Hirotaro Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 A mi się sypią jak im nie dam minimum 3.1 :D Dziwne... Co prawda ja bez moda ale miałem "to coś" do podnoszenia napięcia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbik11 Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 mam Xp 1700@2000MHz na plycie NF7 i standardzik bios czy jak zapodam jakis bios od merlina do da to mi cos a, a pamiatki to jakies twin mos 400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 eh skoda slow jak nie sprawdisz to sie nie przekonasz ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbik11 Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 no i niby prawda. ale od ktorego zaczac tak na poczatek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 chwala ci za nie zkladanie nowego topica :) u gory masz przylepiona ankiete tam szybko sie dowiesz od czego zaczac;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbik11 Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 no tak widac od ktorego. oby tylko kompik pozniej powstal. wieczorem do dziela sie zabieram. dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_mm$[mm]_ Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 A mi się sypią jak im nie dam minimum 3.1 :D Dziwne... Co prawda ja bez moda ale miałem "to coś" do podnoszenia napięcia... 1393700[/snapback] hmm neiwiem ty to amsz dobze 2x256 jeszce kontroler wyrabia ale 2x512... moze zrobie moda 3.3 na pamieci jeszce zobacze narazie thx;d Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbik11 Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 no i po zaladowaniu biosu od merlina na ustawieniach 10x200 1.75 Vcore mam w zwieche windy a na standardziku biosiku wszystko wpozo. co moge ustawic aby bylo luzik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinslayer Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 (edytowane) Witam Moze Wy byscie mogli mi doradzic w pewniej sprawie. A mianowicie posiadam 2 kosci pamieci: Kingstona CL3 400 MHz i Geila Cl2.5 400 MHz (reszta kompa na dole), ustawilem 223 x 10.5 1.95V, pamieci 2,5/3/3/11 2.6V i wszystki chodzi stabilnie jak skala. Ale jak juz ustawiam 225 x 10,5 i pamieci nawet 3/4/4/11 i napiecie 2,8 to prime sie wywala. Im dam wieksze napiecie tym szybciej prime sypie bledami :mur: Testowalem rozne biosy d27_619r2_2t, D26 taipan 2.0.0.5c, d27 3dfire na kazdym dzieje sie tak samo. Wiecie moze co powienienem zrobic zeby na 225 poszlo (lub wiecej) ?? Moze to jest wina chlodzenia, gdyz sb i mosfety nie maja radiatorkow. Moze jakies ulozenie pamieci w slotach? Moze zgrwaniu biosa z CPC ON? Ostatnio wylaczylem tryb APIC w biosie. Z gory dziekuje za wszelkie sugestie i rady. Pozdrawiam Czym sugerujecie nalepiej testowac stabilnosc? Mam pime95 w 2 roznych wersjach i na starszej komp dlugo chodzi stabilnie a na nowszej 23.8.1 szybko sie wywala. Edytowane 20 Kwietnia 2005 przez Kinslayer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_mm$[mm]_ Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Hirotaro zrobilem moda 3.3 dirty punk i na pamieciach mam okolo 3.25 i ze tak powiem h to dalo... wloze 1 pamiec to wstaje na 250 ale hyba niestabilnie na timach 6-2-2-2 natomiast na 2x512 wstaje max na 220;( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_mm$[mm]_ Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Kinslayer kingstony cl 3 nie lubia wiekszych napiec niz 2.6 ile bys nie dal wiecej to sie beda na kazdych ust wywalac z tego co pamietam max co z nich wyciagnalem 2x256 cl3 na samsungah to 243 przy timach 11-4-4-3 2.6vwiec bobaw sie tak..;d wydjanosc byla wieksza niz na 223 przy cl 2.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 @mm$mm To daj niższe timmingi... Kto na 250 każe Ci dawać 2226... daj albo 2,5-3-3-11 (pamiętaj że 11 jest na NF7 najbardziej wydajna... zawsze...) albo nawet 3-4-4-11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 (edytowane) Czy ktoś mógłby podać jakiś link, z którego można ściągnać D27 taipan 0.3 z cpc off? Ew. wysłać mi ów bios na maila? Bo wszystkie linki do niego prowadzące, na jakie trafiam, niestety nie działaja - czy to hslab, czy też strona na lycosie zlinkowana wcześniej przez Świdera... Mój mail w razie czego - cruel at wp.pl. Z góry dzięki. Edytowane 24 Kwietnia 2005 przez Cruel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_mm$[mm]_ Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Czy ktoś mógłby podać jakiś link, z którego można ściągnać D27 taipan 0.3 z cpc off? Ew. wysłać mi ów bios na maila? Bo wszystkie linki do niego prowadzące, na jakie trafiam, niestety nie działaja - czy to hslab, czy też strona na lycosie zlinkowana wcześniej przez Świdera... Mój mail w razie czego - cruel at wp.pl. Z góry dzięki. 1408251[/snapback] http://www.hwtweakers.net/postp59354.html post 2 hmmm moze zaraz sie sprawdzi;d post 3 250x10 timy 11-4-4-3 2x512 odczyt w everescie mam 3467 na ramq v3.23 narazie potestuje jeszce czy stabilnie;d post 4 ale beton nawet winampa po czasie wywala;( na 1.6 v nb hmm jak podniose v nb do 1.7 to winda nawet nie wstaje beznadzieja;-; Jest coś takiego jak opcja //sgj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Podany przez Ciebie link znam. Link wskazujący na D27 Taipan 0.3 (SATA 4250) CPC OFF prowadzi do errora niestety. Coś mi się widzi że tego biosu nie dane mi będzie spróbować... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 A bedzie Ci dane :D TUTAJ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luckyls Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 W koncu odpalilem płyte Abit NF7, ale jeszcze nie wszystko gra, prawdopodobnie jest to problem z biosem ale walcze juz z tym kilka godzin i nic, dlatego pisze tutaj. Po clear CMOS komputer sie odpala i zaraz po pokazaniu jakie napedy siedza w kompie zatrzymuje sie i wyswietlana jest informacja "CMOS checksum error" procek wykrywany jest wtedy jako 600 Mhz, po wejsciu do biosu i wczytaniu optymalnych ustawień komputer wykrywany jest jako 800 Mhz na FSB 133 i mozna wejsc do windowsa, jednak po chwili wiesza sie, czasami powiesi sie juz przy wchodzeniu do windowsa. Przypuszczajac ze jest to kwestia biosu postanowilem sflashowac go. Jednakze awdflash wiesza sie w momencie jak podam mu nazwe biosu ktory ma sflashowac, nawet nie dochodzi do sprawdzenia sumy kontrolnej. "DEVICE=a:\HIMEM.SYS" mam wpisane w config.sys. Uniflash gdy opdaje mu nazwe biosu mieli troche dyskietka, a nastepnie wyskakuje blad "#152 Unable to read" nie moze odczytac dyskietki, sprawa ma sie tak samo w przypadku odczytu i bootowania z CD. Moze ma ktos pomysl jak sflashowac tego BIOSA. Obecny bios to oryginalny PG 6.0 czy jakos tak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 (edytowane) Weź w AWDFLASH daj wszystkie parametry orócz /F => nie powinien się zawiesić => AWDFLASH NAZWA.BIN /cd /cp /sn /py /cks /R Najlepiej tą wersją która jest dostępna ze strony ABITA (8.59F???) Edytowane 2 Maja 2005 przez Hirotaro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 wie ktos moze jak zabotowac system z pendriva na nf7 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
set2004 Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 siemka testował ktoś biosa Tictac'a D27-3DFire-2T ma ten bios coś lepszego od Trats'a d27_619R2_2T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 eh nie dowiesz sie jak nie sprawdzisz ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
set2004 Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 postaram sie go dzis przetestować :] zobaczymy co tictac wykombinował Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
set2004 Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 bios Tictac'a D27-3DFire-2T jest dziadowski niemogłem przekroczyć 220mhz nie polecam go :\ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadMat Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Czesc sluchajcie mam pytanie jak zrobic takie ladne logo na caly ekran "ABIT" bo teraz gdy mi sie wlacza komp sa tylko napisy i w lewym górnym rogu logo ABIT ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 W NF7 nigdy nie było takiego LOGO. Asus i inni czasami takie robią BIOSy. Musiałbyś sprawdzić jak to jest w tamtych BIOSach zrobione i sprobować dodać taką funkcję w Twoim. Jendak w jakim celu??? Nie lepiej widzieć, że Procek dobrze staruje, że dyski są wykryte i ża RAM się zgłasza??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dru Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 mam 2x512MB Ramu na płycie jak w temacie i z tym wiąże się pytanie, gdyż mam BIOS 1T i wszystko wg mnie działa bez problemu, więc wytłumaczcie mi jakiego typu problemy miałbym jeśli moja płyta jednak by nie działała dobrze na 1T przy 2x512MB aha, zastanawiam się czy dokupić może jeszcze jedną 512MB, ale nie wiem czy wtedy to dopiero nie byłoby masakry :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Np test prime wywalałby po kilkunastu/kilkudziesięciu minutach. Np miałbyś niekontrolowane resety podczas grania/pisania w Wordzie/nie robienia niczego. 3-cia kostka chyba równa się juz 333MHz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mars77 Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 "odkurzylem" 2 kompa i przewijalo sie u mnie ostatnio troszke pamiatek-zostaly Hynixy BT-D43(2x512 jednostronne) no to zapodałem 250MHz na jedna najpierw-na memtesci dobila do 256MHz-pozniej dolozylem 2 do duala i memtest na 245 czysty -i tak sie zastanawiam(bo ostatni na nf4 wiecej siedze) czy to aby nie za duzo na FSB ??? Biosik to niezmiennie Merlin/Mavers bios na d26 z CPCoff to chyba dobry wynik jak na nf2 ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Przecież ludzie dochodzą do 270MHz (z groszami) więc 256MHz to wcale nie za dużo ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Wiem że przed zadaniem tego pytania powinienem przeczytac te 47 stron :( ale sami wiecie to schodzi troszeczke :) czy Biosy Merlina i inne mody mają zaaplikowaną obsługę Bartonów Mobilów ?? czy bios je rozpoznaje i wyświetla ..?? , czy istnieje jakiś mod biosa któy pokaże PR po podkręceniu takiego mobila ..?? < np podkręciłem takiego mobila do wartości powiedzmy 3800+ i czy bios pokaże taką wartość , podejrzewam że nie :( > z góy dzięk iza odp i wyrozumiałość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...