Skocz do zawartości
Destiny

Najlepszy Bios dla NF7-S v2.0

Rekomendowane odpowiedzi

A mi się sypią jak im nie dam minimum 3.1 :D Dziwne...

Co prawda ja bez moda ale miałem "to coś" do podnoszenia napięcia...

1393700[/snapback]

hmm neiwiem ty to amsz dobze 2x256 jeszce kontroler wyrabia ale 2x512...

moze zrobie moda 3.3 na pamieci jeszce zobacze narazie thx;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Moze Wy byscie mogli mi doradzic w pewniej sprawie. A mianowicie posiadam 2 kosci pamieci: Kingstona CL3 400 MHz i Geila Cl2.5 400 MHz (reszta kompa na dole), ustawilem 223 x 10.5 1.95V, pamieci 2,5/3/3/11 2.6V i wszystki chodzi stabilnie jak skala. Ale jak juz ustawiam 225 x 10,5 i pamieci nawet 3/4/4/11 i napiecie 2,8 to prime sie wywala. Im dam wieksze napiecie tym szybciej prime sypie bledami :mur:

Testowalem rozne biosy d27_619r2_2t, D26 taipan 2.0.0.5c, d27 3dfire na kazdym dzieje sie tak samo. Wiecie moze co powienienem zrobic zeby na 225 poszlo (lub wiecej) ??

Moze to jest wina chlodzenia, gdyz sb i mosfety nie maja radiatorkow. Moze jakies ulozenie pamieci w slotach? Moze zgrwaniu biosa z CPC ON?

Ostatnio wylaczylem tryb APIC w biosie.

Z gory dziekuje za wszelkie sugestie i rady.

Pozdrawiam

Czym sugerujecie nalepiej testowac stabilnosc? Mam pime95 w 2 roznych wersjach i na starszej komp dlugo chodzi stabilnie a na nowszej 23.8.1 szybko sie wywala.

Edytowane przez Kinslayer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kinslayer kingstony cl 3 nie lubia wiekszych napiec niz 2.6 ile bys nie dal wiecej to sie beda na kazdych ust wywalac z tego co pamietam max co z nich wyciagnalem 2x256 cl3 na samsungah to 243 przy timach 11-4-4-3 2.6vwiec bobaw sie tak..;d wydjanosc byla wieksza niz na 223 przy cl 2.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś mógłby podać jakiś link, z którego można ściągnać D27 taipan 0.3 z cpc off? Ew. wysłać mi ów bios na maila? Bo wszystkie linki do niego prowadzące, na jakie trafiam, niestety nie działaja - czy to hslab, czy też strona na lycosie zlinkowana wcześniej przez Świdera...

Mój mail w razie czego - cruel at wp.pl. Z góry dzięki.

Edytowane przez Cruel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś mógłby podać jakiś link, z którego można ściągnać D27 taipan 0.3 z cpc off? Ew. wysłać mi ów bios na maila? Bo wszystkie linki do niego prowadzące, na jakie trafiam, niestety nie działaja - czy to hslab, czy też strona na lycosie zlinkowana wcześniej przez Świdera...

Mój mail w razie czego - cruel at wp.pl. Z góry dzięki.

1408251[/snapback]

http://www.hwtweakers.net/postp59354.html

post 2

hmmm moze zaraz sie sprawdzi;d

post 3

250x10 timy 11-4-4-3 2x512 odczyt w everescie mam 3467 na ramq v3.23 narazie potestuje jeszce czy stabilnie;d

post 4

ale beton nawet winampa po czasie wywala;( na 1.6 v nb hmm jak podniose v nb do 1.7 to winda nawet nie wstaje beznadzieja;-;

Jest coś takiego jak opcja Dołączona grafika

//sgj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W koncu odpalilem płyte Abit NF7, ale jeszcze nie wszystko gra, prawdopodobnie jest to problem z biosem ale walcze juz z tym kilka godzin i nic, dlatego pisze tutaj. Po clear CMOS komputer sie odpala i zaraz po pokazaniu jakie napedy siedza w kompie zatrzymuje sie i wyswietlana jest informacja "CMOS checksum error" procek wykrywany jest wtedy jako 600 Mhz, po wejsciu do biosu i wczytaniu optymalnych ustawień komputer wykrywany jest jako 800 Mhz na FSB 133 i mozna wejsc do windowsa, jednak po chwili wiesza sie, czasami powiesi sie juz przy wchodzeniu do windowsa. Przypuszczajac ze jest to kwestia biosu postanowilem sflashowac go. Jednakze awdflash wiesza sie w momencie jak podam mu nazwe biosu ktory ma sflashowac, nawet nie dochodzi do sprawdzenia sumy kontrolnej. "DEVICE=a:\HIMEM.SYS" mam wpisane w config.sys. Uniflash gdy opdaje mu nazwe biosu mieli troche dyskietka, a nastepnie wyskakuje blad "#152 Unable to read" nie moze odczytac dyskietki, sprawa ma sie tak samo w przypadku odczytu i bootowania z CD. Moze ma ktos pomysl jak sflashowac tego BIOSA. Obecny bios to oryginalny PG 6.0 czy jakos tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź w AWDFLASH daj wszystkie parametry orócz /F => nie powinien się zawiesić => AWDFLASH NAZWA.BIN /cd /cp /sn /py /cks /R

Najlepiej tą wersją która jest dostępna ze strony ABITA (8.59F???)

Edytowane przez Hirotaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W NF7 nigdy nie było takiego LOGO. Asus i inni czasami takie robią BIOSy.

Musiałbyś sprawdzić jak to jest w tamtych BIOSach zrobione i sprobować dodać taką funkcję w Twoim.

Jendak w jakim celu??? Nie lepiej widzieć, że Procek dobrze staruje, że dyski są wykryte i ża RAM się zgłasza???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 2x512MB Ramu na płycie jak w temacie i z tym wiąże się pytanie, gdyż mam BIOS 1T i wszystko wg mnie działa bez problemu, więc wytłumaczcie mi jakiego typu problemy miałbym jeśli moja płyta jednak by nie działała dobrze na 1T przy 2x512MB

aha, zastanawiam się czy dokupić może jeszcze jedną 512MB, ale nie wiem czy wtedy to dopiero nie byłoby masakry :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"odkurzylem" 2 kompa i przewijalo sie u mnie ostatnio troszke pamiatek-zostaly Hynixy BT-D43(2x512 jednostronne) no to zapodałem 250MHz na jedna najpierw-na memtesci dobila do 256MHz-pozniej dolozylem 2 do duala i memtest na 245 czysty

-i tak sie zastanawiam(bo ostatni na nf4 wiecej siedze) czy to aby nie za duzo na FSB ???

Biosik to niezmiennie Merlin/Mavers bios na d26 z CPCoff

to chyba dobry wynik jak na nf2 ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że przed zadaniem tego pytania powinienem przeczytac te 47 stron :( ale sami wiecie to schodzi troszeczke :) czy Biosy Merlina i inne mody mają zaaplikowaną obsługę Bartonów Mobilów ?? czy bios je rozpoznaje i wyświetla ..?? , czy istnieje jakiś mod biosa któy pokaże PR po podkręceniu takiego mobila ..?? < np podkręciłem takiego mobila do wartości powiedzmy 3800+ i czy bios pokaże taką wartość , podejrzewam że nie :( > z góy dzięk iza odp i wyrozumiałość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...