Undofen Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Mam slacka 9.1 i gdy jako nie-root robie reboota czy poweroff w Xach to wyskakuje mi takie okienko z : Message from root, system is going.(..).. Mam pytanie jak sie wysyla takie wiadomosci, i jesli nie te same to jak da sie wysylac tym podobne po lanie na inny komp z linuxem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolores haze Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 nierozumiem o co ci chodzi ? pytasz jak mozna zdalnie innego kompa z linuxem zrebootowac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undofen Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Nie nie, opis reboota byl po to zeby kazdy kto ma slacka wiedzial o jakie okienko mi chodzi. Chodzi mi o wysylanie takich wiadomosci jakie sie pokazuja przy reboocie jako zwykly user w slacku, badzi inny program/protokol cokolwiek wysylajacy takie wiadomosci, ze danemu uzytkownikowi w Xach wyskoczy na pulpicie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolores haze Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 acha rozumiem. przykro mi ,ale niepotrafie Ci pomoc w takim razie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Nie wiem czy o to ci chodzi, ale można zrobić to: echo "coś" > /terminal gdzie terminal to np. /dev/pts/0, /dev/tty0, itd. Np. wkurzającą rzeczą jest cat /dev/urandom > /terminal/kumpla ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undofen Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 to jest dokladnie to o co mi chodzilo :-), teraz powiedz czy da sie to jakos kierowac na inne ip czy musze sie zalogowac przez ssh a pozniej moge dopiero cos pisac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 No musisz pracować na tamtym komputerze ;] Wiesz co by się działo jakby każdy mógł wysłać wiadomość wszędzie gdzie chce? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undofen Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 hehe rzeczywiscie sluszna uwaga cos w tym jest... hmm no nic i tak dzieki jeszcze moze zachce Ci sie napisac bo nie chce sie szukac jak to jest z tym nazewnictwem konsoli ? z praktyki widze ze /dev/pts/0 to jest pierwsza X a tty od 0 w gore to zapewne eee te zwykle konsole niexowe tak ;-) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 man write man wall a przy poleceniu reboot informacja do wszystkich jest wysyłana automatycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 A w XFree86 jest sprytne programik o nazwie xmessage. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 A pod X Window (a wlasciwie jego darmowa implementacja zwana XFree86) jest sprytny programik o nazwie xmessage. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...