Skocz do zawartości
drake87

Formatowanie windowsa na NTFS ?!

Rekomendowane odpowiedzi

sgj: przy okazji Cie zaczepie.

skoro juz kolega formatuje, to pewnie wczesniej by chcial dane odzyskac.

mozesz powiedziec jak odzyskac dane z poartycji systemowej, np. C, gdy system padnie, nie da sie kompa uruchomic, a nie chcemy dysku wkladac do innego PC ?

tylko tak w kilku krokach co robic ?

jesli uzyc narzedzia jakiegos to jak ? (opisz prosze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra.....a jak bym np. chciał usunąć NTFS i wrócić do fat32 to co mam kurde zrobić !? 8O

Format x: /fs:fat32

sgj: przy okazji Cie zaczepie.

skoro juz kolega formatuje, to pewnie wczesniej by chcial dane odzyskac.

mozesz powiedziec jak odzyskac dane z poartycji systemowej, np. C, gdy system padnie, nie da sie kompa uruchomic, a nie chcemy dysku wkladac do innego PC ?

tylko tak w kilku krokach co robic ?

jesli uzyc narzedzia jakiegos to jak ? (opisz prosze)

Ja korzystam z drugiego dysku. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby zainstalowac też ponownie system. Instalator skasuje tylko folder windows, reszty nie ruszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm .....chodzi mi o to czarne z białymi literkami.....to tam przeważnie wpisywałem format c: itp....wcześniej wchodziłem w "to coś" używając dyskietki systemowej ale niestety jak już wspomniałem ta biedna dyskietka nie czyta wogle NTFS ! [a propo sory za moje natręctwo...ale jak już się mam dowiedzieć to wolę wszystkiego :roll: ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm .....chodzi mi o to czarne z białymi literkami.....to tam przeważnie wpisywałem format c: itp....wcześniej wchodziłem w "to coś" używając dyskietki systemowej ale niestety jak już wspomniałem ta biedna dyskietka nie czyta wogle NTFS !

Wlaczasz instalator Windows 2K/XP z plyty i gdy wybierzesz dysk, to Cie zapyta czy sformatowac..

- jesli chcesz uratowac dane, to wybierz "pozostaw bierzacy system plikow bez zmian"

- jesli nie zalezy Ci na danych, to:

-- jesli chcesz zostawic nadal NTFS to wybierz "NTFS (szybkie formatowanie)"

-- jesli chcesz zmienic na FAT32 to wybierz "FAT32" czy jakos tak (bez napisu szybkie!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety byly tylko opcje do wyboru: FAT lub NTFS wybralem fat i zainstalowalem windows 2000 [podkreslam ze były do wyboru tylko 2 opcje bez fat32!] Teraz mam system plików na dysku C: FAT! czyli coś co ma dobre kilka lat! Zwykły 2 megowy plik gg zajmuje 30mb!!!! Czy ktoś wie jak bez usuwania systemu zmienić system plików? pamiętam że coś takego było w win98 se 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety byly tylko opcje do wyboru: FAT lub NTFS wybralem fat i zainstalowalem windows 2000 [podkreslam ze były do wyboru tylko 2 opcje bez fat32!] Teraz mam system plików na dysku C: FAT! czyli coś co ma dobre kilka lat! Zwykły 2 megowy plik gg zajmuje 30mb!!!! Czy ktoś wie jak bez usuwania systemu zmienić system plików? pamiętam że coś takego było w win98 se  8O

Może masz jakąś kijową wersję systemu ?

Bo ja mam do wyboru szybkie NTFS, szybkie FAT32, NTFS, FAT32, innych nie mam :roll:

A teraz FDISKIEM nie możesz zrobić innych partycji ? na FAT32 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy program do partycji jaki znam to Ranish Partition Manager. Można nim utworzyć wszystkie FATY, NTFSY, Linuxowe itp.

I można same podstawowe partycje, a nie jak FDISK tylko jedna podstawowa a reszta rozszerzone. To sie przyda jak doczepimy drugi dysk z podstawową, żeby sie literki nie przestawiały (logiczny np. zmieni sie z D na E).

Najlepszą metodą na formatowanie jest chyba w instalatorze.

W sumie RPM też chyba umożliwia format. Nie pamiętam już bo dawno robiłem partycje (kilka tygodni temu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi