Max17b Opublikowano Czwartek o 12:14 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 12:14 Witam wszystkich. Chciałbym zagrać w Fable (2027) w maksymalnych detalach w rozdzielczości 2K (może być 30 FPS). Wymagania gry wyglądają następująco: Konfiguracja minimalna: Wymaga 64-bitowego procesora i systemu operacyjnego System operacyjny: Windows 10 22H2 Procesor: AMD Ryzen 5 2600 / Intel i7‐6850K / i5‐10400 Pamięć: 12 GB RAM Karta graficzna: AMD Radeon RX 6600 / NVIDIA GeForce RTX 2060 / Intel A580 DirectX: Wersja 12 Miejsce na dysku: 135 GB dostępnej przestrzeni Dodatkowe uwagi: SSD required Mój komputer to: Zasilacz Corsair TX850M 850W Obudowa Phanteks Eclipse P600S Silent Dysk SSD Kingston A2000 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe Procesor Intel Core i5-9600K, 3.7 GHz, 9 MB (dodatkowo dokupiłem chłodzenie powietrzem, ale nie pamiętam dokładnie nazwy, chyba ten SilentiumPC Fortis 5) Płyta główna Gigabyte Z390 GAMING X-CF (rev. 1.0; BIOS: F10 z Nov 29, 2021) Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 32 GB, 3000MHz, CL16 (4 kości) ASUS GeForce RTX 3090 TUF GAMING OC 24GB GDDR6X Karta dźwiękowa Creative Sound Blaster X AE-5 Resizable BAR włączony, Zintegrowana karta dźwiękowa wyłączona w BIOS, BIOS najnowszy, bezpieczny rozruch włączony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Czwartek o 12:32 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 12:32 Przede wszystkim, to się nie martw na zapas, bo jak to wyjdzie w praktyce, okaże się po uruchomieniu tej gry na tym CPU. Bardzo wątpię by na takim CPU były problemy z tak niskim fps jak 30 (prędzej dopiero z 60). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano Czwartek o 12:37 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 12:37 Dzięki za odpowiedź. Nie do końca rozumiem te wymagania dotyczące procesora "Intel i7‐6850K / i5‐10400". To są w ogóle inne generacje, a mojemu bliżej serii 10000. Więc jest szansa, że gra się w ogóle włączy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Czwartek o 12:54 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 12:54 Obstawiam, że włączyć, to się włączy na każdym CPU, który oficjalnie radzi sobie z Windows 11. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano Czwartek o 12:56 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 12:56 Wydaje mi się, że Resizable BAR i dodatkowa karta dźwiękowa powinny odciążyć procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano Czwartek o 14:06 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 14:06 Na przykład Forza Horizon 6, która jest na tym samym silniku graficznym działa mi w około 50 FPS i więcej w maksymalnych ustawieniach graficznych w 2K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano Czwartek o 15:20 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 15:20 A jak wygląda obciążenie CPU w OSD w grze Forza 6 ? Pytam, bo jak zaczyna brakować wątków, można w ramach szaleństwa sprzedać 9600 i kupić 8700K. Zawsze to 12 wątków i można go ocnąć na 5.0ghz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Czwartek o 15:36 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 15:36 Jak miałby zmieniać CPU, to lepiej w komplecie z płytą główną i wymienić na Ryzen X3D na AM4 lub wyższy model RaptorLake na LGA1700 (w obu przypadkach RAM przekłada) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano Czwartek o 15:38 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 15:38 (edytowane) Jak miałby zmieniać to wystarczy 7500f, u mnie na słabszej karcie gram w FH6 w 4k i 70 fps zablokowane w AMD Chill. Tyle , że tu wymagana wymiana ramu 😞 Ale CPU AM4 X3D mają chore ceny 😜 Edytowane Czwartek o 15:39 przez Gerg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano Czwartek o 15:43 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 15:43 Dla tego nie sugerowałem X3D, bo to słaby deal. A zmiana z 9600 na 8700k jest bardzo atrakcyjna cenowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano Czwartek o 16:09 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 16:09 Faktycznie na alledrogo idzie kupić 8700K w niezłej cenie 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano Czwartek o 16:13 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 16:13 Nie zamierzam na razie nic wymieniać w kompie. Ogólnie grałem już w wiele wymagających gier. Jedną, z jaką miałem problem, ale to znany błąd twórców gry, to w Dragon Age: Straż Zasłony zepsuty dźwięk https://forums.ea.com/discussions/dragon-age-the-veilguard-tech-issues-en/crackling-sound-making-it-unplayable/5003583?topicRepliesSort=postTimeDesc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Czwartek o 16:22 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 16:22 37 minut temu, leven napisał(a): Dla tego nie sugerowałem X3D, JA sugerowałem, bo powinny być na rynku 5700 X3D w nie wysokich cenach, skoro wznawiają produkcję. Bo jak jeszcze nie ma, to od bidy Ryzen 5800X za 880zł też jakaś opcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano Czwartek o 17:30 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 17:30 Godzinę temu, Max17b napisał(a): Nie zamierzam na razie nic wymieniać w kompie. Ogólnie grałem już w wiele wymagających gier. Jedną, z jaką miałem problem, ale to znany błąd twórców gry, to w Dragon Age: Straż Zasłony zepsuty dźwięk https://forums.ea.com/discussions/dragon-age-the-veilguard-tech-issues-en/crackling-sound-making-it-unplayable/5003583?topicRepliesSort=postTimeDesc Jak Fable okaże się grą, która zje 6 wątków w Twoim procesorze, to nie będziesz mieć wyjścia i wtedy zmieniasz 9600 na 8700k lub zmieniasz mobo + procesor z zachowaniem DDR4. Swego czasu pykałem na I3 3220 (2+2) i było do zniesienia. W końcu procka zabrakło i musiałem podjąć decyzję. Kupiłem 8700 (6+6) i oczy mi popękały, taka różnica była 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano Czwartek o 18:39 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 18:39 Godzinę temu, leven napisał(a): Jak Fable okaże się grą, która zje 6 wątków w Twoim procesorze, to nie będziesz mieć wyjścia i wtedy zmieniasz 9600 na 8700k lub zmieniasz mobo + procesor z zachowaniem DDR4. Swego czasu pykałem na I3 3220 (2+2) i było do zniesienia. W końcu procka zabrakło i musiałem podjąć decyzję. Kupiłem 8700 (6+6) i oczy mi popękały, taka różnica była 🙂 Jak wygląda takie "zjedzenie" tych wątków? Spadek FPS? Wyłączenie gry? Crash? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano Czwartek o 20:12 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 20:12 Po pierwsze primo wszystkie wątki lecą pod 100% Po drugie primo karta grafiki zaczyna pracować na mniejszym użyciu. No i po trzecie primo następuje spadek FPS oraz przycinki - nawet głos może się zacinać, jak procesor poleci na 100%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Czwartek o 20:35 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 20:35 22 minuty temu, leven napisał(a): nawet głos może się zacinać, jak procesor poleci na 100%. No to ciekawie gra napisana. Mi się nie raz zdarzało na starym CPU, że leciał na 100% w Shadow Of The TombRaider, i przycinek z tego tytułu nie było (tylko po prostu CPU było wąskim gardłem, a nie GPU). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Czwartek o 23:59 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 23:59 11 godzin temu, Max17b napisał(a): To są w ogóle inne generacje, tak ci sie wydaje broadwel i skylake są podobne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystian03 Opublikowano Piątek o 07:55 Zgłoś Opublikowano Piątek o 07:55 Kiedyś miałem procesor (i5-4460) i gra wymagała minimum i5 generacji 6. Pomimo tego i tak dało się grać (było powyżej 30 klatek a momentami nawet 60). Gorzej by było na 4K czy na wysokich częstotliwościach monitorach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano Piątek o 11:20 Zgłoś Opublikowano Piątek o 11:20 3 godziny temu, Krystian03 napisał(a): Kiedyś miałem procesor (i5-4460) i gra wymagała minimum i5 generacji 6. Pomimo tego i tak dało się grać (było powyżej 30 klatek a momentami nawet 60). Gorzej by było na 4K czy na wysokich częstotliwościach monitorach. Aha, czyli jest jednak nadzieja, że pogram w 2K, 30 FPS, maksymalne ustawienia 🙂 14 godzin temu, Kyle napisał(a): No to ciekawie gra napisana. Mi się nie raz zdarzało na starym CPU, że leciał na 100% w Shadow Of The TombRaider, i przycinek z tego tytułu nie było (tylko po prostu CPU było wąskim gardłem, a nie GPU). Czyli oprócz spadku wydajności komputer nie powinien się wyłączyć czy crash'ować? Grałem i gram też w inne dość wymagające gry. Ciężko mi powiedzieć jak one mają się do Fable, ale na przykład grałem w Dziedzictwo Hogwartu (maksymalne detale, Ray Tracing Ultra, bez DLSS, 2K pełna rodzielczość, synchronizacja pionowa na 60 FPS włączona) i dobrze wszystko działa około 45 FPS średnio, a słyszałem, że gra wymaga mocnego procesora. Podobnie w Wiedźmin 3 (maksymalne detale, Ray Tracing Ultra, bez DLSS, 2K pełna rodzielczość, synchronizacja pionowa na 60 FPS włączona) też większych spadków nie było i tak samo z Avatar Frontiers of Pandora. Kojarzycie jakieś gry, które miałby podobne wymagania dotyczące procesora jak Fable? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano Piątek o 21:09 Zgłoś Opublikowano Piątek o 21:09 Moja szklana kula mówi że Twój procesor da radę, Ryzen 2600 ma słabą wydajność 1 wątkową i mniej IPC więc jeśli podają go w wymaganiach minimalnych to i5 spokojnie wystarczy. Dodatkowo grasz w rozdzielczości 2K co dodatkowo zmniejsza narzut na procesor. Podkręciłeś procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Piątek o 21:36 Zgłoś Opublikowano Piątek o 21:36 25 minut temu, Funky_Panda napisał(a): Dodatkowo grasz w rozdzielczości 2K co dodatkowo zmniejsza narzut na procesor. Nie ma znaczenia, czy grasz w 1280x720, czy w 3840x2160 - "narzut na procesor" jest identyczny. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano Piątek o 21:50 Zgłoś Opublikowano Piątek o 21:50 12 minut temu, Kyle napisał(a): Nie ma znaczenia, czy grasz w 1280x720, czy w 3840x2160 - "narzut na procesor" jest identyczny. Masz rację, ale przy wyższej rozdzielczości jego RTX 3090 nie będzie się tak nudził, jakby grał w 4K to bottleneck ze strony procesora byłby jeszcze mniejszy. Źle się wyraziłem przyznaję. Dalej podtrzymuję że do 30FPS jego i5 powinno dać radę. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano Sobota o 08:41 Zgłoś Opublikowano Sobota o 08:41 10 godzin temu, Funky_Panda napisał(a): Masz rację, ale przy wyższej rozdzielczości jego RTX 3090 nie będzie się tak nudził, jakby grał w 4K to bottleneck ze strony procesora byłby jeszcze mniejszy. Źle się wyraziłem przyznaję. Dalej podtrzymuję że do 30FPS jego i5 powinno dać radę. No to super. Czy w przypadku mojej konfiguracji Resizable BAR dużo pomaga? Paradoksalnie im wyższa rozdzielczość w przypadku moje PC tym "lepsza" wydajność? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano Sobota o 17:22 Zgłoś Opublikowano Sobota o 17:22 (edytowane) 20 godzin temu, Funky_Panda napisał(a): Moja szklana kula mówi że Twój procesor da radę, Ryzen 2600 ma słabą wydajność 1 wątkową i mniej IPC więc jeśli podają go w wymaganiach minimalnych to i5 spokojnie wystarczy. Dodatkowo grasz w rozdzielczości 2K co dodatkowo zmniejsza narzut na procesor. Podkręciłeś procesor? Nie podkręcałem procesor. Edytowane Sobota o 17:23 przez Max17b Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano Sobota o 18:30 Zgłoś Opublikowano Sobota o 18:30 Wyższa rozdzielczość to większe obciążenie dla Twojej karty graficznej, ogranicznikiem i tak jest procesor. Masz procesor z serii K i płytę Z390 z tego co pamiętam to każda sztuka i5 9600k robiła te 4,8GHz podkręć procesor i zyskasz dodatkowe 400MHz zamiast fabrycznego 4.4GHz na wszystkich rdzeniach. Jeśli nie wiesz jak to zrobić weź kogoś kumatego to kilka minut roboty + 30min na test czy jest stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano Niedziela o 07:41 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 07:41 W dniu 12.06.2026 o 23:36, Kyle napisał(a): Nie ma znaczenia, czy grasz w 1280x720, czy w 3840x2160 - "narzut na procesor" jest identyczny. Dokładnie, minimalny FPS zawsze jest zależny od platformy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano Niedziela o 09:47 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 09:47 15 godzin temu, Funky_Panda napisał(a): Wyższa rozdzielczość to większe obciążenie dla Twojej karty graficznej, ogranicznikiem i tak jest procesor. Masz procesor z serii K i płytę Z390 z tego co pamiętam to każda sztuka i5 9600k robiła te 4,8GHz podkręć procesor i zyskasz dodatkowe 400MHz zamiast fabrycznego 4.4GHz na wszystkich rdzeniach. Jeśli nie wiesz jak to zrobić weź kogoś kumatego to kilka minut roboty + 30min na test czy jest stabilnie. Zawsze dodatkowa moc procesora na plus. 2 godziny temu, leven napisał(a): Dokładnie, minimalny FPS zawsze jest zależny od platformy. Czy w przypadku mojej konfiguracji Resizable BAR dużo pomaga? Prawdopodobnie w 2027/2028 kupie całego nowego kompa, ale super byłoby zagrać w Fable na premierę. Czekałem już tyle lat ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano Niedziela o 11:23 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 11:23 (edytowane) Na kartach Intela BAR działa i to dając kopa - tak czytałem. Wykonaj jakiś test w z włączonym i wyłączonym Rebarem. Ja mam włączony Rebar: https://postimg.cc/gwknrwpM Edytowane Niedziela o 11:28 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano Niedziela o 17:14 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 17:14 5 godzin temu, leven napisał(a): Na kartach Intela BAR działa i to dając kopa - tak czytałem. Wykonaj jakiś test w z włączonym i wyłączonym Rebarem. Ja mam włączony Rebar: https://postimg.cc/gwknrwpM U mnie tak wygląda: A tak dodatkowo w przyszłości chciałbym zainwestować w RTX 5090 coś od ASUS z nowym kompem. Mam pytanie, czy te karty się jeszcze palą, czy udało się coś z tym zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...