Skocz do zawartości
Nessay

Temperatura dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedawno przesiadłem sie z Barracudy IV 40 gb która miała 47* max :) i była praktycznie nie słyszałna,

teraz mam Maxtora 80gb SATA i mam uwaga! 56*!!! i do tego glosny jest, caly czas zepoli :/ ale szybki jest to fajkt, ale temperatura, i glosnosc mnie zaszokowala, myslalem, ze juz nie ma glosnych dyskow jednak sa...

jakie macie temperatury swoich dyskow (bez chlodzenia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BIV 80GB - bez chłodzenia zamknięta obudowa standard 36-37, przy pełnym obciążeinu do 52*. Przy otwartej obudowie 3-4* więcej (przy zamkniętej obudowie jest wymuszony przepływ powietrza w pobliżu dysku).

B7200.7 z blokiem wodnym i to wszystko zatopione w piance montażowej (zupełnie nie słychać z 20cm, bliżej da się usłyszeć, że pracuje, a cisza dookoła, bo test przy wyłączonych wiatrakach) - do 36-37* (chyba, że dłużej pracuję przy wyłączonych wiatrakach i woda się nagrzeje - to 4-7* powyżej temperatury wody)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co sądzicie o takich wynalazkach:

cooler master cooldrive3 jest na www.4max.pl

albo Zalman ZM-2HC1 czy tez CoolerMaster DCD-4002

warto takie chlodzenie sttosować? 

czy lepiej jakis wiatrak i juz?

Strasznie drogie to! Lepiej podczepić od spodu jakiś wiatrak 80x80 na 5v - zapewniam że będzie się sprawował wyśmienicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weronica - a  skąd wiesz ile ma stopni??

Uzywam programow Dtemp i Speedfan

no to bardzo dziwne

ja mam 2 takiie caviary i na zadnym z nich żaden soft nie pokazuje temp hdd (caviary po prostu nie obsługują smarta w tym zakresie)

A to nie jest przypadkiem tak że Caviar po prostu nie ma czujnika temperatury?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...