SGJ Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Tym mnie rozwaliłeś :lol: GF3 podobnie jak GF4 obsługije DX 8.0, DX8.1 obsługuje Radeon 8500 i to min. są te dodatkowe funkcje o których wspominałem w jednym z wcześniejszych postów. Co GF4 nie obsługuje DX8.1 ??? Chyba cie słonko za mocno przygrzało !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drprzem Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 A czy to nie jest tak ze gf3ti wspiera dx8.0 a dx8.1 jush nie ?? :> Wogole byla jakas roznica miedzy 8.0 a 8.1. I musicie sie o takie bzdety no wg mnie własnie tak jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Dla niedowiarków że GEF 3 TI nieobsługuje DX 8.1 daje linka a ci którzy twierdzą że GEF4 TI nie obsługuje DX 8.1 niepowinni wcale sie tu udzielać bo plotą straszne bzdury aż sie niedobrze robi. GEF3 TI http://www.nvidia.com/object/LO_20011001_1272.html GEF4 TI http://www.nvidia.com/object/LO_20020204_8232.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 ...GF3 podobnie jak GF4 obsługije DX 8.0, DX8.1 obsługuje Radeon 8500 i to min. są te dodatkowe funkcje o których wspominałem w jednym z wcześniejszych postów.Niezły z ciebie leszcz... GF4 nie obsługuje DX 8.1 heheehehhe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palski Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Kilka cytatów Tomshardware: nVIDIA wprowadzając GeForce4 Ti, poprawiła także funkcjonalność procesora pikseli. Nowy układ obsługuje tryby 1.2 oraz 1.3, jednak pominięto rozszerzenie ATi 1.4. aby karta była zgodna z DX8.1 musi mieć piksel shader w wersji 1.4, lub wyższej. Twojepc: Nie wprowadzono elementów umożliwiających pełne pokrycie procedur Direct3D 8.1 (głównie chodzi o wsparcie Pixel Shader w wersji 1.4), którymi szczyci się Radeon 8500. Oczywiście powyższa wypowiedź dotyczy GF4. Nie chce mi się więcej szukać, może przesadziłem mówiąc, że GF4 obsługuje tylko DX8.0, gdyż wykracza poza tą wersje, jednak ndal twierdze ze 100% pewnością, że GF4 NIE JEST zgodny z DX8.1. W przeciwieństwie do niektórych wiem co mówie/pisze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palski Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Niezły z ciebie leszcz... GF4 nie obsługuje DX 8.1 heheehehhe.I kto tu jest leszcz leszczu ? Jak sie nie znasz to sie nie wypowiadaj :x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Z pixel shader to sie zgadzam ze jest w starszej wersji ale DX8.1 to nie tylko pixel shader. Są równiez inne funkcje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Niezły z ciebie leszcz... GF4 nie obsługuje DX 8.1 heheehehhe.I kto tu jest leszcz leszczu ? Jak sie nie znasz to sie nie wypowiadaj :x Same Lamy widze tu są, patrzące na cyferki literki i robiące z tego wielkie oczy. :wink: 1. Z tego co mówisz znaczy że jeżeli karta ATI i NVIDI (całkeim inna architektura) są zgodne z dx. 7.0 lub 8.1 i maja takie same taktowania to znaczy że maja taką sama wydajność, tak?? jesteś śmieszny ja zaniże na swojej GEF 4 taktowania dużo poniżej radeona 8500 i ci udowodnie że gef4 bedzie duzo szybszy. Poza twoimi pixel i vertex shaderami są setki innych instrukcji,rozkazów które ma gef4 a niema radek 8500 i odwrotnie jak tego niewiesz to jesteś lamą i skończ te dywagacje bo niemasz racji i już. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Nie wypowiem się ponownie, szkoda miejsca na serwerze na posty bluzgająco/wyzywające pana palski... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palski Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Nie będe się z wami kłucił, powiedzmy, że wszyscy mają racje, bo można powiedzieć, że GF4 prawie obsługuje DX8.1, lub, że nie obsługuje DX8.1 oba stwierdzenia będą słuszne, gdyż nie posiada WSZYSTKICH funkcji zawartych w DX8.1 i temu nie zaprzeczycie, inna sprawa, że znacznie bliżej mu do DX8.1 niż GF3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Nie będe się z wami kłucił, powiedzmy, że wszyscy mają racje, bo można powiedzieć, że GF4 prawie obsługuje DX8.1, lub, że nie obsługuje DX8.1 oba stwierdzenia będą słuszne, gdyż nie posiada WSZYSTKICH funkcji zawartych w DX8.1 i temu nie zaprzeczycie, inna sprawa, że znacznie bliżej mu do DX8.1 niż GF3. A GEF4 posiada funkcjie jakich niema Radek 8500 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palski Opublikowano 27 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2003 A GEF4 posiada funkcjie jakich niema Radek 8500Co nie zmienia faktu, że nie jest w pełni zgodny z DX8.1 , zresztą, ja wcale nie twierdze, że GF4 jest gorszą kartą od radeona 8500, wręcz przeciwnie daleko mu do Gforca (zwłaszcza pod względem wydajności). poprostu radeon jest zgodny z DX 8.1, a GF4 nie do końca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajmon3 Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 GF3 -> PS 1.1 -> zgodny max DX 8.0 GF4 -> PS 1.3 -> zgodny z DX 8.1 R8500 -> PS 1.4 -> zgodny z DX 8.1 A i geforce nie ma funcji ktorych nie posiada R200 sa to albo te same funkcje inaczej nazwane LMA i HyperZ albo inne funkcje pomocne np. AA ktore to jednak nie maja wplywu na tryby zgodnoci z DX. Technologicznie R200 przewyzsza Ti4 ale w realnym swiecie jest od niego gorszy. GF3 nie obsluguje DX 8.1 a raczej obsluguje ale nie sprzetowo. GF4 tez nie jest w pelni zgodny z DX 8.1 jednak mozna uznac ze jest :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMo-BoH Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Mam opkazję wymienić Aero 7+ na HHC-L61 bez żadnej dopłaty, wymienić ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Mam opkazję wymienić Aero 7+ na HHC-L61 bez żadnej dopłaty, wymienić ? Niepomyliłeś topiców?? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QBUS00 Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Dla niedowiarków że GEF 3 TI nieobsługuje DX 8.1 daje linka a ci którzy twierdzą że GEF4 TI nie obsługuje DX 8.1 niepowinni wcale sie tu udzielać bo plotą straszne bzdury aż sie niedobrze robi. GEF3 TI http://www.nvidia.com/object/LO_20011001_1272.html GEF4 TIhttp://www.nvidia.com/object/LO_20020204_8232.html W tym linku odnosnie GEF3TI jest wyraznie napisane ze chipset ten obsluguje DX 8.1 (..That's why the NVIDIA GeForce 3 Ti is the reference platform of choice for both the Microsoft DirectX 8.1 and the SGI OpenGL application programming interfaces... i dalej: API Support DirectX 8.1) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palski Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Może zauważyłeś, że nvidia ma bardzo dobry marketing, czasami nawet za dobry i to jest właśnie przykład jak bardzo czasami przeginają, o ile w GF 4 obsługa DX8.1 jest dyskusyjna niech wam będzie, że obsługuje - dla świętego spokoju, (ja nadal uważam, że jeżeli coś prawie działa, to znaczy, że nie działa), o tyle GF3, obsługuje DX8.0 i nic powyżej tego :!: Nie znam się na tym więc to co teraz napisze to tylko moje przypuszczenia, ale wydaje mi się, że GF3 może wyświetlać efekty wykożystujące DX8.1, jednak, to co karta zgodna z DX8.1 wykona przy pomocy jednego polecenia, GF3 musi zrobić po kawałku, znacząco więc obniża to wydajność. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMo-BoH Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Mam opkazję wymienić Aero 7+ na HHC-L61 bez żadnej dopłaty, wymienić ? Niepomyliłeś topiców?? :D Nie pomyliłem bo jak zapewne zauważyłeś w pierwsyzm poscie w tym topicu zadawałem pytanie na temat grafy i wentyla więc ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Mam opkazję wymienić Aero 7+ na HHC-L61 bez żadnej dopłaty, wymienić ? Niepomyliłeś topiców?? :D Nie pomyliłem bo jak zapewne zauważyłeś w pierwsyzm poscie w tym topicu zadawałem pytanie na temat grafy i wentyla więc ... A sorqi,zapomniałem juz o tym, ja bym chyba niewymieniał go z tego wzgledu że Aero7+ ma więszą ilośc żeberek no i regulacjie obrotów,niewiem jak HHC-L61 spisuje sie w walce ale cos mi mowi ze może być ciutke mniej wydajny,chociarzznowu HHC-L61 ma lepszego wentyla który lepiej chłodzi radiator,trudny wybór,trzeba było by oba przetestować i dopiero bo tak w ciemno to trudno wybrać.Wybór nalezy do ciebie 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMo-BoH Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Ale HHC-L61 ma heatpipe i jest znacznie cichszy ... Dlatego myślę że się wymienię :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...