poloo Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 posiadam aktualnie celerona 600 mhz na coopermine /66/ , czy jest sens zamieniac na pentium III 450 mhz . plyta to abit bh6 z najnowszym biosem , pisze ze obsluguje pentiumy 3 do 550 mhz . czy bedzie je obslugiwala dobrzE? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 bedzie obslugiwala dobrze.. a co do tego p3.. hm.. ja za bardzo nie widze sensu , najlepiej bys zrobil jakbys wymienil na np jakiegos ponad 1ghz a tak to duzo ci nie da , nawet jak go podkrecisz.. ale decyzja nalezy do ciebie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Elo Sądzę że taka zmiana jest bezsensu. A nie rozważałeś możliwość podkręcenia tego Celerona do 900 ?? na Magistralke 100 i jechane ?? :> Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poloo Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 no wlasnie ten celek nie idze na 900 nawet po podniesieniu napiecia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 pentium tym bardziej nie da się podkręcić. proponuję zakup celerona 533A (na rdzeniu P3) i wtedy 800 pójdzie na pewno (koledze podniosłem napięcie o 0.1V) ale przymierzał się nawet do 533@1066 MHz. 900 z tego 533 bez problemu się da. więc może bez dopłaty poszukaj takiego celeronka ??? lub od razu coś powyżej 1 GHz lub jeszcze lepiej duronek 1000-1200 na jakimś kt133A lub K7S5A. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Jak pokombinujesz to włożysz w tego abita nawet Tualatina, kumpel przez jakiś czas jechał na BH6 + Celeron 1,1A. Moda jest bardzo łatwo zrobić, ja też pisałem o tym kiedyś na forum. Jeśli nie chce Ci się szukać, to luknij tu: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=17828&&start=20 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poloo Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 no wlasnie przydalby sie magistrala 100 , plyta nie ma zablokowanych agp pci , dzilnik tylko do agp , i procek chodzi na magistrali 83 jako chyba 800 , no ale wtedy hdd moze dlugo nie pociagnac . nie bede zmienial plyt glownych itp bo to taki drugi komp , w tym glownym jest AMD XP :))) no nic chyba bedzie trzeba kupic jakiegos celka 800 na 100 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 masz spoko płytę więc nie kupuj celka 800 !!! wydasz kupę kasy (jak to u intela). sprzedasz swojego cefalona 600 i kupisz 533A (poznasz po napięciu 1.5V) i podkręcisz na 800 podnosząc napięcie zaledwie o 0.1V. kolega tak ma i procek jest chłodny, nie grzeje się bardziej niż na 533. a finansowo wyjdziesz na zero a do 800 musiałbyś sporo dopłacić. jeśli znajdziesz celinkę 533 na 1.5V to na 100% pójdzie na 800. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 masz spoko płytę więc nie kupuj celka 800 !!! wydasz kupę kasy (jak to u intela). sprzedasz swojego cefalona 600 i kupisz 533A (poznasz po napięciu 1.5V) i podkręcisz na 800 podnosząc napięcie zaledwie o 0.1V. kolega tak ma i procek jest chłodny, nie grzeje się bardziej niż na 533. a finansowo wyjdziesz na zero a do 800 musiałbyś sporo dopłacić. jeśli znajdziesz celinkę 533 na 1.5V to na 100% pójdzie na 800. Raczej cel 566, to "pewniejszy" procesor ;) Na Abicie BH6 są problemy z celkami podkręconymi do FSB 100 MHz, ale 566 powinien pójść (chyba że zasilanie /kondensatory na płycie/ jest już w kiepskim stanie). Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 jeśli znajdziesz celinkę 533 na 1.5V to na 100% pójdzie na 800. na 100% :?: :idea: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morghul Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Witam, mam takiego Celerona jak koledzy wspominają. Piękna kostka... 50% overlocking w stosunku do dominalnej częstotliwości bez zadyszki i potu. Temperatura w porwnaniu z Athlonami XP szokująco niska (24stopnie przy 533MHz). Kręci sie pieknie na FSB 100MHz lub niższej bez podnoszenia napiecia (warunek: w miarę solidna płyta, tj. min. MSI a nie ECS czy Procomp) a z podnoszeniem i wodnym chłodzeniem można zdziałać cuda. Zainteresowany? Tu jest OPIS I OFERTA. Także linki jak podkręcać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poloo Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 hehe za taka cene (120) to juz 800 mozna kupic , wiec daruje sobie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 jeśli znajdziesz celinkę 533 na 1.5V to na 100% pójdzie na 800.Do podkręcania lepsze są wersje z Vcore=1,7V. Sąsiad ma celka 566 1,5V i wogóle nie idze na 100Mhz nawet przy maksymalnie podniesionym napięciu. Natomiast ja miałem kiedyś 566 1,7V który bez problemów latał na 850 (FSB100) bez zmiany Vcore. U mnie w szufladzie leży teraz celek 633, który ładnie śmigał na 950MHz przy podniesieniu Vcore o 0,1V - ale go nie sprzedam :) Najlepiej to pomyśl o Celeronie na jądrze Tualatin (np. 1200MHz), mają 256kB cache i są to najabrdziej udane Celerony jakie Intel wypuścił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morghul Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 hehe za taka cene (120) to juz 800 mozna kupic , wiec daruje sobie Zdaje sie, że minimalna jest 99 zł. Nie chcesz nie kupuj, chcesz kupić zaproponuj cene. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poloo Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 raczej poszukam jakiejs 800 , albo zrobie tego moda i zastanowie sie na tulatinem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poloo Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 ktos orienyuje sie jak wykonac tego moda i jakie najnizsze czestotliwosci maja tulatiny? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Odpuść sobie tego moda. Jeszcze nie widziałem płyty Abit BH6 chodzącej stabilnie z Tualatinem. Na BX133 i BE6-II v2.0 czasem się udaje, ale też nie zawsze. Celerony Tualatin zaczynają się od 1 GHz (ale były/są też coppermine 1,0 i 1,2 GHz - też nie zawsze chodzą na płytach BH6). Kup coś słabszego - jakiegoś celka 700-800 MHz, i zbieraj kasę na nowe mobo i proca. Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Do podkręcania lepsze są wersje z Vcore=1,7V. Sąsiad ma celka 566 1,5V i wogóle nie idze na 100Mhz nawet przy maksymalnie podniesionym napięciu. Natomiast ja miałem kiedyś 566 1,7V który bez problemów latał na 850 (FSB100) bez zmiany Vcore. U mnie w szufladzie leży teraz celek 633, który ładnie śmigał na 950MHz przy podniesieniu Vcore o 0,1V - ale go nie sprzedam :) Najlepiej to pomyśl o Celeronie na jądrze Tualatin (np. 1200MHz), mają 256kB cache i są to najabrdziej udane Celerony jakie Intel wypuścił. nie zgadzam się. wiele osób podkręcało 533A na 800, nie czytałem jeszcze o 566 który chodził na fsb 100 ale pewnie są. kumpel też nie musiał podnosić napięcia bo przy zwykłej pracy chodził cacy ale w grach wychodził do windowsa. i najlepsze są na mniejszy mnapięciu bo te na 1.7V o stare procki na 0.15u a na 1.5V są już 0.18u czyli na rdzeniu P3 (najniższy model celka na rdzeniu p3 więc kręci się najlepiej). a celeron 800 kosztuje tyle, że lepiej zmienić platformę na AMD z duronem 1 GHz i wyjdzie taniej, wydajniej i będzie możliwość rozbugowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 1) nie zgadzam się. wiele osób podkręcało 533A na 800, nie czytałem jeszcze o 566 który chodził na fsb 100 ale pewnie są. kumpel też nie musiał podnosić napięcia bo przy zwykłej pracy chodził cacy ale w grach wychodził do windowsa. 2)i najlepsze są na mniejszy mnapięciu bo te na 1.7V o stare procki na 0.15u a na 1.5V są już 0.18u czyli na rdzeniu P3 (najniższy model celka na rdzeniu p3 więc kręci się najlepiej). 3)a celeron 800 kosztuje tyle, że lepiej zmienić platformę na AMD z duronem 1 GHz i wyjdzie taniej, wydajniej i będzie możliwość rozbugowy. 1) Wszystkie celerony 566/1,5V jakie miałem możliwość testować chodziły na FSB100 MHz, a niektóre egzemplarze nawet na 112 MHz (stabilnie, nie tylko w teście) - a było tego sporo, pewnie koło 50 sztuk. Inna sprawa że nie na każdej płycie głównej jest to realne, akurat BH6 nie jest najlepsza do tych celów. 2) Tu jest spis wszystkich celeronów: Intel i tabela Celeron zegar/obudowa/technologia - jak widzisz Intel jest innego zdania niż Ty na temat technologii w jakiej były robione procki 533 i 566 MHz ;) Celki 533 były produkowane w dwóch odmianach - PPGA i FC-PGA. Te pierwsze to takie czarne ;) Jedne i drugie dawały się podkręcać, ale tylko FC-PGA chodziły stabilnie na FSB100 (a i to nie wszystkie egzemplarze). 3) A z tym się zgodzę, tyle że to dalej będzie słaby komputer (jak na dziś) Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poloo Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 tak jak mowilem to taki zapasowy komp , 1 to athlon 1500xp radek 9000 pro i takie tam . ten poprostu wykorzystuje do szkoly q2 i q3 . to jaki bedzie najlepszy procek do tego kompa ?? czy jakis celek pojdzie na magistrali 133 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 czy jakis celek pojdzie na magistrali 133 ? Na płycie BH6? Żaden, szanse 0,0%. .... AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 czy jakis celek pojdzie na magistrali 133 ? Na płycie BH6? Żaden, szanse 0,0%.Kiedyś miałem na BH6 Pentiuma II 350MHz podkręconego na 466MHz (FSB 133MHz), więc czemu Celeron ma nie działać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 czy jakis celek pojdzie na magistrali 133 ? Na płycie BH6? Żaden, szanse 0,0%. .... AT a to przypadkiem BH6 nie byla najlepsza platforma do podkrecania?? bo z tego co pamietam ludzie na BH6 i BX6 rev.2 jechali spokojnie na fsb133 dopiero pod koniec produkcji plyt na BX wyszla lepsza plyta MSI BX Master,ktorej juz nic nie przebilo na BH6 nie ma problemu z kondensatorami ,plyty smigaja juz 4 lata i nic im nie jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 Kiedyś miałem na BH6 Pentiuma II 350MHz podkręconego na 466MHz (FSB 133MHz), więc czemu Celeron ma nie działać?Pentium II - zgoda, ale z celeronami (FCPGA powyżej 800 MHz/FSB100) ten numer przeważnie się nie udaje - na Abit BH6. P II 350 pracował z zasilaniem 2,0V i wyższym niż nowy celek napięciem na szynie. Z prockami P III/ FSB133 też są na tej płycie problemy a to przypadkiem BH6 nie byla najlepsza platforma do podkrecania?? bo z tego co pamietam ludzie na BH6 i BX6 rev.2 jechali spokojnie na fsb133 na BH6 nie ma problemu z kondensatorami ,plyty smigaja juz 4 lata i nic im nie jest Jak słusznie zauważyłes : była. Te płyty mają już parę lat, i teraz zaczynają się z nimi problemy. Nie jest to tak tragiczne jak na BE6 czy BX133, ale podkręcony do 133 celeron pobiera spory prąd. Do tego jeszcze dochodzi stary BIOS (BIOS Compile Date: 07/06/2000 Supports Celeron 633(66),667(66),700(66)MHz CPUs) w którym celki FSB100 nie są rozpoznawane. Niby żaden problem (można ustawić ręcznie), ale ze stabilnością pracy też nie jest najlepiej. Dlatego uważam że nie warto pchać do tej płyty na siłę procka z którym mogą być problemy, jak zacznie się wieszać w czasie gry to właściciel nie będzie szczęśliwy ;) Chyba najlepiej by było zostawić tak jak teraz (cel 600 - ewentualnie trochę podkręcić), a w przyszłości wymienić płytę i procesor. Pzdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 sp1mta: widzę, że bardzo generalizujesz... Napisz może konkretnie z czym miałeś problem odnośnie BH6, Twoje uogólnienia nie zawierają żadnego konkretnego przykładu wziętego prosto z życia. Jak pisałem wcześniej w kumpla BH6 "na siłę" wpakowałem kiedyś Celerona 1,1A (Vcore=1,475V), do tego w kompie siedział sobie GF3 więc jakby nie patrzeć była to konfiguracja dosyć prądożerna. Niemniej system działał stabilnie i bez zastrzeżeń. Egzemplarz procka trafił się nam jednak kiepski, nie dawało się go puścić na FSB=133MHz, na innych płytach (które oficjalnie go obsługiwały) też nie chciał się za bardzo kręcić. Aha - bios tej płyty wykrywał tego Celerona jako PIII. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poloo Opublikowano 12 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2003 narazie szukam celka 800 coopermine fsb 100 , to bedzie chyba najlepsze rozwiazanie , co do bh6 to plyta naprawde jest dobra , jak do tej pory nie mialem z nia najmniejszych problemow , jedyne czego mi brakuje to zmiany pci/clk . ten celek idzie co mam idzie na magistrali 83 no ale wtedy to nie wiem ile hdd pociagnie , na 100 tez pojdzie po podniesienu napiecia , no ale w windzie sie wiesza . przy magistrali 75 mozna pracowac w miare bezpiecznie?? czy juz tego dysk moze dlugo nie wytrzymac?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poloo Opublikowano 13 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2003 czy ten procek bedzie chodzil stabilnie na moim mobo (Abit BH6)? PIII 667 / 256/ 133/ 1.7V , chodzi o magistrale na jakiej pracuje , nie wiem jak ta plyta radzi sobie z 133 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poloo Opublikowano 13 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2003 jakas porada? czy moze lepeij pentium III 650 mhz na 100 mhz szynie? i czy takiego da sie zmusic do pracy na 133? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poloo Opublikowano 13 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2003 jakas porada? czy moze lepeij pentium III 650 mhz na 100 mhz szynie? i czy takiego da sie zmusic do pracy na 133? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...