Mr.T... Opublikowano 16 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2025 Czyli prawidłowo A2 B2 także pozostaje zabawa z CL , ale czy warto ? przecież czy będzie 6200MT/s czy 6400MT/s to nie przybędzie od tego FPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszekkce608 Opublikowano 16 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2025 (edytowane) wiem ale skoro mam pamięci 6400 mhz to fajnie by było żeby tak działały no ale trudno najwyżej zamienię na inne które są na liście.. I jeszcze jedno sa dwie opcjew biosie jak na screenie jak wyłącze to w occt procesor w teście pracuje na 5300mhz jak opcja jest włączona to tylko na 5000mhz Dawno nie składałem jak mówiłem czytałem o niestaobilnościach tych cpu itd.. ale czemu ta opcja włączona na performance zabiera 300mhz.. przy teście occt Edytowane 16 Sierpnia 2025 przez lukaszekkce608 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 16 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2025 przecież Tobie napisałem że to czy pamięć wystartuje i będzie działać stabilnie na profilu XMP jest zależne od: zintegrowanego kontrolera pamięci ram w procesorze ( opcja wymienisz CPU na i7 lub i9 ) ? to jak płyta główna poprowadzi pamięci ( a gigabyte to... , jak sie trafi ) oraz samych modłów pamięci ( a kupiłeś chyba najtańsze ) także nie dołożyłeś cegiełki aby profil XMP działał stabilnie tylko przyjąłeś pójdę po taniości i nie patrz tylko na listę QVL bo tam są modły przetestowane na danej płycie głównej ale nikt nie pisze na jakim CPU ?? , i to ze jakiś pamięci nie ma na liście to nie znaczy ze nie będą działać na profilu XMP tylko że nie zostały przetestowane np. Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32 (IR-6400D564L32S/32GDC) takie są np. na liście Pamięć ADATA XPG Lancer Blade, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32 (AX5U6400C3216G-DTLABBK) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszekkce608 Opublikowano 16 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2025 8 minut temu, Mr.T... napisał(a): przecież Tobie napisałem że to czy pamięć wystartuje i będzie działać stabilnie na profilu XMP jest zależne od: zintegrowanego kontrolera pamięci ram w procesorze ( opcja wymienisz CPU na i7 lub i9 ) ? to jak płyta główna poprowadzi pamięci ( a gigabyte to... , jak sie trafi ) oraz samych modłów pamięci ( a kupiłeś chyba najtańsze ) także nie dołożyłeś cegiełki aby profil XMP działał stabilnie tylko przyjąłeś pójdę po taniości i nie patrz tylko na listę QVL bo tam są modły przetestowane na danej płycie głównej ale nikt nie pisze na jakim CPU ?? , i to ze jakiś pamięci nie ma na liście to nie znaczy ze nie będą działać na profilu XMP tylko że nie zostały przetestowane np. Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32 (IR-6400D564L32S/32GDC) takie są np. na liście Pamięć ADATA XPG Lancer Blade, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32 (AX5U6400C3216G-DTLABBK) tak wiem ale najtańsze nie były zresztą to nie ma znaczenia , wszytsko działa na profilu xmp2 czyli o 200mhz mniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano 22 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2025 Ten procesor nie wspiera pamięci 6400 MT/s, wspiera do 5600 MT/s. Nic dziwnego że z XMP masz problemy z pamięcią... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano 22 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2025 (edytowane) W dniu 16.08.2025 o 12:36, lukaszekkce608 napisał(a): Witam mam pewien problem z tymi pamięciami.mianowicie przy włączonym profilu xmp1 6400mhz mam sporadyczne zawieszania się systemu .a także gry czasem się zawieszają. Memtest pokazuje już pierwsze błędy przy pierwszym teście. Płyta główna to gigabyte z790 d ax, CPU i5 14600kf. Przy włączonym profilu xmp2 na 6200mhz memtest przechodzi cały też brak błędów .a także brak sporadycznych zawieszeń. Pamięci w specyfikacji płyty głównej obsługiwanych pamięci nie ma moich pamięci. Wynika z tego że pamięci są raczej dobre skoro bez włączonego profilu xmp1 przechodzą wszystkie trzy pozytywnie. Pytanie co mogę zrobić żeby działały z prędkością 6400mhz bez błędów. Możesz poluzować timingi lub obniżyć taktowanie do 6200 MHz. Nikt nie gwarantuje, że pamięci będą działać tak jak pisze w specyfikacji tychże. Ważne jest by trafić na procesor z dobrym kontrolerem. 2 godziny temu, BlackWhite46 napisał(a): Ten procesor nie wspiera pamięci 6400 MT/s, wspiera do 5600 MT/s. Nic dziwnego że z XMP masz problemy z pamięcią... Nie ma też nic dziwnego w tym, że pamięci działają powyżej wspieranej wartości przez procesor. To jest po prostu minimum jakie gwarantuje producent. Edytowane 22 Sierpnia 2025 przez Pzgr. 39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2025 17 minut temu, Pzgr. 39 napisał(a): Nie ma też nic dziwnego w tym, że pamięci działają powyżej wspieranej wartości przez procesor. Nie powinno też dziwić, jeśli pamięci NIE działają powyżej wspieranych przez procesor prędkościach. W dniu 16.08.2025 o 12:36, lukaszekkce608 napisał(a): Witam mam pewien problem z tymi pamięciami.mianowicie przy włączonym profilu xmp1 6400mhz mam sporadyczne zawieszania się systemu .a także gry czasem się zawieszają. Memtest pokazuje już pierwsze błędy przy pierwszym teście. Nie ma problemu - po prostu kontroler nie podkręcił się tak łatwo do 6400MT/s (max dopuszczalna przez producenta CPU prędkość RAM to 5600 MT/s). Jeśli tak bardzo zależy Ci na podkręceniu do tych 6400 (wzgl. obecnego 6200 MT/s), to możesz dalej podnosić napięcia (co oczywiście niesie za sobą ryzyko uszkodzenia, jeśli przesadzisz), zwiększać ilość cykli opóźnienia itd. itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano 22 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2025 (edytowane) 59 minut temu, Kyle napisał(a): Nie powinno też dziwić, jeśli pamięci NIE działają powyżej wspieranych przez procesor prędkościach. No tak, ale ja nie pisze nic o tym, że pamięci muszą działać z profilu XMP. Edytowane 22 Sierpnia 2025 przez Pzgr. 39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 22 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2025 Myślisz że zakładając kolejny watek coś się zmieni ? 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qpek Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 Witam Cię forumowiczu Walka jaką podjąłeś nie jest warta poświęconego czasu i pieniędzy. Nawet jeśli ci się uda uzyskać stabilną pracę przy tych 6400 MT/s to przyrost wydajności będzie bardzo mały w stosunku do stabilnych 6200 MT/s. Proszę zrób test wydajności OCCT pamięci RAM i będziesz widział ile możesz uzyskać przepustowości pamięci. (test wykonasz w zakładce benchmark wybierasz memory/bandwitch i z rozwijanego menu memory) Też walczyłem z pamięciami na platformie AMD AsRock B650M-HDV/M.2 i otrzymywałem nawet paradoksalne wyniki w stosunku do oczekiwań wynikających z ustawień. np. na profilu XMP miałem niższe wyniki transferu niż przy automatycznym ustawieniu timingów przez UEFI. Przy stabilizowaniu pamięci ważne jest także napięcie VDDP które to na AMD powoduje często problemy ze stabilnością. Ostatecznie pamięci Patriot Viper Venom 2x16GB 7000MT/s działają stabilnie i trochę szybciej niż w profilu XMP. Wynik na załączonym zrzucie ekranu z OCCT. Porównując do poprzednich Kingston Fury 2x8GB 6000MT/s otrzymałem tylko 3-4 GB/s więcej. Pamięci wymieniłem na większe przy okazji szybsze ze względu na posiadaną integrę 760M w Ryzen 8600G. Jest sporo informacji które przekazał Zmaslo w teście pamięci DDDR5. Link poniżej. Także życzę samych sukcesów w ustawianiu, podkręcaniu i stabilizowaniu pamięci. Czekam też na twój test przepustowości pamięci przy 6200MT/s W OCCT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ten co bigos głową miesza Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 3 godziny temu, Qpek napisał(a): Witam Cię forumowiczu Walka jaką podjąłeś nie jest warta poświęconego czasu i pieniędzy. Nawet jeśli ci się uda uzyskać stabilną pracę przy tych 6400 MT/s to przyrost wydajności będzie bardzo mały w stosunku do stabilnych 6200 MT/s. Proszę zrób test wydajności OCCT pamięci RAM i będziesz widział ile możesz uzyskać przepustowości pamięci. (test wykonasz w zakładce benchmark wybierasz memory/bandwitch i z rozwijanego menu memory) Też walczyłem z pamięciami na platformie AMD AsRock B650M-HDV/M.2 i otrzymywałem nawet paradoksalne wyniki w stosunku do oczekiwań wynikających z ustawień. np. na profilu XMP miałem niższe wyniki transferu niż przy automatycznym ustawieniu timingów przez UEFI. Przy stabilizowaniu pamięci ważne jest także napięcie VDDP które to na AMD powoduje często problemy ze stabilnością. Ostatecznie pamięci Patriot Viper Venom 2x16GB 7000MT/s działają stabilnie i trochę szybciej niż w profilu XMP. Wynik na załączonym zrzucie ekranu z OCCT. Porównując do poprzednich Kingston Fury 2x8GB 6000MT/s otrzymałem tylko 3-4 GB/s więcej. Pamięci wymieniłem na większe przy okazji szybsze ze względu na posiadaną integrę 760M w Ryzen 8600G. Jest sporo informacji które przekazał Zmaslo w teście pamięci DDDR5. Link poniżej. Także życzę samych sukcesów w ustawianiu, podkręcaniu i stabilizowaniu pamięci. Czekam też na twój test przepustowości pamięci przy 6200MT/s W OCCT. Weż ty nie wstawiaj tego patafiana.. są lepsze kanały i źródła a nie jakieś skwaszone masło.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano 1 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2025 On 8/16/2025 at 12:35 PM, lukaszekkce608 said: Pytanie co mogę zrobić żeby działały z prędkością 6400mhz bez błędów. Nic 🙂 Jeśli nie działa stabilnie na XMP, to nie działa stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silwerek Opublikowano 1 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2025 11 minut temu, BlackWhite46 napisał(a): Nic 🙂 Jeśli nie działa stabilnie na XMP, to nie działa stabilnie. A tam od razu nic - może przecież zmienić płytę główną i procesor, na nowej może działać lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano 2 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 23 hours ago, silwerek said: A tam od razu nic - może przecież zmienić płytę główną i procesor, na nowej może działać lepiej. No i też same kości RAM, ale jedyną opcją bez wymieniania sprzętu to wyłączyć XMP lub przełączyć na inny profil. Mi to wygląda na dość dobre rozwiązanie... 🤷♂️ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kooba37 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2025 Cześć, mam problem z odpaleniem XMP w komputerze po kupieniu nowych kości pamięci. Po włożeniu ich do komputera i włączeniu profilu XMP1 komputer się włączał wiatraki kręciły ale nie ruszał. Nic się na monitorach nie zaświecało. Raz jak poczekałem jakoś dłużej to się włączył ale się zawieszał i trzeba było resetować. Pomyślałem że update biosu pomoże ale zupdatowałem do F15 i po włączeniu XMP działął normalnie, taktowania w CPU-Z były wyższe, pod dużym obciążeniem też działał, ale przy następnym uruchomieniu po chwili się zawiesił i już nie ruszył tylko tak jak wcześniej wiatraki kręciły ale zero sygnału na monitorach. Resety nie pomagały. Pomogło wyjęcie jednej kości ramu (slot 4) włączenie na tej jednej, wyłączenie a później odpalenie znowu na dwóch, przy czym jak już się wyłączyło to zmieniłem znowu XMP na disable i działa normalnie. Proszę o pomoc jak to naprawić. Nie wiem czy to istotne ale jak był odpalony profil XMP ale komputer działał to czerwone diody na płycie głównej albo migały raz jedna raz druga albo się cały czas świeciło. Pozdrawiam Mój sprzęt: Mój zestaw to: Płyta główna Gigabyte B760 GAMING X DDR4 Procesor Intel Core i5-12400F RTX3060Ti Gigabyte Ram taki jak na screenach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2025 Profile OC (XMP) nie dają gwarancji, że będą działać poprawnie. Widzę, że profile nonOC masz bardzo wolne (jedynie 1200 MHz - taki niestety masz RAM), w związku z czym rozważ manualne OC, skoro chcesz podkręcać. Przykładowo profil nonOC 3200 MT/s (1600 MHz) wygląda następująco (gdybyś chciał coś takiego ustawić jako baza do ew. OC): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 6 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2025 @Kyle dobrze radzi. 👍 Ja zaproponowałbym 3000MT/s ale timingi z profilu 3200MT/s czyli 16-18-18-34 jeśli wstanie i będzie działać to wtedy powalczysz dalej. Kiedy bawiłem się swoimi ramami (miałem identyczne Kingstony) to podniesienie napięcia do 1.365v dało mi dobre rezultaty i pamięci z 3200 wstały na 3733MT/s. Teoretycznie nic nie powinno się stać do 1.4v ale nie szedłem nigdy tak wysoko. Myślę że warto sprawdzić czy banki pamięci na płycie nie są uszkodzone. Przedmuchaj sprężonym powietrzem i spróbuj też obsadzić je w 2 innych bankach zamiast A1-B1 daj A2-B2. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kooba37 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2025 Dzięki wielkie panowie! Ogólnie na wcześniejszych ramach wszystko śmigało, płyta główna jest dosyć nowa ma pare miesięcy. Spróbowałbym zrobić to co pisze @Funky_Panda ale nie do końca wiem jak. Zgaduje że trzeba wejść do biosu ale nie wszystko rozumiem i nie wiem co się gdzie zmienia. Dalibyście rade jakoś tak to wytłumaczyć? nie chciałbym puścić komputera z dymem xD Udało mi sie znaleźć jak zmienić na te 3000MT/s i napięcie wiem gdzie zmienić, ale tych timingów totalnie nie ogarniam. I teraz jest 2200MT/s z hakiem nie wiem czy tak ma być? Na screenie jest 3300 ale to teraz zmieniłem - oczywiście nie zapisałem tylko sprawdzałem czy to ta opcja. / Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 6 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2025 (edytowane) Jesteś w właściwym miejscu do ustawiania częstotliwości i opóźnień. Musisz jeszcze podnieść napięcie. Wypróbuj: System memory mulitplier - ustaw 3000, CAS Latency 16, tRCD 16, tRP 16, tRAS 36 (lub 38). Nie ruszaj Advanced Timing Control. Jeśli nie wstanie to zmniejsz na 2933MT/s potem 2666MT/s lub spróbuj jeszcze raz przy 2933-3000MT/s ale zwiększ wartości na 18-22-22-42. Niestety ręczne ustawianie timingów to droga przez mękę i trzeba znaleźć swój własny profil który IMC w Twoim procesorze obsłuży. Dziwne że intel takie cyrki odstawia, przy 2 modułach 12400f zwykle śmigają bez problemu na 3600 CL16 ale cóż "silikonowa loteria". Ponieważ komp może walić blue-screenami to proponuję zainstalować na jakimś dysku system "na straty" zamiast rezać na systemie którego używasz na co dzień bo jest szansa że przy testach rozwali Ci system. [Edit] Nie wiem jak to się nazywa u Ciebie w BIOS-ie ale szukaj czegoś w stylu "DDR voltage". Standardowo będzie 1,2v do ustawień wyżej wymagane jest 1.35v i tutaj masz pewien zapas 1.365v nie powinno nic usmażyć super szybkie ramy (np. 4000Mt/s) śmigają na 1,4v. Mnie wystarczyło 1.355v (zacząłem od 1.365v i szedłem w dół) żeby pamięci się ustabilizowały. Jeśli nie jesteś pewny zrób zdjęcie i wrzuć najpierw tutaj. Powodzenia Edytowane 6 Grudnia 2025 przez Funky_Panda literówki 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kooba37 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2025 (edytowane) . Edytowane 6 Grudnia 2025 przez Kooba37 wiadomość się podwoiła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kooba37 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2025 (edytowane) Dzięki bardzo, ruszył na tych ustawieniach od Ciebie, dioda na płycie głównej się nie świeci. Zobaczymy czy nie będzie wywalał, tylko jedno mnie zastanawia. Generalnie jakiś czas temu jak go oddałem do serwisu właśnie na wymiane procesora i płyty głównej (wtedy myślałem że go daje po prostu z racji przegrzewania się ale telefonicznie ustaliliśmy to jest do wymiany), stwierdzili że jest zrobiony nowy system itd. Ale jak się go odpala był stary system nadal (win11) i win10 i przy bootowaniu trzeba było wybrać który się chce odpalić. No i tamta 10 stała pusta bo jej nigdy nie używałem ale teraz po tych zmianach już się z automatu odpaliła 11, więc nie wiem czy to normalne zachowanie. I jeszcze jedna rzecz - nie dało się ustawić napięcia 1,365 bo przeskakują co 0,01 więc albo 1,36 albo 1,37 więc uznałem że 1,36 bezpieczniej. Jednak mały update, po jakimś czasie komputer jakby "zasyczał" (?) i się zrestartował więc chyba coś musimy jeszcze pokombinować. A wybór windowsa znowu się pojawił więc ten temat jednak nieistotny. Podczas tego restartu też się znowu zaświeciły diody od biosu. Jest sens odpalać test na OCCT? wyciągniemy z tego jakieś informacje? Edytowane 6 Grudnia 2025 przez Kooba37 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 6 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2025 Wydaje mi się że z Twoją płytą i/lub zasilaczem może być coś nie tak skoro usłyszałeś "syczenie". Zdalnie nie bardzo wiem co mógłbym Ci jeszcze doradzić. Proponuję wizytę w serwisie 😞 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kooba37 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2025 Znaczy to mogło pójść z głośników bo akurat oglądałem film na YT, ale nie mam pewności. Zobaczę czy te crashe będą sie powtarzać, jak tak no to będę myślał. Właśnie zasilacz mam 520W tylko i to całkiem stary bo już 7 lat ma, nie noname bo to seasonic jakiś tam lepszy był wtedy no ale wiek też może robić swoje. W każdym razie dzięki wielkie za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2025 Mam zasilacz Seasonic Platunum Fanless, który ma pewnie z te 10 lat i nie ma problemów z działaniem PC, ale ja nie podkręcam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...