Astec Opublikowano 15 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2023 Witajcie, Chciałbym zapoczątkować subiektywny ranking najlepszych procesorów (w wybranych przez Was kategoriach). Mogą być to jednostki, które w swoich czasach miały topową wydajność, takie z którymi macie najwięcej wspomnień i darzycie je sentymentem albo poprostu takie z których dobrze się Wam korzystało. Jeżeli nie możecie się zdecydować na jeden procesor mogą być dwa, trzy lub więcej. Mój subiektywny ranking: Miejsce 2. AMD Phenom II 1075T - nigdy nie używałem procesora przez tak długi czas (pracował u mnie w latach 2011-2018). Korzystałem z niego w czasach kiedy moja komputerowa świadomość była na niskim poziomie, tj. nie wiedziałem co to są FPS, pamięć podręczna procesora i że wogóle istnieje coś takiego ja undervolting. Procesor dawał radę w grach, które wyszły w czasach bliższych jego premierze, potem przejął funkcje komputera multimedialno-biurowego. Konstrukcja procesora okazała się bardzo wytrzymała, gdyż udało mu się przepracować blisko rok czasu (8000 godzin). Przeszliśmy razem dziesiątki gier, obejrzeliśmy setki filmów, napisaliśmy miliony słów, był jak wierny pies - zawsze można było na niego liczyć. Miejsce 1 AMD Ryzen 5 5600X - używany przez dwa lata procesor Zen 3 na, nie bójmy się tego powiedzieć, kultową już platformę AM4. Z powodzeniem napędzał RTX 2080 Super, później 3070 i to z więcej niż przyzwoitymi wartościami FPS-ów. Wydajny, w miarę chłodny i energooszczędny procesor. Niech o popularności CPU, a także całej platformy AM4, świadczy fakt, że procesor został sprzedany w niecałe 12 godzin po wstawieniu ogłoszenia. Przechodząc w nowe ręce przekazał pałeczkę kolejnemu Ryzenowi - dokładnie 7600X. Czy okaże się równie udany co jego poprzednik? Nie wiem, czas pokaże. Innych procesorów nie uwzględniłem w rankingu gdyż według mnie nie wyróżniały się niczym szczególnym, ot robiły to co do nich należało i to wszystko bez zbędnych fajerwerków. A jakie procesory wywarły na Was najlepsze wrażenie? Które z nich wspominacie najlepiej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 16 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2023 Przepraszam Cię, ale nie wiem ku czemu ten wątek ma służyć. Procesorów godnych uwagi było więcej, w zależności od okresu i kto na co mógł sobie " pozwolić " bo jedni w roku mogli sobie pozwolić na zakup procesorów różnych i porobić testy a drudzy mogli kupić jeden na kilka lat. Więc wypowiedź bez testów będzie bez sensu. Moje subiektywne odczucie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2023 Witojcie wrażenie to na ,nie zrobiła premiera Intel Pentium II 266Mhz i cena 5400PLN po tygodniu wbijam do znajomego a on składa dwa PC , mowie a co tam w środku ?, zaglądam a tak w każdym Intel PII 266MHz... , oraz NVidia Riva128/ZX 4MB z we/wy TV. po zmianie był odczuwalny skok wydajności. z Durona 600-800 i SDRAM na Athlon 1200 i DDR1, po czym Barton 2500+/3200+ , Athlon 64 x2 i DDR2 to był przeskok wydajności WOW i trzeba było szczękę zbierać z podłogi , i jak tym można było kręcić na magistrali z 200MHz na 380MHz , dzisiaj takie wyniki są nie do osiągniecia XD dobrym procesorem do czasu wprowadzenie fizyki w grach była seria Pheon II np. 965 , a tak po za tym to na serii FX 8000 czyli 4r/8w ludzie do dzisiaj je użytkują. przeskok na kartach graficznych z np. AGP i zakup GeForce 8800 GTS 512MB 256BIT DDR3. czy później dało się odczuć takie skoki wydajności ? , raczej dopiero jak Intel się dogadał z AMD odnośnie licencji x86 za możliwość zintegrowanie kontrolera pamięci razem z procesorem czyli seria "intel sandy bridge" i "intel ivy bridge" potem to już tylko ewolucja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2023 Będziesz tak na każdym forum zaśmiecał i ankiety robił? Na labie już założyłeś, mało ci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...