Skocz do zawartości
CeglA

I to Athlony sie grzeja?:)

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy w tym bylo wiecej szczescia ,czy athlony sa tak dobrze zabezpieczone ,ale... .Wczoraj kolo 18 wylaczylem kompa , pompke od WC i wyszedlem z chaty. Dzisiaj rano wracam ,komputer chodzi a pompka...nie :!: Nie wiem jakim cudem ale komp sam sie wlaczyl i chodzil cala noc bez chlodzenia procka ,byl na nim tylko blok wodny. Bylem pewien ,ze szykuje sie kolejny wydatek ,wyjalem procka ,zero sladow spalenia. Wlaczam kompa chodzi bez zarzutu ,tak samo wydajnie ,zupelnie jakby nic sie nie stalo.

Przynajmniej teraz juz sie nie obawiam ,co bedzie z procem ,gdy WC sie schrzani.

Czyzby nastepny atrybut Intela przestal istniec?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ciepła woda szła do góry i jakiś mały przepływ był....

Masz dużo szczęscia bo obstawiałbym że procek spalony. Dziwne że płyta nie wyłączyła komp po przekroczeniu dopuszczalnej temp ustawionej w biosie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hymmm z tym atrybutem to chyba ciut przesadziles :)))

a co do tej sytuacji... poprostu miales farta :)) bo blok przyjol ci cieplo i podgrzewal pewnie wode w ukladzie (patrzyles jaka miala po nocy temperature?) ... W nocy komp tez nie byl pewnie aktywny i procek sobie spal :))) co nie zmiena faktu ze on nawet jak spi jest cieply :)))

Sam mam athlona i wc,,, wylaczalem czasami pompe co by zopbaczyc wykresy temperatur i zaowarzylem ze one potrafia chwile popracowac bez krazacej wody (tylko na minutke wylaczalem bo balem sie wiecej)

dla mnie to poprostu fux :))) rownie dobrze next time mozesz zastac wegielek zamiast rdzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli masz obieg zamkniety, lub ciecz jest tylko zamknieta w obiegu to poprostu zadzalala cyrkulacja grawitacyjna - nagrzana ciecz w bloku powedrowala w gore powodujac ruch cieczy, ogolnie jestem w szoku bo wiele "specow" mowilo ze takie rozwiazanie nie ma sensu, z kolei moj znajomy instalator c.o. powiedzial ze to ma jaknajbardziej sens i jesli sie dobrze wykona blok, poprowadzi rurki pod odpowiednim katem to to bedzie dzialac. jedyna wada tego rozwiazanie jest taka ze jesli ktorys kanal sie przytka to lipa, nic nie pomoze. wiec musisz miec dobrze zaprojektowany(nawet nieswiadomie) uklad rurek pod katem cyrkulacji grawitacyjnej.

p.s. chyba sprzedam pompe i zajme sie tym 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeee to juz bylo. Tez kiedys zapomnialem wlaczyc pompki. Po pol godziny komp mi zwisl wiec pomyslalem sobie "what the fu.." i wdusilem reset. BIOS od razu wlaczyl karetke ze mu cos nie pasuje (alarm ustawiony na 60C) wiec ja wlaze do BIOS-u a tam slicznie czerwonymi literkami widnial napis: CPU Temp. 103C Wiec ja niewiele myslac wlaczylem pompke a tu niespodzianka. WB pekl bo wtedy mialem jeszcze klejony z jakiegos starego radiatora od coolerka do celerona. Zalalo mi wszystko co tylko moglo zalac. No coz komp chodzi do tej pory bez problemow i procesor i reszta komponentow.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"miales farta , miales farta"

a ja wam powiem ze mam tb 1,4 (najwiekszy grzejnik z mozliwych athlonow) i raz caly dzien komp chodzxil na samym radiatorze!

(bawilem sie netem i nie gralem) i temperatura wcale nie szla szybko do gory (dla "bezpieczensta ustawilem minimalna temperature wylaczenia w biosie) i nie mialem zadnej zwiechy i wylaczenia , temp oscylowala w granicach 55 stopni :D

(fakt faktem ze radioator maly nie jest , jakis z modelu sprite ale ma tylko miedziana podstawke a reszta jest aluminiowa)

fakt faktem ze grac sie na tym nie da , jak np chce grac w aquanoxa to musze fentyl poscic na 12v (normalnie chodzi mi na 7) bo inaczej sie wiesza (dziwnie tylko ze tylko w tej gdze tak jest , jak gramw q3,war3 , d2 ,gta3 tak juz nie ma

wiec wcale mnie to nie dziwi ze niesplaliles proca :)

oczywiscie twoje szczescie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ,ze po paru godzinach przy kompie zauwazylem ,iz temperatura systemu i procka jest wyzsza niz poprzednio o jakies 5C :!: Moze byc to wynikiem przegrzania sie proca w nocy?? Moze niedokladnie zalozylem proca i blok wodny dzisiaj rano :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ,ze po paru godzinach przy kompie zauwazylem ,iz temperatura systemu i procka jest wyzsza niz poprzednio o jakies 5C :!:  Moze byc to wynikiem przegrzania sie proca w nocy?? Moze niedokladnie zalozylem proca i blok wodny dzisiaj rano :?:

A może po prostu woda w systemie jest dużo cieplejsza (w końcu nieźle się nagrzewała) a w tak krótkim czasie chłodnica nie zdołała odebrać jeszcze całego ciepła któe wtedy przedostało siędo systemu. Więc albo daj mu trochę odpocząć, ale zmień ciecz w systemie i powinno pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ,ze po paru godzinach przy kompie zauwazylem ,iz temperatura systemu i procka jest wyzsza niz poprzednio o jakies 5C :!:  Moze byc to wynikiem przegrzania sie proca w nocy?? Moze niedokladnie zalozylem proca i blok wodny dzisiaj rano :?:

A może po prostu woda w systemie jest dużo cieplejsza (w końcu nieźle się nagrzewała) a w tak krótkim czasie chłodnica nie zdołała odebrać jeszcze całego ciepła któe wtedy przedostało siędo systemu. Więc albo daj mu trochę odpocząć, ale zmień ciecz w systemie i powinno pomóc.
wiesz w jakim czasie woda o temp 60-70*C zostala schlodzona do 33*C w moim chlodzonku? (jeden sunon 92x92 puszczony wtedy na 12V) ?

5 minut 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawostka: w robocie kumpel pracuje na celku 333BOX, około zeszłej jesieni komp mu hałasował (wiatrak) no i się jakoś koło listopada uciszył, wszyscy zapomnieli... dwa tygodnie temu, zmieniałem tam grafę i patrzę a wiatrak totalnie zapieczony, gdybym chciał obrócić, to bym chyba połamał :lol: komp działa, wentyl dostał nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...