Skocz do zawartości
LCC

S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl / Clear Sky / Call of Pripyat / Heart of Chornobyl - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ludwiczek

W sumie może być ciekawie połączenie fps'a z survival horrorem i elementami RPG :wink: Ciekawi mnie tylko ile to jest te strefy 2x2 i to nie zdecydowanie co do samochodów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

strefy 2x2 oznacza ze caly teren gry podzielony jest na mniejsze czesci (chyba jest ich 17) i kazda "mala" czesc to 2x2km albo 2km2, juz sie pogubilem, z tego co gdzies przeczytalem to ma byc 2km kwadratowe a z tego "2x2 square kilometers" nie wiem co wychodzi :D 4km2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, ram, ciekaw jestem czy gra na 1GB bedzie w miare komfortowa...

i że mede mógł włączyć high detale (ale bez HDR...)

Teraz tylko czekac na premierę, bo chyba tak blisko wydania gry to jeszcze nie było :)

no to jezeli na 7800gt leca w 1600x1200

to na 7600gt spokojnie sie zagra w 1280x1024

silnikowi co do wymagan napewno blizej do sourca niz do skopanego Unreal Engine 3.0 w Rainbow six Vegas

Wymagania i poziom zaawansowania bedzie mial cos jak Jupiter EX

Bracia ze wschodu zlych silnikow napewno nie robia ten z Ubersoldier taki zly nie byl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

Nie można pisać po jednym tytule , że silnik UE3 jest skopany.

Skopani to są ludzie z ubisoftu po wydaniu R6 Vegas :wink:

4Km kwadratowe to definitywnie 2*2km :wink:

Oby tylko Ai potrafiło ten teren wykorzystać a poziom trudności był duży :wink:

Dla takich głupich błędów jest edit ;p

Edytowane przez Ludwiczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2km x 2km daje 4km2 ;) wiesz...A-life kontroluje ponad 1000 stworzen (stalkerzy, potwory) wiec jakos sobie musi z tym radzic, a teren bedzie efektywnie wykorzystywany, przeciez beda "migracje". teren ktory np wyczyscimy kompletnie ze wszystkich istot po jakims czasie znow sie zapelni, to jest genialne. mozemy odwiedzac po pare razy jedno miejsce i kiedy bedziemi "wycinac ich mieszkancow" za kazdym razem spotkamy kogos innego.

ps. Ludwiczek widze ze "edyta poszla w ruch" :lol:

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

Jeżeli stref ma być 17 to średnio 58 istot na strefę no to całkiem nieźle może się zapowiadać ciekawe jak bez naszej ingerencji będzie te 58 stworzeń ze sobą żyło :D Miło by było od czasu do czasu zobaczyć jakieś starcie npców :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli stref ma być 17 to średnio 58 istot na strefę no to całkiem nieźle może się zapowiadać ciekawe jak bez naszej ingerencji będzie te 58 stworzeń ze sobą żyło :D Miło by było od czasu do czasu zobaczyć jakieś starcie npców :wink:

pewnie bedziemy ogladac takie sceny nie raz ;) ktos z ekipy GSC pisal gdzies ze swietnie sie oglada takie starcia. maja edytor wrzucaja na mapke stalkerow, wlaczaja A-life i patrza jak sie wycinaja. szkoda ze nie pokazali takiego filmiku jak sie piora stalkerzy na wzajem bez ingerencji czlowieka

ps. to jest dobry przyklad tego o czym mowie:

"Anton Bolshakov showed me a special example for this. After he changed into the "record-mode", a free-movable camera came available. He moved this camera to a bandits-camp, which was about one kilometer away from the original location where the player stands. With great excitement, we were able to see two bandits who are talking jokes to each other while one of them was playing on a guitar. It is a main-feature in S.T.A.L.K.E.R. that the AI can evolve itself freely and interact with each other. At every moment, it was possible that another stalkers or soldiers would have attacked this bandits-camp, to re-capture it, non-scripted. This will be realized by the A-life-System. If there will be a fight in a stalker- or bandits-camp, other stalker and bandits from other "level-zones" will interfere and try to re-capture it. So there will happen camp-fights very often and it won't get boring" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co mi wiadomo to dokladnej daty jeszcze nie ma, miedzy lutym a marcem

przetlumaczylem reportaz z wypadu do siedziby GSC na prezentacje stalkera (23-25 pazdziernika). mam nadzieje ze ktos skorzysta, prosze nie bluzgac bo to moj pierwszy tak obszerny przetlumaczony tekst. ;)

"Czesc Sinleplayer

Kiedy Anton Bolshakov włączył pierwszy pokazowy level na komputerze (Core2Duo E6400, 2GB Ram, GF7800GT) zaladowanie gry zajelo 45-60 sekund (2km2 terenu wraz z postaciami). Anton zaladowal pierwszy poziom z prawdziwej gry, jest to sam poczatek gry kiedy budzimy sie u handlarza (wczesniej widac intro tlumaczace skad sie tam wzielismy), to on zleca nam pierwsze zadanie w grze. Musimy znalezc i zabrac artefakt.Artefakt został oznaczony na mapie w naszym palmtopie . Na początku gry, nie mamy do dyspozycji żadnych broni. Są tylko śruby (czy cos innego) w inwentarzu, mozemy dzieki nim sprawdzic czy na danym obszarze wystepuje anomalia (po prostu rzucajac sruba w to miejsce). Zaczalem przeszukiwac teren zeby miec przy sobie jakas bron. Kilka metrów od kryjówki handlarza, znalazłem mały obszar "zamieszkaly" przez jakis stalkerow. Dostrzeglem jakas skrzynke wiec pomyslalem ze moze znajde w srodku jakas bron. Ale "domownicy" nie ucieszyli sie z mojego pomyslu i zaczeli do mnie strzelac. Zdecydowałem się uciekac stad ponieważ nie mialem zadnych szans, nadal nie mialem broni, tylko zwykle sruby.

Przejdzmy teraz do "A- Life - System" który kontroluje wszystkie stworzenia w strefie (stalkerow, wojsko, handalrzy, potwory itd).

A- Life - System jest w stanie kontrolować około 1000 stworzen równocześnie. Wliczajac kontrole walki i innych współdziałań między npc'ami. Anton Bolshakov pokazał mi przykład tego. Po tym jak przelaczyl gre na "record-mode" (oczywiscie to tryb tylko dla programistow-tak mi sie wydaje-carson), mogl dowolnie przemieszczac kamere/widok po calej strefie. Ustawil kamere nad obozem bandytow, to miejsce bylo oddalone o okolo 1km od miejsca gdzie stala nasza postac. Z wielkim podekscytowaniem patrzylismy jak dwóch bandytow opowiada sobie zarty podczas gdy inny grał na gitarze. Jedna z glownych cech S. T. A. L. K. E. R'a jest to ze AI może się swobodnie "rozwijac" i oddzialywac miedzy soba. Caly czas istniala mozliwosc ze inny stalker albo zolnierz zaatakuje tych bandytow z zamiarem przechwycenia terenu czy tez ich wyposarzenia. Tym wlasnie zajmuje sie A-life-System. Jeśli dojdzie do walki w obozie bandytow lub stalkerow to inni pobliscy stalkerzy beda probowali dolaczyc sie do "zamieszania". Więc walki miedzy obozami beda bardzo czeste i nie bedzie to nudne. Anton pokazał mi "NPC spawn system" (system odradzania sie stworzen) używając PDA i mapę. Usunął wszystkie stworzenia w zasiegu 500 metrow i przyspieszyl czas w grze. Chwile pozniej, widzieliśmy nowa postac ktora dotarla tu z pobliskiego terenu. Właśnie dlatego nigdy nie bedziemy miec do czynienia z pustymi obszarami. Wieksza czesc gry jest pozbawiona skryptow, tylko główny watek fabularny oparty jest na skryptach, ale tylko po to by inny stalker nie mogl ukonczyc przed nami gry. Stoczylem pare walk z zolnierzami w grze i moge powiedziec ze AI zrobilo na mnie wrazenie. Uzywali elementow terenu jako oslony i wzywali posilki. Atakowali takze od tylu. Ale czasami były jakieś problemy z zombiakami i innym nieuzbrojonymi postaciami. Kiedy probowali zaatakować gracza, przebiegali obok niego.

Jak wiecie, była wielka dyskusja o usuniętych elementach gry. Anton ma kilka odpowiedzi. Element jedzenia i picia jest nadal w grze. Gracz musi często spogladac na wskaźnik jedzenia i picia w inwentarzu. Na przykład, bardzo ważne, aby pić wódkę by zapobiec obrazeniom od promieniowania. Element snu został wyrzucony z gry. Zespół jeszcze nie zdecydował czy będzie mozna jezdzic pojazdami czy nie. Wedlug mnie ten element nie pasuje do gry, ponieważ tylko podczas podrozowania na wlasnych nogach bedziesz mogl obserwowac i cieszyc sie zyjacym swiatem STALKERa i wszystkim co sie w nim dzieje. Poza tym wiele drog jest zablokowanych przez duże przedmioty (np uszkodzone samochody) przez co sama jazda moglaby byc denerwujaca.

Jak wiadomo silnik napedzajacy gre, X-Ray ma juz okolo 5 lat. Chociaż programisci nie marnowali czasu i zaimplementowali S. T. A. L. K. E. R.owi duzo nowych graficznych upiekszaczy jak np " SM 3.0" i " Mapping Parallax". S. T. A. L. K. E. R. wyglada niesamowicie! Kiedy Anton aktywował SM3.0, kazdy obiekt i kazda postac rzucala cien. Wiec mozemy nawet ujrzec na ziemi cienie latajacych ptakow (chociaz to mi sie wydaje bez sensu, chyba ze ptak leci bardzo nisko nad ziemia-carson), kazda roslina czy chwast rowniez rzuca cien. Każdy cień jest generowany w czasie rzeczywistym. Ponieważ słońce przemieszcza sie tak jak w rzeczywistosci, każdy nawet najmniejszy cien wedruje zgodnie ze sloncem. Rownie fascynujaco wygladaja tekstury (wraz z parallax-mappingiem) na drzewach gdzie mozemy zobaczyc kazda nierownosc.Nie moge za dużo powiedziec o dźwieku, ponieważ gralem na zwyklych sluchawkach, poza tym dzwiek w grze nie byl jeszcze kompletny. Denerwowal mnie fakt ze aby zrozumiec co mowia do siebie postacie musialem czytac napisy (np jak w Morrowindzie). Muzyka w grze byla bardzo dobra, bardzo klimatyczna. Byla doskonale zsynchronizowana z tym co robilismy w grze ( np muzyka "zapowiadajaca" walke).Jeszcze jedna rzecz... byc moze pamietasz te dziwne animacje postaci na starych trailerach. To juz jest nieaktualne. Teraz animacje wygladaja duzo lepiej.

Czesc multiplayer

Faktycznie nadal w trybie mp brakuje wielu efektow z DX9, niemniej jednak tryby Deathmatch i "Capture The Artifact" dzialaja doskonale, fizyka takze zostala zaprezentowana, która oddzialowuje teraz realistycznie na wszystkie dostepne modele gracza. W dodatku, fizyka gry oblicza ruchy broni i artefaktow ktore np zostaly rzucone na ziemie. Inne przedmioty jak puszki, butelki na razie sa poza zasiegiem fizyki. Cały system rozgrywki mp przypominal mi Counter-Strike'a. Ponieważ w trybach gry zespolowej jak 'Capture the Artifact' wazna jest taktyka i granie jako zespol. Caly tryb multiplayer jest testowany przez ProGaming-Clan sponsorowany przez GSC Game World, wiec to oni zajmuja sie wylapywaniem bledow i problemow ze zbalansowaniem rozgrywki. Ponieważ byłem w GSC, miałem szansę przetestować dwie mapy mp. Po jednej stronie, byl serwer z mapa 'mp_railroad', na innym mapa 'mp_factory". Zagraliśmy na obu mapach w 6 osob (serwer pozwala maksymalnie na 32 graczy). Ta wersja mp zdaje sie byc juz w koncowej fazie produkcji, nie bylo zadnych widocznych bugow i gra ani razu sie "nie wylozyla". Czyms co w tej grze napawalo mnie entuzjazmem byla pogoda w trybie mp, ponieważ szybko zaczynalo padać albo grzmiec . To wytwarzalo fajna atmosfere podczas rozgrywki. Wg mnie swietna rzecza jest to ze jesli znajdujesz jakas broń na ziemi, strzelisz do niej i inny gracz ja podniesie, to nie bedzie w stanie nic z nia zrobic, nie bedzie mogl z niej strzelac bo bron bedzie zepsuta/zablokowana (zajebista sprawa wg mnie, tego jeszcze nie bylo-carson). Jedyna rzecza, ktora mnie wkurzyla, byly zmieniajace sie punkty "respaw'nu" w trybie Deathmatch. Dlatego ze jesli "odrodzisz sie" w niewłaściwym miejscu i w niewłaściwym momencie bardzo szybko zobaczysz swoje zwloki. Ponadto tryb mp nie bedzie wygladal dokladnie tak jak czesc dla pojedynczego gracza np z powodu braku niektorych efektow (chyba chodzi o efekty graficzne-carson). Ktorych dokladnie, jeszcze nie wiadomo. Wierze, że wytna tylko efekty typu "bloom". Jako powód GSC|Atem podaje kod sieciowy S. T. A. L. K. E. R.a ktory nie jest zdolny, by operowac wszystkimi efektami z trybu SP przez sieć. To mialoby negatywny wplyw na wydajnosc gry przez LAN i internet.

Podsumowanie

Myśle ze różnica miedzy aktualnym (opisanym tutaj) trybem mp a wersja i końcowa bedzie tylko na technicznym poziomie (brakiem paru efektow dx9 i optymalizacja kodu sieciowego), ponieważ granie w aktualna wersje mp sprawia duzo radosci. Ponadto tryb singleplayer wyglada naprawdę niesamowicie i nie ma żadnej potrzeby zeby to ukrywac przed konkurencja. Niestety nie mogę powiedzieć jak zroznicowane beda misje, poniewaz sam moglem wykonac tylko jedna- zebrac artefakt i wykonczyc przeciwnikow. Oczywiście musza jeszcze popracowac troche nad silnikiem graficznym aby gracze wyposazeni w slabszy niz HIGH-endowy sprzet mogli rowniez pograc komfortowo w S. T. A. L. K. E. R'a. Niemniej, World Game GSC odwalil kawal dobrej roboty tworzac S. T. A. L. K. E. R'a, który ukaze sie w pierwszym kwartale 2007 roku między Lutym a Marcem.

W najblizszym czasie bedziemy mogli obejrzec nowe screeny z gry i trailery. Ale nie powiem wam czego powinniscie sie spodziwac ;) Niektore screeny są już dostepne, inne dopiero beda. Lista pytan ktora dałem GSC leży na ich biurku i niedlugo poznamy odpowiedzi."

ps. podobno demo multiplayera ma sie pojawic w grudniu albo w styczniu. masakra :gitarzysta: :banana: moze bedzie niespodzianka na swieta

ps2. prawdopodobnie premiera bedzie 18 dnia marca ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie na prawdę ciekawi jakie będą wymagania

Jakiś czas temu katowałem wersję alpha na 512mb ram i sempronie 2800+ i gf4ti4200 i gra chodziła super. Nie pamiętam jakie były ustawienia grafiki, ale za to pamiętam, że mi się podobała :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, ze tam nie bylo fizyki, ktora zjada 90% zasobow proca. ;]

no bez przesady :D

-----------------------------------------------------------

AMD AThlon 2500+Barton

1GB ram

Geforce 7600GS AGP

srednie detale w 1024x768 bez AA / AF / HDR.

------------------------------------------------------------

AMD Athlon 3000+ 1,8 ghz

1,5 gb ram

geforce 6600 gt

niskie-srednie z dx9. bez AA / AF

------------------------------------------------------------

Intel Celeron 3066 mhz s-775

1 gb ddr2-ram pc4200 1. part

256 mb. inno3D GeF 7600Gt ddr3 Pci-E

srednie detale z HDR

-----------------------------------------------------------

z forum oblivion-lost (nie wiem czy moge podac adres forum :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post Carsona przywrocil mi wiare w Stalkera. Balem sie ze zrezygnują ze zbyt wielu rzeczy ktore mialy sprawic ze gra bedzie wyjątkowa. Nic nie bylo wspomniane o systemie rpg (czyzby jednak zrezygnowali?) bez niego Stalker bedzie jedynie kolejną strzelanką. Ciekawe jeszcze jak z balistyką z grze. Swego czasu czytalem ze miala odgrywac duzą rolę w strzelaniu z dystansu. czekam z niecierpliwoscią na kolejne newsyscreeny i trailery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elementy rpg beda ale nie takie jak niektorzy pewnie przypuszczaja. nie bedzie czegos takiego jak poziom umiejetnosci, "levelowanie" czy cos takiego. beda nas ograniczaly jednynie nasze umiejetnosci w strzelaniu i taktyka. Nie bedzie czegos takiego jak w innych fpsach ze bedziesz mogl miec przy sobie wszystkie bronie jakie tylko widzial czlowiek na tej planecie ;) bedzie ograniczony ciezar jaki bedzie mogl dzwigac nasz bohater, zbyt duze obciazenie nie pozwoli nam biegac albo bedzie powodowac szybkie meczenie i bedziemy musieli stawac zeby lapac oddech. balistyka? no np bedziemy mogli oberwac po rykoszecie :D oczywiscie musimy uwazac za czym sie kryjemy przed ostrzeliwujacym nas wrogiem, bo chowajac sie np za drewniana sciana moze sie szybko okazac ze juz jestesmy trupem ;) zranieni bedziemy krwawic (rozne "stopnie"), bedziemy mogli uzywac bandazy do opatrywania ran. z tego co pamietam to mialy byc hitboxy i przypisane do poszczegolnych czesci ciala efekty po zranieniu, tak ze jak nas ktos trafi w noge to bedziemy wolniej sie poruszac. do rpg wydaje mi sie ze bedzie mozna jeszcze dolaczyc handel. wg mnie szykuje sie mala rewolucja, albo przynajmniej szokujacy powiew swiezosci ;)

ps. tak na marginesie, zaraz po stalkerze panowie z gsc zaczynaja prace nad druga czescia na ktora nie bedziemy musieli juz czekac 5 lat ;) jak juz mowili, wine za ta obsuwe w premierze ponosi A-life system i decyzja o wprowadzeniu fabuly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CarsonPoland- te konfigi co podałes to za bardzo wiarygodne wg mnie nie są bo jest to tylko domniemanie adminów aka michi, don itp. Raz że na dobrą sprawe nie wiemy co to "niskie/średnie/wysokie" detale (bo nie wiadomo czy jest 20 opcji detali w grze czy 2)

do tego zastanawia konfig nr 1 vs 2 - w pierwszym lepszy jest tylko GPU do tego naprawdę niewiele, w opcji nr 2 nie dość, że jest więcej ramu to jeszcze jest cpu lepsze i mimo tego detale ze "średnich" spadają na nisko-średnie ... póki nei ma konkretnego testu na danej maszynie to jest to tylko i wyłącznie gdybanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to kampania reklamowa rozpoczela sie na dobre :D filmik wymiata, jeszcze bardziej zaostrzyl mi apetyt. nakarmili mnie na jakis tydzien, mam nadziej ze niedlugo kolejny trailer. u mnie przygotowania do premiery ruszyly pelna para :D upgrade sprzetu itp nie dlugo bede: Stalker - ready :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi