Skocz do zawartości
jzs

Klonowanie SSD -> M.2

Rekomendowane odpowiedzi

Klonowanie dysku SSD -> M2.

Mam stary PC z dyskiem SSD oraz nowy PC z dyskiem M.2.
Do starego PC przez złącze USB podpinam nowy dysk M.2 w obudowie i klonuję dysk za pośrednictwem np. MiniTool Partition Wizard Free 11?

To wszystko czy o czymś zapomniałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czy podłączanie dysku za pomocą USB będzie w tym przypadku powolne. Według mnie o ile jest taka możliwość to lepiej jest podłączyć obydwa dyski do nowego komputera w standardowy sposób i ze starego dysku kopiować do nowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, jzs napisał(a):

Klonowanie dysku SSD -> M2.

Mam stary PC z dyskiem SSD oraz nowy PC z dyskiem M.2.
Do starego PC przez złącze USB podpinam nowy dysk M.2 w obudowie i klonuję dysk za pośrednictwem np. MiniTool Partition Wizard Free 11?

To wszystko czy o czymś zapomniałem?

Powinno byc ok.

btw M.2 to tez jest dysk SSD 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 godzin temu, jzs napisał(a):

Jest szansa, że coś się wykrzaczy?

@rafa - zgadza się, ale chciałem zaznaczyć, że jeden dysk SS to jeszcze poprzedni typ czyli SATA.

to tylko kopiowanie, trzeba tylko dobrze wybrac dysk źródłowy i docelowy, jak sie wykrzaczy to mozna jeszcze raz. ja kpierwszy raz uzywasz mini tool.. to informuję, że tylko, że pierwszy etak jest pod windows a potem resetuje się komputer i kontynuuje juz sie wtedy bez uruchamiania win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie taka opcja: Dysk systemowy ma też gry, jest niepoprawna

Ano dla tego, że gdy będziesz chciał postawić system, to cały dysk  zostanie sformatowany (utracisz też gry)

Dysk systemowy powinien być tylko do systemu + sterowniki itp. 

Gry, filmy, muzyka, magazyn powinien być na innych dyskach.

Dla zobrazowania co opisałem wrzucam fotkę, jak to u mnie jest przydzielone i to działa jak należy (to sugestia, nie obowiązek)

https://postimg.cc/mh5vxzyt

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez uwazam ze przestrzen na OS powinna byc wydzielona osobno. cociaz systemu sie tak czesto nie reinstaluje, ale ciagniecie GB danych od nowa imo bez senu, jak do gier mozna uzyc inny wolumin. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy nie jest tak, że nawet jak się zainstaluje gry na osobnym dysku, to po reinstalacji systemu trzeba je instalować od nowa ponieważ umieszczają one swoje dane np. w rejestrach systemowych? (no chyba że ktoś używa wersji "portable" gier 😉 ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 godzin temu, Benef2 napisał(a):

A czy nie jest tak, że nawet jak się zainstaluje gry na osobnym dysku, to po reinstalacji systemu trzeba je instalować od nowa ponieważ umieszczają one swoje dane np. w rejestrach systemowych? (no chyba że ktoś używa wersji "portable" gier 😉 ).

niektóre systemy wykryją gry jak zmienisz najpierw miejsce instalacji, steam z tego co pamiętam tak ma, a epic trzeba instalowac od nowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi