Stefan8800 Opublikowano 1 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2021 Siemka wszystkim. Kiszę się od 2011 roku na asrocku p67 i staruszku 2500k, ale dojrzałem do tego żeby w końcu go wymienić ;_; Wybiegłem z obiegu w paru ostatnich latach ale z tego co rozumiem to jeśli chodzi o mid endowe zestawy trzeba mocno się zastanowić czy postawić sobie wydajniejsze w grach intel 11400f ale na sockecie który nie da ci większych nadziei na przyszłość i drogą płytą główną albo coś na ryzenenie np. 3600 do którego stosunkowo tanie mobo pozwoli jeszcze na ewentualny upgrade w przyszłości ale kosztem wydajności względem intela 11400. Zupełnie się nie znam na płytach głównych obecnie i boję się że wtopie kasę w coś ze słabą sekcją zasilania albo z małą ilością przydatnych rzeczy, słabym chipem audio itd. Jeśli ktoś poleci mi dobre połączenie proc+płyta do 1500 zł będę naprawdę wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saniszyn Opublikowano 1 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2021 Kilka miesięcy temu po padnięciu płyty głównej przesiadłem się na Ryzena 5 3600 + płyta Gigabyte B550 Gaming X V2 + RAM goodram ddr4 3200MHz. Myślę, że to całkiem niezły zestaw w cenie mniej więcej tej co podałeś. Ja jestem zadowolony. Specyfikacja płyty: http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/B550-Gaming-X-V2-rev-10#kf Miejsce pod 2 dyski M2, ustawienia profili wentylatorów w biosie, dobra stabilność (jak na razie). Procek i pamięć też bezproblemowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdaneel Opublikowano 1 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2021 2 godziny temu, Stefan8800 napisał: Kiszę się od 2011 roku na asrocku p67 i staruszku 2500k, ale dojrzałem do tego żeby w końcu go wymienić ;_; Wybiegłem z obiegu w paru ostatnich latach ale Jestem DOKŁADNIE tej samej sytuacji. Od "rewolucji" AMD (Ryzen 2xxx/3xxx) zastanawiam się nad wymianą. I wiesz co? - intel leci w kulki od 2011 roku co doprowadza mnie do szewskiej pasji... - intel nie zagroził pozycji AMD procesorami Rocket Lake w sposób który ktokolwiek powiedziałby o tym w superlatywach - dalej jak dla mnie Ryzen 3600 nie stanowi interesujacego przeskoku wydajności... a to racji tego że 2500K dalej jest WYSTARCZAJĄCY do wszystkiego w co gram... I tu pojawia sie pytanie: a jaką masz grafikę i w co grasz bo może jeszcze warto poczekać. No i jaką masz grafikę. I jakie dyski 🙂 Coś intel w końcu roku (?) ma zdaje sie rzucić coś na 10nm... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2021 przy zmianie z p67 na ryzena trzeba liczyć też pamięci DDR4 Zestaw ryzen 5 ,płyta a320/b450 i do tego jakieś ddr4 16GB ~1100zł za resztę możesz dokupić dysk nvme Taki zestaw to +40% fps w grach zależnych od procesora. Wymiana procesora w obecnej płycie głównej na i7 3770K to jakieś +20%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leavanny Opublikowano 8 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2021 i7-10700F + b560M https://www.komputronik.pl/product/688964/intel-core-i7-10700f.html https://www.komputronik.pl/product/713301/gigabyte-b560m-ds3h.html Zestaw przyszłościowy, jak dodasz dobrą grafikę, to starczy na długie lata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...