Matilde Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 Witam! Chciałem kupić chrześniakowi zestawik jak poniżej( niestety nie stać mnie na nic lepszego :cry: ): Procesor Intel Pentium II 300 MHz MMX. Płyta chipset Intel LX, obsługuje procesory Slot1 PII/Celeron do 400 MHz.Magistrala płyty 66 MHz. Złącza : 1 x AGP, 4 x PCI, 3 x ISA. Kontroler dysku ATA 33 (obsługuje dyski do 40 GB). Wyjścia : 2 x COM, 2 x USB, 2 x PS/2, 1 x LPT. Płyta posiada wejścia do zamontowania portu podczerwieni (IRDA) oraz wejście WakeOnLan. Pamięć 64 MB PC 100 w jednej kości (płyta posiada 3 banki). Karta graficzna Matrox G100 4 MB AGP. Obudowa desktop atx(200W). Stacja dyskietek 1,44 MB. Dysk 3,2 GB Fujitsu MPC3032AT. -cena 200zł Będzie to jego pierwszy komputer i jak myślicie na tym configu będą jakoś chodziły Divixy i mało wymagające gierki? Może ktoś zna powyższą kartę graficzną?- czego się można po niej spodziewac? Czy procesor nie będzie za słaby??? Proszę o odp. Pozdrawaim! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 Niestety DivX nie będą zbytnio chodziły właśnie przez kartę, choć reszta kompa nie jest też rewelacyjna :( Miałem kiedyś tę grafę, no to jest taka zwykła podstawowa, coś jak S3 Virge, czyli jednym słowem jak na dzisiejsze czasy kupa... Lepszy już by był gf2mx jakiś najtańszy... No i pamięć, przynajmniej ze 128mb... Proc jeszcze pozipie aczkolwiek też moim zdaniem lepiej by było poszukać coś na duronie 600 przynajmniej... No ale rozumiem że koszty za duże... A może lepiej by było kupić konsolę SEGA Dreamcast? Wyjdzie Cię podobnie jak się dobrze zakręcisz... A i DivX da się oglądać (programy są do tego, nawet mp3 da się słuchać) i w gierki fajniejsze pogra... No ale to Twoja decyzja... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matilde Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 hmmm... konkretnie to miałem na myśli tą licytację : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=17289046 ...ale chyba rzeczywiście masz rację,że ten komp nadawał się będzie jedynie do netu :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 Do divx'ow to sie nie nadaje :( Proc troszke slaby.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frstjob Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 Witam! Chciałem kupić chrześniakowi zestawik jak poniżej( niestety nie stać mnie na nic lepszego :cry: ): Procesor Intel Pentium II 300 MHz MMX. Płyta chipset Intel LX, obsługuje procesory Slot1 PII/Celeron do 400 MHz.Magistrala płyty 66 MHz. Złącza : 1 x AGP, 4 x PCI, 3 x ISA. Kontroler dysku ATA 33 (obsługuje dyski do 40 GB). Wyjścia : 2 x COM, 2 x USB, 2 x PS/2, 1 x LPT. Płyta posiada wejścia do zamontowania portu podczerwieni (IRDA) oraz wejście WakeOnLan. Pamięć 64 MB PC 100 w jednej kości (płyta posiada 3 banki). Karta graficzna Matrox G100 4 MB AGP. Obudowa desktop atx(200W). Stacja dyskietek 1,44 MB. Dysk 3,2 GB Fujitsu MPC3032AT. -cena 200zł Będzie to jego pierwszy komputer i jak myślicie na tym configu będą jakoś chodziły Divixy i mało wymagające gierki? Może ktoś zna powyższą kartę graficzną?- czego się można po niej spodziewac? Czy procesor nie będzie za słaby??? Proszę o odp. Pozdrawaim! Karta Matrox MGA-G100 jest (była) zarąbista w 2D, ale ma również funkcje 3D takie jak: mapping, lighting, Gouraud shading, fogging, stipple alpha-blending and 32-bit Z-buffering. Oczywiście jest w pełni kompatybilna z Direct 3D. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 powiem tak.Kumpel ma celka 500 mhz grafa zintegrowana jakaśati chyba rage, 64 mb ram i wszystkie divixy łądnie chodziły.Problem pojawił sie jak chciał odpalić film w xvidzie, cieły sie.Zainstalowałem mu fddshow i teraz mu chodzą wszystkie filmy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrokodyL Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 ja mialem podobny sprzent jeszcze zimą tamtego roku, tylko nie pII tylko celek, 192mb ram no i rive tnt2, i RTCW nie klatlatkował, powiem więcej, był grywalny. Divixy chodzily jak zloto nawet przy uruchomieniu kilku programów (np: instalka jakiejś gry+ścągalem plik z neta+film = chodzilo dobrze). W zasadzie to kwestia dobrze skonfigurowanego systemu i żeby nie był zasyfiony Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 ta karta graficzna może i ma 4MB, ale w żadnym wypadku nie porównuj do S3Virge. W 2D na pewno jest szybsza, a i jakość obrazu ma wyższą (jak to matrox). Filmy w DivX na pewno pójdą pod linuksem, pod windowsem nie wiem. Jeśli mają na tym chodzić jakieś gry to dorzuć ramu i rozejrzyj się za jakimś Voodoo3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOMUNA Opublikowano 8 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2003 Ja powiem tyle, że miałem kiedyś sprzęt Pentium II 300 MHZ, 128MB RAM, kartę graficzną 2 MB i filmy mi chodziły bardzo dobrze. Nigdy nie miałem z nimi problemów. NAwet grałęm w grę Heroes IV. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Ja powiem tyle, że miałem kiedyś sprzęt Pentium II 300 MHZ, 128MB RAM, kartę graficzną 2 MB i filmy mi chodziły bardzo dobrze. Nigdy nie miałem z nimi problemów. NAwet grałęm w grę Heroes IV. A nie pomyliło Ci się z HoMM3? Bo HoMM4 wymaga AFAIR akceleratora 3D z minimum 4mB... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrOOve Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Kurde na tym kompie to napewno se filmy pooglada (ogladalem kiedys filma na p166 i dobrze bylo :P), a co do gier to tylko jakies starsze! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 powiem tak; jesli kupic kompa (na sztuke) to polecam procki PII-300 (ew. 333) i Celka-300 na szynie 66; do tego jakąkolwiek płyte na BX. Zaklejamy styk B21 na procu i mamy PII300@450 - fsb 100; PII333@500 - fsb 100; cel-300@450 - fsb 100 czyli wydajność za friko. do tego 128mb ramu; rifka2 ew. rage128 i mozna szalec w q3a :twisted: btw. sprawdzone na moim pII-300@450 i plycie Luckystar BX - chula od 5lat i jeszcze zyje ;) dodatkowo polecam walnac jakis dziwny bios http://wims.rainbow-software.org zeby obsłuzyc np. dyski 120GB na LX'ie ;) pozdr ide spac ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOMUNA Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Ja powiem tyle, że miałem kiedyś sprzęt Pentium II 300 MHZ, 128MB RAM, kartę graficzną 2 MB i filmy mi chodziły bardzo dobrze. Nigdy nie miałem z nimi problemów. NAwet grałęm w grę Heroes IV. A nie pomyliło Ci się z HoMM3? Bo HoMM4 wymaga AFAIR akceleratora 3D z minimum 4mB... Masz rację pomyliłem się. Chodziło mi o III a nie o IV Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 A ja powiem tylko tyle ze polecam komputery Siemens-Fujitsu to swietne solidne maszyny, za te pieniądze bierz i się nie zastanawiaj, taniej juz nie kupisz. Do divx'ow to sie nie nadaje Proc troszke slaby.. Jeden z komputerów mam taki sam Fujitsu SIemens 233 MMX i 80 MB EDO Matroxa 2 MB i sie jakos nadaje i divixy nie ciely sie ani troche, moze jakies bardziej skompresowane beda sie ciely no i tak jak ktos wspomnial przy xvidzie, ale ffdshow to tutaj jest wskazany... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 9 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2003 Otoz to! Do filmow wystarczy spokojnie P II 233 i taki goraco polecam, nic wiecej nie trzeba do szczescia. Dodatkowo jakies 128 MB RAM i... rzecz najwazniejsza - karta graficzna! NIC NA SWIECIE nie ma takiego wspomagania odtwarzania filmow jak ATI. Pod tym wzgledem poza drogim Radeonem wyprobowalem skromnego ATI Rage 128 GL (16MB) wyciagnietego z jakiegos przemyslowego kompa Fujitsu oraz wypasionego ATI Rage 128 Pro VIVO (32MB) - DivX-y chodza jak szalone i to wlasnie dzieki karcie. P.S. A i w gierki sobie wygodnie pogra, i to wcale nie w takie stare bo na takim zestwie + Voodoo1 to nawet NFS: Porsche pomyka elegancko! Wiem co mowie bo 4 lata siedzialem na takim zestawie. Pozdr... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...