Jodlasty Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 "Nabywcy zachęceni dwukanałową konfiguracją DRAM powinni mieć w pamięci jedną ważną rzecz: w teorii dwukanałowe łącze pamięci nie zapewnia żadnych korzyści, ponieważ przepływność danych jest i tak ograniczana przez przepustowość szyny FSB. Z maksymalnym zegarem 200 MHz (Athlon XP 3200+) oferuje przepustowość 3.2 GB/s. Nawet zastosowanie najszybszych pamięci DDR400 na dwóch kanałach, co da w sumie 6.4 GB/s, nie na wiele się zda z wąskim gardłem 3.2-GB/s FSB. Z tego też względu, poddawanie w wątpliwość sensu wprowadzania dwukanałowej pamięci na platformie Socket A nie jest wcale nie na miejscu. Jeden kanał pamięci obsadzony modułami DDR400, sprytnie podłączony do mostka północnego, posiada przepustowość 3.2 GB/s. Co więcej, takie rozwiązanie pomaga w obniżeniu kosztów" Może jednak kupie KT600 a nie nForce2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVENGER Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Nie wszystko po FSB leci. Przepustowosci nigdy za wiele. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Przeciez to wiadomo od dawna :D Dual DDR pokazuje swoje mozliwosci dopiero na P4 Co ci da KT600???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Nie wszystko po FSB leci. Przepustowosci nigdy za wiele. dokladnie 8) Dobrze gada, dac mu v....eee wody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 ostatnio zastanawiam się nad kupnem płyty i nie wiem czy KT600 czy nForce2 ale po tym artykule chyba kupię MSI KT6 Delta za 400 zł mam wypasiona płytę z prawdziwym SATA anie jak to jest z nForce2. SATA leci na ATA133 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Nie wszystko po FSB leci. Przepustowosci nigdy za wiele. dokladnie 8) Dobrze gada, dac mu v....eee wody wody do chłodzenia układu.....pokarmowego hehehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Ja wolałem dołożyć nieco, i mieć to, co ma to MSI a do tego drugą sieciówkę i wypasiony dźwięk (u mnie NF2 zdyskwalifikowało konkurencję kodowaniem do DD). Do tego sprawdzona i dopracowana konstrukcja (zarówno płyty jak i chipsetu), którą KT600 co najwyżej dogania (w żadnym razie nie można powiedzieć, że NF2 jest przestarzały). A ryzyko niedoróbki czy też problemów z niedopracowanymi driverami do wszelakiego sprzętu jest spore. A tę płytkę MSI dyskwalifikuje u mnie brak otworów na coolerek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Ale przecież korzyść z dwukanałowego trybu pracy, nie wynika tylko ze zwiększenia przepustowości. Mamy tam do czynienia z krzyżowym kontrolerem pamięci, który może jednocześnie dokonywać różne operacje (zpis/odczyt/adresowanie) na dwóch kościach pamięci - co nie było by możliwe w trybie jednokanałowym. Dlatego zmniejszają się różnego rodzaju opóźnienia i przestoje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Ale dwukanalowo zwykle nie da sie wyciagnac tak wysokiego FSB synchro co w singlemode :evil: Z moich doswiadczen (i nie tylko :wink: ) wynika, ze lepiej miec wyzsze FSB w single mode, niz nizsze w dualu :idea: (wiem, ze Ameryki nie odkrylem ale sam sie na poczatku napalilem na ten Dual, ale jego wyniki sa niewiele warte :wink: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 ostatnio zastanawiam się nad kupnem płyty i nie wiem czy KT600 czy nForce2 ale po tym artykule chyba kupię MSI KT6 Delta za 400 zł mam wypasiona płytę z prawdziwym SATA anie jak to jest z nForce2. SATA leci na ATA133 Cooo?! 8O 8O Kto takich głupot nagadał?! Część ludzi na tym forum pierd....... takie głupoty!!! Eksperci z bożej łaski! :evil: :twisted: Zależy od kontrolera, nie jest to regułą!!! Od kiedy w chipset nForce2 wbudowany jest kontroler SATA?!?! 8O Zobacz ostatnie posty w tym wątku: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=33457&start=690 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 ostatnio zastanawiam się nad kupnem płyty i nie wiem czy KT600 czy nForce2 ale po tym artykule chyba kupię MSI KT6 Delta za 400 zł mam wypasiona płytę z prawdziwym SATA anie jak to jest z nForce2. SATA leci na ATA133 Cooo?! 8O 8O Kto takich głupot nagadał?! Część ludzi na tym forum pierd....... takie głupoty!!! Eksperci z bożej łaski! :evil: :twisted: Zależy od kontrolera, nie jest to regułą!!! od kiedy w chipset nForce2 wbudowany jest kontroler SATA?!?! 8O Zobacz ostatnie posty w tym wątku: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=33457&start=690 a czy ja powiedziałem za jest wbudowany Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 ostatnio zastanawiam się nad kupnem płyty i nie wiem czy KT600 czy nForce2 ale po tym artykule chyba kupię MSI KT6 Delta za 400 zł mam wypasiona płytę z prawdziwym SATA anie jak to jest z nForce2. SATA leci na ATA133 Cooo?! 8O 8O Kto takich głupot nagadał?! Część ludzi na tym forum pierd....... takie głupoty!!! Eksperci z bożej łaski! :evil: :twisted: Zależy od kontrolera, nie jest to regułą!!! od kiedy w chipset nForce2 wbudowany jest kontroler SATA?!?! 8O Zobacz ostatnie posty w tym wątku: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=33457&start=690 a czy ja powiedziałem za jest wbudowany Z Twojej wypowiedzi wynika, że MSI na KT600 ma prawdziwe (w domyśle pełne, szybsze) SATA niż kontrolery SATA współpracujące z nForce2, których "SATA leci na ATA133". Otóż nie jest prawdą - na pewno w przypadku płyt z nForce2 z kontrolerem Silicon Image SiL 3112 - kontroler ten jest pełnym kontrolerem SATA a nie przejściówką parallel ATA - Serial ATA -więc ich "SATA NIE leci na ATA 133" (patrz linki do stron tomshardware.com zamieszczone w powyżej cytowanym wątku z forum tweak.pl-chyba że angielski jest barierą) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Ale dwukanalowo zwykle nie da sie wyciagnac tak wysokiego FSB synchro co w singlemode :evil: Z moich doswiadczen (i nie tylko :wink: ) wynika, ze lepiej miec wyzsze FSB w single mode, niz nizsze w dualu :idea: (wiem, ze Ameryki nie odkrylem ale sam sie na poczatku napalilem na ten Dual, ale jego wyniki sa niewiele warte :wink: ) U mnie tak samo idzie w dualu jak w singlu (takie same max fsb i timingi) ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 ostatnio zastanawiam się nad kupnem płyty i nie wiem czy KT600 czy nForce2 ale po tym artykule chyba kupię MSI KT6 Delta za 400 zł mam wypasiona płytę z prawdziwym SATA anie jak to jest z nForce2. SATA leci na ATA133 Cooo?! 8O 8O Kto takich głupot nagadał?! Część ludzi na tym forum pierd....... takie głupoty!!! Eksperci z bożej łaski! :evil: :twisted: Zależy od kontrolera, nie jest to regułą!!! od kiedy w chipset nForce2 wbudowany jest kontroler SATA?!?! 8O Zobacz ostatnie posty w tym wątku: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=33457&start=690 a czy ja powiedziałem za jest wbudowany Z Twojej wypowiedzi wynika, że MSI na KT600 ma prawdziwe (w domyśle pełne, szybsze) SATA niż kontrolery SATA współpracujące z nForce2, których "SATA leci na ATA133". Otóż nie jest prawdą - na pewno w przypadku płyt z nForce2 z kontrolerem Silicon Image SiL 3112 - kontroler ten jest pełnym kontrolerem SATA a nie przejściówką parallel ATA - Serial ATA -więc ich "SATA NIE leci na ATA 133" (patrz linki do stron tomshardware.com zamieszczone w powyżej cytowanym wątku z forum tweak.pl-chyba że angielski jest barierą) No a mi sie wydaje ze ten kontroler jest podlaczony do szyny PCI (dlatego ATA133),bo tylko SATA wbudowane w SB jest prawdziwym SATA i ma ta predkosc 150 (PCI tylko 133). Dlatego wszystkie Nforce2 maja osobny kontroler.Jezeli sie myle to prosze mnie poprawic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Ale dwukanalowo zwykle U mnie tak samo idzie w dualu jak w singlu (takie same max fsb i timingi) ... napisalem "zwykle" bo niektorzy sa tymi szczesliwcami i smiga im tak samo w singlu jak w dulau... A z tego co pamietam, to masz jakies mody napiec 3 czegos chyba :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 "Nabywcy zachęceni dwukanałową konfiguracją DRAM powinni mieć w pamięci jedną ważną rzecz: w teorii dwukanałowe łącze pamięci nie zapewnia żadnych korzyści, ponieważ przepływność danych jest i tak ograniczana przez przepustowość szyny FSB. Z maksymalnym zegarem 200 MHz (Athlon XP 3200+) oferuje przepustowość 3.2 GB/s. Nawet zastosowanie najszybszych pamięci DDR400 na dwóch kanałach, co da w sumie 6.4 GB/s, nie na wiele się zda z wąskim gardłem 3.2-GB/s FSB. Z tego też względu, poddawanie w wątpliwość sensu wprowadzania dwukanałowej pamięci na platformie Socket A nie jest wcale nie na miejscu. Jeden kanał pamięci obsadzony modułami DDR400, sprytnie podłączony do mostka północnego, posiada przepustowość 3.2 GB/s. Co więcej, takie rozwiązanie pomaga w obniżeniu kosztów" Ameryki nie odkryli, prawty takie jak powyżej głoszę nieustannie tu na forum już od dawna, zresztą nie tylko ja :) . Nie wszystko po FSB leci. Przepustowosci nigdy za wiele.A co np. ? Na ixbit-labs czytałem ongiś testy, starszego systemu i co da jaki zysk(upgrade). Podstawowy był duron i kt133A oczywiście pamięci sdr133, tą płytę wymieniono na KT266A i ddr266 - efekt był taki że zysku nie było albo wręcz minimalny spadek. Tu mamy podobną sytuację więc nie wiem po co ci tyle przepustowości ramu. Duall DDR (w przypadku platformy AMD) jest tak samo marketingowym sloganem jak AGPx8, ATA133 i dx9 w przypadku niektórych kart. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Jodlasty a co ty się dopiero teraz obudziłeś? , mało to wątków o tym i od dawna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVENGER Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Wywolania DMA, Teksturing AGP itd. Wszystko co niewymaga uzycia CPU, dla swoje wlasciwego dzialania, bo wiadomo ze na utwozenia kanalu DMA musi CPU zezwolic, ale juz samo przesylanie odbywa sie bez jego udzialu zatem z pominieciem FSB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 W przypadku AMD zakladajac ze mamy nforce2 i procka dzialajacego na FSB200 jeszcze mozna sie pobawic w dualddr i kupic 2x 256mb DDR400- praktycznie zadna roznica w cenie miedzy 1 x 512mb DDR400 Jednak kupno pamieci powyzej DDR433 jest bardzo nieoplacalne w stosunku do zyskanej wydajnosci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Jodlasty a co ty się dopiero teraz obudziłeś? , mało to wątków o tym i od dawna Coś w tym stylu bo mając płytę na KT333 za bardzo nie interesowałem się płytami na nForce a teraz chcę zmienić i kalkuluję sobie koszty Bo jak zmieniać na nForca to trzeba kupić 2 kosteczki pamięci DDR400 np: 2X DDR400 KINGSTONA albo INFEONA to wydatek 500zł a jedna kostka DDR400 KINGSTONA to wydatek 440ZŁ i teraz płyta Soltek SL-75FRN-L (nForce2),SND5.1,LAN,DualDDR,ATX-380zł MSI KT6 Delta-SR (KT600),SND,Serial-ATA - 390 zł Różnica między płytą SOLTEK a MSI wypada na kożyść MSI zaoszczędzam 50zł A procentowy przyrost wydajnośći na płycie SOLTEK to chyba kilka % no chyba że sie mylę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Chyba sie mylisz. Jezeli chodzi o oc to MSI nie umywa sie do Solteka. No chyba ze chcesz wsadzic proca i jechac na default :D Zastanow sie kilka razy zanim dokonasz zakupu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Chyba sie mylisz. Jezeli chodzi o oc to MSI nie umywa sie do Solteka. No chyba ze chcesz wsadzic proca i jechac na default :D Zastanow sie kilka razy zanim dokonasz zakupu. na defalut??? hehe ustawie go na 200X11 a jak dobrze pojdzie 200X12 albo więcej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Otóż nie jest prawdą - na pewno w przypadku płyt z nForce2 z kontrolerem Silicon Image SiL 3112 - kontroler ten jest pełnym kontrolerem SATA a nie przejściówką parallel ATA - Serial ATA -więc ich "SATA NIE leci na ATA 133" (patrz linki do stron tomshardware.com zamieszczone w powyżej cytowanym wątku z forum tweak.pl-chyba że angielski jest barierą) otóż to właśnie ty nie masz racji bo tylko i875 i KT600 (oraz K8T800) majserial ata 150 MB/s. w pozostałych płytach kontroler s-ata jest podłączony do szyny PCI i ma max przepustowość 133 MB/s a w praktyce działa wolniej niż ATA 133. ciekawe jakim cudem kontroler podąłczony do czegośo przpustowości 133 MB/s miałby dać przepustowość 150 MB/s :?: czary mary copperfield ???? ja wolałbym mieć single channel ale wyższe o 10 MHz taktowanie pamięci (npo. 210 zamiast 200). daje to większego kopa kompowi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Bo jak zmieniać na nForca to trzeba kupić 2 kosteczki pamięci DDR400 nie musisz mieć 2 kości. jak będziesz miał jedną to dual nie będzie działał i już. i tak daje tyle co DX9 w FX5200 czyli praktycznie nic. i teraz płyta Soltek SL-75FRN-L (nForce2),SND5.1,LAN,DualDDR,ATX-380zł MSI KT6 Delta-SR (KT600),SND,Serial-ATA - 390 zł Różnica między płytą SOLTEK a MSI wypada na kożyść MSI zaoszczędzam 50zł soltek będzie wydajniejszy niż ten MSI więc nie wiem o jakim zysku mówisz. jesli chcesz mieć dobre wyposażenie to oczywiście MSI będzie lepsze, jeśli max wydajność to soltek czy inna płyta na nF2 ale różnice w wydajności nie są na tyle duże żeby rezygnować z np. s-ata. co do max fsb : nF2 trzeba trafić wybitnie dobrego solteka żeby mieć FSB >240, na KT600 MSI wykręcisz spox. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Otóż nie jest prawdą - na pewno w przypadku płyt z nForce2 z kontrolerem Silicon Image SiL 3112 - kontroler ten jest pełnym kontrolerem SATA a nie przejściówką parallel ATA - Serial ATA -więc ich "SATA NIE leci na ATA 133" (patrz linki do stron tomshardware.com zamieszczone w powyżej cytowanym wątku z forum tweak.pl-chyba że angielski jest barierą) otóż to właśnie ty nie masz racji bo tylko i875 i KT600 (oraz K8T800) majserial ata 150 MB/s. w pozostałych płytach kontroler s-ata jest podłączony do szyny PCI i ma max przepustowość 133 MB/s a w praktyce działa wolniej niż ATA 133. ciekawe jakim cudem kontroler podąłczony do czegośo przpustowości 133 MB/s miałby dać przepustowość 150 MB/s :?: czary mary copperfield ???? Przeczytałeś DOKŁADNIE co powyżej napisałem? Przeczytaj i spróbuj zrozumieć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Dla mnie cała SATA to taki sam chwyt jak AGP8. Fajnie że jest ale i tak do powszechnego urzytku wejdzie SATA II o przepustowości o ile się nie myle 300Mbs i z połączonym w jednym przewodzie zasialniu i przesyle danych. Na razie SATA=ATA133. Dla tego wziął bym nF2 a jak przepatrzysz cenniki to przecież jest wersja nF2 z jedno kanałowym kontrolerem. Jakoś nie wierze w KT600. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVENGER Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 :lol: :lol: :lol: AMD jak cos walniesz to pasc mozna. Niby dlaczego SATA [via PCI] ma dzialac wolniej od ATA 133 [zakladam single drive]. Juz obnizona wrazliwosc na EMI daje SATA lepsza wydajnosc. Pozatym 1 dysk nigdy Ci nie wygeneruje takiej ilosci danych by zapchac 132MB/s [PCI] nawet w odczycie buforowanym. Wiec dalej nie rozumiem dlaczego ATA133 niby jest lepsze od SATA. Ich wydajnosc moze byc conajwyzej taka sama, lub na kozysc SATA. Pozatym PCI mozna wykrecic juz 37,5 MHz daje 150MB/s Again... mowilem o single drive.... w raidzie.. to inna sprawa... No ale kontrolery raida w wiekszosci tez leca przez PCI, wiec nie ma sprawy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 I jeszcze jedna rzecz: moim zdaniem dużym plusem SATA (wiem, bo sam OSOBIŚCIE wypróbowałem, są niewielkie przekroje kabli SATA). Okrągłe kable Parallel ATA to tylko półśrodek, SATA ma nawet nad nimi dużą przewagę. Nawet w big tower miałem drobne problemy. Ciężko cokolwiek odłączyć, gdy cały sprzęt jest w obudowie zamontowany, przez te chol.... kable. Z kablami SATA nie ma takiego problemu. Małe, zajmują mało miejsca, nie utrudniają przepływu powietrza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek-GiereQ Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 po niekąd maja racje ale przy duzym strumieniu danych moze delikatnie przyspieszyć z tym ze to przyspieszenie tak naprawde niejest wcale takie duze... tylko w tescie pamieci ale te 3dsmarki to prawie niezauwazalnie, przynajmniej tak wygladaly moje testy:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...