zuli007 Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Wiem że to w miare głupi pomysł ale... Znacie moze jakiś domowy sposób na uzyskanie domowymi metodami temperatury wyższej niz temp topnienia miedzi ? (1083 stopnie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidzia Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Wiem że to głupi pomysł ale... Tu chyba nie ma zadnych "ale" :wink: Jezeli to pomysl na odlewanie blokow to nie trafiony tym bardziej w domu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 no cóż ;) Myśle jak przerobić mój stary bloczek... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 piec indukcyjny moze styknie ale i tak nie uda Ci sie stopic miedzi w domu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidzia Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 piec indukcyjny moze styknie ale i tak nie uda Ci sie stopic miedzi w domu Imo moze nie wystarczyc bo bez oslony gazowej miedz sie utleni/zanieczysci i straci swoje wlasciwosci i wyjdzie jak bloczek odlany z g..... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frstjob Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Możesz spróbować spawania gazowego (palnik) i ponadtapiać powierzchnie Ciebie interesujące, poza tym trzeba dobrać odpowiedni płomień - proporcje O2 do C2H2 w celu zapobieżenia utlenianiu o którym powiedział Dzidzia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 mikrofalowka 1000+W + butla z CO2 / argonem i duzo izolacji (cegly paleniskowe, welna mineralna) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 berkut z ciekawosci spytam masz jakies glebsze info na ten temat :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 eee eeeeeee e--eee-eee..... nie ;] ale wiem jak to sie robi ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 eee eeeeeee e--eee-eee..... nie ;] ale wiem jak to sie robi ;]Taa... Niedlugo ludzie zaczna sie pytac jak zrobic z rzeczy dostepnych w domu bombe wodorowa i Berkut pewnie wyskoczy z podobnym tekstem. Caly czas mnie zadziwiasz. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Dobra dzieki za odpowiedzi, wywaliłem z bezsensownym pomysłem ;) Jednak pojade miasto obok po sztabkę miedzi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 ja wiem jak sie robi bombe atomowa :) mam przepis w ksiazce od fizyki :D biezemy dwa kawalki uranu ktorych suma mas jest wieksza od masy krytycznej i kladziemy jeden na drugim po krotkej chwili jeden odleci od drugiego a my zostaniemy napromieniowani bedzie to taka mala eksplozja atomowa a zeby byla mocniejsza trzeba te dwa kawalki zlaczyc i utrzymac najdluzej jak sie da :) w teori proste ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robocat Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 mikrofalowka 1000+W + butla z CO2 / argonem i duzo izolacji (cegly paleniskowe, welna mineralna) no nie! :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witchman Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 tak czytam te posty i az strach sie bac... berkut nie pytam nawet skad masz taka wiedze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 27 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2004 ja wiem jak sie robi bombe atomowa :) mam przepis w ksiazce od fizyki :D biezemy dwa kawalki uranu ktorych suma mas jest wieksza od masy krytycznej i kladziemy jeden na drugim po krotkej chwili jeden odleci od drugiego a my zostaniemy napromieniowani bedzie to taka mala eksplozja atomowa a zeby byla mocniejsza trzeba te dwa kawalki zlaczyc i utrzymac najdluzej jak sie da :) w teori proste ;)Do bomby atomowej sie jeszcze pluton daje - to gdzie i po co :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2004 pluton jest chyba domieszka do uranie czy jakos tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 27 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2004 mikrofalowka 1000+W + butla z CO2 / argonem i duzo izolacji (cegly paleniskowe, welna mineralna)CO2 sie nie nadaje ani do miedzi ani aluminium argon bedzie git :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 Taaaaaa - też kiedyś czytałem opis jak zbudowac bombę atomową. W pierwszym punktcie pisało, że potrzeba materiału rozszczepialnego. Najlepiej zdobyć go od lokalnej grupy terrorystycznej bo ten z elektrowni jest zanieczyszczony i za słaby ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek-PL Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 Sa 2 rodzaje bomb atomowych: uranowa (U235) i plutowowa. Plutonu nie stosuje sie jako domieszek do uranu bo to tylko pogarsza sprawe. Wyjatkiem sa "brudne bomby" - tu może być jakikolwiek materiał radioaktywny, bo roznoszony jest przez normalne ładunki wybichowe (nie sa to b. atomowe) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 Nie rozumiem co jest dziwnego w topieniu metali w mikrofalowce... ...a probowaliscie kiedys otrzymac plazme zmiedzianej spirali ? ;] http://apache.airnet.com.au/~fastinfo/microwave/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobelik Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 Może troche OT ale ... http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26967797 co myslicie czy tym zlutuje bloczek ??? jeszcze nie robilem nigdy WC ale chce spobowac :))) jak sie uda to sie pochwale a jak nie to znikam z forum :))) wlasnie namowilem kumpla zeby mi udost frezarke :)) cyfrowa po godzinach pracy moge przyjsc. Moje wc bedzie calkowice wykonane przezemnie :))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobelik Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 No co nikt nie wypowie sie ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 A nie lepiej po prostu na kuchence polutować ?? :) Jak dla mnie zbędny wydatek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobelik Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 no ma moze ja chce profesjonalnie :PPPP Żart :) Nie no poprostu mi nie odpowie nikt :( myslalem o takim palniku bo i rurki do nagrzewnicy pogne i do innych rzeczy bys sie zdal :) ale nie iem czy zeczywiscie sie zda do czegokolwiek :P i teraz UWAGA !!! WARTE to jest co czy NIC ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 Nedznie wyglada ten palnik.... CO2 sie nie nadaje ani do miedzi ani aluminium argon bedzie git Ano... Bardzo fajny jest jeszcze butan albo propan bo przy wyzszych temp. oba redukuja tlenki miedzi do czystej miedzi (po zrobieniu widzimy absolutnie dziewicza miedz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 ja tez pruboje zabrac sie do przetopienai miedzi na bloczek , mam zwykla butle -nabijana na stacji paliw czyli chyba jest to propanbutan, no i palniczek jednak proby stopienia drutu miedzianego koncza sie jego spaleniem, jest jakas szansa ze uda mi sie to stopic ?? :> mzoe za duza temp ?? albo za maly kawalek miediz juz sam nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qavaxb Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Witam Przepraszam, że odkopuję stare tematy, ale mam powiedzmy warunki do topienia miedzi, tzn. mam kuźnię. W kuźni możne otrzymać większą temeraturę niż 1000 stopni C. Mam tylko problem z tym, czy miedź się utleni podczas topienia i jak temu zapobiec. Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Witam Przepraszam, że odkopuję stare tematy, ale mam powiedzmy warunki do topienia miedzi, tzn. mam kuźnię. W kuźni możne otrzymać większą temeraturę niż 1000 stopni C. Mam tylko problem z tym, czy miedź się utleni podczas topienia i jak temu zapobiec. Z góry dziękuję za odpowiedź Robic to w osłonie z np CO2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 A ja gdzieś czytałem, że po stopieniu miedz w warunkach domowych to zrobi się z niej taka gąbczasta struktóra! Może to się nazywa utlenieniem ale ja się za bardzo nie znam. Ktoś już próbował robić blok taką techniką ale nic z tego ni wyszło! To chyba było na overclock... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 metoda elektrolizy mozna uzyskac czysta miedz z miedzi zanieczyszczonej bodajze 99,8 % czystosci ale troche bloczku po takim odlaniu to nie bardzo by sie oczyscilo elektroliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...