Skocz do zawartości
Zbynek

CPC

Rekomendowane odpowiedzi

na sb nie trzeba bo mam zalmana żółtego który jest lekko ciepły :wink:

na grafe chce dać bo jest wentyl którego sie chce pozbyć, zamierzam mieć radeona gigabyta 9550 , więc moje pytania:

czy ta zapinka za 9 zeta spasi na NB na abit an7 , i na czpiset grafy geforce 3ti oraz ati 9550 /????

no i jakie powiniem mieć temp na tych blokach , teraz mam NB:56c , proc:45, sys 34c (idle)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te zapinki to chyba najlepszy gadżet od CPC. Mam dwa pod Athlona XP i grafike.

Pod Athlona jest super dużo łatwiej coś zrobić z blokiem niż z boxowym coolerkiem( nie trza wywyijać sporym śrubokrętem wokół podstawki :lol:

A co się tyczy NB: rozstaw między śrubami to 55mm pasuje do większości nVidii: 3, 4, FX 5200 i 5600 przetestowana: pasuje; NB wszystkie mają 55mm taki standart a Radek 9550: :?: nie mam pojęcia nigdy nie miałem ATI ale chyba tessssz :wink:

BTW 9 zeta + przesyłka ale warto: wygodnie i profi. Chociaż jak ktoś ma zacięcie można zrobić samemu:

1.wystarczy kawałek drucika 3mm robimy (wywyijamy zaczepy) prymityw ale działa

2.płaskowniczek najlepiej miedziany wiercimy dziurki chyba 2mm bo takie są otwory w PCB o rozstawie 55mm lepiej odprowadza ciepło :oops:

3. full wypas gruba sexi plexi: jak płaskowniczek + do tego nawiercamy w obu końcach dwie dziurki 3mm

wklejamy dwie diody LED 3mm (najlepiej dwa kolory) i podziwiamy... 8O

Aha oryginalnie CPC daje tylko jedną podkładkę plastikową do każdej śruby montażowej zapinki Warto poszukać drugiej bo się PCB rysuje a w najgorszym wypadku można zrobić zwarcie jeżeli trafisz na ścieżki :cry: na szczęście mój były FX to wytrzymał :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miesiąc temu zacząłem przygodę z WC. Pierwszą firmą jaka mi się nawinęła była CPC. Po kilku dniach podstawowy zestaw 16db z pompką 650l/h dotarł do mnie do domu. Montaż banalnie prosty. W międzyczasie przeryłem to forum od a do z i zacząłem zastanawiać się jak wielki błąd popełniłem. Pierwszego dnia pojawił się wyciek z pojemnika przy króćcu wylotowym. Potem nie było już wycieków.

Kilka dni później dokupiłem blok na chipset o średnicy wewn wylotu 10mm.

Podsumowująć skuteczność cpc na moim kompie:

Aby uzyskać lepszą wydajność należy:

- wymienić węze na 10/12 (kupiłem 2x2m i efekt "konwekcji" jest ten sam)

- przerobić pojemnik tak, aby zamontować grubsze rurki (u mnie z długopisu)

- wymienić blok na procu na jakiś "lepsiejszy" i o normalnych wylotach (u mnie na razie jest oryginał cpc ale już niedługo bo mi się przepływ spowalnia)

- jeśli układ był używany dłużej niż tydzień pewnie trzeba będzie pompę wymienić bo głośno chodzi. (moja zadusiła się na tych słomkach)

Zaznaczam, że w moim przypadku przyniosło to jakiś ciekawszy efekt. Nie wiem jak u innych ta drobna modernizacja się sprawdzi.

Teraz czekam na chłodnicę. Miedziana już do mnie jedzie.

Serdecznie dziękuję forumowiczom za często wyczerpujące artykuły dzięki którym na prawdę łatwo można zaskoczyć co i jak z WC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Montaż banalnie prosty... Nie wiem jak u innych ta drobna modernizacja się sprawdzi.

Dobre :lol:, wymiane bloku na cpu, węży i pompy, dodanie chłodnicy i samodzielne przerabianie pojemnika nazywasz "drobną modernizacją" 8O

Ja bym Twoją wypowiedź przetłumaczył na "kupiłem zestaw chłodzenia, wymieniłem najważniejsze części na inne a pozostałe musiałem naprawić ale i tak jest super, polecam bo to doskonały produkt" :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeanalizuj jeszcze raz tą "drobną" modernizację a dojdziesz do wniosku że poza pojemnikiem (i to przerobionym) to Ci nic z zestawu CPC chyba nie zostało...Przeanalizuj jeszcze raz tą "drobną" modernizację a dojdziesz do wniosku że poza pojemnikiem (i to przerobionym) to Ci nic z zestawu CPC chyba nie zostało nic...

EDIT: no i się post dwa razy dodał i nawet skasować nie mogę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HEHE

Sam zrobiłem podobną "drobną modernizacje":D

Wyminiłem tylko nie bloczki na czipsety, ale na CPU, węże na 10/12, oczywiście chłodnica(Nyska, cudo 45cm długości, 8 szerokości, 18 wysokości:) 3 wiatraczki )bloczki zostały na gpu i nb z cpc ale problem wody obszedłem montując troniki rozdzielające wode.

Gra i buczy hehe, znaczy jest cicho, i tmp proca i grafy max 40st w zime.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt nie odczuł mojego sarkazmu i ignorancji wobec technologii w/w producenta. Wnioski jakie wyciągnęliści są trafne: lepiej samemu poskładać, bo i tak z zestawu cpc zostaje nam przerobiony pojemnik. Zastanawia mnie tylko, dlaczego ta firma nauczona doświadczeniem stosuje cały czas te same średnice nie zwiększając ich. Chociaż nie sądzę, aby uratowało to opinię firmy w oczach już pozyskanych klientów. A co do gwarancji... śmieszy mnie uczestnik forum, który ciąga się po sądach za marne kilka złotych. Zachowuje się bynajmiej śmiesznie. Osobiście nie chciałoby mi się za 150zł które źle zainwestowałem ciągać się z jakimś wirtualnym sprzedawcą po sądach. Czasem można odpuścić. Szkoda nerwów. A jeżdzenie po firmie... to też niepoważne. Najgłośniej krzyczą ci, którzy takiego zestawu nie posiadali i próbują coś od siebie.

Wiem, że ostro pogrywam, ale każdy ma swoje rozwiązania technologiczne i jak już ktoś wcześniej napisał "dla tych firm też jest miejsce na rynku". Gdyby wzyscy oferowali to samo nie byłoby możliwości porównania jakości poszczególnych rozwiązań - byłoby tylko jedno.

podsumowując:

Osobiście uważam, że pomyłką jest zakup czegokolwiek (no może poza pojemnikiem) z cpc. Tracenie nerwów i rozpisywanie się o za i przeciw też nie ma sensu. Najlepszym rozwiązaniem jest traktowanie firmy jakby nigdy nie istniała.

Pasjonatom niedopracowanych technologii mogę tylko powiedzieć, aby dobrze się zastanowili, bo przegrzany procesor długo nie pochodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym pojemnikiem to też bym uważał ponieważ swój i tak musiałem przerabiać tak żeby cały zestaw zmieścił mi się w budzie. W końcu i tak kupiłem nowy za ułamek ceny tego z CPC i zrobiłem od początku tak jak chciałem.

BTW czy temp mojego proca jak w podpisie po dłuuugim graniu w Dooma to 42-43 to chyba nie jest tragicznie nawet jak na CPC, którego używam prawie rok i nic się nie stało 8O ??? Pocieszcie mnie proszę :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm to i ja sie wypowiem

majac okazje sprzedac cpc - zrobilem to

mialem zestaw z chlodnica, 16db - blok tylko na procka

aktualnie mam 12fi wew pompka Atman 306 /2000l/ kadet, Crystal C3/ weze ok 2,3m w sumie - testowalem krotko bo padlo mi mobo... no ale dwa dni to tez troche..

moje odczucia - po 1h testow prime na nowym WC - sciaglem blok i zalorzylem ponownie...

potem juz tego nie robilem gdyz upewnilem sie ze wszystko ok pasta rowno ladnie nalorzona /zaznaczam ze pasta ta sama co pod blokiem cpc/

powiem krotko - temp AZ o 1 st sie zmienily :!: :!: co mialem na cpc to mam na nowym ukladzie

mozna sie przypierniczac o opory na nowym ukladzie - sprawdzalem nie ma az tak wielkich..

jakie wnioski

CPC - jesli sie uda jest niezle wydajne OT CO..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

... śmieszy mnie uczestnik forum, który ciąga się po sądach za marne kilka złotych.  

Cieszy mnie, że są biznesmeni, którym się poszczęściło i zarabiają po 10 tysięcy miesięcznie i dla nich te marne 150 jest niczym.

Ja zarabiam trochę mniej.

Zachowuje się bynajmiej śmiesznie.

Fiu, fiu, fiu, la, la, la, brym, brym, brym, miau, miau, miau...

Dopiero teraz zachowałem się śmiesznie :lol:

Osobiście nie chciałoby mi się za 150zł które źle zainwestowałem ciągać się z jakimś wirtualnym sprzedawcą po sądach. Czasem można odpuścić. Szkoda nerwów.

Wyobraź sobie podobnego do Ciebie gostka, który podchodzi do Ciebie na ulicy i mówi "daj 150 zybli".

Dasz mu? Czy dasz mu raczej profilaktycznie w zęby? Tak się retorycznie pytam. Chciałbym robić z Tobą "interesy"

:) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czaki napisał:

Pozatym gregu kazdy juz wie jakie z ciebie barachło wiec przestań zaśmiecać ten topic....admin..wylać barana!!!

DO MODERATORÓW:

Ten kolo zarejestrował sie po to tylko by bronic cpc(dzien rejestracji = dzien obrony cpc). Nie uważam, żebym ja w któryms miejscu lał wode(via post obok), a już nie życzę sobie by mnie w tak głupi sposób obrażano. W dodatku w sytuacji gdy na to nie zasługuję. Najeżdzałem na niego wcześniej, to prawda, przyznaję sie bez bicia, ale bez przesady...

Zróbcie coś z tym panem? proszę.

UPDATE: zwrócił ktoś uwage, że pan? Czaki wypowiadał się raptem 6 razy(słownie: sześć), i to w dodatku tylko na tym forum??Ja wiem że CPC jest taki super i w ogóle, ale żeby z miłości do niego monitorować tylko jeden wątek? 8O

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

devaluateuator

jesli chodzi o firmy i uczenie sie na doświadczeniach, to cpc chyba do nich nie należy...

wolą wsadzić kilku kolesi pod róznymi nickami na rózne fora, by bronić swej 'marki', zamiast zmienic węze na te o większej średnicy.

zgaduję, że przejscie z ich rewolucyjnego rozwiązania (węze konwekcyjne) na coś innego bardzo ich zaboli, bo mają tego pełno na stanie, jak i rewelacyjnych chłodniczek, średnica 5mm we/wy.

Powiem jeszcze raz - na chłodnicy o powierzchni łącznej rzędu nie wiem pare metrów kwadratowych(nie wiem, czy ktoś z was widział nagrzewnice od nysy, w cholere blaszek no i rozmiar tego potwora - szacuje kolo 3m kwadratowych) woda mi sie nagrzewala w zbiorniku do temperatury ludzkiego ciała w lecie, w porywach wiecej(termometr lekarski se w tym pływał). Po zmianie węzy, i w związku z tym około 2 krotne zwiekszenie przepływowości wody, temp spadły o ok 10 stopni w zbiorniku, a jeszcze więcej na procu.

PROC na starcie na 'bloku' CPC miał 35-38 stopni. Po zmianie jak wyżej te same taktowanie ma na starcie 30

Więcej nie bede sie udzielał, i tak znajdą się oburzeni obrońcy CCPC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czaki, wyluzuj trochę. Następne wykroczenie i będzie BAN.

Nie odpowiadaj na mój post, bo uznam to za wykroczenie z wiadomym skutkiem.

EOT.

UPDATE

Gregu, porządek w aktach musi być, niezależnie od ustroju.

Istnieje coś takiego takiego, jak edycja postów. Tak ciężko przycisnąć Dołączona grafika :?: :evil:

Też lepiej nie odpowiadaj na mój post.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja płytka to Shutlle ak32a z chipsetem VIA KT266A. Tesh wydaje mi sie ze nie jest źle. Przy 50 stopniach to mi bios kompa wylancza ale jeszcze sie nie zdarzyło. Testowałem zestaw CPC u kumpla na plytce ECS-a i temp. rdzenia to 61 stopni. Dla AMD norma to 60-65

Jako początkujący próbuję się dowiedzieć od bardziej doświadczonych: co sądzicie o podpięciu bloków z CPC pod kadeta :?: bo ostatnio chodzi mi to po głowie

Tylko wielka prośba o sensowną pomoc a nie komentarze: wy... to przez okno :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla AMD norma to 60-65

Piekne masz normy :>

Juz wolalbym wentyl ktory tez moze byc cichy, nie ma ryzyka wycieku i dzeki ktoremu temp jest nizsza o przynajmniej 15 stopni :D

Na podstawowym wentylku za 40 zeta mialem temp nie przekraczajace 55 stopni na Palomino ktory sie ladnie grzeje :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Za kilka dni, na łamach portalu PCLab.pl zostanie umieszczona recenzja dwóch zestawów CPC mojego autorstwa :-). Od razu zapraszam (link niebawem).

To Ty jeszcze żyjesz po tych testach :lol: Czy siak czy owak moje szczere kondolencje z powodu testu tego niezwykle zwykłego cuda :lol:

:o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<<Martinez>>

nie ma problemu ,mozesz podpiac chlodnice jaka chcesz i skrocic rurki do normalnych dlugosci

przydaloby sie przy okazji zmienic weze na fi10 ,ale do tego trzeba by blok zmodyfikowac wiec na razie mozesz zajac sie tylko chlodnica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Za kilka dni, na łamach portalu PCLab.pl zostanie umieszczona recenzja dwóch zestawów CPC mojego autorstwa :-). Od razu zapraszam (link niebawem).

To Ty jeszcze żyjesz po tych testach :lol: Czy siak czy owak moje szczere kondolencje z powodu testu tego niezwykle zwykłego cuda :lol:

:o

Smiejcie sie smiejcie, ja tez sie kiedys smialem ;-).

A tak na powaznie - nie bylo tak tragicznie, ale rewelacją też tego nazwać nie mogę. Zaskoczył mnie np. kompletnie zestaw z samymi rurkami :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojego kolege też ciągle ten zestaw zaskakuje....

W zimie non stop 50-55 stopni, w lato jeszcze więcej. Ale lol(przykre, ale taki sam jak ja) kupił nawet zasilacz chłodzony wodą z cpc niby 400 W(napięcia +4,7, +12,40,-5,10,-12,30 :D), a ma jeszcze na gpu(r200) i cpu(AMDxP 2000+ niekrecony)

Nie mówie, ze wcale sie nie wyłącza podczas pracy/grania

Ale jak chciałem mu zamontować kadeta + wiatrak , to nie, cisza najważniejsza...

Ups...miałem sie nie udzielać, ale ktoś pytał o kadeta...wg mnie jest sens, jak już sie to ma - zawsze woda sie wolniej nagrzewa i temperatury na procu są zbite o te 5-15 stopni, ale nie więcej. Najwiekszy zaś sens to zmienić sam blok na cpu na coś 10mm otworki/węze, nawet samemu wyfrezowany, no i zmiana węży. Mi taka zmiana pozwoliła na prace z 1660Mhz na 2.2 ghz z temperatur 45-54 na 38-43stopnie. Jak widać róznica jest. CPU&GPU&NB&HDD, wszystko prócz HDD OVERCLOCKED :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....

Ups...miałem sie nie udzielać, ale ktoś pytał o kadeta...

....

Cześć

Spokojnie, chodziło mi tylko, abyś nie polemizował z moim postem. W temacie (tym i nie tylko :wink: ) pisz sobie swobodnie, aby tylko nie było OT i innych niedozwolonych regulaminem rzeczy.

Pozdrowienia

Sikor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojego kolege też ciągle ten zestaw zaskakuje....

W zimie non stop 50-55 stopni, w lato jeszcze więcej.

Hmm... moze zle zmontowal uklad?

kupił nawet zasilacz chłodzony wodą z cpc niby 400 W(napięcia +4,7, +12,40,-5,10,-12,30 :D), a ma jeszcze na gpu(r200) i cpu(AMDxP 2000+ niekrecony)

Ten ich zasilacz, to przerobiony Codegen, wiec cudow bym sie nie spodziewal :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]

kupił nawet zasilacz chłodzony wodą z cpc niby 400 W(napięcia +4,7, +12,40,-5,10,-12,30 :D), a ma jeszcze na gpu(r200) i cpu(AMDxP 2000+ niekrecony)

Ten ich zasilacz, to przerobiony Codegen, wiec cudow bym sie nie spodziewal :-).

na poczatku to byly Codegeny - teraz to wyglada na Megabajta ,ktoremu do Codegena jeszcze daleko (tak srednio po 50W :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi