stempel91 Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca ile lat ma ten zestaw a w szczególności zasilacz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tzpl1 Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca (edytowane) Cześć, Zasilacz 750W dla 9070 XT w wersji OC może okazać się dosłownie "na styk". Twój model GPU ma rekomendowany zasilacz 850W i 3 złącza 8 pin. 2 sprawa, nie napisałeś czy się bawiłeś w UV/OC karty. Jeśli robiłeś uv rdzenia i wszystko działa dobrze poza jedną grą, to zrób osobny profil dla tej gry w adrenaline i dodaj +20 mv na rdzeniu w stosunku do ustawień uv. Jeśli zwiększałeś power limit na max to zmień na domyślny (wiem, zmniejszy to wydajność i pozbawia sens uv, ale to jednak zasilacz 750W na 9070xt). U mnie tego typu cyrki właśnie, działy się na kartach amd przez ostatnie lata tylko jak przesadzałem z uv. 3 sprawa, zdarza się, że afterburner nie lubi się z adrenaline i vice wersa. Osobiście, ale to subiektywne moje zdanie, nie rozumiem po co korzystać z obcych rozwiązań na kartach amd skoro adrenaline ma wszystko co trzeba. Ja bym zaczął od usunięcia afterburnera i przywrócenia ustawień domyślnych w adrenaline i włączył tego stalkera. Pamiętaj żeby NIC nie ruszać wcześniej w zakładce 'wydajność' w oprogramowaniu amd. Karta będzie wówczas działać tak jak producent jej przykazał :). Jeśli to nic nie zmieni, i masz taką możliwość, to sprawdziłbym kartę na innym komputerze z mocniejszym zasilaczem. Jeśli nie, to na domyślnych ustawieniach karty odpal jakiś syntetyk typu time spy i za pomocą HWmonitor sprawdź jak wygląda napięcie 12V podczas 100% obciążenia GPU. Jeśli w syntetyku z obciążoną kartą spada w okolice 11,6-11,7V to można myśleć o wymianie zasilacza. W przypadku piku poboru gpu z mocno obciążonym cpu podczas grania w grę może chwilowo spaść jeszcze sporo niżej jeśli zasilacz jest 'na styk', co powoduje uruchomienie zabezpieczeń na zasilaczu, lub w sterowniku gpu. Edytowane 27 Marca przez Tzpl1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca Przecież tej karty już nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deith24 Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca Zasilacz ma 8 miesięcy był kupiony nowy. Po instalacji sterowników nic nie ruszałem w adrenaline. Na ten moment nawet nie mogę zainstalować sterownikow na nowo w połowie instalacji ekran gaśnic nie dostaje sygnału i wentelatory karty rozkręcają się na 100% i nic nie można zrobić. I tak przy każdej próbie włączenia komputera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca Jak mam taki problem to wtedy wyjmuję wszystkie dyski, odpalam stareńkiego 160gb na sata nowy system i wtedy wiem gdzie jest błąd: czy poleciała karta czy problem z systemem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deith24 Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca Na starej karcie działa bez zarzutu. Usunę jeszcze msi afterburnera i zobaczymy czy coś to wniesie do sytuacji. Czytałem że pojawiają się problemy z sterownikami tych nowych kart względem najnowszego Windows 11 ale to tylko gdybanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca wywal ja przed jakim kolwiek dzialaniem z hardwarem usunal bym twardo sterowniki z poziomu trybu awaryjnego i zainstalował na nowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca Ja bym sprawdził, czy przy pełnym obciążeniu HotSpot nie oscyluje w rejonach 100 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca Witam a zastanawiałem sie czy już kupować , to chyba jednak sie wstrzymam https://www.youtube.com/watch?v=REHkICzGSv8 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deith24 Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca 15 minut temu, stempel91 napisał(a): wywal ja przed jakim kolwiek dzialaniem z hardwarem usunal bym twardo sterowniki z poziomu trybu awaryjnego i zainstalował na nowo. Wszystko było usunięte z trybu awaryjnego za pomocą ddu i programu od amd do usuwania syeronikow. Nic to nie daje. Co do temperatury na ten moment nie jestem w stanie zagrać w co kolwiek bo problem występuje już przy instalacji sterowników. Tylko po pierwszej instalacji mogłem chwilę zagrać po czy stalo się to co opisałem w pierwszym wpisie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tzpl1 Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca Godzinę temu, Deith24 napisał(a): Zasilacz ma 8 miesięcy był kupiony nowy. Po instalacji sterowników nic nie ruszałem w adrenaline. Na ten moment nawet nie mogę zainstalować sterownikow na nowo w połowie instalacji ekran gaśnic nie dostaje sygnału i wentelatory karty rozkręcają się na 100% i nic nie można zrobić. I tak przy każdej próbie włączenia komputera. Jak Ci nie szkoda danych to po prostu sformatuj dysk i postaw system na nowo. Tak jak Grolshek. napisał. Będziesz miał 100% pewności. Ja na twoim miejscu bym zwrócił kartę, bo na początku myślałem ,że błędy się pojawiają tylko w tym stalkerze, ale takich cyrków jak wysypywanie się całego systemu podczas instalacji sterowników to nigdy nie widziałem. Kilka lat temu miałem natomiast podobny problem z 6700 xt od Sapphire. Podobnie jak u Ciebie czarne ekrany i zawieszanie całego kompa, ale tylko w wyższych rozdzielczościach. Okazało się ,że pamięci miała od nowości wadliwe i wysłali mi nową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca (edytowane) Wejdź w BIOS i sprawdź czy PCIE w gen 4 będzie działać. EDIT: Jaki to system? EDIT 2: Wygląda to jakby system nadpisywał sterownik w momencie instalacji i/lub problemy z PCIE w trybie auto. Jak już uda ci się zainstalować sterowniki (proponuję 25.3.2, w trybie offline wyczyścić AMD cleanup utility, restart, instalacja sterownika, restart, podpięcie neta). Ponadto w 25.3.2 poprawili m.in.: Cytat Intermittent system or application crash may be observed while using multiple high refresh rate (+120Hz) monitors with HDMI connections. Windows Update may overwrite the installed AMD Software: Adrenalin Edition with an older version of the graphics driver on Radeon™ RX 9000 series graphics products. Upewnij się również czy używasz pozostałe sterowniki (chipset) w najnowszej wersji. EDIT 3: A no i pozbądź się softu kolidującego ze sobą nawzajem (Afterburner, Msi center, jeśli masz) Edytowane 27 Marca przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deith24 Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca 4 minuty temu, vlad_8011 napisał(a): Wejdź w BIOS i sprawdź czy PCIE w gen 4 będzie działać. EDIT: Jaki to system? Win 11 mam z najnowszymi aktualizacjami sprawdzę dokładnie po pracy. Z pcie już próbowałem nadal nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca (edytowane) Godzinę temu, Deith24 napisał(a): Win 11 mam z najnowszymi aktualizacjami sprawdzę dokładnie po pracy. Z pcie już próbowałem nadal nic. Ok, to już sporo mówi. Na bank system podmienia sterownik. Jak będziesz w domu, zrób to co napisałem w "edit2" i "edit3" w poprzednim komentarzu. EDIT: zanim podłaczysz neta, zobacz czy w trybie offline będzie ci stalker działać. Nie wiem co kogo tak rozśmieszyło, jak w changelogu najnowszych sterowników jak byk stoi : Cytat Windows Update may overwrite the installed AMD Software: Adrenalin Edition with an older version of the graphics driver on Radeon™ RX 9000 series graphics products. Edytowane 27 Marca przez vlad_8011 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca Mi to wygląda na wadliwą kartę. Miałem tak z GTX970 i RX6700xt pokoparkowym. Bez sterów działała a z nie ma mowy. Nowe systemy 7/10/11, zmiana pciex, inna platforma nic nie zmieniało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca (edytowane) 19 minut temu, bamboocha napisał(a): Mi to wygląda na wadliwą kartę. Miałem tak z GTX970 i RX6700xt pokoparkowym. Bez sterów działała a z nie ma mowy. Nowe systemy 7/10/11, zmiana pciex, inna platforma nic nie zmieniało. Nie koniecznie. Powodów może być więcej. Pierwszym z nich często jest stabilność ustawień platformy. Przykład tutaj obejmuje zainstalowanie silniejszej karty graficznej w systemie, a więc obciążenie względem procesora i pamięci ram ulega zmianie - system nie jest już tak samo ograniczany przez GPU, przez co procesor oraz pamięć RAM wykonuje więcej roboty. Drugim powodem jest sam system, który, nie ukrywajmy, (windows 11) do w pełni stabilnych nie należy. Trzeci powód to same sterowniki, które mogą być niedopracowane. W takim scenariuszu warto sprawdzić starsze, jeśli wydany produkt jest nowy (jak tutaj), można sprawdzić nowsze. Czwarty powód, to zasilanie. Stary zasilacz może mieć problem z dostarczeniem wymaganej mocy, mieć więcej strat, jego sprawność się zmniejsza, same kable lub wtyczki mogą być wytyrane. Piąty powód, odnośnie pozostałych komponentów - degradacja. Finalnie szósty powód - ingerencja programów trzecich w prace systemu czy sterowników. Droga eliminacji możliwych czynników wydaje się długa, ale każdy z pomocą da sobie radę. Akurat w przypadku konkretnych producentów, niektóre czynniki (powody) powtarzają się najczęściej i od nich warto rozpocząć diagnostykę. Edytowane 27 Marca przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deith24 Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca Niestety na ten moment nadal nie działa, pozostało przeinstalowanie windows i aktualizacja bios płyty głównej Reszta podzespołów wydaje się działać bez problemu wszystko było kupione nowe i było używane od 8 miesięcy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 28 Marca Zgłoś Opublikowano 28 Marca Dla mnie to jak walka z wiatrakami. Wiara ze software powoduje takie kwiatki w nowej karcie... Kartę trzeba sprawdzić w innym komputerze, u znajomego lub ewentualnie podejść do sklepu komputerowego i poprosić, aby spróbowali ją uruchomić u siebie. Ewentualnie odpalić Linuxa/Windowsa z live CD i zobaczyć, czy karta tam wstanie po instalacji sterownika. No i finalnie zwrot lub jeśli masz ją ponad 14 dni, wysyłka na gwarancję/rękojmię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 28 Marca Zgłoś Opublikowano 28 Marca No to jeszcze pytanje - jak podłączyłeś zasilanie karty? Dwoma oddzielnymi kablami z zasilacza, czy jednym? Jak postawisz system od nowa będzie można wykluczyć software, ale dla pewności miej pobrane sterowniki 25.3.2. Sterowniki zawsze czyść i instaluj z wyłączonym internetem. Są opcje w windows że można wyłączyć nadpisywanie sterownika, jednak różnie z nimi bywało. Szczególnie w 11. Jak zaktualizujesz BIOS, zostaw go w ustawieniach domyślnych, zmieniając jedynie tryb PCIE na 4. Nie włączaj nawet xmp dla ram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deith24 Opublikowano 28 Marca Zgłoś Opublikowano 28 Marca Godzinę temu, vlad_8011 napisał(a): No to jeszcze pytanje - jak podłączyłeś zasilanie karty? Dwoma oddzielnymi kablami z zasilacza, czy jednym? Jak postawisz system od nowa będzie można wykluczyć software, ale dla pewności miej pobrane sterowniki 25.3.2. Sterowniki zawsze czyść i instaluj z wyłączonym internetem. Są opcje w windows że można wyłączyć nadpisywanie sterownika, jednak różnie z nimi bywało. Szczególnie w 11. Jak zaktualizujesz BIOS, zostaw go w ustawieniach domyślnych, zmieniając jedynie tryb PCIE na 4. Nie włączaj nawet xmp dla ram. Karta jest podłączona za pomocą dwóch kabli z zasilacza. 2x8pin 1x8pin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 28 Marca Zgłoś Opublikowano 28 Marca 3 minuty temu, Deith24 napisał(a): Karta jest podłączona za pomocą dwóch kabli z zasilacza. 2x8pin 1x8pin Możesz jeszcze na sam koniec spróbować trzema oddzielnymi kablami, bo z tego co widzę gigabyte ma 3 gniazda. Wiem, niby bez sensu, ale często pomaga. System i BIOS jednak w pierwszej kolejności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deith24 Opublikowano 28 Marca Zgłoś Opublikowano 28 Marca Bios najnowszy pcie zmienione na gen4 niestety nadal nic, probowalem zainstalować obie wersje sterowników te najnowsze zatrzymują się na 42% i czarny ekran a te starsze na 62% i ten sam problem. Pozostaje postawić win na nowo ale to dopiero w weekend ale pewnie to nic nie wniesie i będzie zwrot do sklepu nie minęło jeszcze 14 dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 28 Marca Zgłoś Opublikowano 28 Marca To spróbuj jeszcze na wszelki z tym systemem, jeśli się tylko mieścisz w okienku 14 dni. Tak z innej beki, jak jesteś z okolic Krakowa, to możemy się zgadać na PW to mógłbym wpaść jutro i zobaczyć to na żywo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deith24 Opublikowano 28 Marca Zgłoś Opublikowano 28 Marca 1 godzinę temu, vlad_8011 napisał(a): To spróbuj jeszcze na wszelki z tym systemem, jeśli się tylko mieścisz w okienku 14 dni. Tak z innej beki, jak jesteś z okolic Krakowa, to możemy się zgadać na PW to mógłbym wpaść jutro i zobaczyć to na żywo. Dziękuję za chęć pomocy ale niestety mieszkam w Łodzi więc logistycznue będzie trudno. Myślę czy nie podjechać jeszcze do serwisu i sprawdzić czy u nich ruszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deith24 Opublikowano wczoraj o 05:36 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 05:36 Mam finał sprawy , karta została zwrócona do sklepu. Przetestowane było wszystko, inne zasilacze 850w 80plus Gold oraz 1000w inna płyta główna inny ram, win 10,11. Zawsze ten sam skutek nie można zainstalować sterowników. I teraz rodzi się pytanie czy znowu próbować z 9070xt czy 5070 ti ceny zaczynają się zbliżać do siebie tylko te wtyczki 16pin... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano wczoraj o 05:54 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 05:54 no i super, ewidentnie walnięta sztuka co do wyboru - krzem krzemowi nierówny i równie dobrze możesz trafić na wadliwego GeForce'a, ale z mojej strony ostatnim radeonem w moim PC był X800 GTO jeszcze na AGP i to nie dlatego że AMD słabe tylko poprostu GeForce'y wydają mi się bardziej kompletne. CUDA, Tensor, DLSS, NVENC to wszystko robi różnice zwłaszcza jak coś poza graniem też się ogarnia. Nie mówiąc już o tym kombinowaniu ze sterownikami. Nvidia po prostu działa bez kombinowania. Brałbym 5070 TI. 16 pin fakt problem. Karta nie ciągnie tyle prądu co 5090 więc ryzyko jest mniejsze. Poszukaj dobrych adapterów które się nie grzeją Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deith24 Opublikowano wczoraj o 07:32 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 07:32 Tak czysto teoretycznie myślę że 5070 ti powinna zadziałać z tym zasilaczem który posiadam https://seasonic.com/pl/g12-gm/ Jest na komputroniku dostępny asrock i gigabyte mają po 750w wymagane. A cenowo nawet źle nie wychodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano wczoraj o 07:56 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 07:56 mysle ze pójdzie - ewentualnie wymien zasilacz na 100w wyzszy model Sprzedaz ten dolozysz dwie stowki i masz nowaa elektrownie 850w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...