mw Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 IBM kilka miechów temu ogłosił rozpoczęcie produkcji serwerów na AMD, podobnie jak inne firmy. Opteronki mają zawalistą moc, nie są gorsze od intela (żeby nie napisać : są lepsze). kompy domowe to nie trzeba komentować. a copper shim za 5.90 na allegro się kupuje i nie ma szans żeby ukruszyć rdzeń. z resztą P3 S370 i celki coppermine też miały goły rdzeń. a AMD 3200+ jest drogie, 750zł, ale lolki tylko kupują te procki, lepiej 2500+ M za 450zł dosadzić i na 2500MHz fruwać prawie bez zmiany napięcia. podpowiem - w intelu jest fajne HT bo na każdym innym procku jak zgrywasz na dyskietkę albo używasz dysku PIO to nic nie można zrobić. acha, i ten "drobny" detal co do intela : Na swojej stronie firma Intel umieściła oficjalny dokument "Intel Pentium 4 on 90 nm Process", w którym ujawnia między innymi 31 błędów wyłapanych w procesorach opartych na rdzeniu "Prescott" ( http://www.intel.com/design/pentium4/specu...dt/30235203.pdf ). Tylko jeden z nich został już poprawiony, kolejnych pięć czeka na poprawkę, pozostałe mają status "No Fix". Błędy to błędy, zwłaszcza, że jest ich 31, aczkolwiek nie podejmujemy się interpretacji tego dokumentu, bo tak na dobrą sprawę nie wiadomo jaka jest skala "zagrożenia" i w jakim stopniu wpływają one na walory użytkowe samego procesora. Nie mniej jednak dokumenty takie zawsze wywołują zaniepokojenie, zwłaszcza gdy pojawia się sformułowanie: "Processor May Hang ..." lub "System May Hang..." Przy okazji warto przypomnieć, że błąd odkryty w pierwszych procesorach Pentium kosztował Intela ponad 470 mln dolarów. W 2000 roku Intel wycofał procesor Pentium III 1.13 GHz ze sprzedaży, w związku z ujawnieniem w niektórych procesorach błędów przy kombinacji temperatury i kodu w niektórych aplikacjach. nie to, że nie jest 64 bitowy jak obiecali, nie grzeje się mniej niż 0.13 to jeszcze się wysypuje przy normalnej pracy. chyba podniosło ci się ciśnienie bo akurat mam 2.8ht jakoś mi się nie wysypuje chodzi przez 24h na dobę i przy graniu w far cry i jednoczesnym słuchaniu mp3 przez 12godz i ty muwisz ze się wysypuje człowieku jeśli ma wady to nie tylko ten bo naprzykład a64 terz znalezli w nim wady i jeśli firmy nie zrobią nowych biosów to terz się wysypuje powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mw Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 ...... jesli intel ja poprawi, to amd nie ma zadnych szans. . Jak narazie to intel nie zrobił nic w tym kierunku jeszcze od czasów padaczki zwanej P4 Wilamette i nic nie wskazuje ze zrobi to w najbliższej przyszłosci. ......wiele osob wysmiewa dualchannel w amd - bo intel tez to ma, ale wydajniejsze. a wydajniejsze dlatego ze taktowania sa duzo wyzsze. Dlaczego zapomninasz o AMD64 i opierasz się tylko na platformie Socket A :?: przeciez 64 wymiatają jeśli chodzi o przepustowość pamięci i mają działający prawidłowo dual chanel mimo wcale nie wielkiego taktowania a ty starasz sie nam wbić do głowy ze ta przepustowość jest zasługą MHz procesora mimo ze tak nie jest w rzeczywistości :? oczywiście ze wymiatają tylko dlaczego zobaczmy co w środku naprzykład magistrala efektywna intel ma 800 a amd 1600 a nawet jusz 2000 jeśli intel podniesie tak samo to zobaczymy co wtedy wyjdzie zeby amd nie wspułpracował z ibm to by nie było a64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Dlaczego zapomninasz o AMD64 i opierasz się tylko na platformie Socket A :?: przeciez 64 wymiatają jeśli chodzi o przepustowość pamięci i mają działający prawidłowo dual chanel mimo wcale nie wielkiego taktowania a ty starasz sie nam wbić do głowy ze ta przepustowość jest zasługą MHz procesora mimo ze tak nie jest w rzeczywistości :? nie zapominam. porownuje porownywalne procesory. athlon64 nie ma odpowiednika u intela. i doskonale zdaje sobie sprawe z wyzszej wydajnosci podsystemu pamieci a64. zreszta nie ma sie co dziwic - wbudowany kontroler pamieci robi swoje. taktowanie rowne z taktowaniem procka, to troche wiecej niz biedne 200mhz fsb (x2 czy x4 w przypadku amd i intela). na samym poczatku padlo pytanie o procki taktowane tym samym zegarem i roznice w osiagach. jak intel zaprezentuje odpowiednika a64, to pogadamy na ten temat. no i na koniec - nikomu nic nie wbijam. mowie jak jest, nie opowiadajac sie za zadna z stron. i intel i amd maja swoje "lepsze" rozwiazania. nalezy sie tylko cieszyc ze pomimo innego podejscia sa w stanie z soba konkurowac, bo dzieki temu mamy coraz lepsze proce za coraz mniejsza kase. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mw Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 krzyczycie <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> jest lepszy parę lat do tyłu amd poprośił intela o pomoć podpisują złą umowę o wykorzystanie częsciowej technologi w swojm procku za co ponosi teraz skutki dlaczego intel ogłosił ze jego 64bitowe będą kontabilne z amd to są skutki.utrzymania się na rynku, zobaczcie ile technologi w amd siedzi w środku technologi intela myślicie ze sse dostali za darmo amd ma swoją technologię i dobrą ale spujrzmy bez intela jusz by nie było amd dlaczego wy krzyczycie <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> lepszy skoro oni mają ciche przymierze kture z tego co widać im pasuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Czuje jakbym sie w czasie cofnal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 na samym poczatku padlo pytanie o procki taktowane tym samym zegarem i roznice w osiagach. jak intel zaprezentuje odpowiednika a64, to pogadamy na ten temat. No i wypuścił - polecam artykuł: http://www.planetamd64.com/portal.php?article=3 i źródło: http://www.theinquirer.net/?article=16879. Krótko - klapa i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 krzyczycie <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> jest lepszy parę lat do tyłu amd poprośił intela o pomoć podpisują złą umowę o wykorzystanie częsciowej technologi w swojm procku za co ponosi teraz skutki dlaczego intel ogłosił ze jego 64bitowe będą kontabilne z amd to są skutki.utrzymania się na rynku, zobaczcie ile technologi w amd siedzi w środku technologi intela myślicie ze sse dostali za darmo amd ma swoją technologię i dobrą ale spujrzmy bez intela jusz by nie było amd dlaczego wy krzyczycie <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> lepszy skoro oni mają ciche przymierze kture z tego co widać im pasuje1. nie zrozumialem tego slowotoku. uzywaj znakow interpunkcyjnych i slownika ort. 2. kto krzyczy ? padlo pytanie dlaczego sa roznice w wydajnosci, to na nie odpowiedzialem - opisalem oba procki. Czuje jakbym sie w czasie cofnal.ja tez. atari 65xe i tak bylo lepsze :wink: No i wypuścił - polecam artykuł: http://www.planetamd64.com/portal.php?article=3 i źródło: http://www.theinquirer.net/?article=16879. Krótko - klapa i tyle.fakt - klapa. ale to jest wielki biznes - poprawia sie... no i to jest xeon, powinien byc porownywany z opteronem, a nie z athlonem 64. to juz tak na marginesie. cywilnego procka 64bit intel jeszcze nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 krzyczycie <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> jest lepszy parę lat do tyłu amd poprośił intela o pomoć podpisują złą umowę o wykorzystanie częsciowej technologi w swojm procku za co ponosi teraz skutki dlaczego intel ogłosił ze jego 64bitowe będą kontabilne z amd to są skutki.utrzymania się na rynku, zobaczcie ile technologi w amd siedzi w środku technologi intela myślicie ze sse dostali za darmo amd ma swoją technologię i dobrą ale spujrzmy bez intela jusz by nie było amd dlaczego wy krzyczycie <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> lepszy skoro oni mają ciche przymierze kture z tego co widać im pasujeA mógłbyś wstawić parę znaków przestankowych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 No i wypuścił - polecam artykuł: http://www.planetamd64.com/portal.php?article=3 i źródło: http://www.theinquirer.net/?article=16879. Krótko - klapa i tyle.fakt - klapa. ale to jest wielki biznes - poprawia sie... no i to jest xeon, powinien byc porownywany z opteronem, a nie z athlonem 64. to juz tak na marginesie. cywilnego procka 64bit intel jeszcze nie ma. Z czym by nie porównywać. Skoro instrukcje 64-bitowe nie działają, to można go co najwyżej porównywać z Athlonem MP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 no to przynajmniej nie wszyscy siedz na mnie... co do pustych mhz intela i stwierdzenia ze nie daja wiecej wydajnosci. no coz... wydawalo mi sie ze w jakims temacie czytalem ze im wiecej mhz na procku tym wieksza wydajnosc pamieci. chodzi tutaj o ta samo szyne a jedynie zmeniany jest mnoznik. roznice te moze nie sa wielkie ale zawsze. to o czyms swiadczy. i podobnie jest w przypadku intela... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fi5h Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 No ok o czyms to swiadczy ale jak wydajnosc to calosc sie liczy a tu niestety nie wiele widac. Co tam ze pamiec chodzi szybciej skoro nie ma to normalnego przelozenia na wydajnosc softu ? Powiedzmy szczerze, bo tu nie ma sie co oszukiwac intel moze sie pochwalic duzymi liczbami przy nazwie ale nie zawsze ma to przelozenie na wydajnosc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Jak dla mnie w kategorii econo pierwsze miejsce zajmuje Athlon XP a w kategori power Athlon 64. Najbardziej mnie smieszą posty typu "nie porównujmy AMD64 i P4 bo P4 nie ma 64bit". Równie dobrze można powiedzieć "Nie porównujmy Athlona XP do P4 bo Athlon nie ma HyperThreadingu". A Nocona nie dość że sprawia problemy w 64 bitach to jest strasznie wolny http://babelfish.altavista.com/babelfish/t...lp=de_en&intl=1 Jeżeli ten test jest prawdziwy to Xeon musi być taktowany ponad 4Ghz żeby móc konkurować z Opteronem x50. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Najbardziej mnie smieszą posty typu "nie porównujmy AMD64 i P4 bo P4 nie ma 64bit". Równie dobrze można powiedzieć "Nie porównujmy Athlona XP do P4 bo Athlon nie ma HyperThreadingu". oj, chyba ktos nie ma pojecia o architekturze komputerow. dlatego wytlumacze tak na chlopski rozum. IA32 (intel architecture 32 dla niekumatych) ma sie do athlona64 jak rower do samochodu. athlon xp bez hyperthreadingu ma sie do p4 z ht jak auto bez nitro/turbo/(co tam chcesz) do autka z takim dodatkiem rozumiesz roznice pomiedzy zmiana architektury na nową a drobnym dodatkiem do starej ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Najbardziej mnie smieszą posty typu "nie porównujmy AMD64 i P4 bo P4 nie ma 64bit". Równie dobrze można powiedzieć "Nie porównujmy Athlona XP do P4 bo Athlon nie ma HyperThreadingu". oj, chyba ktos nie ma pojecia o architekturze komputerow. dlatego wytlumacze tak na chlopski rozum. IA32 (intel architecture 32 dla niekumatych) ma sie do athlona64 jak rower do samochodu. athlon xp bez hyperthreadingu ma sie do p4 z ht jak auto bez nitro/turbo/(co tam chcesz) do autka z takim dodatkiem rozumiesz roznice pomiedzy zmiana architektury na nową a drobnym dodatkiem do starej ?? Czy możesz mi powiedzieć co oznacza twój post? Jest to chęć pokazania że wiesz co oznacza skrót IA32? Widać że nie zrozumiałeś o co mi chodzi. Pozwól że Ci to wytłumacze na chłopski rozum. Idziesz do sklepu. W tej samej cenie jest rower firmy X i samochód firmy Y. Czy kupisz rower tylko dlatego że firma X nie zrobiła jeszcze samochodu? AMD64 i P4 należy porównywać do siebie ponieważ skierowane są dla tych samych odbiorców i mają porównywalną cene. :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 hoho, widze ze tworza sie tutaj antagonizmy. ustosunkowalem sie po prostu do twojego Najbardziej mnie smieszą posty typu "nie porównujmy AMD64 i P4 bo P4 nie ma 64bit".nie wiem co Cie w tym smieszy. dlaczego uwazam to za bzdure juz wyzej napisalem. i polecam spojrzec na tytul watku. nie rozmawiamy tutaj o cenach i ich roznicach, ale roznicach w technologii. w tym watku nie interesuje mnie co ile kosztuje. co do IA - za duzo tutaj literowek sie zdaza, wiec wyjasnilem o co mi chodzi - jeszcze ktos pomysli ze chcialem A32, albo I32, albo Bog wie co jeszcze napisac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fi5h Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 No ok wszystko ladnie ale tytul watku brzmi skad te roznice miedzy amd i intelem w wydajnosci. Czyli jak zaloze watek "skad te roznice miedzy kaszlakiem a ferrari?" to tez z takimi wywodami bedziesz prowadzic konwersacje ? w koncu oba samochody posiadaja po 4 kola i napedzane sa silnikiem, i tak naprawde wiecej je laczy niz dzieli. I jakos nie jestem przekonany co do tego ze rzucisz sie na powazne wywody, tylko poprostu krotka pilka bedzie : kaszel >> biedny polak , ferrarii >> zamozny nafciarz z arabii lub Bog wie skad :) I napewno padnie sformuowanie ze to auta z roznych polek i tak nalezy tez je przeciez oceniac, pod wzgledem klasy, zastosowania i ceny. No ale za daleko sie zapedzamy juz :) Cena jest tu bardzo oczywista takze bo ja zaraz zapytam dlaczego kalkulatorek oparty o risc jest tak samo wydajny w dodawaniu jak najmocniejszy intel a ma tylko 1mhz :) glupie no nie :D:D Dlatego patrzac na ten watek nie mozemy porownywac takze z soba prockow budowanych z mysla o wielkich platformach dla profesjonalnego zastosowania i takich dla zwyklego usera na zwykla kieszen bo tu nei tylko technologia sie zmienia i mhz ale takze zastosowanie rynkowe. Jesli juz cos porownywac to porownywac procesory rownej klasy, czyli np Xp z P4 , Durona z Celeronkiem itp, bo inaczej to nawet taka konwersacja jaka wyzej prowadzicie nie ma sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 No ok wszystko ladnie ale tytul watku brzmi skad te roznice miedzy amd i intelem w wydajnosci. [...] Jesli juz cos porownywac to porownywac procesory rownej klasy, czyli np Xp z P4 , Durona z Celeronkiem itp, bo inaczej to nawet taka konwersacja jaka wyzej prowadzicie nie ma sensu. true true :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SR-71 Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 A widzieliście na tomshardware benchmarki zmiennoprzecinkowe i benchmarki nasa,w których barton 3000+ wymiótł P4 3.06,P4 3.0 HT i 2 x Xeona 3.06,a w niektórych wygrał nawet z 2xOpertonem 1.8 64 bitowym,a to sa przecierz benchmarki profesjonalne. Ja miałem poprzednio celka 1.7 posadzonego na dobrym mobo,a i tak taniej wyszło mi to sprzedać i kupić Amd,niż P4 o podobnej wydajności do Xp 2500+,który jest tani i super się kręci,a 3200+ to już jak dla mnie wymiata i go więcej nie krece,bo poprostu niepotrzebuje. Dawniej za czasów palomino na podstawie zasłyszanych opini uważałem,że AMD to grzejące się,kruszace i niestabilne wynalazki,ale po przesiadce na bartona całkowicie zmieniłem zdanie i długo nie kupie Intela,no chyba,że się cenowo zrówna z Amd,w co wątpie. Co do stabilności,to uważam,ze intel nie jest w cale stabilnieszy od amd,przy dobrym zasilaczu,mobo i chłodzeniu są podonie sytabilne. Co do oznaczeń amd,to imo tylko 3 bartony maja je zawyżone barton 2500+ barton 3000+ barton 3200+ bo bartek 2800+ i poostałe Xp już nie zawyżają numeracji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 Cóż dla Ciebie procesory tej samej klasy to procesory o podobnej architekturze. Dla mnie to procesory w tej samej cenie. Czyli np. P4 3.2 Prescott, A64 3200+, Opteron 144. A to, co bredzi producent o zastosowaniach danego modelu, g... mnie obchodzi. Opteron ma architekturę taką jak A64FX (a nawet nieco lepszą - 3 kanały HT) a kosztuje kilkakrotnie taniej. Już dawno przestałem wierzyć w głupoty opowiadane przez marketoidów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Borys Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 oczywiście ze wymiatają tylko dlaczego zobaczmy co w środku naprzykład magistrala efektywna intel ma 800 a amd 1600 a nawet jusz 2000 jeśli intel podniesie tak samo to zobaczymy co wtedy wyjdzie zeby amd nie wspułpracował z ibm to by nie było a64 Mozesz wyjasnic z ta magistrala efektywna zawsze myslalem ze magistrala efektywna w atlonach jest rowna 2 * FSB czyli 200 dla fsb 100 333 dla fsb 166 400 dla fsb 200. Pozatym zawsze wiazlem ja z podwojna szerokoscia przedniej szyny dostarczajacej dane do proca. Mozesz wyjasnic mi skad u ciebie wzielo sie 1600 albo 2000 :?: A tak na marginesie jakby sie Enzo Ferrari albo Ferdziu Porshe nie urodzili, to by ani Ferrari ani Porshe ani nawet Garbusa nie bylo. Ale generalnie sie urodzili i nikt nad tym nie ubolewa. Wiec nie wiem czemu ty skarzysz sie na wspolprace IBM i AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 Mozesz wyjasnic z ta magistrala efektywna zawsze myslalem ze magistrala efektywna w atlonach jest rowna 2 * FSB czyli 200 dla fsb 100 333 dla fsb 166 400 dla fsb 200. Pozatym zawsze wiazlem ja z podwojna szerokoscia przedniej szyny dostarczajacej dane do proca. Mozesz wyjasnic mi skad u ciebie wzielo sie 1600 albo 2000 :?: Dobrze liczy - częstotliwość magistrali HT w Athlonach 64 i Opteronach to 800 lub 1000MHz w Full Dupleksie czyli efektywnie 1600 lub 2000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
player 1 Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 Dzieki za wszystkie post z odpowiedziami, co prawda nic nie zrozumialem, bo jestem raczej humanista :) ale to co mnie przekonalo to IA32 (intel architecture 32 dla niekumatych) ma sie do athlona64 jak rower do samochodu. athlon xp bez hyperthreadingu ma sie do p4 z ht jak auto bez nitro/turbo/(co tam chcesz) do autka z takim dodatkiem Jako, ze nie mam zamiaru prowadzic obliczen w rodzaju: - wyliczania orbit planet, zeby sie dowiedziec kiedy ktoras rabnie w Ziemie - lamania zaawansowanych szyfrow a chce tylko, zeby mi sie przyjemnie gralo w AmericasArmy, rozumiem, ze Athlon XP bedzie 100x lepszy od intela. A Athlon64 bedzie 100x lepszy od athlona XP. Zdecyduje sie wiec na tego A64, mam nazieje, ze wkrotce bedzie wersja AA na 64 bitowe procesory. Jeszcze tylko jedno pytanie off topic, czy commodore C-64 byl 64 bitowy? He he, zartowalem. Taki glupi to nie jestem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fi5h Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 heheh on w ogole nie mial bitow :P Jakos na "komciu" to nikt nie martwil sie o predkosc :D heheheh :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 w zastosowaniach profesjonalnych p4 nie ma sobie rownych. oczywiscie do zadan domowych to i niektorym celeron czy duron wystarcza... Mógłbys troche mniej rozżutnie operować słowem profesjonalne bo widzisz 3D Studio Max to tez jest aplikacją profesjonalną a tutaj AMD poprostu wymiata Podobnie Visual Studio. W tym to nawet Athlon XP 3200+ bije P4 3.4GHz HT. P4 ma jedynie przewage w kodowaniu filmów. A w aplikacjach 64 bitowych Xeon Nocona żeby konkurować z Opteronem 250 musi być taktowany pow 4GHz :lol:dlaczego porownujesz xeona do opterona - bardziej trafne bylo by porownanie itanium z tym opteronem (procki z najwyzszej polki kazdej z firm) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 IBM kilka miechów temu ogłosił rozpoczęcie produkcji serwerów na AMD, podobnie jak inne firmy. Opteronki mają zawalistą moc, nie są gorsze od intela (żeby nie napisać : są lepsze). kompy domowe to nie trzeba komentować. a copper shim za 5.90 na allegro się kupuje i nie ma szans żeby ukruszyć rdzeń. z resztą P3 S370 i celki coppermine też miały goły rdzeń. a AMD 3200+ jest drogie, 750zł, ale lolki tylko kupują te procki, lepiej 2500+ M za 450zł dosadzić i na 2500MHz fruwać prawie bez zmiany napięcia. podpowiem - w intelu jest fajne HT bo na każdym innym procku jak zgrywasz na dyskietkę albo używasz dysku PIO to nic nie można zrobić. acha, i ten "drobny" detal co do intela : Na swojej stronie firma Intel umieściła oficjalny dokument "Intel Pentium 4 on 90 nm Process", w którym ujawnia między innymi 31 błędów wyłapanych w procesorach opartych na rdzeniu "Prescott" ( http://www.intel.com/design/pentium4/specu...dt/30235203.pdf ). Tylko jeden z nich został już poprawiony, kolejnych pięć czeka na poprawkę, pozostałe mają status "No Fix". Błędy to błędy, zwłaszcza, że jest ich 31, aczkolwiek nie podejmujemy się interpretacji tego dokumentu, bo tak na dobrą sprawę nie wiadomo jaka jest skala "zagrożenia" i w jakim stopniu wpływają one na walory użytkowe samego procesora. Nie mniej jednak dokumenty takie zawsze wywołują zaniepokojenie, zwłaszcza gdy pojawia się sformułowanie: "Processor May Hang ..." lub "System May Hang..." Przy okazji warto przypomnieć, że błąd odkryty w pierwszych procesorach Pentium kosztował Intela ponad 470 mln dolarów. W 2000 roku Intel wycofał procesor Pentium III 1.13 GHz ze sprzedaży, w związku z ujawnieniem w niektórych procesorach błędów przy kombinacji temperatury i kodu w niektórych aplikacjach. nie to, że nie jest 64 bitowy jak obiecali, nie grzeje się mniej niż 0.13 to jeszcze się wysypuje przy normalnej pracy. jakby sie przypatrzec to ciekawe czy w AMD tez bledy by sie nie znalazly :?: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 jakby sie przypatrzec to ciekawe czy w AMD tez bledy by sie nie znalazly :?: :lol: http://www.planetamd64.com/portal.php?article=5 - trzy znalezione błędy w Opteronach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 hoho, widze ze tworza sie tutaj antagonizmy. ustosunkowalem sie po prostu do twojego Najbardziej mnie smieszą posty typu "nie porównujmy AMD64 i P4 bo P4 nie ma 64bit".nie wiem co Cie w tym smieszy. dlaczego uwazam to za bzdure juz wyzej napisalem. i polecam spojrzec na tytul watku. nie rozmawiamy tutaj o cenach i ich roznicach, ale roznicach w technologii. w tym watku nie interesuje mnie co ile kosztuje. Patrząc na tytuł wątku autor chciał żebyśmy mu zrobili małe porównanie platform AMD i INTELa. Aby całą sytuacje lepiej przedstawić należy również porównać AMD64 i P4. Ponadto wbrew pozorom architektura AMD64 i Athlona XP zawiele się nie różni. dlaczego porownujesz xeona do opterona - bardziej trafne bylo by porownanie itanium z tym opteronem (procki z najwyzszej polki kazdej z firm) Porównuje Xeona i Opterona bo mają podobną cene, kierowane są dla tych samych osób. A tak z ciekawości jeżeli masz jakieś linki z testami Itanium vs Opteron to możesz zapodać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 linkow nie mam - ale powiedz czy amd ma odpowiednik itanium??? bo nie wierze aby itanium dostal od opterona w dupe:| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 jakby sie przypatrzec to ciekawe czy w AMD tez bledy by sie nie znalazly :?: :lol: http://www.planetamd64.com/portal.php?article=5 - trzy znalezione błędy w Opteronach.Błędów jest troszke więcej, w najnowszym steppingu jest ich ponad 20 (wykrytych) http://www.amd.com/us-en/assets/content_ty..._docs/25759.pdf. Jednak w porównaniu do Prescota tylko kilka zaznaczono jako "no fix planned" dlaczego porownujesz xeona do opterona - bardziej trafne bylo by porownanie itanium z tym opteronem (procki z najwyzszej polki kazdej z firm) linkow nie mam - ale powiedz czy amd ma odpowiednik itanium??? bo nie wierze aby itanium dostal od opterona w [gluteus maximus] Widze sprzeczność w twoich wypowiedziach. O wydajności Itanium nie będe się wypowiadał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 kiedys widzialem porownanie prockow - gdzie byl juz itanium 2 w zestawieniu ze sparcami power pc itp. i itanium byl na 1 miejscu nie sadze wiec aby opteron mu zagrozil :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...