Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

Madness, mi ktoś powiedział że ta Riva sie wiesza bo jest stara jak świat a ja mam dużo nowszą płyte (w sumie to juz nie jest nowa i za dobra bo to ECS K7VTA3) i podobno w tych nowszych są inne napięcia niż w tej durnej Rivie, no nie wiem czy koleś sie na tym znał.

Witchman, no spróbuje tego Fasta włączyć, ale płyta jak juz wyżej napisałem faktycznie nie jest zbyt rewelacyjna :( i moze faktycznie to AGP jest jakieś lewe

dzieki za pomoc, narka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy tutaj powinienem to pisać, ale moze nikt sie nie obrazi, mam Sapphira 9550 i następujący problem, bardzo często zdarza się że znika obraz i po chwili wyskakuje komunikat że bodajże VPU Recover nie moze odtworzyć czegoś tam sprzed zakleszczenia i pyta czy zresetować kompa, jeśli nie zresetuje to on będzie chodził ale wszystko działa z 5 razy wolniej i tak czy owak trzeba resetnąć. Miałem Omegi chyba 25.58 , póżniej zmieniłem na te standardowe z płytki i jest to samo, dodam że na poprzedniej grafice (Riva 2) tez miałem zwisy kompa, wiec to może coś z płytą, ma ktoś jakieś pomysły? z góry wielkie dzieki za rady bo już nerwowo nie wytrzymuje

niestety nie o wydajność mi chodziło, tylko o problem i to poważny :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie, moich wynikow teraz niema co porownywac, bo ja na jakims polskim badziwiu jade (zasilacz) 300, wiec luzz. Wlasnie ja tez troszku w tej sprawie. Nazbieralem kasy (znow) i trtzeba by zasilacz kupic, ale cholera jaki?? Moze cos doradzicie, ale panowie w rozsadnej cenie i majac na uwadze rozbudowe kompa, a teraz na pokladzie jest AthlonXP1800+(Palomino sic!), ECS K7S5A , 256 RAm(+ kolejne 256 w drodze), Nagruwarka CD, DVD-ROM i dwa dyski 80 GB. Czekam na propozycje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się narazie podkręcić ATITool-em na 350/470 (3DMark01-8794) z tym tylko że proc idzie na 1800MHz, to tak na początek bo nie chce przegiąć :wink: Pozatym czy warto dokupić miedziane radiatorki na kości za 30zł i jakiś chłodzik na GPU np VGA Sillencer 3 za 56zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejżałem sporo wątków ale coś mi nie gra.

Od dzisiaj posiadam Saphire Radeona 9550 i w we szystkcih programach takicj jak Power Strip lub Ati tool jako defult pokazuje mi: MEMORY - 200 MHz, Engine - 250. Co do rdzenia się zgadza, ale pamiątki standartowo powinny być chyba wyższe.

Bawię się w kręcenie i narazie nieźle idzie, ale martwią mnie te pamiątki. Czy to może jakaś walnięta seria ? Sterowniki mam z płyty dostarczonej do boxu.

Resumując:

1. Jakie powinnoś sie wyświetlać standartowe ustawienie rdzenia i pamięci ?

2. Czym najlepiej podkręcać - jakim softem ?

3. Była mowa o jakimś przeprogramywaniu biosu - o co chodzi, bo nie kumam.

4. Czy wersja z 256 MB RAM (obecnie mam 128) coś znacząco daje ?

Please o odpowiedzi bo do pojutrza muszę oddać lub ewentualnie wymienić tego Radka.

Z góry thx i sorki za lamerstwo i lenistwo :) Nie dałem rady przejżeć wszystkich postów od 2003 r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wgralem do swojego ati bios od 9600 i teraz lipa 8O

wszystko działa tylko bios płyty glownej szaleje . wolno sie ładuje bios jak nacisne F2 , kompuer przechodzi post jak gdyby 2razy (strasznie wolne odświeżanie) ale w windows i dos jest wszystko w najlepszym porządku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednak po przeczytaniu wszystkich (no moze prawie ;)) postów biore tego 9550 saphire :D

a powiedzcie mi jak wygląda po wgraniu biosa od 9600xt??

przybywa potoków renderujących??

duży ma to wpływ na wydajność??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przybywa potoków renderujących??

duży ma to wpływ na wydajność??

Taka moja rada, potraktuj ją zupełnie poważnie, zostaw tą kartę w świętym spokoju, bo napaskudzisz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a skąd i jakie potem sterowniki i program do tuningu??

sorry ze pytam ale nie chce mi sie szukac tego w tym poście :)

a swoją drogą to jakieś kruczki są do ATI??

bo ja tylko raz ją mialem i to tylko na 2 dni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pageup - masz jakieś dziwne podejście - wszystko "na gotowe"! ja przed zakupem karty przelaciałem "troszke" stron (ok.50) i wiedziałem co mam kupić! po to ktoś napisał zeby drugi przeczytał a nie żeby trzeci powtarzał, a potem czwarty znowu piątego pytał...

troche inicjatywy - jak ci sie nie chce czytać to nie wierze żebyś dobrze karte wykręcił bo jakoś nie widze cie siedzącego przy testach 3dmarka i szukającego artefaktów po każdym skoku pamięci co 10mhz...

żeby nie było że gadam głupoty to prosze

jednak po przeczytaniu wszystkich (no moze prawie ;)) postów biore tego 9550 saphire

:!:

a skąd i jakie potem sterowniki i program do tuningu??  

sorry ze pytam ale nie chce mi sie szukac tego w tym poście :)

8O

to sie nazywa rzetelność wypowiedzi 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po podkręceniu karty wyłączały mi się procesy. Zasilacz 250 modecoma. wymontowałem kartę telewizyjną prolink ultra (pobór 8W) i przestały się wyłączać.

Wniosek, niestabilne zasilanie nie pozwala podkręcić karty do jej pełnych możliwości, więc jeżeli piszecie jakie macie wyniki, to piszcie jaki macie zasilacz :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie musialem kupic jakas grafolke, bo ile mozna jezdzic na rivie 128 po sprzedazy 9600. Dzieki temu watkowi wybralem radzia 9550. Przelecialem cale miasto (wojewodzkie) w poszukiwaniu egzemplarzy z pamieciami 4ns, bezskutecznie. Jako ze bylem napalony a kasa w kieszeni swiezbila wzialem szafirka z 5ns samsungami. Po poczatkowych niepowodzeniach (wywalanie sie gier 3d - rozwiazanie, catalysty 4.8 zamiast sterki dostarczonych na plycie) wykrecilem stabilne 425core/250mem, ktore stosuje na codzien (bios od powercolor 9600pro-ez zmieszany z timingami z gigabyte 9600pro). Na konfigu duren 10,5x200/kt600, 256ddr400, 9550 475/500 wycisnalem 3500 pkt.

Polecam 9550 wszystkim ktorzy jeszcze maja watpliwosci, nie tylko do extremalnego oc z vmodami ale do normalnego grania na codzien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie musialem kupic jakas grafolke, bo ile mozna jezdzic na rivie 128 po sprzedazy 9600. Dzieki temu watkowi wybralem radzia 9550. Przelecialem cale miasto (wojewodzkie) w poszukiwaniu egzemplarzy z pamieciami 4ns, bezskutecznie. Jako ze bylem napalony a kasa w kieszeni swiezbila wzialem szafirka z 5ns samsungami. Po poczatkowych niepowodzeniach (wywalanie sie gier 3d - rozwiazanie, catalysty 4.8 zamiast sterki dostarczonych na plycie) wykrecilem stabilne 425core/250mem, ktore stosuje na codzien (bios od powercolor 9600pro-ez zmieszany z timingami z gigabyte 9600pro). Na konfigu duren 10,5x200/kt600, 256ddr400, 9550 475/500 wycisnalem 3500 pkt.  

Polecam 9550 wszystkim ktorzy jeszcze maja watpliwosci, nie tylko do extremalnego oc z vmodami ale do normalnego grania na codzien.

ja mam pytanko. skoro piszesz ze max core chodzilo na 425 to jakim cudem masz bios od od 9600pro i tam jest core na 475 i chodzi stabilnie? czy np obnizyles taktowanie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam pytanko. skoro piszesz ze max core chodzilo na 425 to jakim cudem masz bios od od 9600pro i tam jest core na 475 i chodzi stabilnie? czy np obnizyles taktowanie???

bios mam od 9600pro-ez ktory ma seryjne taktowanie dokladnie 403. zmienilem(rabitem) te ustawienie na 425, do codziennej pracy. a do testow podkrecilem riva tunerem do 475, bezproblemowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bios mam od 9600pro-ez ktory ma seryjne taktowanie dokladnie 403. zmienilem(rabitem) te ustawienie na 425, do codziennej pracy. a do testow podkrecilem riva tunerem do 475, bezproblemowo.

jak to mozliwe ze 425 max a po zminaie na 475 :roll: nie rozumiem. moze z pamieciam bylo by inaczej bo moga sie timingi ise zmienic itp ale ze rdzen?? zaraz se wgrywam taki:) napisz z jakiej strony i jaki doklanie. z góry dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ktos pisalem ze na sapphire cudem sie uzyskuje gpu ponad 400 lol

nie wiem, moze riva tuner cos wali z tym 475, ale faktem jest ze 425 chodzi miodzio i oryginalny radiatorek jest zimny jak woda w klozecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to mozliwe ze 425 max a po zminaie na 475 :roll:

moze zle sie wyrazilem :) 425 to nie jest maksymalna wartosc jaka uzyskalem ale taka na ktorej pracuje na codzien, wiecej mi nie trzeba 8)

wyroslem z ganiania za kazdym punktem, komputer ma mi sluzyc i ma byc cichy EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wkońcu się doczekałem i mam Sapphirka 9550 128MB z kośćmi Samsunga 4ns. Najpierw zainstalowałem stery Softmod i usiłowałem karte podkręcić przez ATITool-a na 320/440 wszystko było Ok do momentu odpalenia Doom 3. Grałem jakieś 3minuty i wywalił mi się VPU Recover i zdefaultował zegary. potem zainstalowałem sobie Catalyst 4.6 z płytki i RadLinkera i znowu ustawiłem 300/ 440 i tym razem Doom3 wyszedł mi do windozy. Jak to cholerstwo podkręcić aby działało jak wam?

miałem takie jaja i zmniejszyłem obciążenie zasilacza i działa jak marzenie :idea: weź sobie lepszy zasilacz, albozmniejsz obciążenie obecnego i powinno być ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś ładnie :roll: , krok po kroku :wink: opisać jak zamienić bios karty graficznej HIS radeon 9550 128/128 na 9600 coś tam? Jeszcze nie aktualizowałem biosu, nawet na płycie głównej, więc jest to dla mnie spore wyzwanie. Także jaki wybrać, może opisywany powyżej non-pro?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...