Skocz do zawartości
zuli007

Topienie miedzi

Rekomendowane odpowiedzi

piec indukcyjny moze styknie ale i tak nie uda Ci sie stopic miedzi w domu

Imo moze nie wystarczyc bo bez oslony gazowej miedz sie utleni/zanieczysci i straci swoje wlasciwosci i wyjdzie jak bloczek odlany z g..... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wiem jak sie robi bombe atomowa :) mam przepis w ksiazce od fizyki :D biezemy dwa kawalki uranu ktorych suma mas jest wieksza od masy krytycznej i kladziemy jeden na drugim po krotkej chwili jeden odleci od drugiego a my zostaniemy napromieniowani bedzie to taka mala eksplozja atomowa a zeby byla mocniejsza trzeba te dwa kawalki zlaczyc i utrzymac najdluzej jak sie da :) w teori proste ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wiem jak sie robi bombe atomowa :) mam przepis w ksiazce od fizyki :D biezemy dwa kawalki uranu ktorych suma mas jest wieksza od masy krytycznej i kladziemy jeden na drugim po krotkej chwili jeden odleci od drugiego a my zostaniemy napromieniowani bedzie to taka mala eksplozja atomowa a zeby byla mocniejsza trzeba te dwa kawalki zlaczyc i utrzymac najdluzej jak sie da :) w teori proste ;)

Do bomby atomowej sie jeszcze pluton daje - to gdzie i po co :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaaaaa - też kiedyś czytałem opis jak zbudowac bombę atomową. W pierwszym punktcie pisało, że potrzeba materiału rozszczepialnego. Najlepiej zdobyć go od lokalnej grupy terrorystycznej bo ten z elektrowni jest zanieczyszczony i za słaby ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa 2 rodzaje bomb atomowych: uranowa (U235) i plutowowa. Plutonu nie stosuje sie jako domieszek do uranu bo to tylko pogarsza sprawe.

Wyjatkiem sa "brudne bomby" - tu może być jakikolwiek materiał radioaktywny, bo roznoszony jest przez normalne ładunki wybichowe (nie sa to b. atomowe)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może troche OT ale ...

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26967797

co myslicie czy tym zlutuje bloczek ???

jeszcze nie robilem nigdy WC ale chce spobowac :)))

jak sie uda to sie pochwale a jak nie to znikam z forum :)))

wlasnie namowilem kumpla zeby mi udost frezarke :)) cyfrowa po godzinach pracy moge przyjsc.

Moje wc bedzie calkowice wykonane przezemnie :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ma moze ja chce profesjonalnie :PPPP Żart :)

Nie no poprostu mi nie odpowie nikt :( myslalem o takim palniku bo i rurki do nagrzewnicy pogne i do innych rzeczy bys sie zdal :) ale nie iem czy zeczywiscie sie zda do czegokolwiek :P

i teraz UWAGA !!!

WARTE to jest co czy NIC ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nedznie wyglada ten palnik....

CO2 sie nie nadaje ani do miedzi ani aluminium  

argon bedzie git  

Ano...

Bardzo fajny jest jeszcze butan albo propan bo przy wyzszych temp. oba redukuja tlenki miedzi do czystej miedzi (po zrobieniu widzimy absolutnie dziewicza miedz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez pruboje zabrac sie do przetopienai miedzi na bloczek , mam zwykla butle -nabijana na stacji paliw czyli chyba jest to propanbutan, no i palniczek jednak proby stopienia drutu miedzianego koncza sie jego spaleniem, jest jakas szansa ze uda mi sie to stopic ?? :> mzoe za duza temp ?? albo za maly kawalek miediz juz sam nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Przepraszam, że odkopuję stare tematy, ale mam powiedzmy warunki do topienia miedzi, tzn. mam kuźnię.

W kuźni możne otrzymać większą temeraturę niż 1000 stopni C. Mam tylko problem z tym, czy miedź się utleni podczas topienia i jak temu zapobiec.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Przepraszam, że odkopuję stare tematy, ale mam powiedzmy warunki do topienia miedzi, tzn. mam kuźnię.

W kuźni możne otrzymać większą temeraturę niż 1000 stopni C. Mam tylko problem z tym, czy miedź się utleni podczas topienia i jak temu zapobiec.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Robic to w osłonie z np CO2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja gdzieś czytałem, że po stopieniu miedz w warunkach domowych to zrobi się z niej taka gąbczasta struktóra! Może to się nazywa utlenieniem ale ja się za bardzo nie znam. Ktoś już próbował robić blok taką techniką ale nic z tego ni wyszło!

To chyba było na overclock...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi