Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce RTX 5000 (Blackwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

Witam 

popatrz czy możesz ściągnąć 566.36

Znalazłem sterowniki, jutro zainstaluje.

Natomiast przez przypadek uderzyłem/szturchnąłem ciałem obudowę i znowu wiatraki 100% i brak obrazu. Docisnąłem GPU, RAM i odpaliłem sprzęt. Następnie delikatnie ręką uderzyłem obudowę z tą samą siłą, co wcześniej szturchnąłem i ok, działa, ale jak już mocniej walnąłem to znowu 100% Fan i black screen. Czyli wychodzi że coś nie styka. Sprawdziłem jeszcze dociśnięcie kabli do GPU i na razie tyle.

Co może nie stykać, że tak komp reaguje?

Ale ewidentnie nie chodzi o soft. Karta jest na podpórce, nie wisi i nie wygina slotu PCI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, karro napisał(a):

sprawdz kabel od gpu

Dzięki za odpowiedź. Na razie tylko zdążyłem się upewnić, że kabel dociśnięty jest do przejściówki 12VHPWR i sama przejściówka do GPU. Jutro będę kombinował więc podpowiedz, co tam dociskać i sprawdzać. Docelowo będę zmieniał zasilacz na korsarza RM ATX 3.1. Teraz mam korsarza CX750F. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, effect napisał(a):

Jutro będę kombinował więc podpowiedz, co tam dociskać i sprawdzać.

czyli wychodzi na to ze chytrusek zakupił nowego PC ale zasilacz z poprzedniego PC wziął i to taki co ma 5lat + ...

co sprawdzić ?

czy płyta główna jest dokładnie przykręcona na wszystkie śruby , i wszystkie wtyczki bym wyjął i ponownie wpoił , łącznie z kablami od monitora czy wtyczki są wsunięte do końca.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Mr.T... napisał(a):

czyli wychodzi na to ze chytrusek zakupił nowego PC ale zasilacz z poprzedniego PC wziął i to taki co ma 5lat + ...

co sprawdzić ?

czy płyta główna jest dokładnie przykręcona na wszystkie śruby , i wszystkie wtyczki bym wyjął i ponownie wpoił , łącznie z kablami od monitora czy wtyczki są wsunięte do końca.    

Masz dobrą intuicje. Pokukałem organoleptycznie i wystarczy że delikatnie poruszam kablami w okolicy przejściówki 12VHPWR i jest zwis (dosłownie smyrnięcie, same łączenie kabli jest dociśnięte na maxa). Więc to chyba kwestia tego miejsca. Nie wiem czy przejściówki, czy samego wejścia do GPU - mam nadzieje, że problem nie dotyczy samego wejścia do GPU. Zasilacz kupiłem coś 2 lata temu.  Celuje w nowego korsarza RM ATX 3.1 1000W, jak jest coś pewniejszego to plz zapodaj. Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem, kupione, dzięki za polecajkę.
Z innej beczki, podczas szukania widziałem "Gigabyte Aorus Elite Platinum ATX 3.1 1000W" - mają sens te zasilacze marek typu Asus/Giga ? Cenę trzymają na poziomie tych lepszych, chyba za nic tych certyfikatów nie dają?

Edytowane przez effect

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacze temat rzeka xD 

ilu użytkowników tle będzie opinii , jeden powie że ten albo tamten jest lepszy bo ma lepsze bebechy itd., jak producent daje 10 lat gwarancji no to chyba o czyś świadczy, ale niesmak pozostaje jak sie okaże że można było lepiej zainwestować pieniądze i tutaj trzeba by szukać testów/recenzji danego modelu i co tam jest faktycznie w środku i kto to wyprodukował  

przeważnie ciche zasilacze są z wiatrakami 135/140mm , fizyki nie da sie oszukać że zasilacz z wiatrakiem 12mm będzie cicho pracował xD  

jak ktoś chce to nie jest aż takim problemem poklikać i popatrzeć kto jest faktycznie producentem a kto tylko przykleja swoja naklejkę , i można sie zdziwić że niby Asus bo TOP to owszem SeaSonic ale już niższe modele to lista wcale nie jest taka krótka , FSP/Fortron, SilverStone, Chieftec, Thermaltake i Deepcool, a naklejka dalej Asus 

dla Gigabyte produkuje Xiamen Metrotec Electronic Industry Co (MEIC) OEM producent , jak nie tak dawno wtykałem wtyczki do zasilacza tej firmy i jak by nie zapinka to chyba wtyczka sama by wysunęła sie z gniazda , o no i nie zapominajmy o serii wybuchowych zasilaczy xD , a czy w tym modelu wskazanym przez Ciebie będzie lepiej ?   

dla mnie jest ok wtedy jak przy obciążeniu CPU +GPU na 100% na wszystkich liniach jest napięcie  0.1-0.3 + czyli np. 5.1v ,12.1v itd. a nie poniżej np. 4.9 v i 11.9v  ale to dopiero można samemu sprawdzić po zakupie i testach xD     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 20.05.2025 o 08:38, effect napisał(a):

Hej, Lexar Ares RGB, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32 (LD5EU016G-R6400GDLA).

Wczoraj do końca dnia był spokój, a dzisiaj po włączeniu kompa karta przestała słać sygnał na etapie ekranu logowania do systemu. Także wcześniejsze podejrzenia odpadają.

ja bym jeszcze sprawdził inny kabel  (zakladam że masz kabel hdmi) miałem podobny objaw i wymiana kabla pomogła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

dla mnie jest ok wtedy jak przy obciążeniu CPU +GPU na 100% na wszystkich liniach jest napięcie  0.1-0.3 + czyli np. 5.1v ,12.1v itd. a nie poniżej np. 4.9 v i 11.9v  ale to dopiero można samemu sprawdzić po zakupie i testach xD     

Na techPU wypada całkiem nieźle - https://www.techpowerup.com/review/seasonic-focus-gx-atx-3-0-850-w/6.html

Kiedyś Enermaxy Platimaxy stały wysoko, ale coś nie widzę ich teraz w sklepach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, effect napisał(a):

Kiedyś Enermaxy Platimaxy stały wysoko, ale coś nie widzę ich teraz w sklepach.

Coś tam można jeszcze kupić w owocowym sklepie , fakt wedle przeprowadzanych testów zasilacze dobrze trzymały napięcia , ale brak promowania przez youtuberów , oraz z tego co pamiętam to krótkie okresy gwarancyjne , w tamtym czasie już standardem była gwarancja 60 miesięcy a tu producent decydował sie ino na 24 miesiące. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załóżmy oczywiście, że obie karty są sprawne. Chyba nie ma sensu robić takiego porównania z założeniem, że jedna z nich będzie miała jakąś wadę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi