Groszeq Opublikowano 9 Listopada Zgłoś Opublikowano 9 Listopada Witam, Ewidentnie mam problem z displayportem. Od dawien dawna od czasu do czasu mignął mi ekran (zrobił się czarny i zaraz wrócił do normalności) tak jakby chwilowo kabel stracił połączenie z monitorem (mrugnął/mignął ekran na czarno i wyświetlił się na środku monitora prostokącik z logiem DP i napisem displayport - tak jakby odłączono i podłączono kabel DP). Ignorowałem to, ponieważ nie przeszkadzało w niczym. Jednak od jakiegoś czasu przy uruchamianiu komputera od razu wyświetlało mi komunikat brak sygnału - tak jakby kabel był odłączony (wystarczyło na monitorze wybrać źródło obrazu na hdmi i wrócić znów do DP i było dobrze - bądź wyjąć kabel DP z karty graficznej i włożyć na nowo). Karta graficzna ma 3 wejścia na displayport. 1 wejście - właśnie dzieje się tak jak opisałem i pomaga zmiana źródła obrazu lub wyjęcie i włożenie kabla. 2 wejście - przy uruchamianiu komputera jest logo mojej płyty głównej (zawsze podczas bootowania chwilę jest to widoczne) i się zcina (kółeczka ładowania kręcą się normalnie, ale nie ładuje do pulpitu). Następnie po wyłączeniu i włączeniu PC przechodzi mi automatycznie do biosu (i tak już wtedy za każdym razem jak wyjdę z biosu i uruchamia komputer na nowo to wchodzi mi do biosu. 3 wejście - cały czas ekran jest czarny i nic nie widać (nic nie da się zrobić). Na HDMI śmiga jak złoto i nic się nie dzieje. Kabel displayport kupiłem nowy i dzieje się nadal to samo co na starym kablu. Normalnie przy uruchamianiu komputera beep (POST) jest dźwięk jakby wszystko z podzespołami było ok (słychać po prostu pojedynczydźwięk). I teraz pytanko: czy karta graficzna już jest do wymiany czy coś już z monitorem? (zapewne problemy z wejściem displayport). Z góry zaznaczę, że nie mam skąd/od kogo pożyczyć monitora czy karty graficznej aby zdiagnozować problem (w grę wchodzi zakup używki, ponieważ PC używam sporadycznie i nie gram w najnowsze gry - jednak wołałbym najpierw zasięgnąć porady na forum (może ktoś miał taki sam problem). Jeśli w czymś pomoże to zamieszczam konfig PC: CPU: Intel Core i7 8086k GPU: Gigabyte GeForce GTX 1070 WINDFORCE OC 8GB Motherboard: ASUS ROG STRIX Z370-H Gaming RAM: 16GB Ballistix Sport LT 3200 Cooling: Be quiet! Dark Rock 3 PSU: Seasonic FOCUS Plus Gold 550 Storage: Intel SSD 760p Series 1TB Monitor: Acer Predator XB241HBMIPR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Listopada Zgłoś Opublikowano 9 Listopada Witam faktycznie może jest problem z tym GTX 1070 ( czy jak gaśnie obraz to jest dźwięk w systemie tak jak przy wkładaniu/wyciąganiu pendrajwa ? ), jak by nie patrzeć karta ma więcej niż 6 lat, ale skoro problem dotyczy tylko wyjścia DP a na HDMI jest ok to podłączyć na HDMI i sie nie przejmować (wysyłka na serwis, diagnostyka i naprawa jest nie opłacalna, ile teraz kosztuje taki GTX 1070 , 500-550PLN. ) jesteś w tej komfortowej sytuacji z twój procesor posiada zintegrowana kartę graficzna igpu , - Intel® UHD Graphics 630 , wystarczy ze biosie będzie ona włączona , tylko twoja płyta główna posiada wyjścia VGA - DVI-D (czyli tylko cyfrowe ) oraz HDMI , dla testu sprawności wejść monitora musiał byś zakupić odpowiedni kabel. na alledrogo bez problemu znajdziesz kabel DVI-D na DP , lub HDMI na DP , tylko kable nie adaptery, na kablach zawsze działa a z adapterami to jak sie trafi xD https://allegro.pl/oferta/kabel-przewod-display-port-hdmi-pozlacany-2m-adapter-konwerter-laptop-pc-13786096942 https://allegro.pl/oferta/kabel-przejsciowka-display-port-do-dvi-4k-30hz-10006255490 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 9 Listopada Zgłoś Opublikowano 9 Listopada (edytowane) 2 godziny temu, Groszeq napisał: wejście - przy uruchamianiu komputera jest logo mojej płyty głównej (zawsze podczas bootowania chwilę jest to widoczne) i się zcina (kółeczka ładowania kręcą się normalnie, ale nie ładuje do pulpitu). Czekaj, na dp jak odpalasz widzisz start płyty a potem podczas ładowania windowsa juz nie? A spróbuj ruchomość tryb awaryjny na DP Edytowane 9 Listopada przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszeq Opublikowano 9 Listopada Zgłoś Opublikowano 9 Listopada Godzinę temu, Mr.T... napisał: Witam faktycznie może jest problem z tym GTX 1070 ( czy jak gaśnie obraz to jest dźwięk w systemie tak jak przy wkładaniu/wyciąganiu pendrajwa ? ), Tak, z tego co pamiętam to był dźwięk. Ale teraz nie dam sobie ręki uciąć. Na hdmi jest oki więc to raczej karta a nie monitor zapewne. Kupię jakąś używkę 2070 super, albo coś bo w sumie gram od czasu do czasu w cs 2 i to tyle. Nic lepszego nie potrzebuje. Bo na hdmi nie ma 144 hz. 38 minut temu, axsin302 napisał: Czekaj, na dp jak odpalasz widzisz start płyty a potem podczas ładowania windowsa juz nie? A spróbuj ruchomość tryb awaryjny na DP Podczas ładowania windowsa ekran jakby zastyga na etapie startu płyty i tych kręcących się kółeczek (wygląd ładowanej się strony czy jakiegoś programu - kręcące się kółko). I dalej nie przechodzi do Windowsa itd. Ale to tylko na 2 wejściu dp. Na 3 jest cały czas czarny ekran a na 1 jak wypnę kabel i wepnę lub wybiorę źródło obrazu hdmi i wrócę do źródła dp to jest normalnie obraz. Czasami zostaje na 1/3 ekranu czarne okienko na pulpicie. Tak jakby cmd sie przywiesiło. I nie znika aż do restartu PC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Listopada Zgłoś Opublikowano 9 Listopada " czekaj czekaj, czy ja ku..wa lubię poziomki", czy na przestrzeni czasu, robiłeś upgrade oprogramowania ? jeśli nie, to na pewno nie zaszkodzi zrobić. NVIDIA Graphics Firmware Update Tool for DisplayPort 1.3 and 1.4 Displays https://www.nvidia.com/en-us/drivers/nv-uefi-update-x64/ po z za tym masz w biosie ustawione w opcjach - Boot -Boot Configuration - Boot Logo Display - przestaw na Disabled wtedy płyta zamiast loga pokaże jaki jest CPU , ilości i szybkość pamięci operacyjnej oraz dyski,, a czasami jak procedura rozruchowa zastaje wstrzymana to nawet potrafi cos wyświetlić z czym jest aktualnie problem. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 9 Listopada Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 3 godziny temu, Mr.T... napisał: " czekaj czekaj, czy ja ku..wa lubię poziomki", czy na przestrzeni czasu, robiłeś upgrade oprogramowania ? jeśli nie, to na pewno nie zaszkodzi zrobić. NVIDIA Graphics Firmware Update Tool for DisplayPort 1.3 and 1.4 Displays https://www.nvidia.com/en-us/drivers/nv-uefi-update-x64/ po z za tym masz w biosie ustawione w opcjach - Boot -Boot Configuration - Boot Logo Display - przestaw na Disabled wtedy płyta zamiast loga pokaże jaki jest CPU , ilości i szybkość pamięci operacyjnej oraz dyski,, a czasami jak procedura rozruchowa zastaje wstrzymana to nawet potrafi cos wyświetlić z czym jest aktualnie problem. Dokładnie, właśnie miałem pisać, już nawet link skopiowałem. Miałem to jeszcze na 1080Ti u siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszeq Opublikowano 10 Listopada Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 20 godzin temu, Mr.T... napisał: " czekaj czekaj, czy ja ku..wa lubię poziomki", czy na przestrzeni czasu, robiłeś upgrade oprogramowania ? jeśli nie, to na pewno nie zaszkodzi zrobić. NVIDIA Graphics Firmware Update Tool for DisplayPort 1.3 and 1.4 Displays https://www.nvidia.com/en-us/drivers/nv-uefi-update-x64/ po z za tym masz w biosie ustawione w opcjach - Boot -Boot Configuration - Boot Logo Display - przestaw na Disabled wtedy płyta zamiast loga pokaże jaki jest CPU , ilości i szybkość pamięci operacyjnej oraz dyski,, a czasami jak procedura rozruchowa zastaje wstrzymana to nawet potrafi cos wyświetlić z czym jest aktualnie problem. Zrobiłem upgrade tego Firmware i w 3 slocie monitor normalnie już śmiga (wcześniej był czarny ekran podczas bootowania już). Dzięki wielkie. Jak się coś zmieni to dam znać. Ale póki co pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 10 Listopada Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 1 minutę temu, Groszeq napisał: Zrobiłem upgrade tego Firmware i w 3 slocie monitor normalnie już śmiga (wcześniej był czarny ekran podczas bootowania już). Dzięki wielkie. Jak się coś zmieni to dam znać. Ale póki co pomogło. Na 90% możesz spać spokojnie. I mnie było dokładnie to samo, i po tym zabiegu już żadnych chec nie było. Jeśli coś będzie się działo na pozostałych portach, możesz jeszcze zresetować BIOS, tylko przed tym zrób sobie odpis/zdjęcia ustawień jakie obecnie masz. Jak grasz w takie gry, nie ma sensu wydawać kasy na nowe GPU, za sprzedaż obecnej dużo nie weźmiesz, więc uzywalbym jej do samego końca na twoim miejscu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszeq Opublikowano 10 Listopada Zgłoś Opublikowano 10 Listopada Godzinę temu, vlad_8011 napisał: Na 90% możesz spać spokojnie. I mnie było dokładnie to samo, i po tym zabiegu już żadnych chec nie było. Jeśli coś będzie się działo na pozostałych portach, możesz jeszcze zresetować BIOS, tylko przed tym zrób sobie odpis/zdjęcia ustawień jakie obecnie masz. Jak grasz w takie gry, nie ma sensu wydawać kasy na nowe GPU, za sprzedaż obecnej dużo nie weźmiesz, więc uzywalbym jej do samego końca na twoim miejscu. Jedynie myślę nad zakupem jakiegoś Ryzena 7 5700x w promocji. Mój i7 8086k też w miarę trzyma cenę chyba ze względu na wypuszczenie limitowanej ilości tych procesorów. A skok wydajności w cs 2 chyba będzie spory bo to gra procesorowa. Nieraz brakuje tych fpsow (jest jednak różnica względem cs go). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 10 Listopada Zgłoś Opublikowano 10 Listopada Zmian platformy? Nie wiem jak ci to się zepnie finansowo bo to zmiana również płyty ale skoro już tak uderzasz to zastanów się nad sprzedażą całej platformy tak jak jest, dołożenie i kupno czegoś sensowniejszego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszeq Opublikowano 10 Listopada Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 6 godzin temu, axsin302 napisał: Zmian platformy? Nie wiem jak ci to się zepnie finansowo bo to zmiana również płyty ale skoro już tak uderzasz to zastanów się nad sprzedażą całej platformy tak jak jest, dołożenie i kupno czegoś sensowniejszego Ogólnie chce to zrobić jak najmniejszym nakładem finansowym bo gram sporadycznie jednak będąc były pół profesjonalnym graczem call of duty jestem wyczulony na fpsy. W cs2 czasami te spadki są mega odczuwalne. I chciałbym raczej stopniowo, sukcesywnie zmieniać podzespoły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 11 Listopada Zgłoś Opublikowano 11 Listopada (edytowane) Pamiętam, że też zaktualizowałem firmware DP na wcześniejszym 1080Ti, ale podepnę się pod temat bo mam podobny problem z RTX 4070 Ti... Mój komputer stoi oddalony od monitora o 4.5m i w zeszłym roku kupiłem taki kabel DP 1.4. Prawdopodobnie mam problem z przesyłem danych, bo raz na 2 tygodnie monitor się rozłącza i mam czarny ekran. Rozwiązaniem, które zawsze działa jest skrót klawiszowy (Win + Ctrl + Shift + B), który resetuje sterownik graficzny - przypisałem do jednego klawisza funkcyjnego na klawiaturze i po wciśnięciu obraz powraca na monitorze. Pytanie... Czy jest sens by próbować z innymi kablami np. certyfikowanym HDMI 2.1, bo ma większą przepustowość (48 Gbps) niż DP 1.4 (32.4 Gbps). Czy na HDMI 2.1 nie ma problemu z G-SYNC gdy używa się 4K HDR i ponad 120Hz? Teoretycznie Edytowane 11 Listopada przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 11 Listopada Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2 godziny temu, First Ever napisał: Pamiętam, że też zaktualizowałem firmware DP na wcześniejszym 1080Ti, ale podepnę się pod temat bo mam podobny problem z RTX 4070 Ti... Mój komputer stoi oddalony od monitora o 4.5m i w zeszłym roku kupiłem taki kabel DP 1.4. Prawdopodobnie mam problem z przesyłem danych, bo raz na 2 tygodnie monitor się rozłącza i mam czarny ekran. Rozwiązaniem, które zawsze działa jest skrót klawiszowy (Win + Ctrl + Shift + B), który resetuje sterownik graficzny - przypisałem do jednego klawisza funkcyjnego na klawiaturze i po wciśnięciu obraz powraca na monitorze. Pytanie... Czy jest sens by próbować z innymi kablami np. certyfikowanym HDMI 2.1, bo ma większą przepustowość (48 Gbps) niż DP 1.4 (32.4 Gbps). Czy na HDMI 2.1 nie ma problemu z G-SYNC gdy używa się 4K HDR i ponad 120Hz? Teoretycznie To rozłączanie masz przy zimnym rozruchu czy w trakcie używania sprzętu jak już jest uruchomiony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 13 Listopada Zgłoś Opublikowano 13 Listopada (edytowane) On 11/11/2024 at 12:13 PM, vlad_8011 said: To rozłączanie masz przy zimnym rozruchu czy w trakcie używania sprzętu jak już jest uruchomiony? Komp jest uruchomiony cały dzień i problem pojawia się sporadycznie raz na 2 tygodnie gdy system jest uruchomiony. Podczas rozruchu zawsze działa. Czasami mam też mignięcie z czarnym ekranem w pulpicie (na pół sekundy), ale to też bardzo rzadko. Edytowane 13 Listopada przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 13 Listopada Zgłoś Opublikowano 13 Listopada (edytowane) 28 minut temu, First Ever napisał: Komp jest uruchomiony cały dzień i problem pojawia się sporadycznie raz na 2 tygodnie gdy system jest uruchomiony. Podczas rozruchu zawsze działa. Czasami mam też mignięcie z czarnym ekranem w pulpicie (na pół sekundy), ale to też bardzo rzadko. Więc odpowiadając na twoje drugie pytanie: Cytat Czy na HDMI 2.1 nie ma problemu z G-SYNC gdy używa się 4K HDR i ponad 120Hz? Z G-sync, 4K i 120Hz problemów nie powinieneś uświadczyć, ale z PONAD 120Hz problemy mogą wystąpić. Sugeruje dla testu ustawić 120Hz i sprawdzić czy problem nadal będzie występował, później jak dalej będą cyrki, wyłączyć HDR. Alternatywnie możesz zostawić wszystko i wyłaczyć G-sync. (wciąż testowo) Oto garść informacji o HDMI 2.1 Źródło : https://www.displayninja.com/what-is-hdmi-2-1/ Wiele zależeć będzie od kabla, im dłuższy, tym więcej problemów może wyjść po drodze. Z doświadczenia osobistego - wszystko powyżej 3 metrów zawsze sprawiało konieczność pójścia na kompromisy. Rozważyłbym kabel DisplayPort. Nie wykluczone jest również, że będzie to po raz kolejny problem z firmware monitora, co jest coraz bardziej popularne. Podobny problem był opisywany tutaj: I rozwiązanie znajduje się na dole (tłumacz google): "Moje rozwiązanie polega teraz na tym, aby VRR/Gsync był aktywny i aby upewnić się, że wybrano „perform scaling on - Display”, jeśli ustawiono na GPU, nie mogę zmienić częstotliwości odświeżania w NVCP. Wtedy (przy 120 Hz ustawionym w NVCP i aktywnym G-Sync) nie pojawiają się żadne czarne ekrany." Inne przydatne linki: https://www.dell.com/community/en/conversations/alienware-desktops/aw3225qf-hdmi-21-g-sync-issue/65a6f8c6c833c24319f7cbeb https://forums.tomshardware.com/threads/hdmi-2-1-signal-loss-issues-with-rtx-3090.3704990/ Edytowane 13 Listopada przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 13 Listopada Zgłoś Opublikowano 13 Listopada Monitor ASUS'a w trybie OC działa przy 138Hz, wyłączając OC byłem w stanie ręcznie zmienić rozdzielczości/Hz w Panelu NVIDII. Dziwna sprawa, bo tam mogę podkręcić tylko do 135Hz (stabilne) lub 136Hz (niestabilne), próbując ustawić więcej wyskakuje info, że tryb nie jest obsługiwany. Raz udało mi się ustawić 137Hz po czym monitor stracił sygnał i się wyłączył... Wygląda na to, że max stabilne OC wynosi 135Hz, więc nie wiem jak ASUS to robi, że włączając OC w menu monitora działa on stabilnie na 138Hz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 13 Listopada Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 28 minut temu, First Ever napisał: Monitor ASUS'a w trybie OC działa przy 138Hz, wyłączając OC byłem w stanie ręcznie zmienić rozdzielczości/Hz w Panelu NVIDII. Dziwna sprawa, bo tam mogę podkręcić tylko do 135Hz (stabilne) lub 136Hz (niestabilne), próbując ustawić więcej wyskakuje info, że tryb nie jest obsługiwany. Raz udało mi się ustawić 137Hz po czym monitor stracił sygnał i się wyłączył... Wygląda na to, że max stabilne OC wynosi 135Hz, więc nie wiem jak ASUS to robi, że włączając OC w menu monitora działa on stabilnie na 138Hz. A co to za monitor dokładnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 13 Listopada Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2 hours ago, vlad_8011 said: A co to za monitor dokładnie? Masz u mnie w opisie... PG48UQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 13 Listopada Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2 godziny temu, First Ever napisał: Masz u mnie w opisie... PG48UQ OK. Sprawdź sobie w tej kolejności: - 120Hz - G-sync OFF/ON - HDR ON/OFF - Display port W zależności od tego co odkryjesz będziemy stosować dalsze kroki. Ale widzę ostatni sterownik z 2022 na stronie asusa, więc podejrzewam już że będzie to co u mnie i u kilkunastu innych osób, czyli jak hardware jest ok, to software, a dokładniej windows będzie problemem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 13 Listopada Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 19 minutes ago, vlad_8011 said: OK. Sprawdź sobie w tej kolejności: - 120Hz - G-sync OFF/ON - HDR ON/OFF - Display port W zależności od tego co odkryjesz będziemy stosować dalsze kroki. Ale widzę ostatni sterownik z 2022 na stronie asusa, więc podejrzewam już że będzie to co u mnie i u kilkunastu innych osób, czyli jak hardware jest ok, to software, a dokładniej windows będzie problemem. Hehe, ciężko będzie to sprawdzić jak problem pojawia się raz na 2 tygodnie. Najważniejsze, że mogę to naprawić w 2 sekundy przy pomocy kliknięcia w jeden przycisk funkcyjny do którego przypisałem skrót resetu drivera GPU. Nie jest to żadna rzecz, która poważnie utrudnia mi życie, może dzisiaj zamówię jakiś certyfikowany kabel HDMI 2.1. Przy okazji tu jest fajna strona: https://trychen.com/feature/video-bandwidth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszeq Opublikowano 13 Listopada Zgłoś Opublikowano 13 Listopada W dniu 10.11.2024 o 12:55, Groszeq napisał: Zrobiłem upgrade tego Firmware i w 3 slocie monitor normalnie już śmiga (wcześniej był czarny ekran podczas bootowania już). Dzięki wielkie. Jak się coś zmieni to dam znać. Ale póki co pomogło. Jednak nadal jest lipa. 2 i 3 slot DP nadal wywala problemy (w 1 slot nie próbowałem wpinać kabla bo obstawiam, że będzie to samo). Teraz wygląda to tak, że przy pierwszym uruchomieniu PC freezuje podczas bootowania na logo Asus rog (wyczytałem na reddicie bo ktoś miał freezy też na tym logo żeby włączyć CSM). Wyłączenie i włączenie PC na nowo już uruchamia i wchodzi mi do uefi/biosu. I wtedy pomaga jedynie wyjęcie i włożenie kabla DisplayPort i wyłączenie i włączenie PC (wtedy już bootuje normalnie windowsa i wszystko śmiga). Jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 13 Listopada Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 13 minut temu, Groszeq napisał: Jednak nadal jest lipa. 2 i 3 slot DP nadal wywala problemy (w 1 slot nie próbowałem wpinać kabla bo obstawiam, że będzie to samo). Teraz wygląda to tak, że przy pierwszym uruchomieniu PC freezuje podczas bootowania na logo Asus rog (wyczytałem na reddicie bo ktoś miał freezy też na tym logo żeby włączyć CSM). Wyłączenie i włączenie PC na nowo już uruchamia i wchodzi mi do uefi/biosu. I wtedy pomaga jedynie wyjęcie i włożenie kabla DisplayPort i wyłączenie i włączenie PC (wtedy już bootuje normalnie windowsa i wszystko śmiga). Jakieś pomysły? Jak dzieje się to co odpisujesz - freezy to jest źle i to nie kwestia DP. Komp powinien odpalić się nawet bez podpiętego GPU. Masz multimetr? Do mierzenia styku na kablu? Bo wygląda na aktywny 21 pin na display port. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 14 Listopada Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 8 godzin temu, vlad_8011 napisał: Bo wygląda na aktywny 21 pin na display port. Od początku stawiałem na to, ale myślałem, że autor próbował inne kable DP. O tego się przecież zaczyna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 14 Listopada Zgłoś Opublikowano 14 Listopada (edytowane) 8 hours ago, vlad_8011 said: Komp powinien odpalić się nawet bez podpiętego GPU. Powinien, ale nie zawsze. Niektóre karty wymagają podpięcia monitora, wiem co piszę bo miałem taki problem z krypto-koparkami. Musiałem tworzyć specjalne dummy port - taki adapter HDMI/DP-VGA z kilkoma rezystorami, który udawał podpięty monitor, bez tego komp nie startował. Edytowane 14 Listopada przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszeq Opublikowano 14 Listopada Zgłoś Opublikowano 14 Listopada (edytowane) 9 godzin temu, vlad_8011 napisał: Jak dzieje się to co odpisujesz - freezy to jest źle i to nie kwestia DP. Komp powinien odpalić się nawet bez podpiętego GPU. Masz multimetr? Do mierzenia styku na kablu? Bo wygląda na aktywny 21 pin na display port. Niestety nie mam. Godzinę temu, B@nita napisał: Od początku stawiałem na to, ale myślałem, że autor próbował inne kable DP. O tego się przecież zaczyna. Próbowałem z nowym kablem (zrobiłem to jako pierwsze) i jest to samo. Czy stary czy nowy kabel to niestety jest to samo. Oczywiście na hdmi śmiga aż miło. Edytowane 14 Listopada przez Groszeq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 14 Listopada Zgłoś Opublikowano 14 Listopada https://pl.wikipedia.org/wiki/DisplayPort pytanie tylko co to za kable :S Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 14 Listopada Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2 godziny temu, Groszeq napisał: Próbowałem z nowym kablem (zrobiłem to jako pierwsze) i jest to samo. Czy stary czy nowy kabel to niestety jest to samo. Pytanie, czy ten nowy kabel ma na pewno nieaktywny pin 20 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 14 Listopada Zgłoś Opublikowano 14 Listopada (edytowane) Teraz już wiem, że problem z czarnym ekranem na moim monitorze spowodowany jest wyłączeniem monitora przez funkcje oszczędzania energii w ustawieniach Windowsa. Wcześniej miałem ustawione na 15 minut, obecnie testuję na 1 minutę. Za pierwszym razem poruszenie myszą lub naciśnięcie klawisza na klawiaturze przywróciło obraz, ale przy drugim wygaszeniu monitor przestał reagować. Co ciekawe tym razem nie pomagało nawet zresetowanie sterownika GPU, pomimo tego nadal słyszałem dźwięk na głośnikach. Quote Monitor po przejściu w stan uśpienia (przy braku sygnału na DP) przestał reagować i się zaciął, nie można było wejść do menu lub zmienić źródła sygnału. Po wyciągnięciu wtyczki z zasilania i ponownym uruchomieniu monitora, obraz z Windowsa znowu pojawił się na ekranie. Czyli drogą dedukcji... Problem z samym monitorem Monitor nie radzi sobie w trybie OC 138Hz (zmienię na 120Hz i potestuję czy wraca do życia po wygaszeniu) Problem z kablem DP lub sygnałem po odcięciu obrazu przez Windowsa powodujący zacięcie monitora (w większości działa zresetowanie sterownika GPU w ostateczności wyłączenie i włączenie monitora) - jak dotąd zawsze byłem w stanie przywrócić obraz, Windows działa ok. Dodatkowo mogę sprawdzić czy za każdym razem będzie wracał do życia na kablu HDMI 2.1 Matryca to OLED, więc wolę by się włączał gdy odejdę na dłużej od kompa (ma agresywne obniżenie jasności gdy wykryje bezczynność, ale to nie to samo). Edytowane 14 Listopada przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 14 Listopada Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2 minuty temu, First Ever napisał: Teraz już wiem, że problem z czarnym ekranem na moim monitorze spowodowany jest wyłączeniem monitora przez funkcje oszczędzania energii w ustawieniach Windowsa. Wcześniej miałem ustawione na 15 minut, obecnie testuję na 1 minutę. Za pierwszym razem poruszenie myszą lub naciśnięcie klawisza na klawiaturze przywróciło obraz, ale przy drugim wygaszeniu monitor przestał reagować. Co ciekawe w przypadku nie pomagało nawet zresetowanie sterownika GPU, pomimo tego nadal słyszałem dźwięk na głośnikach. Czyli drogą dedukcji... Problem z samym monitorem Monitor nie radzi sobie w trybie OC 138Hz (zmienię na 120Hz i potestuję czy wraca do życia po wygaszeniu) Problem z kablem DP lub sygnałem po odcięciu obrazu przez Windowsa powodujący zacięcie monitora (w większości działa zresetowanie sterownika GPU w ostateczności wyłączenie i włączenie monitora) - jak dotąd zawsze byłem w stanie przywrócić obraz, Windows działa ok. Dodatkowo mogę sprawdzić czy za każdym razem będzie wracał do życia na kablu HDMI 2.1 Matryca to OLED, więc wolę by się włączał gdy odejdę na dłużej od kompa (ma agresywne obniżenie jasności gdy wykryje bezczynność, ale to nie to samo). No to, żeby ułatwić ci dedukcję napiszę coś, z czym mam do czynienia ostatnio (ostatnie 3-4 lata) dość często; HDMI: Monitor przy zimnym rozruchu nie załącza się, aż do momentu ekranu logowania. Wejście w bios przed ekranem logowania nie wybudza monitora. Przy ponownym uruchomieniu monitor jest stale włączony przez cały okres uruchamiania komputera. DisplayPort: 1. Monitor ma problemy z usypianiem. Ekran ma ciągłe czarne podświetlenie po wyłączeniu po X czasu bez aktywności, często w kółko wykrywa podpięte złącze, którym jest aktualnie podpięty. 2. Monitor nie załącza się losowo po wybudzeniu z uśpienia systemu lub wyłączenia samego monitora po X czasu bez aktywności. Problemy te występują niezależnie od producenta GPU, zawsze na Windows, w szczególności na monitorach wyprodukowanych w okresie 2016-2020, gdzie najnowsze sterowniki są starsze niż półtora roku. W/w dotyczy przypadku pojedynczego monitora. To co dzieje się w przypadku większej ilości monitorów to już osobny temat. I rozwiązania tych problemów są różne w zależności od GPU, z HDMI nie da się nic zdziałać, z DP w przypadku AMD jest to kwestia zmiany EnableULPS 1 na EnableULPS 0 po każdorazowej zmianie sterownika, w przypadku Nvidii zabawy z planem zasilania - wyłącz uśpienie hybrydowe w systemie(1), wyłącz fast boot w systemie (2), wyłącz wszelkie oprogramowanie związane z RGB, odłącz wszelkie urządzenia USB poza podstawowymi - myszką i klawiaturą. 1. 2. Najchętniej obejrzałbym ten komputer osobiście. Jesteś może z okolic Krakowa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 14 Listopada Zgłoś Opublikowano 14 Listopada Mam przeczucie, że ten monitor ma zbyt wyżyłowane taktowanie (138Hz), potestuję przy 120Hz a później jeszcze przy 135Hz (tyle ile byłem w stanie manualnie ustawić w panelu Nvidii). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...