nbc Posted April 10 Report post Posted April 10 (edited) Cześć, chciałbym prosić o pomoc w doborze odpowiedniego chłodzenia do procesora Intel i7-7700K do 200zł Moja obudowa to SilentiumPC Gladius M35W Pure Black z oknem. Płyta główna to ASUS Z170 Pro Gaming. Mam zamontowane 4 kości pamięci HyperX 4GB 2133MHz Fury Black CL14. Ze specyfikacji wynika że do obudowy wejdzie chłodzenie o max. wysokości 161mm, ale bardziej martwię się o szerokość i o to czy chłodzenie nie będzie kolidować ze slotami na kości pamięci, stąd moje prośba na forum o wskazówki w doborze odpowiedniego modelu Edited April 10 by nbc Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Grolshek. Posted April 10 Report post Posted April 10 https://www.x-kom.pl/p/1154660-chlodzenie-procesora-silver-monkey-x-stormy-120mm.html Nie koliduje ze slotami ram wcale. 1 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr.T... Posted April 11 Report post Posted April 11 Witam przed inwestycja w nowe chłodzenie zainwestuj w skalpowanie IHS (czyli wymianę pasty pod IHS na np. ciekły metal) , ofertę można znaleźć na alledrogo , chyba że jesteś z okolic grodu Kopernika to można sie ze mną skontaktować. 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
MsKassandra Posted April 15 Report post Posted April 15 W dniu 11.04.2025 o 14:28, Mr.T... napisał(a): Witam przed inwestycja w nowe chłodzenie zainwestuj w skalpowanie IHS (czyli wymianę pasty pod IHS na np. ciekły metal) , ofertę można znaleźć na alledrogo , chyba że jesteś z okolic grodu Kopernika to można sie ze mną skontaktować. a na co mu w tym trupie teraz po 9 latach skalpowanie tego proca? jakakolwiek inwestycja w ten zestaw poza typowym maintanance nie ma ekonomicznie uzasadnionego celu 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr.T... Posted April 15 Report post Posted April 15 Nie zgodzę sie z ta opinia bo do testów akurat mam właśnie taki CPU i win11 zapierdala ,wiec Twoja teoria jest niczym wyssana z palca, a inwestycja w niższe temperatury i możliwość OC jest zawsze opłacalna. a zanim sie udzielisz to wyjdź z założenia ze nie każdy ma worek pieniędzy. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
P3ch Posted April 15 Report post Posted April 15 (edited) Oczywiście że tak, oskalpować i mieć spokój, nie wspomnę o kulturze pracy. Jeszcze końcówka K, po skalpie ładnie go podkręcić i masz fajny zestawik. Tutaj nie chodzi nawet o wór pieniędzy, tylko o sam fakt że pasta na rdzeniu jest wyeksploatowana i zasadność jej wymiany jest logiczna. Edited April 15 by P3ch 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Kyle Posted April 15 Report post Posted April 15 (edited) Niech kolega sprzeda to i7 i płytę i zamieni na LGA1700 i i3 12100, który nawet na chłodzeniu BOX zachowuje się przyzwoicie 🙂 Edited April 15 by Kyle 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
MsKassandra Posted April 16 Report post Posted April 16 14 godzin temu, P3ch napisał(a): Oczywiście że tak, oskalpować i mieć spokój, nie wspomnę o kulturze pracy. Jeszcze końcówka K, po skalpie ładnie go podkręcić i masz fajny zestawik. Tutaj nie chodzi nawet o wór pieniędzy, tylko o sam fakt że pasta na rdzeniu jest wyeksploatowana i zasadność jej wymiany jest logiczna. zasadność to jest ewentualnie do wymiany platformy w zależności od zastosowań, a nie do dojenia frajerów na usługach których nie potrzebują ile macie w cenniku za zaproponowaną gościowi usługę? 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr.T... Posted April 16 Report post Posted April 16 8 godzin temu, MsKassandra napisał(a): ile macie w cenniku za zaproponowaną gościowi usługę? Na razie to padło jedynie propozycja że taka usługę można zakupić na alledrogo ,ale ok skoro jesteś taki obcykany, to pytanie, jeśli sam miał byś wykonać taka usługę , to poproszę o kosztorys, pasta ( ciekły metal) + robocizna ileś roboczo godzin na ten projekt, ile byś skasował za tak usługę. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
MsKassandra Posted April 16 Report post Posted April 16 (edited) Godzinę temu, Mr.T... napisał(a): Na razie to padło jedynie propozycja że taka usługę można zakupić na alledrogo ,ale ok skoro jesteś taki obcykany, to pytanie, jeśli sam miał byś wykonać taka usługę , to poproszę o kosztorys, pasta ( ciekły metal) + robocizna ileś roboczo godzin na ten projekt, ile byś skasował za tak usługę. Szukasz sekretarki? Mogę Ci fakturę wystawić i wtedy zrobię kosztorys. Gdybyś nie był ignorantem to posklejałbyś puzzle, że MsKassandra to np. kobieta I co mi chcesz udowodnić tym kosztorysem? Bo nie rozumiem o co piana Ci ucieka btw. poznikały posty z interesującej bardzo rozmowy... przepadły bez wieści Edited April 16 by MsKassandra Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
pitol321 Posted April 16 Report post Posted April 16 Tak stawiam, że ta interesująca rozmowa, w raz z wycieczkami osobistymi, została posprzątana przez moderatora. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr.T... Posted April 16 Report post Posted April 16 1 godzinę temu, MsKassandra napisał(a): Gdybyś nie był ignorantem to posklejałbyś puzzle, że MsKassandra to np. kobieta "ona może być chłopem , chłopie , nie zatruje , Ona może być 130- kilogramowym koleżką, co mieszka w Detroit, w piwnicy u matki, i mieć na imię Chuck" zadałem proste pytanie , a zamiast odpowiedzi , kij w mrowisko, kto tak sie zachowuje niewiasta ? czy rozkapryszony gołowąs... Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
P3ch Posted April 16 Report post Posted April 16 MsKassandra idz po nowe podzespoły, będziesz miał większą wiedzę na temat sprzętu. Udowadniać wtedy też nie trzeba będzie Ci że do działania Windows 11 trzeba zawsze nowy komputer lub zestaw. Bo przecież poprzednia generacja jest już za stara, nawet jakby 40/50 zł delid kosztował to i tak warto ponieważ wentylator może się nie kręcić przy lepszym chłodzeniu do momentu uruchomienia wymagającej aplikacji. Dzięki temu wątkowi może zaistniejesz na tym forum bo po ilości postów nie wiele miałeś do powiedzenia od 2022 roku. Ale za to może kilka osób namówisz na nowy zestaw. Buahh... Dla mnie delid powtórze oczywiście zasadny jeśli procesor będzie wykorzystywany do zadań biurowych, mało wymagających gier. Zdrowia. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
MsKassandra Posted April 16 Report post Posted April 16 (edited) 36 minut temu, P3ch napisał(a): MsKassandra idz po nowe podzespoły, będziesz miał większą wiedzę na temat sprzętu. Udowadniać wtedy też nie trzeba będzie Ci że do działania Windows 11 trzeba zawsze nowy komputer lub zestaw. Bo przecież poprzednia generacja jest już za stara, nawet jakby 40/50 zł delid kosztował to i tak warto ponieważ wentylator może się nie kręcić przy lepszym chłodzeniu do momentu uruchomienia wymagającej aplikacji. Dzięki temu wątkowi może zaistniejesz na tym forum bo po ilości postów nie wiele miałeś do powiedzenia od 2022 roku. Ale za to może kilka osób namówisz na nowy zestaw. Buahh... Dla mnie delid powtórze oczywiście zasadny jeśli procesor będzie wykorzystywany do zadań biurowych, mało wymagających gier. Zdrowia. gdzieś ja kogoś namawiam na nowy zestaw? nauka czytania ze zrozumieniem była w podstawówce mam już 3 letnie, a co ma zakup nowych do większej wiedzy? tobie nawet seria zakupów nie pomoże, a o co chodzi z windows 11? masz jakieś kompleksy czy w11 to zuo? ale co to ma do naszego tematu, w którym uroiliście sobie, że komuś wciskam jakieś nowe zestawy 1 godzinę temu, Mr.T... napisał(a): "ona może być chłopem , chłopie , nie zatruje , Ona może być 130- kilogramowym koleżką, co mieszka w Detroit, w piwnicy u matki, i mieć na imię Chuck" zadałem proste pytanie , a zamiast odpowiedzi , kij w mrowisko, kto tak sie zachowuje niewiasta ? czy rozkapryszony gołowąs... bo mam ci zrobić kosztorys? poraziło ci zwoje? sam zrób specjalisto nie innymi się wyręczasz masz 110, plus wysyłka, + chłodzenie, z jakiegoś powodu gość chce kupić, może się zepsuło, może najpierw dopytaj gościa, jak profesjonalista, zbadaj potrzeby klienta, bo może faktycznie nie będzie musiał nawet chłodzenia nowego kupować, a może będzie jednak musiał, i tak oto robi się 300 pln... za renowacje 10 letniego prawie sprzętu... czy warto? każdy ocenia potrzeby według swoich kryteriów... Skalpowanie Delid procesora Intel | Suków | Kup teraz na Allegro Lokalnie szkoda czasu, macie po 15 lat? czy jak? EOT Edited April 16 by MsKassandra chomiki Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr.T... Posted Thursday at 02:16 PM Report post Posted Thursday at 02:16 PM Gdzie tu logika ? , każdy kto zajmuje sie obsługą/serwisowaniem PC nie tylko korzystaniem , wie że każda pasta ulega degradacji i wymienia ja nowa na IHS , to jakim trzeba być ignorantem aby uważać że w jakiś magiczny sposób pasta pod IHS nie ulega temu samemu procesowi i nie trzeba jej wymieniać ?, to zakładając nowy zestaw chłodzący pozostaw ta stara zaschnięta na IHS przecież nie trzeba jej wymieniać... a jak ktoś już tak bardzo chce "zabłysnąć" to niech wejdzie na stronę der8auer i pociśnie gościowi , coś w stylu, człowieku po co to robisz przecież to co dostajemy od producentów jest najlepsze. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
P3ch Posted Thursday at 02:35 PM Report post Posted Thursday at 02:35 PM (edited) Mi się wydaje że ziomek nie kuma do tej pory ( gość chce kupić ) chłodzenie za 200 zł i nie myśli o zmianie platformy, ty zaproponowałeś delid ( słusznie ) bo majątku wtedy nie będzie musiał wydac na chłodzenie a będzie miał cisze i spokój przez dłuższy okres a po podkręceniu nawet nie najgorszą wydajność. Ale wpada chłop z 4 postami ( tutaj mógł nabić trochę więcej ) i on wie lepiej .. Może i wie .. ale czy pomógł założycielowi tematu, nie wiem. Również obrażając kogoś że ktoś szuka frajerów tutaj itp: pewnie też uzna za zasadne, ale na taki fakt jak napisałem w usuniętym poście że nie jeden raz wykonałem usługę ( forumowiczowi z purepc.pl ) za free to już się nie odniósł uznał to za niezasadne. Żałosne i to wszystko !. I jeszcze odniosę się do twojej ostatniej wypowiedzi, dokladnie po kilku latach pasta uległa degradacji i nawet chłodzenie za 400 zł czasami nie pomoże bo proc będzie gotował się pod IHS a nie na IHS. Edited Thursday at 02:38 PM by P3ch Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...