Skocz do zawartości
taylorek

CZY TAKA WYMIANA MA SENS ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wracam z dokładną specyfikacją mojego pc i konkretnym pytaniem

nie wymagam za wiele ale moja karta z6gb vram daje w kosc, monitor mam 1440p wiec na tej rozdzialce mi zalezy, jaka karte moge tu dolozyc, jesli w ogole istnieja sensowen opcje i  co jeszcze ewentulanie pod karte musialbym zmienic, zasilacz ?

ja osobiscie myslalem nad po prostu rtx 2080ti

AMD Ryzen 5 2600 six-core 

Gainward geForce RTX 2060 Phoenix G S

Gigabyte B450 AUORUS ELITE (gen1)

SilentiumPC 550W Supremo L2 Gold

G.SKILL 16GB 3000MHz Aegis CL16 (2x8GB)

SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black

na dyskach SATA SSD 2.5" od Cruciala

Na pewno i tak budzetowo nie bedzie tutaj duzo, bo nic mocnego tu nie wejdzie, ja myslalem zeby wydac tak 1000-1500zl

Edytowane przez taylorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2080Ti to starszy grzejnik, ale oczywiście CenaCzyniCuda. W tym swoim zestawie wymieniasz CPU na współczesny i szybszy (jakieś 5700X3D czy coś takiego) i współczesne GPU (RTX 5xxx / RX 9xxx) i masz fajny wydajny zestaw.

ps. 16GB RAM to niewiele, jak na PC do grania, ale tu też możesz wymienić na 2x32GB nawet 😉

Generalnie: ten zestaw ma perspektywy (i "wejdzie" coś mocnego). Natomiast jeśli chodzi o zakup GPU do 1500zł - to już pozostaje wertować oferty i kupić w tej cenie możliwie najlepszy model/egz.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ta płyta tego nie pociągnie pewnie, czy się mylę?

Trzeba dobrać coś pod płytę, bo po co mi jakieś mocarne gpu którego nawet nie będę w stanie wykorzystać przez ograniczenia portów 

Nie mam ciśnienia na składanie nowego kompa, chciałem temu dołożyć jakąś kartę żeby coś tam jeszcze pociągnął 

Edytowane przez taylorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, Kyle napisał(a):

2080Ti to starszy grzejnik, ale oczywiście CenaCzyniCuda. W tym swoim zestawie wymieniasz CPU na współczesny i szybszy (jakieś 5700X3D czy coś takiego) i współczesne GPU (RTX 5xxx / RX 9xxx) i masz fajny wydajny zestaw.

ps. 16GB RAM to niewiele, jak na PC do grania, ale tu też możesz wymienić na 2x32GB nawet 😉

Generalnie: ten zestaw ma perspektywy (i "wejdzie" coś mocnego). Natomiast jeśli chodzi o zakup GPU do 1500zł - to już pozostaje wertować oferty i kupić w tej cenie możliwie najlepszy model/egz.

Wymiana procesora wskazana,natomiast propozycja wymiany na np RTX z serii 5xxx nie za bardzo, spory spadek wydajności na Pci-ex x15 3.0.Co innego RX chyba nie mają takiego spadku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra ram to nie jest droga sprawa to można cos dołożyc, tylko jaki DDR pociagnie plyta i moze ktos pomoglby z doborem karty ? budzet mozemy pocuagnac o 500-1000zl jesli zrobi to roznice, jeszcze bedzie trzeba pewnie pod do mocniejszego zasilacza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Amoros napisał(a):

Wymiana procesora wskazana,natomiast propozycja wymiany na np RTX z serii 5xxx nie za bardzo,

To tylko taka propozycja na zasadzie "można". Czy strata na PCI-E 3.0 przy karcie RTX 5xxx z gniazdem x16 i dużym VRAM byłaby spora? - chyba nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.amazon.pl/dp/B0F6NJT2K6/?tag=ceneo0c-21&creative=380333&creativeASIN=B0F6NJT2K6&linkCode=asn&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ascSubtag=97af529d-d7dc-f366-bba5-b9cc8ec29490

2080 ti ta karta ma już trochę lat 

Zasilacz sobie poradzi, wydajność na korzyść 5060 

Ramy możesz spróbować zrobić overclocking na 3600 cl16-18 zdecydowanie pomogą z fps 

Procesor sobie zestaw na razie, powinien dać karcie 100% a że mniejszy fps no trudno 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie nie wiem co z tym procem, czy on na serio zrobi az takiego bottlenecka ? pewnie zalezy jakiej karcie, ale bardziej isc w nowe karty, zeby miec moze upscallery czy jakies mocne aby czysta wydajnosc byla spoko

to ram + 5060 ?

czy dac jakiegos w miare mocnego radeona ?

w cenie 5060 16gb chyba nie dostane nic lepszego ? tylko co jeszcze oprocz ramu dolozyc do tego rtxa zeby dalo rade ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

im nowsza karta graficzna tym bardziej będzie ograniczać ja ten procesor 

trzeba dobrze zaplanować taki upgrade wedle planowanego +/- budżetu  

płyta główna posiada tylko PCIe 3.0 i jak pokazują testy np. RTX 5060ti 8GB znaczny spadek wydajności , RTX 5060ti 16GB tylko kilka %   

np.

Ryzen 5 3600 - 250pln. (Matisse ) 

Ryzen 5 5600x -420pln. (Vermeer ) 

Ryzen 7 5700X 480pln. całkiem atrakcyjna oferta (Vermeer)

Ryzen 7 5700X3D pochłonie ponad 1tys.  (Vermeer) 

pamięć ram tak 16GB do 1440p moze być na styk albo już w nowszych tytułach będzie za mało  

polecił bym Corsair ale odleciał trochę z cenami 

Corsair Vengeance LPX, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL18 (CMK32GX4M2D3600C18) ponad 700pln. ? 

Lexar Thor, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL18 (LD4U16G36C18LG-RGD)  360pln.

GoodRam IRDM PRO Deep Black, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL18 (IRP-K3600D4V64L18/32GDC) 380pln.

ile zostaje na kartę graficzna ? 

jak chciał byś jakąś używana no to trzeba by popatrzeć jaką i czy zasilacz podoła wyzwaniu xD   

RTX 3070 używany ? 

nowe karty aby kupić z 16GB Vramu no to trzeba trochę wydać.  

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę, że rtx 5060ti 16gb chodzi po około 2tyś.

myślę, że będzie to najlepsza opcja

do tego jakiś ram i procek za jakiegos tysiaka i jak się w 3 zmieści to będzie ok

to myślę ze ram za 300-400 reszra starczy na procek, który nie zostawi karty w tyle

tylko jeszcze dobrac do tego jakis zasilacz, juz poza tymi 3tyś budzetu

Ewentualnie jeśli są jakieś opcje droższe o 500-1000zl które zrobią diametralną różnice to dajcie znać wszystko jest do przemyślenia 

Edytowane przez taylorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat wraca jak bumerang , czy faktycznie robić upgrade tego PC czy go sprzedać tak jak stoi i kupić nowego pod AM5  

obecnie dobrze są wycenione zasilacze Chieftec Vega M 

Chieftec Vega M 750W ATX 3.1 (PPG-750-C) 330pln

Chieftec Vega M 850W ATX 3.1 (PPG-850-C) 370pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, axsin302 napisał(a):

Co to coś dobrego? 

bazowałem już dwa razy na Chieftec Vega M i działają w PC już kilka miesięcy , no ale to żadna reklama , trzeba by ocenić produkt z perspektywy minimum 5 lat eksploatacji  

kto produkuje te zasilacze ? , raczej nie Chieftec bo on nie jest producentem zasilaczy tylko sprzedaje pod własną marka , Seasonic robi dla niego ale czy ta serie tez, nie dokopałem sie jeszcze do takiej informacji.     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli upgrade wymaga zmiany wszystkiego oprócz karty graficznej to moze rzeczywscie lepiej wziac cos na AM5 XD

chyba ze ktos ma jeszcze jakies pomysly, myslalem ze dodanie GPU starczy :C

jak tak patrze to za około 4.5k cos z rtx5060ti 16gb da sie zlozyc 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie chcesz się bawić w sprzedaż całego kompa to wystaw kartę na OLX za 600zł jak wpadnie hajs zamówisz sobie nową 1500+ 600 to w sam raz ci wyjdzie 5060 ti 16gb za 2200 / wyżej masz 5070 za 2450zł - jednak tu wymiana zasilacza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jak wsadze do niego 5060ti 16gb powinno byc spoko, nawet na tym pci 3.0 ? od razu raczej pojde w mocniejszy zasilacz 

zmienilbym tez od razu do tego ram

w 1440p moj procek zrobi mi duzy bottleneck ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ram po co ? 16gb ci starczy jak masz coś wymieniać poza karta to wymień kompa :P tak samo zasilacz spokojnie da sobie rade z tą karta 1x8pin 180w już ci pisałem zainteresuj się pokręceniem Ramu na 3600 cl18 powinien skoczyć dość łatwo 1.35-1.4 volta na DRAM ustawiasz

2600 ? w 1440p raczej będzie niski to zależy w co grasz jak w RTS to trochę się podławi  jak nowości to jakoś ujdzie

trzeba pamiętać że na tej konfiguracji lekko stracisz na wydajności karty. 

Edytowane przez axsin302
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 hours ago, Kyle said:

dlatego myślałem nad wymianą ramu

Ale jeśli da radę to spoko

No raczej pod nowsze gierki bo stare to jako tako ten zlomek ogarnia 😉

Wydaję mi się że oprócz czystej wydajności warto pójść w serię 50 z racji na upscalery nvidii

Edytowane przez taylorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast od razu wydawać worka pieniędzy , kup tylko tego RTX 5060Ti 16GB tylko popatrz na zdjęcia i opis bo niższe modele wymagają wtyczki zasilania 1x8pin (o popatrz twój zasilacz takie posiada 2x 6+2 pin ) a niektóre modele te droższe to już po nowemu 1x16 np. Asus TUF GeForce RTX 5060 Ti OC 16GB i wtedy dobrze było by mieć już zasilacz ATX 3.1   

jak wymienisz sama kartę graficzna , to zainstaluj np. 

MSI Afterburner

https://www.guru3d.com/download/msi-afterburner-beta-download/

jak ustawić 

https://www.youtube.com/watch?v=WjzCxAR6gh4&t=4s

odpal kilka gier , nie patrz tylko na FPS ale na Framerate 1% Low , da to obraz czy i jak bardzo ten CPU wpływa na jakość rozgrywki , czyli do ilu spadają FPS , porównaj to do ogólnych wymyków wydajności nawet na YT i jak inwestycja w nowszy CPU czy wymiana całej platformy jak wpłynie  właśnie na "Framerate 1% Low" bo to właśnie spadki FPS wpływają na komfort grania a nie tylko górne FPS , chyba nie ma gracza który powie z Dropy FPS mu nie przeszkadza xD          

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadomo, trzeba obserwowac, jesli bedzie fajna karta to doloze te pare stowek do zasilacza ATX 3.1

w sumie procek to tez kwestia kilku stów

najwyzej na raty bedzie sie go skladac XD

a macie jakis fajny program do benchmarkow, sledzenie fps, 1% low, obiazenia, zegarow itp, 

ten uzywany przez morele/tektesters wyglada spoko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie Zasilacz Chieftec Vega 750W (PPG-750-S) byłby ok? bo roznica cenowa miedzy watami nie jest spora a zawsze to podstawa pod jakies upgrade`y

nie wiem na ile można ufać "tanim" zasilaczom, ten jest za niecałe 300zł

do tego wezmę rtx 5060ti 16gb chyba od gigabyte, chociaz zawsze mialem dobre zdanie o kartach palita/gainwarda, celuję w wersje 3x wentylatorową, zawsze to jakieś lepsze chłodzenie i powinno kulturalnie działać

Edytowane przez taylorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tanie zasilacze to są za 150pln. i zazwyczaj posiadają krótkie okresy gwarancyjne , tutaj jest raczej kwestia firmy i certyfikatów (ale z tymi certyfikatami to tez bywa różnie )  także to jest kwestia budżetu, chcesz spać spokojnie to popatrz na zasilacze z okresem gwarancyjnym 10 lat , lub TOP 12 lat ale trzeba za to dopłacić  , 750W to ponad 500pln, i jest tego całkiem sporo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 3.08.2025 o 22:25, taylorek napisał(a):

takie Zasilacz Chieftec Vega 750W (PPG-750-S) byłby ok? bo roznica cenowa miedzy watami nie jest spora a zawsze to podstawa pod jakies upgrade`y

nie wiem na ile można ufać "tanim" zasilaczom, ten jest za niecałe 300zł

A znasz takie powiedzenie? "Za tanie pieniądze psy mięso jedzą".

Na jednym z for wciskają go nawet do zestawów z RTX 5080 sugerując się jednym wpisem na reddicie jaka tam rzekomo platforma siedzi. Obłęd i brak rozumu, zasilacz nie ma testów z prawdziwego zdarzenia, a sam okres gwarancji mówi sam za siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem o co chodzi, sam jestem zdania ze warto doplacic dla pewnosci, ale widzisz zdania sa podzielone

z drugiej strony po co przeplacac jesli cos sie sprawdza

tylko czy sie sprawdza nie mam pojecia, nie testowalem, nie czytalem jeszcze o tym,

zorientuje sie w sytuacji zasilaczy i zobacze co warto wybrac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi