Skocz do zawartości
fipa

Kompletuje WC i proszę o kilka podpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

sorka za przejezyczenie  mozna by caly zesatawil u mate zamowic juz z wklejonymi rurkami plastikowymi tylko teraz pytanie czy ta rurka wchodzi na odplyw z pompki ?? bo przecierz ona jest twarda :/

spox :D

tak wchodzi ale ja przycinasz na ile chcesz i laczysz z wylotem pompki wezem tak zeby miedzy rurka i wylotem bylo troche samego weza, dziala jak wytlumiacz drgan.

otwory w szkle trzbea ciac diamentem, a to troche kosztuje, i nie sadze zbeys sie zmiescil w 4zl..... 

mysle ze 20zl to minimumm

no wlasnie i jeszcze trza by te otwory nagwintowac chociaz niekoniecznie bo mozna krocce skrecic od dolu, chociaz z gwintem wkrecone wygladalyby estetyczniej.

Ale przyznaje ze pomysl pojemnika ze szkla na wymiar z otworami zaczyna mnie kusic.... fajnie by wygladalo.

Ale na razie jutro sie dowiem czy bede blache chromowal czy malowal a chodzi oczywscie o ... kase :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam już 100zł i chcę zamówić już pompkę. Chyba to będzie jednak MJ1000. Przekonał mnie do niej Niemiec. W pewnym sensie jest dla mnie autorytetem, jeśli chodzi o WC. Ta pompka ma kilka zalet i dobrą opinię na forum. To się dla mnie liczy. Tylko się upewnię:Da radę przy dwóch blokach, no nie? Bo w przyszłości grafikę też bede chcial chlodzić wodą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos mnie wreszcie docenil ;) dzieki, ciesze sie bardzo, ze moglem pomoc,choc za zaden autorytet sie nie uwazam. jestem dopiero w fazie skladanie swojego drugiego WC a pierwsze bylo poprostu super ;] (www.ocg.prv.pl/wc).

u mnie ta pompka bedzie chodzic z 3 blokami: urielem, atira i weelandem i sadze, ze nie bedzie miala problemow. na forum widzialem kilka zestawow gdzie MJ chodzi w zestawach 2-3 blokowych i bylo spoko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też zastanawiam się nad WC i mam jedne pytanie:

Czy jesli bym rurki od wc przełożył między ściankami jakiegoś większego radiatora i dał wiatrak np 120X120 to czy to by zpełniało swoją role?

Chodzi mi tu tylko o jeden bloczek wodny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos mnie wreszcie docenil ;) dzieki, ciesze sie bardzo, ze moglem pomoc,choc za zaden autorytet sie nie uwazam. jestem dopiero w fazie skladanie swojego drugiego WC a pierwsze bylo poprostu super ;]

Nie ma za co. A tak poważnie mówiąc, to zauważyłem, że na forum "widać Cię wszędzie" i nie są to tylko posty typu: "ja mam [costam] i mi pasuje", ale starasz się umotywować swoje zdanie. Powiem jak moja sorka od matmy PLUSUJESZ U MNIE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jesli bym rurki od wc przełożył między ściankami jakiegoś większego radiatora i dał wiatrak np 120X120 to czy to by zpełniało swoją role?

nie do konca rozumiem o co chodzi, ale jesli kombinujesz jakby tu uniknac nagrzewnicy w ukladzie to zmierzasz prosta linia do cpc. nie ma innej rozsadnej drogi przy naszym obecnym stanie wiedzy. no chyba ze zechcesz wejsc w rozwiazania typu bong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fiba15 dobrze, ze zalozyles ten topic bo mialem zamiar podobny zalozyc, mi chodzi min. o to jakiej grubosci brac weze? Znaczy jezeli waz ma srednice 12 to jest to srednica wewnetrzna czy zawnetrzna? Czasem sa podpisy 12/16mm to pierwsze to jest wewnetrzna a drugie zawnetrzna? Jezeli tak to takie co spokojnie wejdzie na krociec 9/12? I czy zapinki te z "samochodowego" do takeigo ukladu bardziej odpowiadaja 10-16mm czy 12-22mm? Czym sie one roznia od tych elektrycznych co ktos wczesniej napisal? Aha slyszalem o czyms takim jak szybkozlaczki, co to jest i jak to dziala czy jest to lepsze rozwiazanie porownujac z kroccami? Jak powinna byc pompka ustawiona miedzy blokiem a nagrzewnica, czy w ukladzie blok->nagrzewnica->pompka? Mam jeszcze parenascie pytan ale mam je u siebie na kompie wiec jak bede mial mozliwosc to jeszcze was wykorzystam. ; ) Dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam i czytam.. i nie do konca moge sie ze wszystkim zgodzić. Ale po kolei.

Nuttie: http://mcs.pc.pl/weze-zlaczki.pdf tu masz odpowiedzi na sowje pytania.

adamm: jakakolwiek kombinacja bez chlodnicy nie ma sensu. kilka godzin włączonego kompa i gwarantuje Ci, że nie pociągnie to. No chyba ze masz jakiegoś starszego procka. Dzisiejsze athlony to istne grzałki.

[TiLt] : bedzie roznica. Zatopiona jest cichsza.. a nie zatopiona nie ogrzewa tak wody bo cześć ciepła które wydziela oddaje to atmosfery a nie do wody.

Jesli idzie o MJ to jak dobrze sie zlozy układ to spokojnie wystarczy. I tak nadal sie bede upierał przy AT305 bo kosztuje pół tej ceny, a w niczym nie ustepuje mj. A z nich dwóch bym wybrał L30 ;-)

Do pojemniaka EasyClick 1.7L AT305 pasuje perfekcyjnie.

Ogólnie dziś marudny jestem bo padł mi zasilacz.. i musiałem wyłożyć ponad 220PLN na chiefteca... Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adamm: jakakolwiek kombinacja bez chlodnicy nie ma sensu. kilka godzin włączonego kompa i gwarantuje Ci, że nie pociągnie to. No chyba ze masz jakiegoś starszego procka. Dzisiejsze athlony to istne grzałki.

Mam athlona 1600xp+ Ma on 1400mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nuttie - ja radzilbym ci jednak odpuscic pojemnik. moje doswiadczenia z mj1000 wskazuja na to, ze zanurzona brzmi niemal tak samo jak wynurzona. ale zajmuje mniej miejsca.

adamm - poszukaj na szrocie nagrzewnic. gwarantuje, ze jesli sie postarasz to znajdziesz cos fajnego za 20-25zl. wiesz chyba, ze takich porad bylo na forum od groma, ale nic a nic nie stracily na aktualnosci. weze nie sa przeznaczone do oddawania ciepla. lepiej juz zmajstruj sobie jakas samorobe-chlodnice z miedzianych rurek jesli masz dostep, bo one rzeczywiscie cos moga oddac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam athlona 1600xp+ Ma on 1400mhz

wiec masz palomino a to jeszcze wieksza grzalka ;]

po kiego grzyba chcesz oszczedzic 50pln?? to nie jest duzo przy ogolnym koszcie zestawu. poza tym po kiego wala bawic sie w prowizorki. jak chcesz zestaw bez chlodnicy to idz i sobie kup shitty_cccp (zartowalem oczywiscie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adamm: UŻYJ WYSZUKIWARKI!!! Moduł peltiera jesto opisany na tysiącach stron. Nie zadawaj takich pytań, bo jak tak dalej pojdzie to beda padac tu pytania: "A co to jest cd-rom". Stary czasami na prawde nie trzeba wlozyc duzo wysilku by cos samemu znaleść.

Oczywiscie forum jest od tego, by sie ptać i rozmawiać. Ale bez przeginania pały.

A jesli idzie o allegro: Jakoś mi cięzko uwierzyć, że koleś chce: "cos fajnego sprzedać żeby mieć cos jeszcze bardziej fajnego (płytę główną) :P. Kupił, okazało się ze kicha to sprzedaje.

UWAZAJ NA ALLEGRO! Sam osobiście tak zaczynałem i kupiłem dziurawą nagrzewnice i padniętą pompke.

poczytaj troche to forum. Jak zobaczysz jak ludzie tutaj składają swoje zestawy to zobaczysz na czym to polega. Poczytaj, pomysl, jeszcze poczytaj... i jeszcze raz pomysl. A wtedy pytaj do bólu. Bo o to chodzi ;>

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra a moze, ktos zarzucic jakis schemat budowy wc z niezatapialna pompka? Bo ja jakos nie moge sobie tego wyobrazic, tej wody w ukladzie bedzie b. malo przeciez wiec bedzie sie bardziej nagrzewala? Dobrze mysle? Poza tym chyba bedzie trzeba taka pompke jak mj1000 jakos przerobic zeby krocce na nia wbic a na nie weze. Jakis stelarz na podtrzymanie jej tez chyba warto zrobic? Czym sie roznia krocce PK od NK ? ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi