yotomeczek Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 http://www.watercooling.de/catalog/product...products_id=481 Ciekawe kiedy wreszcie coś takiego będzie dostępne u nas (wiem że były prototypy ...) Cenka też nie najgorsza (jak na ichnie warunki to chyba nawet niska) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 No fajne fajne, ale jak dla mnie nieco zbędne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 No fajne fajne, ale jak dla mnie nieco zbędne... Przy 2,6GHz 2V realnie w prime odnotowałem 103 stopnie na mosfetach Regulator miał blisko 90 stopni ... nie mów że nie ma to wpływu na jakość zasilania m.in. proca ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 No ok ale nie lepiej po prostu kupić wyższe radiatorki cu i jakis wentyl tam walnąć? Mosfety przystosowane są do wysokich temp. Jak sie koniecznie chce to można i mieć tam wc ale ja szczerze mówiąc bym sobie to odpuścił Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 No ok ale nie lepiej po prostu kupić wyższe radiatorki cu i jakis wentyl tam walnąć? Mosfety przystosowane są do wysokich temp. Jak sie koniecznie chce to można i mieć tam wc ale ja szczerze mówiąc bym sobie to odpuścił Zgoda, ale XP3200+ pobiera mniej więcej połowę tego do procki kręcone w okolicach 2,7GHz >>2V ... Więc daleko poza specyfikację zasilania płyty Mosfety przy B2500+ na nominale osiągają ok 50 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 Popixs robil bloxczki na mofsety, ale tylko na RDA, bo tylko ona miala mofsety w lini. bloczki nie weszly do produkcji z racji tego, ze kazda mobo ma inny ich uklad. Lukas20 ma chyba taki bloczek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 Mosfety maja bardzo mala powierzchnie wiec przyklejenie zwyklych aluminiowych radiatorkow da naprawde duzo. Nie mowie tu juz o miedzianych a WC to bedzie tylko podgrzewac wode. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 Fajna rzecz- i do tego prosta do wykonania- zdaje się, że tylko jeden otwór (beż żadnych kanałów) zaślepiony z jednej strony- małe opory przepływu. Ale właśnie- nawet podczas lekkiego O/C mosfety bardzo się grzeją- nie wiem, czy zbyt mocno nie podniosły by temp w układzie WC... BTW: Jestem na etapie robienia radiatora na mosfety NF7- jeden na wszystkie, aluminium, wysokość 2cm. Myślę zrobić więcej- proszę o opinie- czy byłby na nie popyt np na allegro? I ile ewentualnie mógłbym wołać za takiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 Też mam taki jeden aluminowy radiator, wysokość 2cm na wszystkie mosfety Wszystko ładnie, tylko te 2 rzędy mosfetów mają różną wysokość położenia, więc trzeba duzo się pomęczyć z podstawą radiatora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 Też mam taki jeden aluminowy radiator, wysokość 2cm na wszystkie mosfety Wszystko ładnie, tylko te 2 rzędy mosfetów mają różną wysokość położenia, więc trzeba duzo się pomęczyć z podstawą radiatora Serio ?? chłopaki nie załamujcie mnie ... już odrysowałem szablon na radiatorze i właśnie zbieram siędo cięcia ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 pogadaj z Chaosem, bo on kleil radiator na mofsety na NF7 i uzyl do tego tych duzych aluminiowych spire. jak zmienie mobo to tez pomysle o tym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lebioda Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 Miedziane coolermasterki na pamięci dobrze sobie radzą na mosfetach, myśle że taka zabawka na nich jest zbędna, ale mogę się mylić :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 Niemiec, tylko że to były osobne radiatorki, a my gadamy o jednym, dużym radiatorze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buzzy Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 Ja na moim NF7 mam radiatory na mosfetach..Na Bartonie 2.45Ghz i 1.6Vcore temp ~70-80stopni a teras na pocietym readiatorze od Pll mam na nihc zaledwie 50stopni.. bez zadnego nawiewu na nie.. mam wc i ani jednego wiatraka w budzie.. Z jakims powiewem powietrza by bylo troche mniej.. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 Ja na moim NF7 mam radiatory na mosfetach..Na Bartonie 2.45Ghz i 1.6Vcore temp ~70-80stopni a teras na pocietym readiatorze od Pll mam na nihc zaledwie 50stopni.. bez zadnego nawiewu na nie.. mam wc i ani jednego wiatraka w budzie.. Z jakims powiewem powietrza by bylo troche mniej.. ;] Buzzy - spox, ale zauważ że 2,45GHz @ 1,6V to TROSZKĘ mniejsze obciążenie niż 2,6GHz @ 2V ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Halfi Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 yotomeczek jaka massz temp idle/ster na tym procku co w podpisie z diody abita ? aha i przy jakiej grafice z gory thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 yotomeczek jaka massz temp idle/ster na tym procku co w podpisie z diody abita ? aha i przy jakiej grafice z gory thx Hmmm diody w NF7 nie stwierdzono ... 43/49 bez podpiętej pod WC grafy .... woda do 30stopni (powietrze ok 27) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tayler Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 jak rozumiem tylko na swoich abitach macie odczyt temp. mosfetow no bo ja takiego czegos nie mam ale jak dam napiecie na proca ~1,95 to sa cholernie gorace Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 Na kazdym mobo sa czujki tzw organoleptyczne :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 Adasi - poszukaj na necie zdjec z rozkladem temperatur na EPOX'ie 8RDA. Mosfety byly najbardziej grzejacym sie obszarem (moze dlatego, ze oryginalne pozbawione sa chlodzenia). Zakladajac blok wodny pozbywamy sie przplywu powietrza dookola socketu co dodatkowo pogarsza sprawe. Na domiar zlego wiekszosc ludzi lubi katowac procka wyzszym napieciem, co pociaga za soba rowniez wieksza temperature mosfetow. Najlepszym rozwiazaniem jest maly blok na kazdy mosfet co jest niestety raczej niemozliwe z techniczengo punktu widzenia. Dodatkowo bardzo trudno jest zamontowac taki blok, bo nie ma go jak przycisnac (kleju nie toleruje, bo jest to zle rozwiazanie). Duza czesc nowych mobo stosuje rozwiazanie rozrzuconym mosfetow po gornym-lewym obszarze plyty. CFD zrobilo kilka sztuk protytpu (pasuje na 6 mosfetiw ustawionych w jednym rzedzie). Z tego co wiem linia ta nie bedzie kontynuowana (na pewno nie w obecnej formie) ze wzgledow czysto praktycznych - zrobienie dobrego bloczku graniczy z cudem. Akurat mi sie trafila dobra wersja, dodatkowo ryflowana, piaskowana, podswietlana. Wyglada to swietnie. http://www.watercooling.neostrada.pl/wc3/13.jpg http://www.watercooling.neostrada.pl/wc3/9.jpg http://www.watercooling.neostrada.pl/wc3/14.jpg http://www.watercooling.neostrada.pl/wc3/21.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 Adasi - poszukaj na necie zdjec z rozkladem temperatur na EPOX'ie 8RDA. Mosfety byly najbardziej grzejacym sie obszarem (moze dlatego, ze oryginalne pozbawione sa chlodzenia).Eeee po co mam czytać jak ja to wiem :?: :lol: Nie no spoko jak sie chce to można walczyć z tym i zakładać te bloki, jednakże ja napewno bym takiego nie kupił (jak z resztą duża część userów) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 Zrobilem cos podobnego koledze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 Zrobilem cos podobnego koledzezrobisz mi tez ? :D :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 ja sie zastanawiam czy nie zrobic najprosciej jak sie da czyli nie pociac jakiegos starego radiatora i nie przykleic go na tasme termo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mAtii Opublikowano 28 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2004 Czytalem specyfikacje mosfetow z NF7 i moga one pracowac w temp. do 175*C... Co prawda ja tez nie lubie temp. powyzej 40*C :twisted: ale coz... Skoro producent nie dal na nie chlodzenia, to znaczy ze w calym zakresie napiec i obciazen potrafi pracowac poprawnie i sie nie spalic... To tylko takie moje 5 groszy :) . |POZDr.| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...