Grolshek. Opublikowano 13 Maja Zgłoś Opublikowano 13 Maja (edytowane) 1 godzinę temu, Pmsx95 napisał(a): Sekcja zasilania da radę? Tutaj piszą sprzed 4 lat posty że daje radę. Reddit nie pozwala przekleić linka :{ Edytowane 13 Maja przez Grolshek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pmsx95 Opublikowano 13 Maja Zgłoś Opublikowano 13 Maja Okej super, dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dwa2tr Opublikowano 4 Czerwca Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca Zawieszenie komputera przy restarcie po aktualizacji windowsa. Twardy reset nie pomagał, więc zresetowałem bios. Po restarcie biosu pali się czerwona dioda DRAM oraz brak obrazu na monitorze, nie podświetla się także mysz i klawiatura. Próbowałem odpalić z jedną pamięcią dalej to samo. Płyta główna to Gigabyte B450 AORUS ELITE. Reszta specyfikacji ryzen 5 2600, rx 580, 16gb ddr4 3000 mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 4 Czerwca Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca ustaawienia pamieci - napiecia taktowania albo timingi wrocily do domyslnych ktore moga byc niekomaptybilne z Twoim RAM, mobo nie potrafi poporawnie zainicjowac pamieci i stoin na POST. Brak podswietlenia w myszce wskazuje ze nie dochodzi nawet do inicjalizacji USB - bios wgl sie nie laduje.. Wydaje mi sie ze wymagane będzie zresetowanie CMOS. Wyjmij baterie z płyty na 10 minut - włóż z powrotem a potem odpal z jedną kością. Uwaga jak wlazysz ram to komp bedzie sie uruchamial kilkukrotnie (cykle post). Daj znac jaki efekt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dwa2tr Opublikowano 4 Czerwca Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 1 minutę temu, stempel91 napisał(a): ustaawienia pamieci - napiecia taktowania albo timingi wrocily do domyslnych ktore moga byc niekomaptybilne z Twoim RAM, mobo nie potrafi poporawnie zainicjowac pamieci i stoin na POST. Brak podswietlenia w myszce wskazuje ze nie dochodzi nawet do inicjalizacji USB - bios wgl sie nie laduje.. Wydaje mi sie ze wymagane będzie zresetowanie CMOS. Wyjmij baterie z płyty na 10 minut - włóż z powrotem a potem odpal z jedną kością. Uwaga jak wlazysz ram to komp bedzie sie uruchamial kilkukrotnie (cykle post). Daj znac jaki efekt Robiłem już to dwukrotnie, wymieniłem też baterię na nową, efekt ten sam, czyli dalej czarny ekran, dioda DRAM, brak podświetlenia klawiatury i myszki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 4 Czerwca Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca No to zapetlila sie po resecie BIOS Bios potrzebuje widac RAMU z basic JEDEC 2133 żeby sie "obudzić" Pozycz taki ram 2133 lub 2400 single rank 8 GB i włóż w slot B2 i spróbuj odpalić. Druga opcja to śmierć ramu przez napięcie XMP Trzecia to śmierć kontrolera pamięci lub któregoś slotu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Czerwca Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca (edytowane) Godzinę temu, stempel91 napisał(a): Bios potrzebuje widac RAMU z basic JEDEC 2133 żeby sie "obudzić" Są zwykle profile nonOC, czyli JEDEC, które ma każda pamięć i ta którą posiada autor postu, z całą pewnością ma profil JEDEC i do tego jeszcze zapewne tak wolny jak 2133 MT/s. 3 godziny temu, Dwa2tr napisał(a): Robiłem już to dwukrotnie Sprawdzałeś tylko jedną kostkę RAM, a następnie tylko drugą pojedynczą kostkę RAM? (może tylko jedna z dwóch jest uszkodzona i sprawdzałeś tylko z tą pechową). Wyciągnij CPU z socket i załóż ponownie (może coś nie styka - mało prawdopodobne, ale tonący brzytwy się chwyta). Pooglądaj dokładnie płytę główną, czy wszystkie kondensatory wyglądają OK. Wszystkie kable zasilania do CPU (wszystkie 8pin) podłączone w płytę główną? Jaki masz zasilacz? (firma, model) - sprawdzałeś napięcia miernikiem na linii szczególnie 12v? Godzinę temu, stempel91 napisał(a): Druga opcja to śmierć ramu przez napięcie XMP Trzecia to śmierć kontrolera pamięci lub któregoś slotu Opcji jest więcej: uszkodzenie płyty głównej, nawet pod CPU, albo zasilacz który daje napięcia poza normą ATX. Nie pozostaje nic innego jak badać wszytko po kolei (płyta, zasilacz, RAM, CPU) Edytowane 4 Czerwca przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dwa2tr Opublikowano 4 Czerwca Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 48 minut temu, Kyle napisał(a): Sprawdzałeś tylko jedną kostkę RAM, a następnie tylko drugą pojedynczą kostkę RAM? (może tylko jedna z dwóch jest uszkodzona i sprawdzałeś tylko z tą pechową). Wyciągnij CPU z socket i załóż ponownie (może coś nie styka - mało prawdopodobne, ale tonący brzytwy się chwyta). Pooglądaj dokładnie płytę główną, czy wszystkie kondensatory wyglądają OK. Wszystkie kable zasilania do CPU (wszystkie 8pin) podłączone w płytę główną? Jaki masz zasilacz? (firma, model) - sprawdzałeś napięcia miernikiem na linii szczególnie 12v? Sprawdzałem obie kostki w a2 i b2 pojedynczo. Wszystkie kable podłączone, a zasilacz świeżo wymieniany parę miesięcy temu, poprzedni padł, jest to model Vero L5 Bronze 500W. Resztę popatrzę jutro, bo zaraz na nocke ide. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 5 Czerwca Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 15 godzin temu, Dwa2tr napisał(a): Sprawdzałem obie kostki w a2 i b2 pojedynczo. Wszystkie kable podłączone, a zasilacz świeżo wymieniany parę miesięcy temu, poprzedni padł, jest to model Vero L5 Bronze 500W. Resztę popatrzę jutro, bo zaraz na nocke ide. Miałem identyko na Aorus X370. Poleciały mi obydwa biosy. W serwisie wgrali nowe i śmiga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hexyo Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia Witam, czy wydajnościowo wystarczy mi chłodzenie do tego procesora BE QUIET! Pure Rock 2 BK007? Dodam że procesor nie jest podkręcany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia zaleca się cos lepszego, w grach na ostatnich dechach da sobie radę ale nawet półprofesjonalnie dopadnie go throtling. 1 godzinę temu, Hexyo napisał(a): BE QUIET! Pure Rock 2 dodatkowo sam Pure jest dość słaby, jak to tylko gierki to już lepiej wybrać fortisa 5 pure 3 THERMALRIGHT Peerless Assassin 120 SE lub tanie AIO jak ci wejdzie https://foxkomputer.pl/pl/p/Chlodzenie-wodne-DeepCool-LE360-V2/40723?ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=01f1942b-3b7c-6caa-9e62-8f2f2f0aba02 oczywiście czym więcej golda tym kupisz coś lepszego jak masz miejsce w obudowie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hexyo Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia A Chłodzenie wodne ARCTIC Liquid Freezer III 240 ARGB będzie lepszym wyborem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia powinno go ugasić ale pamiętaj o miejscu: Wymiary z wentylatorami 277 x 120 x 63 mm <- aby ci wszedł na górę podaj może obudowę i płytę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hexyo Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) 20 minut temu, axsin302 napisał(a): podaj może obudowę i płytę ASUS TUF GAMING X570-PLUS Be quiet! Pure Base 500 Window Black Możliwy montaż tylko na górę, bo przód nie zmieści się przez gabaryt karty graficznej 5080. Edytowane 21 Sierpnia przez Hexyo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia jak będziesz miał low profile RAM to powinno ci wejść ale strasznie się na męczysz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hexyo Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia Ram mam Corsair 32GB (2x16GB) 3600MHz CL18 Vengeance RGB PRO SL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia szukaj chudszego AIo albo postaw na powietrze a jak nie to sprawdź wymiary ręcznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niktszczegolny Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia https://proline.pl/chlodzenie-procesora-arctic-freezer-36-p8120806 Wystarczy w zupełności, i wypadnie lepiej niż fortis od endoshitu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia Wydajnościowo wchodzą tak samo, Fortis jest porostu cichszym przy takiej samej pracy jak Arctic ze względu na lepszy i większy wentylator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) Jak mi się gotował Ryzen 5500GT pod zbyt słabym do niego chłodzeniem (BOX) to nie mogąc się doszukać ustawień PowerLimitów na płycie Asrock Steel Legend B450, po prostu wyłączyłem AMD perf. boost (taki odpowiednik intelowskiego turbo) - zrobiło robotę, a strata wydajności ... no pewnie jest (3,6 all core vs 4,4 GHz, ale nie wiem dla ilu rdzeni max). Do biura i tak śmiga, a teraz przynajmniej chłodny. Edytowane 21 Sierpnia przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...