróbuj na czas testów zmniejszyć taktowania na karcie graficznej (GPU i MEM). Zmniejszy to pobór energii z zasilacza, więc jak się nie zawiesi to będzie jakiś trop. Masz jakiś miernik do prądu (multimetr) ?? Można spróbować mierzyć napięcia w czasie testów i w momencie zawieszenia się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2021 hmmm mógł byś być trochę bardziej precyzyjny na jakie przewody ? innego koloru ? i jakiś stosowny link jakie przewody polecasz ? a jak wymiana przewodów ma wpłynąć na moc generowana przez zasilacz ? Takie, które można podłączyć pod pci-e. Jeśli zasilacz nie ma takiego dodatkowego przewodu, można dokupić przejściówkę z molexa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthas5 Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2021 11 godzin temu, pietach napisał: Zasilacze mają dwie linie +12V. Akurat zasilacz kolegi terminatorro ma jedną linię +12V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...