Skocz do zawartości
MeHow

Wynik 3dmark. Czy nie jest to dziwnie niska wartosc?

Rekomendowane odpowiedzi

no wlasnie pocahontas dal ciala... przy nazwie byl blad bo instalator zainstalowal mi 45.23 :]

Rav... myslisz, ze wina moze byc w Elixirach?

W biosie zrobic tak:

Agp fast write enabled

Agp aperture size 128MB

Agp master 1W/S write DISABLED

agp master 1W/S read enabled

agp read synchronization DISABLED

A 1w/s write zostawic DISABLED??

ramow asynchronicznych nie mam ustawionych, bo na tej mobo sie nie da ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla 42.53 są najlepsze. Tesh je testowałem pod względem NFS:U. Dentki 5x.xx tnie nfs, inaczej, może się nie tnie. Ale jest ok. 20 fps. A na starszych niż 42.xx nie ma co próbować bo połowa gier nie chce [tych nowszych] wystartować. MeHow daj sobie spokój z 3D Markiem i potestuj na Q3 ;]

do płynnej gry to 30fps min, a na detkach 44.03 nfs tez niechodzi :wink:

Łapiesz za słowa :]] Do płynnej gry dla ludzkiego oka potrzeba min. 25 fps a nie 30 ;]]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurna ludzie co Wy widzicie w tym 3DSmarku to wogole nie jest wyznacznik wydajnosci kompa, rozumiem ze mozna sprawdzic kilka razy ale ta "walka" o kazde 100pkt chyba jest malo sensown.

Dla mnie najwazniejsza jest stabilnosc i brak problemow w grach, testowalem wiele sterownikow i wkoncu mam dla siebie idealne (44.03) dziala mi kazda gra na najwyzszych obrotach, 3dmark ma wynik nizszy ale nie pamietam o ile bo mi to wisi, jest bo jest co z tego ze moge dojsc do 12000 (teraz mam cos kolo 11200) skoro np. NFS albo MOH przycinaja tak ze grac sie odechciewa

jak juz chcecie miec super wyniki, to testujcie na detonatorach od 40.x do 44.x, pozniej juz widac roznice nawet w grach, dla mnie 45.x i 50.x to porazka, opdczuwalna strata predkosci w kilku gierkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, to mam inny pomysl. Akurat mam FarCry'a zainstalowanego i moj pomysl jest taki, zebym w nim zrobil testy.

Tylko jak tam odpalic cos w stylu timedemo w q3?

Zaraz wylistuje ustawienia ramu i sproboje przelaczyc te ustawienia odnosnie agp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak... sa dwie sprawy:

1. moje ustawienia ramu

Sdram frequency- HCLK (czyli aktualnie przy 171 FSB 342MHz)

Sdram Cas Latency- 2,5 (na 2 nie pojda)

Row Precharge Time- 3T

Ras pulse width- 6T

Ras to cas delay- 3T

Sdram bank Interleave- DISABLED

Sdram burst lenght- 4QW

Sdram 1T command- DISABLED

Fast Command- NORMAL

Sprawa nr2

Odpalilem AGP w ustawieniach, ktore proponowal RaV i dzieje sie bardzo nieladna rzecz. Przy wlaczeniu fast write karta sypie artefaktami. W 2d niewielkie czarne paski, a w 3d masakra... nawet nie artefakty, ale jakies dziwne polygony, nie wiem jak to opisac. Ponadto teraz gdy wlaczylem fast writes windows odpalil sie w 640x480 8bit, przy czym wartosci tych nie dalo sie zmienic. Zmienilem w biosie fast writes na disabled i od razu problem jak reka odjal. Tak wiec zostaje przy ustawieniach AGP takich:

Agp fast write DISABLED

Agp aperture size 128MB

Agp master 1W/S write enabled

agp master 1W/S read enabled

agp read synchronization DISABLED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Lanselot

1. Format + sensowna optymalizacja systemu (np. partycja <2 GB na system, oddzielna na pagefile)

2. Ustawienia default BIOSu, a następnie konfiguracja (przede wszystkim timingi pamięci, wył. nieużywanych f-cji)

3. O/C CPU

4. O/C karty

5. Sterowniki do karty (polecam przejrzenie rekordów na www.futuremark.com) + DX 8.1

I nie słuchaj się overclockerów, którzy Bartona 2500+ podkręcili do 2 GHz (czyli w zasadzie nadal 2500+ - ROTFL), przecież to śmieszne... Ja obstawiam, że coś masz wyłączone, jakąś ważną funkcję w BIOSie albo w systemie i pod tym kątem szukaj wąskiego gardła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Format + sensowna optymalizacja systemu (np. partycja <2 GB na system, oddzielna na pagefile)

2. Ustawienia default BIOSu, a następnie konfiguracja (przede wszystkim timingi pamięci, wył. nieużywanych f-cji)

3. O/C CPU

4. O/C karty

5. Sterowniki do karty (polecam przejrzenie rekordów na www.futuremark.com) + DX 8.1

I nie słuchaj się overclockerów, którzy Bartona 2500+ podkręcili do 2 GHz (czyli w zasadzie nadal 2500+ - ROTFL), przecież to śmieszne... Ja obstawiam, że coś masz wyłączone, jakąś ważną funkcję w BIOSie albo w systemie i pod tym kątem szukaj wąskiego gardła.

+ jeszcze 1 uwaga nie instaluj zadnych steró powyzej 45.xx bo one juz robione pod fx tylko zwalniaja na 4ti (fakt ze jakośobrazu jest sporo lepsza) ale dla max wyniku to poleca 42.86(te maja takie optymalizacje pod marki ze nie ma połowy efektów)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. O/C CPU

4. O/C karty

+ jeszcze 1 uwaga nie instaluj zadnych steró powyzej 45.xx bo one juz robione pod fx tylko zwalniaja na 4ti (fakt ze jakośobrazu jest sporo lepsza) ale dla max wyniku to poleca 42.86(te maja takie optymalizacje pod marki ze nie ma połowy efektów)

pod gry najulepsze sa 53.03 i wyzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do fastwrite dziwna sprawa i szkoda bo mozesz tracic na tym do kilkuset nawet pkt.Byc moze agp masz za wysokie,sprawdz jeszcze na defaulcie czy fast write mozesz ON, zauwazylem ze czasami tesh fasty nie dzialaja na konkretnych tylko sterownikach, tu tez moze lezec problem.Via 4in1 masz najnowsze ?

Co do ramu to powinno to wygladac mniej wiecej tak:

Row Precharge Time- 2T

Ras pulse width- 6T

Ras to cas delay- 2T

Sdram bank Interleave- 4bank

Sdram burst lenght- 4QW albo 8 niepamietam

Sdram 1T command- Enabled

Fast Command- NORMAL <- jak najszybciej

Na chipsetach vii ten 4bank tez dosc znacznie przyspieszal ramy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok panowie... pobawilem sie, zainstalowalem stery i MeHow kicks ass :> 12.107 3dsmarkow.

z pamiatkami jeszcze sie tak ostro nie bawilem. Musze sciagnac najnowsze via4in1, bo teraz mam via4in1hyperion447v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ania Wyszkoni potocznie zwana Jędrzejem :> ja smigam na Titanie za 40 zł ! I ultra dual coolingiem mojego GF z jednym odpadniętym kondensatorem (był odpowiedzialny za chłodzenie - dlatego zmieniłem).

:> MeHow vs. Pocahontas WAR trwa... jak to ująłeś ;] . Hmmm w sumie to mysle, ze duzo pkt zyskalbym na lepszej mobo, dualu i lepszych pamiatkach.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi