kostek8 Opublikowano wczoraj o 08:16 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 08:16 Cześć, poproszę o poradę - potrzebna mi rozpiska całkowicie standardowych i pewnych ale jednak "ręcznych" ustawień pamięci DDR4 do płyty MSI na X470. Trochę drażni mi to, że producent nie podaje przy każdym ustawieniu wartości "standardowej" i trzeba szukać w necie opisów wartości "bezpiecznych". W załączniku przesyłam screen - widać tam to co mam ustawione w tej chwili i co zawiera profil XMP. Opis: od dłuższego czasu borykam się z niestabilnością kompa związaną z płytą główną. Zasilacz solidny MSI 1000W, płyta MSI x470 Gaming Pro - bios zaktualizowany do tegorocznej najnowszej beta wersji (7B79v1L5 2024-09-25), pamięci 3200 G.Skill Trident Z RGB 2x8GB lub opcjonalnie 3600 2x16GB te samej firmy. Na ustawieniach Auto i wybraniu profilu XMP jednego lub drugiego (oba są identyczne) podczas pracy komp potrafi zawiesić się np podczas odtwarzania muzyki w Tidalu (aktualnie zwiechy bez bluescreenów) lub podczas grania w moją ulubioną karciankę 3D. Na zestawie 2x16GB 3600 CL16 sytuacja podobna zwiechy kilkanaście lub kilkadziesiąt minut przy pracy pod obciążeniem. Bardzo łatwo byłem też w stanie "wywołać" błąd jeśli uruchomiłem Photoshopa i włączyłem wypełnienie generatywne. Na tych pamięciach 3600 błąd był taki, że komp nie dawał się wyłączyć przyciskiem power (5s) i trzeba go było nawet całkowicie odłączać go od zasilania sieciowego. Ponieważ miałem trochę dość tej sytuacji kupiłem sobie płytę Gigabyte an B550 i co ciekawe na tej płycie pamięci chodziły bez problemów (obojętnie które włożyłem). Niestety musiałem pozbyć się Gigabyte i do kompa wrócił znowu MSI X470. Procesor był wymieniany 2 x zaczynałem od 3700X bo z nim kupiłem tą płytę - tu długo to pracowało bez zwiech. Kolejnym prockiem był R9 5900X z Arctic II 360 ale udało mi się go sprzedać bo myślę powoli o przesiadce na AM5 - teraz od kilku dni mam na przetrwanie R5 5600X. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano wczoraj o 09:15 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 09:15 Co to wartości"standardowe" i "bezpieczne" ? Testuj kości pojedynczo przy użyciu memtest.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano wczoraj o 09:15 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 09:15 Witam tak widzę ze lubisz zmiany , chyba masz trochę nie właściwe oczekiwania , "pieczone gołąbki same nie wpadną do gąbki" , na Internetach bez problemu znajdziesz kalkulatory ustawień lub programy jak ZenTimings dla AMD https://www.techpowerup.com/download/amd-ryzen-zen-timings/ ale mniej na uwadze że ograniczeniem jest sama płyta główna która zapewnia wsparcie dla pamięci do 2666Mhz powyżej to jest już XMP czyli OC a tego nikt nie gwarantuje ze będzie działać i to stabilnie xD masz napięcie 1.35v ok , czy dla szybkości 2133Mhz tez występują problemy czy jest ok ? , jeśli jest ok , to przestaw ręcznie szybkość pamięci na 2933Mhz i zobacz jaki da to efekt. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek8 Opublikowano wczoraj o 11:40 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 11:40 (edytowane) Przepraszam nie mam doświadczenia z ustawieniami pamięci - jestem z wiedzą z czasów kiedy wkładało się dwie kości i zmieniało max 1 parametr np. napięcie o oczko w górę od standardu i wszystko chodziło cacy... a jak nie działało to znaczy, że mamy taką sobie sztukę sprzętu. 😉 Co do wartości standardowych - chodzi mi np o odpowiednik innych ustawień dotyczących pamięci która da sie ręcznie ustawiać tak jak np. zasilanie 1.350 dla pamięci... a może nie ma tam czegoś takiego jak standard. Po prostu lubię jak ustawienia płyty podpowiadają, że coś jest standardem - poziomem bazowym a nie dają opcje typu - weź sobie wpisz coś z zakresu - bo tu bez głębokiej znajomości tematu i doświadczenia ciężko jest ocenić na wpływ danego parametru np. na tą daną konfigurację. A i problemem jest to, że puszczane osobno pamięci nie wywalają błędów - dlatego obstawiłem, że problemem jest ustawienie parametrów ich pracy na tej płycie i tego, że puszczona samopas do zasilania pamięci płyta podaje za niskie lub za wysokie napięcia i stąd wynikają zwiechy podczas realnej pracy z kompem. Może to też problem samej płyty - ale nie mam nie mam innej sztuki tego samego modelu żeby się upewnić. Co do ramu po zmianie - jak chciałem ustabilizować ramy 2x16 3600 to mimo, że komp działał nawet na 2133 to potrafił w Photoshopie wywalić taki sam błąd jak dla ustawionego profilu XMP na 3600 lub dla ręcznych ale moich ustawień - dlatego o nie pytam bo nie jestem pewny czy gdzieś nie popełniam błędu. Czy jeśli jest puszczony ram na 2133 to ma chodzić jak skała ? Co do poradników co do ustawień ramu znalazłem kilka ale one były skupione głównie na podkręcaniu i i to przykłady bywały z np. DD5 lub z płyt innych producentów gdzie te opcje troszkę się różnią i podawały z dość dużym rozrzutem to co jest "bezpieczne" dla podkręcania a ja chciałem skupić się na podstawowej stabilności. Teraz jeszcze przyszło mi do głowy żeby podmienić bateryjkę biosu, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.... i już wiem, nie ma - pisałem odpowiedź na Wasze posty i w międzyczasie chciałem obejrzeć ten Zen timings no i przy podglądzie spakowanego archiwum komp się zrestartował. Edytowane wczoraj o 13:51 przez kostek8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek8 Opublikowano wczoraj o 15:18 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 15:18 Czy to coś pomoże ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano wczoraj o 17:57 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 17:57 8 godzin temu, radiergummi napisał(a): Co to wartości"standardowe" i "bezpieczne" ? Te zgodne z normą i max zaleceniami producenta, czyli napięcie 1,2V dla DDR4 i przy Ryzen 5600X prędkość maksymalna 3200 MT/s, ale przy max 2 kostkach (przy 4 kostkach już 2933 MT/s). 6 godzin temu, kostek8 napisał(a): Czy jeśli jest puszczony ram na 2133 to ma chodzić jak skała ? Zdecydowanie. Zgodnie z zaleceniami producenta procesora, to nawet przy 3200 (max 2 kostki) powinien chodzić jak skała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano wczoraj o 19:56 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 19:56 8 godzin temu, kostek8 napisał(a): Czy jeśli jest puszczony ram na 2133 to ma chodzić jak skała ? przy prędkości podstawowej dla DDR4 - 2133MHz PC powinien pracować bez jakichkolwiek komplikacji, jeśli tak nie jest to trzeba szukać problemu gdzie indziej, zakładam ze. bios najnowszy dostępny jest wgrany - pisałeś w pierwszym poście ze jo . pamięć siedzi w gniazdach A2 B2 ? czyli gniazdo 2 i 4 od procesora. jaka posiadasz kartę graficzna ? czy w systemie masz ustawione plan zasilania - wysoka wydajność ? o masz na szybko znaleziony filmik na YT , zastosuj Komedy to co jest w filmiku i napisz czy podczas skanowania zostały wykryte i naprawione problemy. https://www.youtube.com/watch?v=WvKsxsnmIKI 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek8 Opublikowano wczoraj o 21:29 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 21:29 Dziękuję za rady. Posłuchałem się i puściłem Memtest - co prawda dla dwóch kości 2x8 GB ale przeszedł cały bez problemów co potrwało te 2,5 h. Ustawione było tylko napięcie ramów 1.350V no i z listy wybrany profil najsłabszy jaki jest ten do podkręcania Memory Try it na 2133 Mhz. Plan zasilania Wysoka wydajność. Co do zasilacza pomyliłem się MSI 1000W miałem w poprzedniej obudowie - w tej w której obecnie przeprowadzam testy jest Vero L3 600W. Grafika to Asus TUF Gaming 4070 OC. Puściłem też dziś aktualizacje z Win10 -> do Win11, poszły bez problemów. Co do filmiku to podczas skanowania nie wykrył błędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek8 Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu Zaczynam już wątpić czy to pamięć czy jednak nie procek. Niestety nie mam innego na zamianę, żeby sprawdzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Opublikowano 5 godzin temu że tak powiem L3 600W to szału nie robi przeinstalowałeś system na win11 bez problemu , ale po instalacji nadal jest problem z zawieszaniem sie PC ? , no to bez podmiany po kolei podzespołów, może być ciężko aby od tak wskazać gdzie jest problem , czyli ten Ryzen 5 5600X nie pracował na Gigabyte B550 ? , nie mogę znaleść czy sprawdzałeś jak zachowuje sie PC na jednej kostce ramu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...