Max17b Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu Witam wszystkich. Chciałbym zagrać w Fable (2027) w maksymalnych detalach w rozdzielczości 2K (może być 30 FPS). Wymagania gry wyglądają następująco: Konfiguracja minimalna: Wymaga 64-bitowego procesora i systemu operacyjnego System operacyjny: Windows 10 22H2 Procesor: AMD Ryzen 5 2600 / Intel i7‐6850K / i5‐10400 Pamięć: 12 GB RAM Karta graficzna: AMD Radeon RX 6600 / NVIDIA GeForce RTX 2060 / Intel A580 DirectX: Wersja 12 Miejsce na dysku: 135 GB dostępnej przestrzeni Dodatkowe uwagi: SSD required Mój komputer to: Zasilacz Corsair TX850M 850W Obudowa Phanteks Eclipse P600S Silent Dysk SSD Kingston A2000 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe Procesor Intel Core i5-9600K, 3.7 GHz, 9 MB (dodatkowo dokupiłem chłodzenie powietrzem, ale nie pamiętam dokładnie nazwy, chyba ten SilentiumPC Fortis 5) Płyta główna Gigabyte Z390 GAMING X-CF (rev. 1.0; BIOS: F10 z Nov 29, 2021) Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 32 GB, 3000MHz, CL16 (4 kości) ASUS GeForce RTX 3090 TUF GAMING OC 24GB GDDR6X Karta dźwiękowa Creative Sound Blaster X AE-5 Resizable BAR włączony, Zintegrowana karta dźwiękowa wyłączona w BIOS, BIOS najnowszy, bezpieczny rozruch włączony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu Przede wszystkim, to się nie martw na zapas, bo jak to wyjdzie w praktyce, okaże się po uruchomieniu tej gry na tym CPU. Bardzo wątpię by na takim CPU były problemy z tak niskim fps jak 30 (prędzej dopiero z 60). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu Dzięki za odpowiedź. Nie do końca rozumiem te wymagania dotyczące procesora "Intel i7‐6850K / i5‐10400". To są w ogóle inne generacje, a mojemu bliżej serii 10000. Więc jest szansa, że gra się w ogóle włączy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu Obstawiam, że włączyć, to się włączy na każdym CPU, który oficjalnie radzi sobie z Windows 11. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu Wydaje mi się, że Resizable BAR i dodatkowa karta dźwiękowa powinny odciążyć procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu Na przykład Forza Horizon 6, która jest na tym samym silniku graficznym działa mi w około 50 FPS i więcej w maksymalnych ustawieniach graficznych w 2K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Opublikowano 19 godzin temu A jak wygląda obciążenie CPU w OSD w grze Forza 6 ? Pytam, bo jak zaczyna brakować wątków, można w ramach szaleństwa sprzedać 9600 i kupić 8700K. Zawsze to 12 wątków i można go ocnąć na 5.0ghz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Opublikowano 19 godzin temu Jak miałby zmieniać CPU, to lepiej w komplecie z płytą główną i wymienić na Ryzen X3D na AM4 lub wyższy model RaptorLake na LGA1700 (w obu przypadkach RAM przekłada) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Opublikowano 19 godzin temu (edytowane) Jak miałby zmieniać to wystarczy 7500f, u mnie na słabszej karcie gram w FH6 w 4k i 70 fps zablokowane w AMD Chill. Tyle , że tu wymagana wymiana ramu 😞 Ale CPU AM4 X3D mają chore ceny 😜 Edytowane 19 godzin temu przez Gerg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Opublikowano 19 godzin temu Dla tego nie sugerowałem X3D, bo to słaby deal. A zmiana z 9600 na 8700k jest bardzo atrakcyjna cenowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu Faktycznie na alledrogo idzie kupić 8700K w niezłej cenie 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu Nie zamierzam na razie nic wymieniać w kompie. Ogólnie grałem już w wiele wymagających gier. Jedną, z jaką miałem problem, ale to znany błąd twórców gry, to w Dragon Age: Straż Zasłony zepsuty dźwięk https://forums.ea.com/discussions/dragon-age-the-veilguard-tech-issues-en/crackling-sound-making-it-unplayable/5003583?topicRepliesSort=postTimeDesc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu 37 minut temu, leven napisał(a): Dla tego nie sugerowałem X3D, JA sugerowałem, bo powinny być na rynku 5700 X3D w nie wysokich cenach, skoro wznawiają produkcję. Bo jak jeszcze nie ma, to od bidy Ryzen 5800X za 880zł też jakaś opcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Opublikowano 17 godzin temu Godzinę temu, Max17b napisał(a): Nie zamierzam na razie nic wymieniać w kompie. Ogólnie grałem już w wiele wymagających gier. Jedną, z jaką miałem problem, ale to znany błąd twórców gry, to w Dragon Age: Straż Zasłony zepsuty dźwięk https://forums.ea.com/discussions/dragon-age-the-veilguard-tech-issues-en/crackling-sound-making-it-unplayable/5003583?topicRepliesSort=postTimeDesc Jak Fable okaże się grą, która zje 6 wątków w Twoim procesorze, to nie będziesz mieć wyjścia i wtedy zmieniasz 9600 na 8700k lub zmieniasz mobo + procesor z zachowaniem DDR4. Swego czasu pykałem na I3 3220 (2+2) i było do zniesienia. W końcu procka zabrakło i musiałem podjąć decyzję. Kupiłem 8700 (6+6) i oczy mi popękały, taka różnica była 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Opublikowano 16 godzin temu Godzinę temu, leven napisał(a): Jak Fable okaże się grą, która zje 6 wątków w Twoim procesorze, to nie będziesz mieć wyjścia i wtedy zmieniasz 9600 na 8700k lub zmieniasz mobo + procesor z zachowaniem DDR4. Swego czasu pykałem na I3 3220 (2+2) i było do zniesienia. W końcu procka zabrakło i musiałem podjąć decyzję. Kupiłem 8700 (6+6) i oczy mi popękały, taka różnica była 🙂 Jak wygląda takie "zjedzenie" tych wątków? Spadek FPS? Wyłączenie gry? Crash? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu Po pierwsze primo wszystkie wątki lecą pod 100% Po drugie primo karta grafiki zaczyna pracować na mniejszym użyciu. No i po trzecie primo następuje spadek FPS oraz przycinki - nawet głos może się zacinać, jak procesor poleci na 100%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu 22 minuty temu, leven napisał(a): nawet głos może się zacinać, jak procesor poleci na 100%. No to ciekawie gra napisana. Mi się nie raz zdarzało na starym CPU, że leciał na 100% w Shadow Of The TombRaider, i przycinek z tego tytułu nie było (tylko po prostu CPU było wąskim gardłem, a nie GPU). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu 11 godzin temu, Max17b napisał(a): To są w ogóle inne generacje, tak ci sie wydaje broadwel i skylake są podobne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystian03 Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu Kiedyś miałem procesor (i5-4460) i gra wymagała minimum i5 generacji 6. Pomimo tego i tak dało się grać (było powyżej 30 klatek a momentami nawet 60). Gorzej by było na 4K czy na wysokich częstotliwościach monitorach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...