Skocz do zawartości
MadMat

Szukam linuxa ktory spelni moje oczekiwania....

Rekomendowane odpowiedzi

szukam dystrybucji ktra bedzie znajdowala sie na 1 cd mile widziany mini CD 200mb musi miec najnowsze jadro opslugiwac sprzet kt400, atchlon 1700, dysk 8mb cache i S-ata,standardowa zintegrowana karte muzyczna i siecowa. wogule caly nowszy i nieco strszy sprzet typu standart zeby zaduzo tego nie mial musi miec KDE szybko sie uruchamiac pozadny lilo (knoppix lilo rozwiazal muj problem z bootowaniem a salckware nie) chcem zeby widzial dyski fat32 i zeby zapamientywal konfiguracje IP, MOunt'y, glosnosc - w przeciwienstwie do knoppix. Co mi doradzicie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukam dystrybucji ...

Jakoś nie widzę zebyś szukał. Czekasz az ktos inny ci znajdzie. Po co wogóle zakładasz nowych tematów tyle skoro mogłes o wszystko pytac się w jednym.

Z tego co napisałeś to potrzebujesz..... windows.

Jak już chcesz linuxa to jedyne cobedzie ci pasowało to RH lub Mandrake.

wyjdz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... a ja ci i tak polece Slacka 9.1 - nawet poczatkujacy zainstaluje i odpali X'y, ze sterami do kart zintegrowanych - no problem, ja jetsem calkowitym nowicjuszem i dalem sobie rade, u mnie widzi nawet ntfs :P - obecnie pracuje na jadrze 2.4.23, hm konfiguracje mojego lilo moge ci podeslac (linux i winda na jednym dysku :)), nic tylko instalowac :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm kto pyta nie bladzi a kto szuka ten znajdzie najlepiej pytac na forum a szukac u innych bo poco czas marnowac ?? mi chodzi o takiego linuxa w którym bedzie malo programów 1 przeklondarka (konquerror) a nie po 8 popprostu zeby nie byl caly zapchany tylko jekis odtwarzacz do muzyki , do filmów, przegladarka www. (chdzi mi o linuxa bez badziewia .... ale taki zeby mial jaknajnowsze jadro 2.6.3 - jak paranoik napisal ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech. Żaden linuks nie ma wbudowanej przeglądarki, odtwarzaczy, etc. Linuks to właśnie jądro. To o czym mówisz to dystrybucja. A gdybyś poczytał trochę to byś wiedział. Poza tym kernela i tak prawdopodobnie będziesz musiał sam przekompilować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm kto pyta nie bladzi a kto szuka ten znajdzie najlepiej pytac na forum a szukac u innych bo poco czas marnowac ?? mi chodzi o takiego linuxa w którym bedzie malo programów 1 przeklondarka (konquerror) a nie po 8 popprostu zeby nie byl caly zapchany tylko jekis odtwarzacz do muzyki , do filmów, przegladarka www. (chdzi mi o linuxa bez badziewia .... ale taki zeby mial jaknajnowsze jadro 2.6.3 - jak paranoik napisal ...

yyyy rozumiem ze przy instlacji boisz sie uzyc opcji wyboru skladnikow??? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :evil: :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MadMat: nikt nie będzie za friko za ciebie dystrybucji składał. Taka jest prawda. Bo to nie jest takie hop-siup, to jest kilka tygodni roboty jeśli chcemy coś rozsądnego osiągnąć na bazie innego distro. Stworzenie distro od podstaw to jak sądzę minimum pół roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech. Cały czas nie potrafisz rozróżnić dystrybucji od linuksa. Linuks jest tylko kernelem. Zarządza podstawową obsługą sprzętu i praktycznie to wszystko. Reszta programów składa się właśnie na dystrybucję. A dystrybucję da się zainstalować hop-siup. Np. takiego slacka instaluje się około godziny. Jakieś 3 z zabezpieczeniami i rekompilacją kernela, etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm..... a niemoglbys mi cos podpowiedziec czemu muwisz ze hop sium poprostu instaluje sie linux'a , wrzuca KDE i tyle tak ??

pierw proponuje poszukaj dobrej szkoly albo słownik przynajmniej - pozniej do kompa i do lunuxa sie bierz :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm..... a niemoglbys mi cos podpowiedziec czemu muwisz ze hop sium poprostu instaluje sie linux'a , wrzuca KDE i tyle tak ??

pierw proponuje poszukaj dobrej szkoly albo słownik przynajmniej - pozniej do kompa i do lunuxa sie bierz :idea:

nic nie powiem ;]]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Staraj sie nie robic literowek.

2.Staraj sie pisac poprawnie gramatycznie/ortograficznie.

3.Jadro mozesz zawsze sobie uaktualnic.

4.Co ma do Linuxa proc/cache dysku?

5.LiLo jest jedno.

6.Jak Knoppix ma cokolwiek pamietac jak nie uzywa HDD ani nie wypala sobie nic na plyte?

7.Radze Ci przeczytac troche o Linuxie. W Internecie jest sporo informacji na ten temat. Jak juz to zrobisz to moze Ci sie uda Mandrake zainstalowac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w KDE po uruchomieniu knoppixa z CD wciska sie "ALT + CTRL + F1" i przenosi mnie do konsoli i tam wpisuje polecenie "knoppix-installer" i mam normalną instalke podobną do salck'a. Po pierwsze mam dysortografie sorki za literówki a po drugie jak sie uaktualnia jądro ?? ;] i po trzecie jak mi starszy salkware nie widzi NTFS lub Fat32 to przy nowym jądrze zacznie widziec ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejny fany temat ;]

...jak sie uaktualnia jądro ?? ;] i po trzecie jak mi starszy salkware nie widzi NTFS lub Fat32  to przy nowym jądrze zacznie widziec ??

@jajko: sciagasz, zmieniasz linka i make clean dep menuconfig;make;make modules modules_install i tak dalej ;) STFW :P

@fat: bez problemu nawet na starych jajkach -> vfat

@ntfs: STFW, da rade. nawet da sie zapisywac.

nie pytaj co je STFW, tylko STFW ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie powiem ;]]]

nie mow :oops: 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SPX juz zrobilem conieco poczytalem o instalowaniu pakietow i chcialem zainstalowac drivery do mojej K.grafiki lecz wykakuje bld co zle zrobilem ??

# installpkg beos-radeon-r300-v1.3.1.pkg

Cannot install beos-radeon-r300-v1.3.1.pkg: package does not end in .tgz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Staraj sie nie robic literowek.

2.Staraj sie pisac poprawnie gramatycznie/ortograficznie.

3.Jadro mozesz zawsze sobie uaktualnic.

4.Co ma do Linuxa proc/cache dysku?

5.LiLo jest jedno.

6.Jak Knoppix ma cokolwiek pamietac jak nie uzywa HDD ani nie wypala sobie nic na plyte?

7.Radze Ci przeczytac troche o Linuxie. W Internecie jest sporo informacji na ten temat. Jak juz to zrobisz to moze Ci sie uda Mandrake zainstalowac...

wysokie wymagania masz ...... :wink:

zainstalowac Mandrake'a to przeciez zaden problem .... jak windowsa :wink:

natomiast uzytkowanie M to juz co innego :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi