Skocz do zawartości
Chmiel

Wydajność kopiowania z HDD na HDD i nie tylko...

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęt:

- P4 1,8 @ 2,2

- 386MB DDR 266

- S-ATA Seagate 160GB Barracuda 7200

- ASUS P4C800

- GF4 MX460

- zintegrowana karta sieciowa 3COM 1GBit/100/10 (pracuje jako 100Mbit)

- WinXP PRO PL

- CDRW LG x48

Problem 1:

Przy kopiowaniu danych z partycji na partycję przy uruchomieniu 2 procesów kopiowania komputer mozna zostawic bo uruchomienie czegokolwiek jest niemozliwe. Komp działa bardzo poooowooooli.

Problem 2:

Przy kopiowaniu danych przez siec jezeli transfer przekroczy 1,5MB komputer zaczyna zwalniać.

Problem 3:

Przy nagrywaniu CD w nagrywarce z prędkością ponad x8 (np x16 albo x24) komputer zaczyna znów zwalniać jak głupi.

W czym może być problem?

ASUS ma bios 1003, serowniki do plyty sa najnowsze. Dysk Sata jest jako jedyny na s ata a nagrywarka jako jedyna na ide primary master.

system plików ntfs. Czy defragmentacja dysku moze miec na to az taki wpływ? (nie defragmentowalem dysku od chyba roku).

Podobne rzeczy na innych komputerach działają bez kłopotu (na athlonie 2ghz i 80GB Seagate baracuda mozna kopiowac nawet 3 pliki na raz i jeszcze sobie grać).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pytania głownego w topicu :!:

Płyta jest walnięta :!: Miałem identyko przypadek , zadne dma niepomoze albo proc walniety tego niewiem bo jak reklamowalem to dostalem nowego cpu i mobo

Chyba nie widzialeś jak potrafi zamulić kompa dysk pracujący w pio. Pod xp miałem tak co kilka tygodni gdy mi się przestawiały napędy na pio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pytania głownego w topicu :!:

Płyta jest walnięta :!: Miałem identyko przypadek , zadne dma niepomoze albo proc walniety tego niewiem bo jak reklamowalem to dostalem nowego cpu i mobo

Chyba nie widzialeś jak potrafi zamulić kompa dysk pracujący w pio. Pod xp miałem tak co kilka tygodni gdy mi się przestawiały napędy na pio.

nie bój zaby, stawiam ze to nie wina DMA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak

tylko złego podłączenia tasmy lub podporzadkowania  

bo jak ktoś ma ,, nagrywarke na ide primary master,,

to więcej niż ata33 nie osiągnie

nie rozumiem - skoro to jest JEDYNY napęd IDE to dlaczego nie moze byc jako master na primary ide ?

dma sprawdzę jak tylko dotrę do domku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak

tylko złego podłączenia tasmy lub podporzadkowania  

bo jak ktoś ma ,, nagrywarke na ide primary master,,

to więcej niż ata33 nie osiągnie

bzdury piszesz :lol: :lol: :lol: , poprostu nie ma teraz szybszych napedow cd-rom ktore korzystaja z DMA>33

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może się żle wyraziłem a ty żle zinterpretowałeś :cry:

ale znawcy tematu wiedzą o co chodzi

Ustawienie i podłączenie nagrywarki jako primary master

będzie skutkowało tym że prędkość pozostałych (chodzi głownie o HDD) będzie ,,zbita,, do prędkości pri Master czyli UDMA33

PS

CHMIEL

nie bedziemy dywagować co i jak ,inni juz to rozpracowali wejdż na

http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/podlacz...ie/ideconf.php3

jest tam super artykuł

Prawidłowa konfiguracja napędów ID

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi