jzs Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Opublikowano 11 Lutego Klonowanie dysku SSD -> M2. Mam stary PC z dyskiem SSD oraz nowy PC z dyskiem M.2. Do starego PC przez złącze USB podpinam nowy dysk M.2 w obudowie i klonuję dysk za pośrednictwem np. MiniTool Partition Wizard Free 11? To wszystko czy o czymś zapomniałem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystian03 Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego Tylko czy podłączanie dysku za pomocą USB będzie w tym przypadku powolne. Według mnie o ile jest taka możliwość to lepiej jest podłączyć obydwa dyski do nowego komputera w standardowy sposób i ze starego dysku kopiować do nowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 11 godzin temu, jzs napisał(a): Klonowanie dysku SSD -> M2. Mam stary PC z dyskiem SSD oraz nowy PC z dyskiem M.2. Do starego PC przez złącze USB podpinam nowy dysk M.2 w obudowie i klonuję dysk za pośrednictwem np. MiniTool Partition Wizard Free 11? To wszystko czy o czymś zapomniałem? Powinno byc ok. btw M.2 to tez jest dysk SSD 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieza Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego nie pamietam od której wersji wywalili kopiowanie dysków na darmo, ja mam od lat "10, w której nie ma tych ograniczeń Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzs Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego Jest szansa, że coś się wykrzaczy? @rafa - zgadza się, ale chciałem zaznaczyć, że jeden dysk SS to jeszcze poprzedni typ czyli SATA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego (edytowane) Według AI, klonowanie jest proste: https://www.google.com/search?q=jak+sklonowac+system+z+ssd+sata+ns+m2+&client=firefox-b-d&hs=d5Kp&sca_esv=5fb6f69dac5a6c69&biw=1728&bih=810&sxsrf=ANbL-n5Z1gY-rYTeT5HnKl1npH7xFMFaeA%3A1770913304444&ei=GP6NafLhGqem1fIPkMqM2A4&ved=0ahUKEwjyzcGTrtSSAxUnU1UIHRAlA-sQ4dUDCBM&oq=jak+sklonowac+system+z+ssd+sata+ns+m2+&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiJmphayBza2xvbm93YWMgc3lzdGVtIHogc3NkIHNhdGEgbnMgbTIgMgcQIRigARgKMgcQIRigARgKMgcQIRigARgKSM1WUOYIWOU6cAF4AZABAJgBfKAB4weqAQM5LjK4AQzIAQD4AQGYAgygAv4HwgIKEAAYsAMY1gQYR8ICBRAhGKABwgIFECEYnwXCAggQIRigARjDBMICCBAAGKIEGIkFwgIFEAAY7wXCAgoQIRigARjDBBgKwgIIEAAYgAQYogSYAwCIBgGQBgiSBwM5LjOgB4AmsgcDOC4zuAf6B8IHBDIuMTDIBw-ACAA&sclient=gws-wiz-serp Zapoznaj się i spróbuj według opisu. Edytowane 12 Lutego przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieza Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 21 godzin temu, jzs napisał(a): Jest szansa, że coś się wykrzaczy? @rafa - zgadza się, ale chciałem zaznaczyć, że jeden dysk SS to jeszcze poprzedni typ czyli SATA. to tylko kopiowanie, trzeba tylko dobrze wybrac dysk źródłowy i docelowy, jak sie wykrzaczy to mozna jeszcze raz. ja kpierwszy raz uzywasz mini tool.. to informuję, że tylko, że pierwszy etak jest pod windows a potem resetuje się komputer i kontynuuje juz sie wtedy bez uruchamiania win Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzs Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Opublikowano 13 Lutego Jak widzicie połączenie nowego dysku M.2 + SSD SATA? Pomyślałem, żeby na M.2 postawić system, a na SSD SATA trzymać gry, pliki, zdjęcia itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User2 Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Opublikowano 13 Lutego Ja tak mam, głupotą było by pozbywanie się go(dysku ssd sata), lub odkładanie dysku do szuflady. Skoro może śmigać jako magazyn, gdzie pod system teraz jedzie nowy M2. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzs Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Opublikowano 14 Lutego @Zwykły User2 gry masz zainstalowane na SSD SATA czy na M.2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User2 Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Opublikowano 14 Lutego System i gry na M2 To nie dawne dzieje że system trzymało się na osobnej partycji, gry instalowało na innej aby mieć porządek na C. Teraz dysków nawet nie dziele na partycje tylko są całe. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Opublikowano 15 Lutego Według mnie taka opcja: Dysk systemowy ma też gry, jest niepoprawna Ano dla tego, że gdy będziesz chciał postawić system, to cały dysk zostanie sformatowany (utracisz też gry) Dysk systemowy powinien być tylko do systemu + sterowniki itp. Gry, filmy, muzyka, magazyn powinien być na innych dyskach. Dla zobrazowania co opisałem wrzucam fotkę, jak to u mnie jest przydzielone i to działa jak należy (to sugestia, nie obowiązek) https://postimg.cc/mh5vxzyt 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego tez uwazam ze przestrzen na OS powinna byc wydzielona osobno. cociaz systemu sie tak czesto nie reinstaluje, ale ciagniecie GB danych od nowa imo bez senu, jak do gier mozna uzyc inny wolumin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benef2 Opublikowano Środa o 14:07 Zgłoś Opublikowano Środa o 14:07 A czy nie jest tak, że nawet jak się zainstaluje gry na osobnym dysku, to po reinstalacji systemu trzeba je instalować od nowa ponieważ umieszczają one swoje dane np. w rejestrach systemowych? (no chyba że ktoś używa wersji "portable" gier 😉 ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieza Opublikowano Czwartek o 11:44 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 11:44 21 godzin temu, Benef2 napisał(a): A czy nie jest tak, że nawet jak się zainstaluje gry na osobnym dysku, to po reinstalacji systemu trzeba je instalować od nowa ponieważ umieszczają one swoje dane np. w rejestrach systemowych? (no chyba że ktoś używa wersji "portable" gier 😉 ). niektóre systemy wykryją gry jak zmienisz najpierw miejsce instalacji, steam z tego co pamiętam tak ma, a epic trzeba instalowac od nowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...