Skocz do zawartości
LCC

S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl / Clear Sky / Call of Pripyat / Heart of Chornobyl - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ludwiczek

W Source HDR jest realizowany przez SM2.0 (tylko) akurat, dlatego się zapytałem, więc jak?

To sobie płynnie pograj w Dark Messiaha na 9500 na max detalach... powodzenia.

@Szaweł no to wybacz, że dostało się Tobie ale to jest tak ogólnie do reszty posiadaczy 9500 krytykujących nie jedną grę z SM3.0 ( TDU ostatnio ) że brzydko wygląda i źle chodzi. Nie mam zamiaru tu tego samego czytać.

Edytowane przez Ludwiczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co narzekać na Dark Messiah w porównaniu ze stalkerem chodzi o niebo lepiej i fizyka jest chyba z 10 x lepsza przy tym graficznie wygląda super jak na source przystalo tylko mogły by być takie cienie jak w Stalkerku.

Zostawiłem sobie STALKERKA na wieczór , bo coś mi się wydaje , że się niebawem skonczy ;/.

Może wystarczy dyskusji na temat ps 2.0 vs 3.0 i pochwali się każdy gdzie zabiegł i co ujrzał. Ja doleciałem do jakiś wilków i na drzewie wisi jakiś koleś . C.D.N.

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim sprzęcie gra chodzi elegancko. Wszystko na maxa w 1024x768 powyżej 30fps rzadko spadki poniżej 25fps. Dziwi mnie tylko że przy zmianie suwaka antyaliasingu nie widać żadnej różnicy ani wzrostu czy też spadku fps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow to co niektórzy wypisują w tym wątku to przechodzi wszelkie pojęcie :D

moje wrażenia z pierwszych 3h gry- krótko bo spadam grać :P

ok wiec zaczne stety niestety od wymagań & grafiki bo tutaj najwiecej jest kontrowersji. Większość ludzi pisze, że działa fatalnie i wygląda różnie - z mojego punktu widzenia posty a'la żal.pl . Gram na DX9, full dynamics light (czy jakos tak w każdym razie 3 poziom) textury ok 75%, suwaki 80%, 1024 brak aa/af i baaardzo rzadko spada poniżej 25 fpsów no chyba, że mam bitwę z 10 przeciwnikami i z masą świateł to różne bywa poza tym piękna płynność doprawdy aż sam się zdziwiłem.

Jakoś grafiki- miód malina. Tak świetnego parallaxa w życiu nie widziałem, efekty świetlne masakra, super textury, niebo kapitalne, anomalia i modele mutantów kapitalne jedyne co można było lepiej zrobić to postaci sąb.dobre ale można było jeszcze lepsze zrobić. Grafika dla mnie 9+/10

To tyle co do technicznej strony a to co sie liczy najbardziej, KLIMAT KLIMAT i jeszcze raz KLIMAT!

a-life wraz z a.i. wymiata. Raz spotkałem sie np z sytuacją gdzie przeczesywałem pozostawiony na uboczu kontener i nagle obok mnie przebiegło ok 5 psów myśle sobei cholera o co chodzi, spojrzałem w dal a tam w moim kierunku biegły sobie 2 zmutowne dziki ... uciekałem jak psy ;p Innym razem byłem w budynku gdzie były 2 zmutowane świnie. wpierw obie były agresywne lecz w chwili gdy zastrzeliłem jedną druga zatrzymałą sie i uciekła z budynku. Psy zazwyczaj atakują grupą chyba, że strzelicie do pojedynczej sztuki i jesteście blisko to wtedy zaatakuje sama.

A.I. Ludzi również świetne. Chowają się za przeszkodami, kucają, zachodzą, łączą się w grupki...

W kwestii bugów widziałem dotąd ok4.

- nioszcząc deski pojawiała sie dziwna animacja tak jakby te deski strzelały ciężko to wytłumaczyć

- jeden ze stalkerów, który do mnie strzelał wbiegł do wagonu niestety jego ręka wraz z karabinem przebijałą przez ściane co gorsza koleś widział mnie przez ściane i strzelał.

- raz jak załadował mi sie poziom metr ode mnei stał bandyta - kto szybciej strzelił ten przeżył

- 4 nie pamiętam ;0

nic wracam do tej wspaniałej gry ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok wiec zaczne stety niestety od wymagań & grafiki bo tutaj najwiecej jest kontrowersji. Większość ludzi pisze, że działa fatalnie i wygląda różnie - z mojego punktu widzenia posty a'la żal.pl . Gram na DX9, full dynamics light (czy jakos tak w każdym razie 3 poziom) textury ok 75%, suwaki 80%, 1024 brak aa/af i baaardzo rzadko spada poniżej 25 fpsów no chyba, że mam bitwę z 10 przeciwnikami i z masą świateł to różne bywa poza tym piękna płynność doprawdy aż sam się zdziwiłem.

Mam ta sama karte co ty, wiec u mnie pewnie bedzie to tak samo latac na tych ustawieniach jak u ciebie :) :) no to sie ciesze :-P , full dynamics light :rolleyes:

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra to ja coś napiszę. I nie będzie to nic miłego. Gra na max detalach mi chodzi koszmarnie. Tu nie chodzi tylko o ram. Bo to że doczyta co jakiś czas to rozumiem. Ale na zew jak wyszedłem od tego gościa za okienkiem doznałem małego szoku. Krótko. Grafika ŚREDNIA , a wymagania z kosmosu chyba. Ustawiłem oczywiście full dynamics light ,wszystkie suwaki na max. bez AA. Spadki do 14 FPS i nie idzie grać. Sorry ,ale przy takiej grafice to ja nie rozumiem co może żreć tyle ramu i jeszcze te tekstury ,które nie są złe,ale niczym nie powalają. W takim FARCRY IMO to wyglądało lepiej. Na temat samej gry wypowiem się jak pogram dłużej (na niższych detalach ) ,ale jak na razie zapowiada się całkiem nieźle (poza zje.. optymalizacją).

Parę moich screenów:

2544294[/snapback]

powuiem tak u mnie chodzi pieknie zresztąpóźniej napisze wrażenia z pierwszych 3 h gry.

Hmm no to bardzo ciekawe ,ale śmiem w tą wątpić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwróciliście na takie cos uwagę?? Więc tak załóżmy , że mam save`a w danym miejscu i tam np mam kolesia ktorego przeszukuję i np znalazlem z 3 apteczki ,granat,ammo i guna. Zginołem i zaczynam znów od tego miejsca przeszukuję kolesia a tam np tylko granat i ammo . Co restart tego samego sejwa coś innego .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie sytuacja wygląda następująco:

Kluczową sprawą jest oczywiście dynamic lights:

static light only - reszta Maximum, AAx2, AFx2 = baardzo płynnie

dynamic objects/full - reszta nie ma znaczenia, czy low czy max i tak niegrywalne

Mimo wszystko jestem zadowolony, grafika na static wygląda co najmniej dobrze, a producenci dotrzymali w jakimś stopniu obietnic co do działania na słabszym sprzęcie.

Zresztą gameplay>>grafika w tym przypadku.

Klimatem namiastka Fallouta w fpp, nie uważacie? ;)

Edytowane przez alCatraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie system obrażeń jest po prostu niedopracowany

Jak na razie to największa wada tej gry. Powiedzmy 2 magazynki w gościa i nic a on we mnie jeden, góra dwa strzały i trup. Nawet strzały w głowę nie pomagają... oj kiepsko kiepsko :damage_wall::damage_wall::damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem static light only i jest dużo płynniej. Reszta na maxa i nie schodzi jak na razie poniżej 60 FPS. A waha się różnie. Od 60 do 190. Średnio tak z 75 fps. I całe szczęście bo już miał iść uninstall. Pograłem troszkę dłużej i... no właśnie gdzie ta fizyka. Nawalam w gościa z parenaście naboi ,ba nawet w głowę mu przywaliłem parę razy i żadnej różnicy. Gdzie heady ? :shock: Także można sobie darować ustawianie full dynamics light bez przynajmniej 1.5 GB ,gdzie i tak zdarzają się małe szarpnięcia.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to nie działa ? wydaje mi sie że działam, ale jest chyba 3.0 , nie 4.0 jak myślałem wcześniej. Na audio z mojego siga słysze wyraźnie, gdy przelatuje śmigłowiec, gdy go mijam, gdy on mnie mija, wyraźne przeniesienie na poszczególnene 5 kanałów. Wiec EAX działa, tak mi sie wydaje :)

a nie masz czasem w opcjach game mode wlaczonego CMSS-3D? bo u mnie graja tylko 2 glosniki i sub, zero efektow przestrzennych :( jak wlacze CMSS-3D (na pilocie, albo w sterach) to graja wszystkie glosniki, ale to nie jest dzwiek przestrzeny tak czy siak :mur:

ktos jeszcze ma moze problem z dzialanemi EAX na glosnikach 5.1 + X-Fi ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wiem jak wy strzelacie , ale hedy są!!! Już nie gadajcie takich banialuk podchodze do typa strzal w leb z bliska i pada . Z daleka jest gorzej , bo poprostu cos rozkalibrowane te kałachy ;).

@Devil

Włącz wsio na maxa rozdzialka pomiedzy 1024 a 1280 - 1184 chyba- i jak narazie źle nie jest , bo na 1280 x 1024 zdarzają sie miejsca , ze widzialem 16 fps, w nizszej rozdziałce nie spada ponizej 24 w żadnym miejscu. Chyba ten x1950 nie jest aż taki bad ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak u was z doczytem Sajvów ???

No i troche denerwuje dość kłopotliwe doczytywanie leveli , nie wyobrażam sobie

zbierania broni w trzeciej/czwartej mapie i powrotu do pierwszej w celu odsprzedania :/

to skopali na maxa

kolejna rzecz

broni w cholere ale z amunicja strasznie krucho

Ogólnie to tak jak by Bete wypuścili a nie finalny produkt :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie to największa wada tej gry. Powiedzmy 2 magazynki w gościa i nic a on we mnie jeden, góra dwa strzały i trup. Nawet strzały w głowę nie pomagają... oj kiepsko kiepsko :damage_wall::damage_wall::damage_wall:

Nierozumiem co piszesz, jeśli strzelasz np. z takiego AK47 nie zapominaj o ricoilu broni, to nie jest quake, sprobuj seriami po kilka strzałów, przerywaj i dalej, mi wchodza headshooty, tyle że nie zawsze, zależy z jakiej broni. A może wziełeś poziom najwyższy :lol: ja gram na środkowym trudności, niepamietam jaki to.

Najwiecej pamieci idzie na textury, gdy ustawiełem wszystko na max, miałem zajecie ramu prawie 1.4gb co chwila z dysku doczytywało, teraz dałem na 70% jakości textur, gra pobiera 950mb ramu i chodzi już elegancko. Kto nie sprawdzał niech sprawdzi.

Pamietam jak kolega pisal, ze mu na axp i 6600gt chodzi wszystko plynnie, wiec podchodze do takich rzeczy z lekkim dystansem. :]

On nie gra na full detalach, wiec gra chodzi może i dobrze. Ja w tej chwili zmniejszyłem textury i nie narzekam.

Come on ludzie naprawde prawie nikt headshoota nie widział ?? :D

CMSS-3D mam włączony jeśli chdzi o EAX.

Ze sklepami to faktycznie skopane, nie ma gdzie sprzedać rzeczy, chyba że niewiemy jeszcze o czymś.

To co napisałem, opieram sie na teorii którą usłyszałem ofkozz ;)

Edytowane przez FanEk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos sprzedawania gratow czy procz naszego przyjaciela-handlarza jest jeszcze na mapie ktos kto wezmie od nas caly ten zlom? bo apteczki czy tam bulke z szynka kupuja ale broni juz niebardzo. I druga sprawa czy u was tez jest tak ze jak wytluczecie 15 bandit'ow to po 2min pojawiaja sie kolejni? no bo ja nawet na zlomowisko nie moge wejsc bo jak wybije wszystkich z jednej strony odwroce sie i.. widze nastepnych. wiec w bolach i z 50 pociskami wybilem 6 kolejnych i co? z drugiej strony leza nastepni a ja 3 pociski na krzyz w magazynku. cos mi sie save popingolil czy to normalne ze sie oni pojawiaja z nikad?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie doczyt sejva to jakies 15-20 sekund :/ moze dluzej

Trawienny

Na tym zlomowisku pelnym wraków ciężarówek i autobusów ,z pomocą innych stalkerów

wybiłem około 12-14 wrogów , w okolicy zebrałem 2 artefakty

kurna spoiler mi nie działa ?? :/

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widze, ze Stalker wyszedl.

Poza zmiana wlasciciela watku i wykrojeniu mojego zajebistego pierwszego posta reszta pozostaje taka sama.

90% mowa o wymaganiach :(

Przepraszam czy sa tutaj jakies filtry gdzie slowo FPS pozwala nie wyswietlac calego posta ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pograłem dzisiaj trochę i muszę powiedzieć że rozgrywka pasjonująca, szkoda że zrezygnowali z pojazdów bo trochę się trzeba nachodzić, z drugiej strony pewnie dlatego żeby gracze nie wsiadali w jeepa i rozjeżdżali wrogów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śledzę już ten wątek od jakiegoś czasu, a w szczególności od wczoraj i zauważyłem, że większość osób(jak nie wszystkie) uskarżających się na niski FPS posiada karty ATI. Natomiast posiadacze GeForce'ów z reguły nie narzekają. Czyżby GSC tak zoptymalizowało grę pod karty NVidii, że posiadaczom Radeonów pozostaje tylko płakać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym złomowiskiem mam dokładnie to samo ... była jakas tam misja zeby nie pozwolić bandytom przejąc złomowiska ... niby się udalo, juz chce się oddalać a tu slysze głos Stalkera: "bracia Stalkerzy pomóżcie :>" wracam się na złomowisko, Stalkerzy juz dead, a wszędzie pelno bandytów ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widze, ze Stalker wyszedl.

Poza zmiana wlasciciela watku i wykrojeniu mojego zajebistego pierwszego posta reszta pozostaje taka sama.

90% mowa o wymaganiach :(

Przepraszam czy sa tutaj jakies filtry gdzie slowo FPS pozwala nie wyswietlac calego posta ? ;)

hehe dokładnie, tu są prawie sami zboczeńcy, nie da się porozmawiać o grze bo nie ma z kim, ważne są dynamic i static lights, wygładzania i porównania do Sourca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i nadszedł ten wiekopomny moment, przejdę do konkretów:

Ustawienia:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A jak to w praniu wygląda (foty w 1024x768:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/86215cdb0474caa8.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3b6e831ddc1ad0be.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dd0278a020575bfa.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/989dc0f1e0d2c210.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dcccc58d66413f1d.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2dea7f14e82627b6.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f8ea51e188af5986.html

Pograłem jakieś 30min i nie powiem nie jest źle, na pewno jeszcze posiedzę w ustawieniach by je optymalnie dopasować. Gra się przyjemne fakt że nie raz doczyta coś z dysku (będzie trzeba zmniejszyć tekstury), co do wymienianych nieraz headshootów to zrobiłem pierwszego za 1 razem, ledwo broń zdobyłem, pierwszy strzał za murka i bum kolo ładnie za jednym pociskiem osunął się na glebę :D A na czym gram, na lapie z podpisu. Fajnie jak na razie zauważyłem są takie jak by omamy jak wejdziemy w coś ala wir nie raz go widać w trawie (jest na jednym screenie). Jedno wiem ze gra bez Objects dynamic lighting nie ma sensu... jedno co mnie martwi gdzie jest ta fizyka ?? all jest jakby z betonu :(

Edytowane przez piotrjancy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi