Dawid4815 Opublikowano 13 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2024 Hej, mam problem z niektórymi grami (Far Cry 6, Cyberpunk 2077, AC Valhalla). Pomimo wysokiego FPS, gra nie działa płynnie. Np. wbudowany benchmark Cyberpunka pokazuje średnio 125 FPS, a podczas samej rozgrywki czuję, jakby było to niestabilne 30 FPS (mimo, że jest rzekomo te 100-120 FPS). Far Cry 6 zaś działa płynnie gdy FPS przekroczy 100. Gdy oscyluje w wartościach typu: 80-90 FPS - ponownie: uczucie grania de facto w niestabilnych 30stu. Temperatury GPU i CPU w normie (poniżej 80 stopni), sterowniki najnowsze, win 11 też. Problem występuje i z v-sync i bez, z limitem klatek i bez, niezależnie od ustawień graficznych. Mam RTX'a 4080, i7 13700H i 32 GB RAM (4800 MHz w trybie dual channel) oraz dysk SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregory_portman Opublikowano 13 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2024 5 godzin temu, Dawid4815 napisał(a): Hej, mam problem z niektórymi grami (Far Cry 6, Cyberpunk 2077, AC Valhalla). Pomimo wysokiego FPS, gra nie działa płynnie. Np. wbudowany benchmark Cyberpunka pokazuje średnio 125 FPS, a podczas samej rozgrywki czuję, jakby było to niestabilne 30 FPS (mimo, że jest rzekomo te 100-120 FPS). Far Cry 6 zaś działa płynnie gdy FPS przekroczy 100. Gdy oscyluje w wartościach typu: 80-90 FPS - ponownie: uczucie grania de facto w niestabilnych 30stu. Temperatury GPU i CPU w normie (poniżej 80 stopni), sterowniki najnowsze, win 11 też. Problem występuje i z v-sync i bez, z limitem klatek i bez, niezależnie od ustawień graficznych. Mam RTX'a 4080, i7 13700H i 32 GB RAM (4800 MHz w trybie dual channel) oraz dysk SSD. Jaki monitor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 13 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2024 46 minut temu, gregory_portman napisał: Jaki monitor? u panie to jest Laptok zakładam 16 cali i rozdzielczość 2560-1600 ? fakt autor wątku mógł by napisać jakiego Laptopa dotyczy problem - producent model. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid4815 Opublikowano 13 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2024 (edytowane) Gigabyte Aorus 17h BXF Ekran 17', 360 Hz, 1920x1080 Podkreślam: temperatury są w porządku. Większość gier (poza wymienionymi powyżej) nie ma problemu z płynnością i np. taki The Last of Us przy 80 FPS wygląda na 80 FPS, zaś np. Far Cry 6 przy 80 to koszmar. Gry zaktualizowane do najnowszych wersji, choć przy starszych wersjach problem miał tą samą intensywność. Edytowane 13 Maja 2024 przez Dawid4815 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid4815 Opublikowano 13 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2024 Próbowałem: - aktualizacja sterowników (wszystkich, nie tylko karty graficznej) - różne ustawienia pliku wymiany (bez, z, automatycznie sterowane przez system, ręczne itd.) - v-sync włączony, wyłączony z poziomu Gigabyte Control Center i NVIDIA Control Center - ustawienia domyślne sterowników NVIDIA - różne tryby pracy laptopa: energooszczędny, domyślny, gamingowy, power - aktualizacja Windowsa do najnowszej wersji - włącz/wyłącz tryb gry w ustawieniach Windowsa - zainstalowanie problematycznych gier na czystym Windowsie, tzn. bez zainstalowanych jakichkolwiek innych gier i programów (by nic zbędnego nie pracowało w tle) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 13 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2024 A próbowałeś w NVidia control panel tryb maksymalna wydajność? Nie musisz zmieniać ustawienia globalnego tylko dla konkretnych gier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid4815 Opublikowano 13 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2024 Tak, mam maksymalną wydajność ustawioną globalnie. Próbowałem też bez tej nastawy i nic, bez widocznych rezultatów na plus/minus. Mam wrażenie wręcz, że np.taka Valhalla płynniej działała na moim starym lapie, z RTX'em 2060. Choć tam było 35 fps średnio, a tu mam: 160 poza miastami, i ok. 80-100 w miastach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2024 Odświeżanie się dynamicznie zmienia i jest zsynchronizowane z fps? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obsceniczny Opublikowano 12 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2024 W samej grze możesz spróbować wyłączyć "pakiet tekstur HD". U mnie w FC5 powodował on problemy z obrazem pomimo grania na RTX 4080. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pikon26 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 Witam wszystkich mam podobny problem co autor czy problem został rozwiązany ? Z góry dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 Taki sam ? Czyli fps nie skacze, tylko dostajesz 1ms freeza ? tak jak wyżej zrobiłeś wszystkie kroki ze sterownikami i opcjami w grach, typu rozdzielczość, odświeżanie, v-sync, sprawdziłeś połącznie z monitorem, użyłeś oryginalnych przewodów, Karta i Monitor używają tech samych technologii ( Gsyns,freesync) ? Sprawdziłeś temperatury, problem wstępuje od zawsze czy jakoś okresowo, tylko w grach czy na pulpicie też się lubi zwiesić? Podaj sprzęt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4bluedog Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 Godzinę temu, Pikon26 napisał(a): Witam wszystkich mam podobny problem co autor czy problem został rozwiązany ? Z góry dziękuję Hej. Jeżeli też masz laptopa to może kombinowałeś i aktualizowałeś sterowniki np. z poziomu zainstalowanego oprogramowania NVIDIA. W laptopach dosyć często prawidłowo działają jedynie sterowniki dawane przez producenta ze strony internetowej wsparcia albo z oprogramowania producenta do aktualizacji sterowników laptopa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 na szybko HWinfo lub MSi afterburner https://www.youtube.com/watch?v=6NNsb1l6nO8 w Windowsie wpisz: Podgląd zdarzeń -> Dzienniki Systemu Windows -> System - interesują nas czerwone Błędy i krytyczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pikon26 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 (edytowane) To jest laptop Asus Tuf Gaming A15 RTX 4070 R9 7940hs Ram DDR5 16gb 4800Mhz Problem wcześniej nie występował Temp są okej Sprawdziłem i mam trochę sporo tych błędów czerwonych Edytowane 3 Grudnia 2024 przez Pikon26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 sterowniki lub zarzadzanie energia plan zasilania na najwyższą wydajność Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pikon26 Opublikowano 4 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2024 Również to zrobiłem wszystkie sterowniki aktualizowałem plan zasilania na najwyższa wydajność kombinowałem w paneli NVIDIA i dalej ten sam efekt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2024 Witam może trochę trzeba by pokombinować ale można by coś na np. YT wstawić, aby zamieścić krótki filmik z opisywanym problemem z włączonym i ustawionym msi afterburner . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 4 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2024 (edytowane) To ich nie aktualizuj tylko reinstaluj Edytowane 4 Grudnia 2024 przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ImAho Opublikowano 9 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2024 A takie pytanie ustawiałeś odświeżanie w grach ręcznie ? Czy zostawiłeś ustawienia domyślne np 60 Hz ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...