Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

23 godziny temu, leszek1976 napisał(a):

Tylko Brother laser. Mam już ponad 16 lat i działa.

Jak kupujesz "mały laser" to ma to sens tylko jeśli bardzo mało drukujesz i do tego nieregularnie (zakładam drukowanie na oryginalnych tonerach). Natomiast jeśli ktoś drukuje regularnie i nie chce kupować drukarki za kilka tysięcy PLN, to atrament z "nalewanymi" tuszami jest lepszym rozwiązaniem (dużo taniej wychodzi niż toner do "małego" lasera). No i jak zwykle radzę używać oryginalnych materiałów (tusze/tonery) by ta drukarka działała długo i niezawodnie.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 10.12.2025 o 10:40, Kyle napisał(a):

Jak kupujesz "mały laser" to ma to sens tylko jeśli bardzo mało drukujesz i do tego nieregularnie (zakładam drukowanie na oryginalnych tonerach). Natomiast jeśli ktoś drukuje regularnie i nie chce kupować drukarki za kilka tysięcy PLN, to atrament z "nalewanymi" tuszami jest lepszym rozwiązaniem (dużo taniej wychodzi niż toner do "małego" lasera). No i jak zwykle radzę używać oryginalnych materiałów (tusze/tonery) by ta drukarka działała długo i niezawodnie.

Ogólnie tusze się kupuje, jak ktoś zdjęcia drukuje w wysokiej jakości, a laser zawsze jest lepszy do drukowania czarno-białego. Nie ważne, czy duży czy mały laser. A zamienniki tonerów bardzo dobrze się sprawdzają. Nie wiem jak w nowych małych laserach, ale w moim laserze toner starcza na 1000 czy 2000 stron. Zamiennik tonera za paredziesiąt złotych można kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, leszek1976 napisał(a):

A zamienniki tonerów bardzo dobrze się sprawdzają.

Mi szkoda drukarki na zamienniki. Moje doświadczenia z zamiennikami są takie, że one dewastują drukarki. Także sens zakupu zamiennika pojawia się kiedy kupujesz ekstremalnie tanią drukarkę i jak się "zasypie" zamiennikiem (i mechanika będzie przycinać lub coś podobnego) to po prostu bez żalu kupisz kolejną drukarkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Kyle napisał(a):

Mi szkoda drukarki na zamienniki. Moje doświadczenia z zamiennikami są takie, że one dewastują drukarki. Także sens zakupu zamiennika pojawia się kiedy kupujesz ekstremalnie tanią drukarkę i jak się "zasypie" zamiennikiem (i mechanika będzie przycinać lub coś podobnego) to po prostu bez żalu kupisz kolejną drukarkę.

HAHAHAH, naprawdę te forum to chyba już administratora nie ma. Zaczął bym od tego aby poczytać "zasada działania drukarki laserowej" a potem takie bzdury wypisywać : )). Około 30 drukarek biurowych śmiga na zamiennikach już kilka lat z ani jedną problemu 😉, trzeba wiedzieć co kupić i jaki zamiennik stosować. Proste.

Edytowane przez P3ch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@P3ch 🤣 Pracuję w firmie, w której wiele drukarek przerobiliśmy na przestrzeni wielu lat, wiem z czym się wiąże używanie zamienników i jak to wpływa na drukarki (używaliśmy: Xerox, Samsung, Brother, HP, Canon, Kyocera - możliwe, że jeszcze jakichś pozostałych firm, ale te co wymieniłem, to tak na szybko co sobie przypomniałem), więc daruj swoje bajeczki. Proste.

Godzinę temu, P3ch napisał(a):

Zaczął bym od tego aby poczytać "zasada działania drukarki laserowej" a potem takie bzdury wypisywać : )).

I nawzajem. 🙂 

aha ... kumpel uwierzył komuś, kto poradził mu takie bzdury jak pisze @P3ch , kupił zamienniki do swojej drukarki (możliwe, że ta drukarka to był Brother) w swojej firmie (akurat to była duża atramentówka, A3, z tych nieco droższych) i ... szybko pożałował (były problemy z drukiem po pewnym czasie, bo na samym początku niby wszystko OK). Ten zamiennik kupił nawet nie najtańszy. Także on już się wyleczył z zamienników.

Prywatnie sam używam oryginalnych tonerów do swojego Ricoh i od parunastu lat zero problemów z jakością druku, jak i samą drukarką laserową kolorową.

Godzinę temu, P3ch napisał(a):

trzeba wiedzieć co kupić i jaki zamiennik stosować

No oczywiście, że trzeba - jak się kupuje najtańszą drukarkę, gdzie toner potrafi kosztować więcej niż ona, to jest sens używać zamienników 😁(bo jak drukarkę szlag trafi, to nie szkoda)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze byłeś wyszczekany, kiedy ktoś nie klaskał po twojej myśli 😄
Tak, tak — kupujcie wszyscy oryginały, bo Kyle używa tylko oryginałów i tak ma być. Może jeszcze każdemu każesz poszukać napisu na ścianie i walić głową, aż zrozumie „jedyną słuszną prawdę”?

Brakuje tylko jednej rangi na forum:
„Typ z uprawnieniami wróżbiarskimi” — bo ty już dokładnie wiesz, co ktoś chce napisać, co myśli i co zrobi, zanim w ogóle kliknie „wyślij”.

Powtarzam jeszcze raz: twój tok myślenia można o kant [gluteus maximus] rozbić.
Masa ludzi jedzie na zamiennikach latami, bez dramatu, bez pożarów i bez końca świata.

Ale nie — od 2026 wszyscy nagle mamy kupować tylko oryginały,
bo Kyle z forum tak chce i wmawia ludziom bzdury :))

Dlaczego używanie zamienników tonerów NIE jest takie złe

Działają — i to w praktyce, nie w teorii
Zamienniki są używane masowo w firmach, punktach usługowych i domach. Gdyby faktycznie „niszczyły drukarki”, ten rynek by nie istniał.

Producent straszy, bo traci pieniądze
Oryginały to często największa marża producenta, nie drukarki. Narracja „tylko oryginał = bezpieczeństwo” to marketing, nie objawienie.

Dobre zamienniki ≠ chiński no-name z bazaru
Są zamienniki:

regenerowane na nowych bębnach

z nowym chipem

testowane pod konkretne modele
Problemem nie są zamienniki, tylko kiepskie zamienniki.

Prawo stoi po stronie użytkownika
Użycie zamiennika nie unieważnia gwarancji, jeśli nie udowodniono, że to on spowodował usterkę. To nie opinia — to fakt prawny.

Różnica w kosztach jest realna, nie symboliczna
Nie każdy drukuje 20 stron miesięcznie. Przy dużych wolumenach oszczędności idą w setki lub tysiące złotych rocznie.

Pozdro Kyle wróżbito !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Zwykły User2 napisał(a):

Ja bym olał te z pierwszego posta i kupił takie coś: CANON Pixma G3416

Bardzo ciekawa propozycja. I oryginalny tusz np. czarny na 6000 stron jest tani (~30zł). Drukarka tania, ale mała uwaga: ten model nie ma duplex.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do drukarek HP mam tylko jeden żal, przynajmniej z moją obecną (jakiś DeskJet). Często mam problem z drukowaniem z Windowsa. Działa poprawnie na Linuksie. Tylko na Windowsie mam jakiś problem. I ja nie wiem czy to ja coś źle robię, ale wątpię jeśli to się zdarza też innym członkom rodziny.

Ale oprócz tego to raczej solidne drukarki, tylko ich wymuszanie oryginalnych tuszów i nawet limitowanie do subskrypcji jest bardzo dziwne. Nie wiem jak wygląda sytuacja z ich laserowymi drukarkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, BlackWhite46 napisał(a):

to raczej solidne drukarki, tylko ich wymuszanie oryginalnych tuszów i nawet limitowanie do subskrypcji jest bardzo dziwne. Nie wiem jak wygląda sytuacja z ich laserowymi drukarkami.

Przy laserówkach jest to samo, tylko że bardziej. 🙂 Przykładowo zaktualizowałem na jednej laserówce HP oprogramowanie firmware i przestała akceptować zamienniki, które mieliśmy 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapodaj sobie HP402dn używkę o ile A4 mono wystarczy, robią mi na firmie po 400k przelotu bez większych napraw a nie mają lekkiego traktowania przez użyszkodników, latają na zamiennikach od 6 lat

w domu mam jakiegoś starszego Brothera z wifi (1410we?) i na tonerach po 17zł działa już 7 czy 8 lat, ale to sporadyczne drukowanie, z 1000-1500str na rok, także w sumie też mogę polecić

Edytowane przez Zeniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 19.12.2025 o 09:47, BlackWhite46 napisał(a):

Do drukarek HP mam tylko jeden żal, przynajmniej z moją obecną (jakiś DeskJet). Często mam problem z drukowaniem z Windowsa. Działa poprawnie na Linuksie. Tylko na Windowsie mam jakiś problem

Ciekawy wątek! Cały wielu wokół nas próbuje dowieść, że to właśnie obsługa drukarek jest jedną z bardziej problematycznych rzeczy przy korzystaniu z systemów operacyjnych opartych na jądrze linux.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On 1/2/2026 at 11:29 AM, zephyr_57 said:

Ciekawy wątek! Cały wielu wokół nas próbuje dowieść, że to właśnie obsługa drukarek jest jedną z bardziej problematycznych rzeczy przy korzystaniu z systemów operacyjnych opartych na jądrze linux.

Ja myślę że to właśnie obsługa drukarek sama w sobie jest problematyczną rzeczą niezależnie od systemu. Może i działa poprawnie w moim przypadku, ale nie działała automatycznie, musiałem doinstalować hpcups. Nawet drukarki które niby wspierają protokoły typu IPP Everywhere mogą nie działać poprawnie i na Windowsie, i na Linuksie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi