Skocz do zawartości
Wojtek321

Wymiana kartya graficznej z GeForce GTX 1050

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym wymienić GTX 1050 na coś nowszego, karta jest już wiekowa. Budżet do +/- 800 PLN(raczej używana). Przeznaczenie głównie do gier. Chciałbym zrobić to po najmniejszych kosztach i nie wymieniać reszty podzespołów jeśli to możliwe.
Czy moje aktualne podzespoły dadzą radę obsłużyć np RTX 3060 lub RX 6600?

Procesor: Intel Core i5-6600K
Płyta główna: ASUS B150 PRO GAMING
Pamięć RAM: Corsair CMK8GX4M1A2666C16 DDR4 1333.3 MHz (2x8GB)
Zasilacz: OCZ ZS 550W (OCZ-ZS550W-EU)
Dyski: Crucial mx500 CT500MX500SSD1 (500GB)
           WD Blue (WDC WDS250G1B0A-00H9H0) (250GB)

Zrzut ekranu 2024-12-25 173654.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

wymieniając samą kartę graficzna zawsze będzie jakaś poprawa , ale posiadany procesor to i5 4r/4w to już teraz w praktycznie każdej nowszej i nowej grze jest obciążony w 100% i powoduje nie płynną rozgrywkę  , RTX czy RX to są to nowsze karty graficzne i wymagają procesora w nowszej generacji , chcesz znaczącej poprawy to zakup , tylko szukaj ofert, wysyłka najlepiej z polski i zakup od firmy, patrz na ile jest udzielana gwarancja i np. i7 7700 lub i 7700k ale cena będzie wyższa + GTX 1660 6GB lub GTX 1660Super 6GB

i pamiątki masz strasznie wolne 2666Mhz , przydało by sie posiadać 3200Mhz,  lub nawet popróbować 3600Mhz.     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Grolshek. napisał(a):

Ja bym sprzedał i5-6600K, kupił i7-7700K i RX 5700XT.

a zmieścisz sie w zakładanym budżecie ? , i 7700K to jest nadal nienajgorszy procesor ale już kilku letni i wypadało by zainwestować w wymianę pasty pod IHS , usługa dostępna na alledrogo , na olx , tez można by poszukać takiego ogłoszenia, ale to jest już dodatkowy koszt, oraz po nawet delikatnym OC wymaga dobrego chłodzenia , RX 5700XT ogólnie fajna karta ale nie dla każdego, trzeba by zrobić UD aby temperatury nie były za wysokie i wymaga procesora nowszej generacji aby pokazał pazurki , oraz pobiera 220W a GTX sporo mniej  +/- 125W , a zasilacz ma już swoje lata.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Wojtek321 napisał(a):

Czy moje aktualne podzespoły dadzą radę obsłużyć np RTX 3060 lub RX 6600?

Procesor: Intel Core i5-6600K

Tak, będzie to działać, tylko po prostu wąskim gardłem będzie zwykle CPU. W sumie możesz teraz kupić GPU a później wymienić resztę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za szybką pomoc. Zastanawiam się czy w takim razie nie zacząć od samej karty graficznej, żeby jeszcze kilka miesięcy przedłużyć żywot tego komputera. Jeśli piszecie, że dla RTX 3060 lub RX 6600 wąskim gardłem będzie procesor to może lepiej kupić teraz coś słabszego np. GTX 1060 6GB?  W sumie nie mam dużych wymagań, chcę głównie zwiększyć ilość fps w League of Legends. Co Wy na to? 

Jeśli chodzi o procesor to czy moja płyta bez problemu obsłuży i7-7700K?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Wojtek321 napisał(a):

Jeśli chodzi o procesor to czy moja płyta bez problemu obsłuży i7-7700K?

tu być strona producenta i obsługiwane procesory 

https://www.asus.com/supportonly/b150_pro_gaming/helpdesk_cpu/

wypadało by wgrać najnowszego biosa dla płyty głównej Version 3805 7.7 MB 2018/05/25

https://www.asus.com/supportonly/b150_pro_gaming/helpdesk_bios/ 

jest różnica wydajności po miedzy GTX 1060 a GTX 1660 lub 1660 Super i ja już bym dołożył do tych mocniejszych wersji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

a zmieścisz sie w zakładanym budżecie ? , i 7700K to jest nadal nienajgorszy procesor ale już kilku letni i wypadało by zainwestować w wymianę pasty pod IHS , usługa dostępna na alledrogo , na olx , tez można by poszukać takiego ogłoszenia, ale to jest już dodatkowy koszt, oraz po nawet delikatnym OC wymaga dobrego chłodzenia , RX 5700XT ogólnie fajna karta ale nie dla każdego, trzeba by zrobić UD aby temperatury nie były za wysokie i wymaga procesora nowszej generacji aby pokazał pazurki , oraz pobiera 220W a GTX sporo mniej  +/- 125W , a zasilacz ma już swoje lata.    

Mam Powercolora 5700XT który od nowości nie był rozkręcany, nie grzeje się, nie wyje. Kupiłem go za 500pln na OLX. Po prostu trzeba wiedzieć który model kupić. Młody ma Asusa i tam musiałem mocno pokombinować faktycznie z UV pastą itd. Z budżetu zostaje nam tym samym 300pln. i5-6600K najtańszy na OLX to 130pln. Mamy 430pln. Najtańszy i7-7700K to 450pln. Odrobina negocjacji i mamy to! Odpowiadając na Twoje pytanie: tak damy radę wyrobić się w budżecie i karta nie będzie się grzała. Skok wydajnościowy ogromny więc warto pokombinować.

Jak widać karta idzie na 100% więc tym samym nie wymaga procesora nowszej generacji tylko dobrze dobranego acz wydajnego i wtedy może to być starsza generacja.

Edytowane przez Grolshek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi