Gorgus Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 Witam. Na poczatku zaznaczam ze nim zdecydowalem sie otworzyc ten topic przeszukalem archiwum forum. Jakis czas temu wzialem sie za wyciszanie swojego kompa. W sumie udalo mi sie doskonale wyciszyc wszystko poza HD. Mam starego Maxtora 20GB ktory wprost niewiarygodnie buczy niezaleznie czy glowice w danym momencie pracuja czy nie. Chce kupic nowego twardziela 120 GB ATA i nie zalezy mi na wydajnosci jak na moje potrzeby to kazdy wspolczesny HD o tej pojemnosci zapewnia super wydajnosc. Potrzebuje jak najcichszego modelu. Nigdzie w sieci nie udalo mi sie znalezc testu twardzieli pod tym kątem. Jaki waszym zdaniem jest najcichszy HD w tej chwli na rynku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 zdecydownie samsung - jest, niewiele ale jest, wolniejszy od calej stawki, jest za to najcichszy z dyskow 7200, sam jutro najprawdopodobniej kupie samsunga 160/7200/8mb ;-] jesli nie sasmung to seagate, bawilem sie przedwczoraj 40/7200 i chociaz w normalnej budzie (modecom) mozna go uslyszec to w wyciszonej powinen byc nieslyszalny... i tu mam dylemat bo jeszcze nad seagatem sie zastanawiam, mam wyciszona bude i tez raczej go nie uslysze ;-) na pewno odpada wdc i maxtor - wdc ze wzgl na swistanie nonstop a maxtor ze wzgl na glosne wyszukiwanie/machanie glowica. Pozdro 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 storagereview.com Albo patent, jak u mnie (sygnaturka). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 zdecydownie samsung - jest, niewiele ale jest, wolniejszy od calej stawki, ... nie moge sie zgodzic bo jest porownywalny do Barracudy 7 - tylko w niektorych testach wychodzi ze ma minimalnie dluzszy czas dostepu co do cichosci to mowa oczywiscie o serii P80 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freeride Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 Barracuda 7.7200 nie słyszalna w mojej obudowie (nie wyciszana) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 Potwierdzam Barracuda 7200.7 jest bardzo cichutka (slyszalem), ale Samsungi tez podobno sa niezle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 Super cichy HDD to polecam : Seagate IV Barracuda Maxtor DiamondMax 8 Plus Seagate Barracuda 7200.7 120GB ATA :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 Super cichy HDD to polecam : Maxtor DiamondMax 8 Plus Rewelacja mam 40GB, a do tego producent postarał się o mniejszą wysokość dysku. Szkoda tylko, że 2MB cache'u. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mily Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 Segate porownywane sa do traktorow Samsung cichy, ale to koreanski szmelc WDC tez cichy i dosc dobry, ale chyba najdrozszy Maxtor nie wiem, nie slyszalem, nie widzialem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 Segate porownywane sa do traktorow Samsung cichy, ale to koreanski szmelc WDC tez cichy i dosc dobry, ale chyba najdrozszy Maxtor nie wiem, nie slyszalem, nie widzialem :) Western Digital drogi :?: :roll: Maxtor jest najdroższy z tej stawki, ale WD zdecydowanie nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mily Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 8O Maxtor 80Gb ATA/133 jest tanszy od WDC 80GB ATA/100 o złotówke :D, tak mam w cenniku, ale sklep nie ma nietety strony WWW :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 8O Maxtor 80Gb ATA/133 jest tanszy od WDC 80GB ATA/100 o złotówke :D, tak mam w cenniku, ale sklep nie ma nietety strony WWW :( Druzgocząca różnica... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 Potwierdzam Barracuda 7200.7 jest bardzo cichutka (slyszalem), ale Samsungi tez podobno sa niezle. Zdecydowanie, mam i w niewyciszanej budzie stojącej na biurku - wysokość uszu - nie słychać go... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 Ja mam Barracude IV 60GB i po 1,5 roku użytkowania nadal jej nie słychać. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 Hitachi 7k250 W idle niesłyszalny, przy wyszukiwaniu "skrobie" (na pewno ciszej od barakudy7 120GB SATA). Po zastosowaniu opcji quiet w feature tools (do zciągnięcia ze strony producenta - przełączenie opcji w firmware dysku) również przy wyszukiwaniu niesłyszalny - ale czas dostępu rośnie z 12,8 do 14,6 ms (średnie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 szukajac cichego i szybkiego dysku zdecydowalem sie dzisiaj na samsunga, model SP1614N z serii P80, mam nadzieje ze dlugo mi poslozy :-) kupuje go za 501zł wiec cena nie powiem elegancka przegladajac wszelkie dostepne opinie utworzylem w miare kompletny obraz wg ktorego : :arrow: seagaty sa ostatnio awaryjne, sata sa glosne ale maja lepsze czasy wyszukiwania, ata100 sa ~~~ciche i wyszukuja troche wolniej, seaszilda juz nie ma ... ~znaczy tutaj "podobno" - takie opinie czytalem o 120stkach, 40stka b7 na ktorej robilem sys 2 dni temu byla slyszalna i choc na moc szlo piwko to wciaz ja slyszalem ;-) start swierzego win xp na tym dysku robi wrazenie - zdecydownia szybciej niz na mojej bIII, a moja wyrabia sie ponizej 30s. :arrow: niektorzy wciaz twierdza ze wdc sa u nich nieslyszalne, ja je slyszalem i to bardzo wyraznie, moze i ich nie slychac - jak są chlodzone deltą albo dwiema ;-) na pewno sa wydajne, ale ta buza pod biurkiem ktora robi 80tka mojego kumpla nie dalal by mi spokoju, ten zdeydowanie odpada :arrow: maxtory sa naprawde szybkie, niektorzy twierdza ze szybsze od wdc..., ostatnio awaryjne, jak dla mnie za glosne troche - slyszalem 120/7200/8mb i wyszukuje slyszalnie zamkniety w budzie :arrow: sasmungi pasuja mi najbardziej ze wzgl na dobra wydajnosc, wiele osob pisalo ze z porozwnywanych dyskow sa najszybsze, sa szybkie ale na pewno nie najszybsze,,,,,, o tym ze sa najwolniejsze pisalem wyzej troche pochopnie, po przeleceniu wielu innych opinii wiem ze troche sie mylilem, z czego bardzo sie ciesze :-D :-D :-D, sa zdecydowanie ciche, nikt nie twierdzil jakoby bylo inaczej, jeden ze znajomych - majcy sklep z pcstufem - wiec moze sobie obejzec i wybrac, ma wlasnie 2x120/7200 sasmunga w raidzie i twierdzi ze sa nielyszalne, twierdzi tez ze sa najcichsze tyle na temat dyskow na dzisija, troche teoretycznie troche i z praktyki... co do opinii o padajacych dyskach - widze ze dotyczy to w znakomitej wiekszosci ludzi ktorzy kupowali dyski przez net!,, spojrzcie na komputrona, przy wielu dyskach sa komenty w stylu padl pierwszego/drugiego dnia, wnioskowac potrafimy sami ;-) Pozdro milego dnia 8) -> jutro o niej wiecej tej porze napisze o subiktywnych wrazeniach z pozycia z sasmungiem ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapi Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 no tak, WDC sam "slyszalem" wiec odpada, barakuda takze potrafi byc glosna przy wyszukiwaniu natomiast co do mojego samsunga to hmm... jest cichy jednak glowice slysze. ale to moze wina tego ze moje wiatraczki chodza na naprawde wolnych obrotach :wink: I 1 sugestia: wybieraj jednak dysk ATA a nie Serialowy ze wzgledu na to ze programiki do wyciszania pracy glowic (a kazdy producent takowe wypuscil) nie obsluguja dyskow Sata choc... dla smiechu powiem ze na moim samsungu sata zadzialal ftool IBMa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazan Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 Jest coś takiego jak WDC serii LB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart!nek Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 Jest coś takiego jak WDC serii LB ...? To to własnie gwiżdże jak odrzutowiec... Sam mam i znam ten ból :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YrC Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 wczoraj kupilem dysk Samsunga Sp80 120gb 8mb chache i potwierdzam to co napisal forest kila zbila , dysk jest nie slyszalny (swist lozysk slychac dopiero jak przyloze ucho do obudowy dysku =] ) i rownie wydajny co dyski konkurencji (to juz nie ten samsung z przed paru lat ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 napewno nie koreanski szmelc :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 cicha napewno jest barracuda 4. i 7200.7 ja mam 7200.7 i jest niesłyszalna ( mam dobry słuch i dosłownie nic nie słychać ! tylko musze zaznaczyć że dysk mam przykręcony do radiatorów własnej roboty.. a do tego jest bardzo szybka. Kumpel ma Barracude na Sata i jest strasznie głośna :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 dzisiaj bez komenta nt samsuga dysk odbieram jutro przed poludniem, pupy dal kurier niestety, dostane dysk na walentynki, ciekawe co na to moja kobieta :-D ?? ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mily Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 wczoraj kupilem dysk Samsunga Sp80 120gb 8mb chache i potwierdzam to co napisal forest kila zbila , dysk jest nie slyszalny (swist lozysk slychac dopiero jak przyloze ucho do obudowy dysku =] ) i rownie wydajny co dyski konkurencji (to juz nie ten samsung z przed paru lat ;) ) Ciekawe ile ten Samsung pochodzi :?: Miesiąc :?: Dwa :?: MOże i szybki, cuchy i wydajny, ale słyszałem, że dość awaryjny :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 Ciekawe ile ten Samsung pochodzi :?: Miesiąc :?: Dwa :?: MOże i szybki, cuchy i wydajny, ale słyszałem, że dość awaryjny :). mozemy sie zalozyc - jak dluzej niz pol roku to kasuje Ci konto za durny i nic nie wnoszacy komentarz :x jak ja "lubie" takich co powtarzaja glupie i obiegowe opinnie o czyms o czym nie maja blade go pojecia :x nie masz nic konretnego do powiedzenia to sie powstrzymaj :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 i dzisiaj rowniez nie powiem wam jaks ie sprawuje samsung :( hurtownia nie przyslala w paczkach tego co bylo zamowione i moj plan na dzisiaj lezy i kwiczy ... :x a ze juz wybralem i innego nie chce - czekam do wt, na wt ma byc u mnie,,, zobaczymy.. nie pujde gdzies indziej po ten dysk - u znajomego mam klocki w cenie hurtowej,,, i mimo poslizgu, nie z jego winy jak by nie bylo, lubie u niego robić zakupy ;-) nie musze dodawac ze sie wq i znajduje sie obecnie pod wplywem emocji niepozytywnych :evil: :evil: Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Ja mam dwie Barracudy 40G chwilowo na zewnątrz obudowy na biurku i prawie nic nie słychać. ...ale w środę montuję Raptory. ;) Podobno są bardzo głośne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Mam samsunga 80gigs' ata133 i świstu łożysk ni ma, ale niestety słychać troszkę pracę głowic (przy otwartej boodzie zwłaszcza). Szczerze mówiąc żałuję że nie wziąłem caviara 80JB, bo gdy sie bawiłem wczoraj nowym egzemplarzem, kopara mi opadła. Skubaniec był cichszy od samsunga! Nie wspomnę o wydajności... :( A co do caviarów LB, to poziom "hałasu" mniej więcej taki jak na barakudzie 4, wydajność jak BB (robiłem kiedyś testy HDtachem, ale gdzieś zapodziały mi sie skrinszoty), dla wielbicieli ciszy polecam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 napisz jakie oznaczenia ma ten samsung. ciesz sie ze nie wzioles tego wdc, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 14 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2004 Miałem Samsunga, ale miał "hamulec". Jak dyski zwalniały, to z "piskiem opon". Podczas pracy był dość cichy, ale niezbyt wydajny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...