Skocz do zawartości
Policzek

Hotspot osiąga 107 stopni w rtx 3080 gaming oc wg hwmonitor

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęt:

Asus prime z590

I7 10700K

Gigabyte RTX 3080 gaming oc

SPC Vero L3 700W

Witam szanownych forumowiczów, to mój pierwszy wpis, a raczej prośba o pomoc 🙂

Przejdę od razu do meritum sprawy. Otóż hotspot w mojej karcie szybko osiąga nawet 107 stopni podczas grania.  Temperatura GPU to maks 86 stopni, ramów 70. Dodam jeszcze, że wciskając alt+tab, przełączam się na hwmonitor-trwa to może 1,5sek, a na hotspocie jest już ok. 70 stopni, żeby po kilku sekundach było minimum, czyli 50 stopni. Nie wiem nawet, czy hotspot utrzymuje tę najwyższą temperaturę, czy to tylko przez moment, a potem trzyma koło 80-90 stopni.

Nic się nie dzieje przez cały ten czas, ale kartę dzisiaj odebrałem i nie spodobała mi się ta wartość, a mogę ją jeszcze oddać, choć jest na gwarancji producenta do lipca 2024.

Co z tym fantem zrobić? Nie wydaje mi się, żeby to było normalne.

Zrzut ekranu_20230109_190522.png

Edytowane przez Policzek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysokie te temperatury. Niby max temp. układu wg. specyfikacji nVidii jest 93stopnie na rdzeniu, ale 86 jest blisko tego, a raczej wskazane byłoby się trzymać z dala od max temp. by karta długo służyła.

HotSpot powyżej 100 stopni, też nie wygląda za dobrze.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robię właśnie gpu stresstest furmarkiem przy rozdzielczości 4k z 8x masa i po kilkunastu minutach wszystko jest w porządku, prócz tego hotspota. 

Po 30min test zakończyłem, nic się nie wydarzyło, maks temp. Gpu 77, ramu 70, hotspot cały czas w okolicach 104-105 stopni. 

16732956286008056772184549497588.jpg

Edytowane przez Policzek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

czy ten RTX 3080 , ma naklejkę/naklejki na śrubach od przykręcania zestawu chłodzącego ? 

bo jeśli nie posiada to, można kartę rozebrać, ( UWAGA ,nie każdy posiada odpowiednie umiejętności manualne) i wymienić pastę termoprzewodząca oraz termopady. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kartę ostatecznie zwracam sprzedającemu. Okazało się, że wymieniał termopady(nie wspomniał w ogłoszeniu), a w tej sytuacji karta straciła gwarancję, co zostało potwierdzone. B@nita pamięci akurat miały zupełnie normalne temperatury, nigdy nie wskoczyły wyżej, niż na 78 stopni, a zazwyczaj to chodziły w okolicach 70 stopni. Dziękuję komentującym. Zamykam temat. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi