Skocz do zawartości
paolowawa

Wszystko o --> AMD SEMPRON 3100+ --> testy, zdjecia

Rekomendowane odpowiedzi

kurcze pieczone. teraz to naprawde nie wiem na co sie przesciąźć. znaleźć dobrego athloniacza 2200+?

bartek 2500+?

czy poczekać i zobaczyć co sie będzie działo. bo i tak na razie ram kupuje;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zmieni sie wzór na PR RATING

PR RATING pod Semprona dla socket A bedzie taki

FSB- magistrala [MHz]

MP - mnożnik

PR S-XP= 1.2*FSB*MP+400 [MHz]

dla porównania

AMD palomino , Thoroughbredów, Thortonów

PR A-XP= 1.5*FSB*MP-500 [MHz] dla FSB133MHz

PR A-XP= 1.5*FSB*MP-600 [MHz] dla FSB>166MHz

dla Bartonów

PR B-XP= 1.5*FSB*MP-200 [MHz] dla FSB166MHz

PR B-XP= 1.5*FSB*MP-100 [MHz] dla FSB>200MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Ja sie nie moge doczekać Semprona pod Socket939 bo ten proc będzie rządzić. Zintegrowany kontroler dwukanałowy i brak instrukcji 64-bit może zaowocować dość przystępną ceną, a jeśli bedzie drogo to sie kupi tego 3100+ i coś na Socket754 (byle coś z zablokowanym AGP/PCI).

Czy nForce3 250 ma zablokowane AGP/PCI???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy nForce3 250 ma zablokowane AGP/PCI???

z tego co czytałem, to nforce3 ma coś pokićkane z AGP (nie mogli sobie z nim poradzić i je obcieli) - jeżeli chodzi o częstotliwości taktowania złącza to wszysko jest niby ok (8X), ale podobno chipset nie jest w stanie podać tyle danych do złącza (chyba obcięli liczbę nitek magistrali HT dla złącza agp).... za to słyszałem, że Via K8T880Pro wygląda całkiem fajnie (magistrala HT ma podobno mozliwość asynchronicznej pracy, co pozwalałoby prawdopodobnie trzymać stałe zegary agp i pci, a poza tym ciągnie HT=1000MHz bo socket 939 tego wymaga, a procki na s754 wykorzystują tylko 800... @@@@?????) może być ciekawie.... narazie rozgłądam się za Abitem KV8Pro (ale u nas w Polsce ani widu, ani słychu o tej mobo :((((( tylko na chipie pokazał się jakiś test - dystrybucji brak)

update:

z tego co widać na roadmapie procesorów amd, semprony mają być wykonywane w tej samej technologi co mobilne batrony (0,13 soi), więc faktycznie mogą się ładnie @@@@@@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka,

No ja jestem a raczej byłem w sytuacji bo chciałem kupić Bertka 2500+ ale wstrzymałem się na rzecz SEMPRONA :P Swoją drogą ciekawe jak będzie z wydajnością Sempka :) Może na zakończenie SOCKET A będzie to prawdziwy Power.Mam taką nadzieję i chce się godnie pożegnać z tym Socketem :P bo następnym będzie jak wiadomo 939 albo jeszcze coś innego :wink:

Pozdro for @ll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam sie z przedmowca .. 1800+ które mam bedzie ostatnim prockiem na Socket A któy posiadam ..

chyba ze bedzie okazja .. ale musialby byc w miare tani proc (czyt: max z 50zl doplaty) i z 200mhz wiecej conajmniej .. bo 2.5ghz to mi styka spokojnie

btw zdjecie semprona z poprzedniej strony jakeis lewe tego pod scket A

Dołączona grafika

Socket A Sempron 2800+

wieksze foto real z jądrem upackanym pastą

jak dla mnie wyglada jak bartus mobile :)

wklejony wczesniej procek to sempron mobile .. prawdopodobnie w technologii 0.09 ale na razei wiadomo ze 0.13

http://www.vr-zone.com/?i=963

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawia mnie jedno jak to jest rdzeń barton ktory ma 512cache a ten sempron ma miec 256 czyli coś jak thorton to chyba zmnienili metodę blokowania cachu bo niewidać na zdejeciach przecietego mostka L2

jak nie ma mostka to nie kupie tego procka :D

wycwanili się skubani :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wprowadziliście niezłe zamieszanie, w jednym topicu piszecie o Sempronie na socket A i 754. Dlatego albo najlepiej stworzyć dwa oddzielne topici albo niech każdy pisze którego ma na myśli (na socket A czy 754).

Sempron na socket A to nic innego jak Athlon XP ze zmienioną nazwą i PR dostosowanym tym razem do Celerona D

Sempron na socket 754 to Athlon 64 z zablokowanymi 64 bitami, warto dodać że mobilne semprony będą tylko na socket 754

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.) Wprowadziliście niezłe zamieszanie, w jednym topicu piszecie o Sempronie na socket A i 754. Dlatego albo najlepiej stworzyć dwa oddzielne topici albo niech każdy pisze którego ma na myśli (na socket A czy 754).

2.) Sempron na socket 754 to Athlon 64 z zablokowanymi 64 bitami, warto dodać że mobilne semprony będą tylko na socket 754

ad 1.) mądry pomysł... gdzie jest moderator??? ...faktycznie robi nam się niezły galimatias, ale model 3100+ (jak w temacie) to chyba łazi na s754?

ad 2.) semprony mobilne na socket A będą (model oznaczony 2200 - przynajmniej tak zapowiada amd).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paolowana - ten fotomontaz to sobie w [gluteus maximus] mozesz wsadzic. Semprony w 2001r byly juz produkowane??????? Smiech na sali!!!

Śmiechem na sali to moge nazwac twoją wiedze na temat procków......fajnie ze rok 2001 bierzesz za rok produkcji procka?? powodzenia.....z takim przekonaniem daleko dojdziesz

a po drugie to nie jest fotomontarz tylko foto ktore ukazalo sie na kilku znaczących portalach zagranicznych.......wiec kto ma racje ty czy oni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlopaki powiedzcie mi ile mniej wiecej kosztuje Sempron 2800+ pod socket A i jak sie kreci :P

podobno krecą sie bardzo podobnie jak durony i bartki.....ale jesli chodzi o szczegoly,..........to trzeba jeszcze poczekać

przynajmniej tak mi sie wydaje

a cena

2800+ ($103)

2600+ ($79)

2500+ ($69)

2400+ ($52)

2300+ ($45)

2200+ ($39)

Riker--> zapytam offtopic.........ile zostało ci płytek Infinity ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj, w dniu oficjalnej premiery nowych procesorów AMD Sempron, serwis

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showd...aspx?i=2139&p=1

zaprezentował wyniki testów nowego procesora. Przetestowano najszybszą dostępną wersję Semprona pod Socket A – 2800+ oraz Semprona korzystającego z Socket754 – 3100+. Wspomniane wcześniej procesory porównano między innymi do Celeronów D Intela, Athlona 64 2800+ oraz kilku modeli Thoroughbreda. Sempron 3100+ zajmował drugie miejsce we wszystkich testach, wyjątkiem jest jeden, gdzie pokonał Athlona 64 2800+, który wypadł w tym porównaniu najlepiej tylko raz ustępując pierwszego miejsca. Jeśli chodzi o Semprona 2800+ to nie prezentował się on już tak dobrze jak wyższy model korzystający z Socket 754, często lepsze od niego wyniki uzyskiwały wysokie modele Thoroughbreda i Celron D (nie tylko ten z zegarem 2,8 GHz). Kolejną rzeczą jaką można zauważyć jest fakt, że nowe Celerony D na rdzeniu Prescott nie są już tak słabe jak starsze wersje na rdzeniu Northwood.

Aktualizacja:

Semprona przetestowały także inne serwisy, poniżej linki:

http://www20.tomshardware.com/cpu/20040728/index.html

http://techreport.com/reviews/2004q3/sempr...on/index.x?pg=1

http://www.hothardware.com/viewarticle.cfm...cleid=559&cid=1

http://www.techwarelabs.com/reviews/proces...essors/sempron/

zrodło

http://www.overclockers.p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

No w tych testach to tyle powiem że nowe Celeronki wypadają naprawde dobrze, zwłaszcza w gierkach (w czym stare były najsłabsze).

A Semprony na Socket A to nic ciekawego. PR dostosowany do Celeronów będzie według mnie mylił nabywców przyzwyczajonych do porównania z P4.

Ciekawi mnie jaka będzie cena tego 3100+ w Polsce, bo to dopiero może być ciekawa propozycja (choć chyba lepiej poczekać na Socket 939).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi