Skocz do zawartości
kostek8

Standardowe ustawienia pamięci DDR4 - 3200 MHz na MSI X470

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

poproszę o poradę - potrzebna mi rozpiska całkowicie standardowych i pewnych ale jednak "ręcznych" ustawień pamięci DDR4 do płyty MSI na X470. Trochę drażni mi to, że producent nie podaje przy każdym ustawieniu wartości "standardowej" i trzeba szukać w necie opisów wartości "bezpiecznych".

W załączniku przesyłam screen - widać tam to co mam ustawione w tej chwili i co zawiera profil XMP.

Opis: od dłuższego czasu borykam się z niestabilnością kompa związaną z płytą główną. Zasilacz solidny MSI 1000W, płyta MSI x470 Gaming Pro - bios zaktualizowany do tegorocznej najnowszej beta wersji (7B79v1L5 2024-09-25), pamięci 3200 G.Skill Trident Z RGB 2x8GB lub opcjonalnie 3600 2x16GB te samej firmy.

Na ustawieniach Auto i wybraniu profilu XMP jednego lub drugiego (oba są identyczne) podczas pracy komp potrafi zawiesić się np podczas odtwarzania muzyki w Tidalu (aktualnie zwiechy bez bluescreenów) lub podczas grania w moją ulubioną karciankę 3D.

Na zestawie 2x16GB 3600 CL16 sytuacja podobna zwiechy kilkanaście lub kilkadziesiąt minut przy pracy pod obciążeniem. Bardzo łatwo byłem też w stanie "wywołać" błąd jeśli uruchomiłem Photoshopa i włączyłem wypełnienie generatywne.

Na tych pamięciach 3600 błąd był taki, że komp nie dawał się wyłączyć przyciskiem power (5s) i trzeba go było nawet całkowicie odłączać go od zasilania sieciowego.

Ponieważ miałem trochę dość tej sytuacji kupiłem sobie płytę Gigabyte an B550 i co ciekawe na tej płycie pamięci chodziły bez problemów (obojętnie które włożyłem). Niestety musiałem pozbyć się Gigabyte i do kompa wrócił znowu MSI X470.

Procesor był wymieniany 2 x zaczynałem od 3700X bo z nim kupiłem tą płytę - tu długo to pracowało bez zwiech. Kolejnym prockiem był R9 5900X z Arctic II 360 ale udało mi się go sprzedać bo myślę powoli o przesiadce na AM5 - teraz od kilku dni mam na przetrwanie R5 5600X. 

IMG_20241226_081228.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

tak widzę ze lubisz zmiany , chyba masz trochę nie właściwe oczekiwania , "pieczone gołąbki same nie wpadną do gąbki" , na Internetach bez problemu znajdziesz kalkulatory ustawień lub programy jak ZenTimings dla AMD

https://www.techpowerup.com/download/amd-ryzen-zen-timings/

ale mniej na uwadze że ograniczeniem jest sama płyta główna która zapewnia wsparcie dla pamięci do 2666Mhz powyżej to jest już XMP czyli OC a tego nikt nie gwarantuje ze będzie działać i to stabilnie xD   

masz napięcie 1.35v ok , czy dla szybkości 2133Mhz tez występują problemy czy jest ok ? , jeśli jest ok , to przestaw ręcznie szybkość pamięci na 2933Mhz i zobacz jaki da to efekt. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam nie mam doświadczenia z ustawieniami pamięci - jestem z wiedzą z czasów kiedy wkładało się dwie kości i zmieniało max 1 parametr np. napięcie o oczko w górę od standardu i wszystko chodziło cacy... a jak nie działało to znaczy, że mamy taką sobie sztukę sprzętu. 😉

Co do wartości standardowych - chodzi mi np o odpowiednik innych ustawień dotyczących pamięci która da sie ręcznie ustawiać tak jak np. zasilanie 1.350 dla pamięci... a może nie ma tam czegoś takiego jak standard. Po prostu lubię jak ustawienia płyty podpowiadają, że coś jest standardem - poziomem bazowym a nie dają opcje typu - weź sobie wpisz coś z zakresu - bo tu bez głębokiej znajomości tematu i doświadczenia ciężko jest ocenić na wpływ danego parametru np. na tą daną konfigurację. 

A i problemem jest to, że puszczane osobno pamięci nie wywalają błędów - dlatego obstawiłem, że problemem jest ustawienie parametrów ich pracy na tej płycie i tego, że puszczona samopas do zasilania pamięci płyta podaje za niskie lub za wysokie napięcia i stąd wynikają zwiechy podczas realnej pracy z kompem.

Może to też problem samej płyty - ale nie mam nie mam innej sztuki tego samego modelu żeby się upewnić.

Co do ramu po zmianie - jak chciałem ustabilizować ramy 2x16 3600 to mimo, że komp działał nawet na 2133 to potrafił w Photoshopie wywalić taki sam błąd jak dla ustawionego profilu XMP na 3600 lub dla ręcznych ale moich ustawień - dlatego o nie pytam bo nie jestem pewny czy gdzieś nie popełniam błędu.

Czy jeśli jest puszczony ram na 2133 to ma chodzić jak skała ?

Co do poradników co do ustawień ramu znalazłem kilka ale one były skupione głównie na podkręcaniu i i to przykłady bywały z np. DD5 lub z płyt innych producentów gdzie te opcje troszkę się różnią i podawały z dość dużym rozrzutem to co jest "bezpieczne" dla podkręcania a ja chciałem skupić się na podstawowej stabilności.

Teraz jeszcze przyszło mi do głowy żeby podmienić bateryjkę biosu, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.... i już wiem, nie ma - pisałem odpowiedź na Wasze posty i w międzyczasie chciałem obejrzeć ten Zen timings no i przy podglądzie spakowanego archiwum komp się zrestartował.

Edytowane przez kostek8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, radiergummi napisał(a):

Co to wartości"standardowe" i "bezpieczne" ?

Te zgodne z normą i max zaleceniami producenta, czyli napięcie 1,2V dla DDR4 i przy Ryzen 5600X prędkość maksymalna 3200 MT/s, ale przy max 2 kostkach (przy 4 kostkach już 2933 MT/s).

6 godzin temu, kostek8 napisał(a):

Zdecydowanie. Zgodnie z zaleceniami producenta procesora, to nawet przy 3200 (max 2 kostki) powinien chodzić jak skała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, kostek8 napisał(a):

przy prędkości podstawowej dla DDR4 - 2133MHz PC powinien pracować bez jakichkolwiek komplikacji, jeśli tak nie jest to trzeba szukać problemu gdzie indziej, zakładam ze.

bios najnowszy dostępny jest wgrany  - pisałeś w pierwszym poście ze jo .

pamięć siedzi w gniazdach A2 B2 ? czyli gniazdo 2 i 4 od procesora. 

jaka posiadasz kartę graficzna ? 

czy w systemie masz ustawione plan zasilania - wysoka wydajność ? 

o masz na szybko znaleziony filmik na YT , zastosuj Komedy to co jest w filmiku i napisz czy podczas skanowania zostały wykryte i naprawione problemy.

https://www.youtube.com/watch?v=WvKsxsnmIKI

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za rady. Posłuchałem się i puściłem Memtest - co prawda dla dwóch kości 2x8 GB ale przeszedł cały bez problemów co potrwało te 2,5 h. Ustawione było tylko napięcie ramów 1.350V no i z listy wybrany profil najsłabszy jaki jest ten do podkręcania Memory Try it na 2133 Mhz.

Plan zasilania Wysoka wydajność. Co do zasilacza pomyliłem się MSI 1000W miałem w poprzedniej obudowie - w tej w której obecnie przeprowadzam testy jest Vero L3 600W. Grafika to Asus TUF Gaming 4070 OC.

Puściłem też dziś aktualizacje z Win10 -> do Win11, poszły bez problemów.

Co do filmiku to podczas skanowania nie wykrył błędów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi