DonGemolo Opublikowano 29 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2022 Witajcie. Wymieniłem Procka Ryzena 2600 na 5700x. Mam płytę główną bazooka V2 b450 MSI. Aby upewnić się, że ta płyta wspiera te procesory, zadzwoniłem na infolinię MSI. Pan potwierdził, że tak jest, zaznaczając aktualizację biosu do wersji wskazanej. Zrobiłem aktualizację na starym procesorze i wszystko ładnie chodziło. Po wymianie na 5700x komputer odpala do biosu. Reset nic nie daje. W biosie informacje o procesorze są poprawne. Natomiast pamięci mam 3000 cl 18, a pokazuje mi 2133mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raidenorius Opublikowano 29 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2022 Jeżeli masz start do biosu i płyta widzi proca, to powinno być ok. Sprawdź opcje boot, kolejność dysków itd. Ew. Nagraj na pena inny bios (z innego pc) , także obsługujący tego cpu (najlepiej najnowszy ze strony producenta) i spróbuj tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gfiszel8 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2023 Dzień dobry. Ostatnio robiłem downgrade z Ryzen 7 5800X na Ryzen 5700X(mniejszy pobór prądu) u siostrzeńca. Po załadowaniu ustawień domyślnych i zaktualizowaniu biosu wymieniłem procesor w sockecie dało się wejść do UEFI, sam komputer się nie uruchamiał się. Załadowałem ustawienia początkowe jeszcze raz i komputer ruszył. Dlatego polecam to właśnie zrobić, może to pomoże. Dziękuję. Pozdrawiam. Grzegorz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...