fipa Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Witam :!: Mam Maxtora 120GB na ATA/133, oczywiście 7200RPM. :) Gdy kopiuje cos z partycji na partycję, albo ja inny dysk, to słychać bardzo denerwujące dzierganie, czy inaczej mówiąc prytanie (sorry za to określenie, ale wydaje mi się dość obrazowe). Słyszałem o programiku AMSET 4.0, ale nie wiem skąd go ściągnąć i jak go użyć pod WinXP. Szukałem na forum i na www.google.pl i nic nie znalazłem. Może Wy coś poradzicie :?: PS. Nie wiem czy umieszczam topic na właściwym dziale. Jeśli nie to proszę o przeniesienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 wlacz dma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Mam włączone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Dokręć dobrze dysk... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 To też mam zrobione. Pytałem o tego AMSET 4.0 i nie mam żadnej konkretnej odpowiedzi :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 zmien dysk na barake :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Dzięki, ale takie rozwiązanie nie wchodzi w grę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Są dwie możliwości takiego zachowania dysku: 1. Dysk ma wade fabryczną i przy kopiowaniu z początku talerza na końcowy piszczy jak szalony. 2. Mało prawdopodobna czyli źle dokręcony dysk do obudowy i rezonans idzie na całą obudowe! RADA: A> Przeprowadz defragmentacje wszystkich partycji B> Po defragmentacji jeśli dżwięk nie znikł w dostatecznym stopniu polecałbym ci podłaczyć u kogoś ten dysk i sprawdzić czy podobnie działa i czy wydaje takie dźwięki! Jeśli nie to znaczy, że wina leży po twojej stronie. Jeśli dźwięk jest taki sam i punkt "A" nic nie pomógł to wymień dysk na nowy, zgłaszając usterke. Pamiętaj, że Maxtory wydają dżwięk lekko słyszalny tzw. "piszczenie" przy kopiowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 A> Defragmentacje całości przeprowadzałem kilka dni temu. B> Dysk u każdego działa tak samo (dzieje się to samo). Miałem kiedyś Seagate 80GB ale 5400RPM i było to samo. Kumpel ma Samsunga 10GB i też tak ma, więc to raczej nie jest wada fabryczna. To chyba chodzi o ruchy głowicy dysku. Gdzieś na forum czytałem o tym programiku i że on pomógł w tej sytuacji, ale nie wiem skąd go ściągnąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Spoko - już znalazłem ten programik. Pomógł. Wydajność prawie nie spadła. Polecam go. Można go zassać tu: http://www.maxtor.com/en/support/downloads/setacm.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 hmm.. Ok nie wiedzialem o tym programie! podejrzewalem najgorsze. Ja mam Baracude 120GB i chodzi cichutko. Slychac lekkie zgrzyty ale trzeba trzymac ucho przy obudowie dysku. Dotego mam wyciszony komputer wiec malo co slysze co sie dzieje w obudowie. Polecam kazdemu Bracude jest super. No problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 U mnie wystarczyła jedna komenda w dosie: C:AMSET /quiet i wszystko jest OK :!: Myślę, że moderator może zamknąć ten topic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Falcon Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 eee, tam, zamykać, moze bedzie ktos chcial jescze pogadac :D ja np. wole oryginalny soft do IBMa, który pozwala regulować poziom hałasu, poziom zużycia prądu (ACPI for HDD), monitorować temp i kilka innych rzeczy jeszce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...