Jump to content

Recommended Posts

Witam. Mam problem z procesorem 5960x mianowicie występuje w nim cały czas thermal throttling, nawet na pulpicie. temperatury nie przekraczają 35-40 stopni a procesor ma obcięte taktowanie na 1.2GHz i nawet w stres testach nie wskakuje na wyższe taktowanie. System reinstalowany, pasta zmieniona, BIOS resetowany. Ktoś ma pomysł o co może chodzić? W trybie awaryjnym trzyma normalne takty, 0 problemów po 2 godzinnym teście, a jak tylko uruchomię normalnie system to 1.2 i nic nie pomaga aby go rozpędzić. 

i7-5960x

16gb ram ddr4

1080ti 

msi godlike gaming carbon

512 ssd samsung

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz poinstalowany crapware od MSI?

Jak tak to wywal go i zobacz czy to pomogło.

MSI robi tak beznadziejny soft że zamiast być pożyteczny to zarządza sobie np CPU bez wiedzy właściciela.

Mam kartę od MSI, po zainstalowaniu apki do podkręcania i rgb, nagle coś mi zaczęło samo przestawiać plany zasilania w windzie...... wywaliłem i wszystko wróciło do normy.

Edited by anqu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób screena z ustawień aktywnego planu zasilania z rozwiniętą sekcją zarządzanie energią procesora lub podaj wartości dla minimalnego stanu i maksymalnego stanu procesora, dla pewności że tej małej pierdółki nie przeoczyliśmy.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znajdź taki plik 

c:\Windows\System32\Intel\DPTF\DptfPolicyConfigTdp.dll

Jeśli uda ci się go znaleźć to znaczy że masz zainstalowane Intel(R) Dynamic Platform and Thermal Framework

to potrafi się crashować podczas startu windowsa i procek siedzi na 1.2ghz.

Usuń ten plik i zrestartuj kompa, 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z pamieci - wiec tylko pomysł bez faktów.

Było tak ,że płyta MSI Z??? z prockiem intela wstawała z 25% mocy procesora i to było max co osiągała.

Winna była zworka na płycie od ??? jakiegoś bezpiecznego uruchamiania? Tylko po przełączeniu tego cuda było dalej to samo (walnieta zworka?? ) . Pomogło włączenie w biosie jednej opcji. I tu problem nie pamietajm jakiej ale chodziło o sprawdzanie temperatury? Thermal...???

Może to Cię naprowadzi na coś.

 

-------

Sprawdziłem

Zworka to SLOW1 - masz ją na płycie - spróbuj przełączyć.

Lub w biosie - Intel adaptive termal monitor.

To pomogło przy MSI Z170 z I7.

pozdrawiam

Edited by alexvonrybka
poprawka
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

W awaryjnym jest dobrze, więc płyta, procesor i bios powinny być OK.

Pokaż monitoring, gdy procesor jest obciążony.

Powyżej na fotce widać, że procesor w max ma na wszystkich rdzeniach 3299mhz.

Odczyt zrobiony w IDLE.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...




×
×
  • Create New...