ayem Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 jap odalem tylko przyklad, ale nadal najwydajniejsze AC to jest najwyzej powoa wydajnego WC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solostaron Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 Tu bym sie spierał, sprawdz sobie ceny na bloki.pl zestawow tych z nizszej polki, sadze ze smialo moga konkurowac z wydajnymi AC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 no to wyjdzie w najlepszypm przypadku rownowartosc ;) a ryzykomniejsze ;P to takie gdybanie w kazdym razie kazde z rozwiazan ma swoje plusy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 Barton kumpla na WC śmigał 2,3GHz 1,6V na AC potrzebował 1,75V (Aero7 +), max na AC lecia 2,45GHz, na WC 2,63GHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 moje WC to bylo: uriel2, atira, weeland, BIP, papst 120*38, mj1000, rez do 5,25 i kupa innych <span style="color:red;">[ciach!]</span>l. powiedzialem, ze 1/5, bo za radiator zaplacilem mniej niz w sklepie. poza tym co kto woli. moze za czas jakis znow mi cos odbije i WC zmontuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 A dlaczego teraz nie masz WC Niemiec :?: Na AC jesteś spokojniejszy :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zembol Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 heh czlowiek zminnym jest , pamietam jak kolega niemeic obskakiwal "fora" ze swoim wc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 Niemiec, publiczność domaga sie wjaśnień. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 hehe. wyjasnienia juz kiedys byly, ale jak dobrze uargumentujecie swoja prosbe to jeszcze raz napisze ;] wkurzaly mnie te wszystkie wezyki, zaciski itp. poza tym co kolwiek zmienic w konfiguracji kompa z calym wc w midi to byla masakra. przeciekow sie nie balem mimo tego, ze na wc rev1 karta po zalaniu padla. w wc rev2 grafike mialem zalana kupe razy ale dzialala i dziala do dzis u nowego wlasciciela. poza tym wzgledy finansowe. a na duzo tanszym AC mam duzo latwiejszy dostep do sprzetu, wyniki temperaturowe tylko nieznacznie gorsze i cisze tez mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zembol Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 hm , wycieki nie ma prawa byc wyciekow :) , jezli oczywiscie robi sie wszytko z glowa , stosowanie niekompatybilnych rozwiazan tak sie konczy , do lez doprowadzaja mnie posty gosci ze szybko zlaczki im przeciekaja , w pracy opikeooje sie maszynami i robaotami za piekeilne sumy , tam nie moze byc mowy o wyciekach itp , a wszytsko dziala tez na zalczkach festo , camozzi . wszytko musi byc doapsowane wtedy mamy 100 %pewnosci ( fakt to kosztooje ) , a co do drogi ktora wybral niemeic , ma to swoje zalety, ba ma ich chyba wiecej niz wad :) , ale to temt na inna rozmowe. ps Pozostaje jesio jeden problem CISZY , niestety w dobie dzisiejszych porocesorow nie ma mowy o utrzymaniu ich w niskiej temp przy pasywnym chlodzeniu , musismy niestety dmuchac i to dosc mocno , (przy okazi bawia mnie tez posty szookajcych cichych wentyli z dobra wydajnascia NIE MA CZEGOSC TAKIEGO , owszem papsty ze wzgledu na konstrookcje , ale i one potrafia niezle chalsowas , cisze osiaga sie przez redukcje obrotow i co za tym idze obniza wydajnosc ) do calego problemu dochodzi jesio problem z chalasu pompki i czasmi okazuje sie ze z przy podobnych osiagach na ac i wc mamy podobny poziom chalasu, niestety cenowo juz nie zabardzo , oczywiscie nie mowie tu o coolerach za 50 zl tylko o topowych rozwiazanich :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan45 Opublikowano 24 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2004 Pozostaje jesio jeden problem CISZY , niestety w dobie dzisiejszych porocesorow nie ma mowy o utrzymaniu ich w niskiej temp przy pasywnym chlodzeniu , musismy niestety dmuchac i to dosc mocno , (przy okazi bawia mnie tez posty szookajcych cichych wentyli z dobra wydajnascia NIE MA CZEGOSC TAKIEGO , owszem papsty ze wzgledu na konstrookcje , ale i one potrafia niezle chalsowas , cisze osiaga sie przez redukcje obrotow i co za tym idze obniza wydajnosc ) do calego problemu dochodzi jesio problem z chalasu pompki i czasmi okazuje sie ze z przy podobnych osiagach na ac i wc mamy podobny poziom chalasu, niestety cenowo juz nie zabardzo , oczywiscie nie mowie tu o coolerach za 50 zl tylko o topowych rozwiazanich :) Przyłaczam się do tej opini Jednakże przyszłość należeć bedzie do systemów mieszanych AC i Heatpip a to ze względu na moc odbieraną z 1 cm2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solostaron Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 Wplyw bedzie miec takze stopien komplikacji systemu chlodzenia, czyli czy chlodzenie jest dla komputera, czy komputer dla chlodzenia :) W przypadku czesci osob z tego forum, to chyba ta 2 opcja ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 hehe. wyjasnienia juz kiedys byly, ale jak dobrze uargumentujecie swoja prosbe to jeszcze raz napisze ;] wkurzaly mnie te wszystkie wezyki, zaciski itp. poza tym co kolwiek zmienic w konfiguracji kompa z calym wc w midi to byla masakra. przeciekow sie nie balem mimo tego, ze na wc rev1 karta po zalaniu padla. w wc rev2 grafike mialem zalana kupe razy ale dzialala i dziala do dzis u nowego wlasciciela. poza tym wzgledy finansowe. a na duzo tanszym AC mam duzo latwiejszy dostep do sprzetu, wyniki temperaturowe tylko nieznacznie gorsze i cisze tez mam. Spróbuj tego na procu 2,7GHz @ 2V 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan45 Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 Spróbuj tego na procu 2,7GHz @ 2V proponuje Amd 3200* z magistralą 400 efekt ten sam bez dodatkowego ciepła Cyt:http://www.tomshardware.pl/cpu/20031230/5ghz-13.html Odpowiedni procesor Standardowy procesor P4 od 3 GHz (FSB800) pracuje z napięciem rdzenia 1.525 V. Jakość sygnału wewnątrz procesora pogarsza się wraz ze wzrostem częstotliwości zegara. Stopniowe podnoszenie napięcia poprawia przełączanie się tranzystorów, co umożliwia osiągnięcie wyższych częstotliwości. Oznacza to jednak, że niektóre tranzystory pracują powyżej swoich specyfikacji, przez co ich oczekiwany czas życia mocno się skraca. Co więcej, podniesienie napięcia zwiększa pobór energii i czterokrotnie zwiększa wydzielanie ciepła. Efekt jest natychmiastowy: procesor staje się gorący i wymaga potężnego chłodzenia. W laboratorium doszliśmy, że napięcie rdzenia powyżej 1.880 V nie podnosiło już stabilności. Z tego można wyciagnąć tylko jeden wniosek podnoszenie napięcia na AMD 2700+ powyżej 1,8 V jest całkowitym brakiem podstaw elektroniki i potwierdza że niektórzy bezmyślnie stosują niektóre rozwiazania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 Spróbuj tego na procu 2,7GHz @ 2V proponuje Amd 3200* z magistralą 400 efekt ten sam bez dodatkowego ciepła Cyt:http://www.tomshardware.pl/cpu/20031230/5ghz-13.html Odpowiedni procesor Standardowy procesor P4 od 3 GHz (FSB800) pracuje z napięciem rdzenia 1.525 V. Jakość sygnału wewnątrz procesora pogarsza się wraz ze wzrostem częstotliwości zegara. Stopniowe podnoszenie napięcia poprawia przełączanie się tranzystorów, co umożliwia osiągnięcie wyższych częstotliwości. Oznacza to jednak, że niektóre tranzystory pracują powyżej swoich specyfikacji, przez co ich oczekiwany czas życia mocno się skraca. Co więcej, podniesienie napięcia zwiększa pobór energii i czterokrotnie zwiększa wydzielanie ciepła. Efekt jest natychmiastowy: procesor staje się gorący i wymaga potężnego chłodzenia. W laboratorium doszliśmy, że napięcie rdzenia powyżej 1.880 V nie podnosiło już stabilności. Z tego można wyciagnąć tylko jeden wniosek podnoszenie napięcia na AMD 2700+ powyżej 1,8 V jest całkowitym brakiem podstaw elektroniki i potwierdza że niektórzy bezmyślnie stosują niektóre rozwiazania chciales napisac 2700MHz chyba a nie + hehe pozatym nie wiem jak Tu sie z Toba zgodzic bo jakos moj athlon za chiny w takiej temp jaka mam do dyspozycji (40-50*C) nie ruszylby na ponad 2.22GHz na 1.8V !!! dopiero zapodanie mu 2.15V do 2.19V podnosi znacznie stabilnosc i mozliwa jest w moim przypadku praca z zegarem 2.3GHz i to przy wiekszych temp nawet do 60*C w stressie wiec pisanie ze to nie poprawia stabilnosci jest glupota moim zdaniem... widac elektronika kuleje ;]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 Spróbuj tego na procu 2,7GHz @ 2V proponuje Amd 3200* z magistralą 400 efekt ten sam bez dodatkowego ciepła Cyt:http://www.tomshardware.pl/cpu/20031230/5ghz-13.html Odpowiedni procesor Standardowy procesor P4 od 3 GHz (FSB800) pracuje z napięciem rdzenia 1.525 V. Jakość sygnału wewnątrz procesora pogarsza się wraz ze wzrostem częstotliwości zegara. Stopniowe podnoszenie napięcia poprawia przełączanie się tranzystorów, co umożliwia osiągnięcie wyższych częstotliwości. Oznacza to jednak, że niektóre tranzystory pracują powyżej swoich specyfikacji, przez co ich oczekiwany czas życia mocno się skraca. Co więcej, podniesienie napięcia zwiększa pobór energii i czterokrotnie zwiększa wydzielanie ciepła. Efekt jest natychmiastowy: procesor staje się gorący i wymaga potężnego chłodzenia. W laboratorium doszliśmy, że napięcie rdzenia powyżej 1.880 V nie podnosiło już stabilności. Z tego można wyciagnąć tylko jeden wniosek podnoszenie napięcia na AMD 2700+ powyżej 1,8 V jest całkowitym brakiem podstaw elektroniki i potwierdza że niektórzy bezmyślnie stosują niektóre rozwiazania O co Ci właściwie chodzi ?? Każdy proc ma inne wymagania co do napięcia Vcore dla danej częstotliwości pracy, więc Twoje wywody "W laboratorium doszliśmy, że napięcie rdzenia powyżej 1.880 V nie podnosiło już stabilności. " są dla mnie adekwatne do testowanego egzemplarza. Tak się składa, że miałem już kilka proców AMD pracujących stabilnie z zegarami powyżej 2700MHz (nie wiem skąd się nagle wziął AMD 2700+ ??) i każdy z tych (3 szt) wymagał napięcia ponad 2V, co więcej każdy z nich działał na szynie >200MHz (400). Nie wiem też jakim prawem określasz ludzi, którzy podnoszą napięcie >1,8V bezmyślnymi ... Ja Vcore podnoszę, bo daje to empirycznie potwierdzone rezultaty ... Piszesz tak jakbyś nie miał pojęcia o procach AMD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 a wg mnei nie, wyższość wyższością ale przy temp utrzymującej się w granicach do 50C nie powinno byc jakiejś znacząćej różnicy bo niby z jakich przesłanek miałaby ona wynikać?z wplywu temeratury na charakterystyke wyjsciowa tranzystora mosfet; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 co do gorszej stabilnosci tego kompa na AC to raczej proste: AC Podgrzewa powietrze w obudowie, co poteguje wzrost temperatury na mosfetach NB, SB itp. WC nie tylko odbiera Ciepło ale i zchładza procesor. AC moze tylko odebrac ciepłe powietrze. W rzeczywistości mieli je kilkukrotnie (w zamknietej obudowie) i dlatego komp ma gorsza stabilność.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 Yoto => tym chlodzeniem chlodzilem bartka 2625mhz@ 1.7V, wiem, ze to nie 2V, ale mhz jest juz sporo, wentyl dalej chodzil na 7V a tem procka wynosila pi razy drzwi 45st w stress. jakbym mial do dyspozycji lepsze mobo to chetnie bym sie pobawil. Bogdan => ciekawe rzeczy mowisz. moj duron na 1.8V chodzi na 2250 a dla pracy z 2400 potrzebuje juz 1.95V i jest stabilny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan45 Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 :) Wywody pochodzą z tej strony http://www.tomshardware.pl/cpu/20031230/5ghz-13.html A ja potwierdzam że są słuszne Porównam to do jazdy samochodem "spróbuj przejechać z gdańska do warszawy dowolnym samochodem na I biegu z maksymalnymi obrotami dopuszczonymi przez fabrykę +500 obr " Faktycznier jest to możliwe Tylko czy logiczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 nadal nie jestem przekonany ;) ale ogolnie i tak sie juz troche rozjasnilo - przynajmniej wiemy juz co moze to powodowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 :) Wywody pochodzą z tej strony http://www.tomshardware.pl/cpu/20031230/5ghz-13.html A ja potwierdzam że są słuszne Porównam to do jazdy samochodem "spróbuj przejechać z gdańska do warszawy dowolnym samochodem na I biegu z maksymalnymi obrotami dopuszczonymi przez fabrykę +500 obr " Faktycznier jest to możliwe Tylko czy logiczne daleko bys nie zajechal... a zywotnosc procka w przypadku maxymalnego oc ( +1GHz wzgledem normalnego zegara powiedzmy) i +40% wyzsze napiecie - spada nam przykladowo z 10 lat na 3-4 lata co dla wiekszosci jest i tak wystarczajace bo za te 3 lata zmienia juz sobie proca a beda mieli caly czas o wiele wieksza wydajnosc :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 Właśnie. Kiedyś już o tym pisałem. Ale je mam swoją teorię. Moim zdaniem napięcie na samą strukturę procka trafia dopiero po przejściu przez opdowiednie układy we/wy wchodzące w skład obudowy każdego procesora. Układy te składają się najczęściej z elementów biernych (rezystory, kondensatory). I tu jest cały klucz do podkręcalnośći. Moim zdaniem to w dużej mierze podatność proca na overclocking jest warunkowana charakterystyką tychże elementów, ponieważ z fabów wszystkie jądra procesorów wychodzą niemal identyczne. To właśnie po procesie pakowania procka w obudowę decyduje się z jaką częstotliwośćią będzie pracował itp. i nadaje mu się odpowiedni mnożnik. Podkreślam że to tylko teoria . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 :) Wywody pochodzą z tej strony http://www.tomshardware.pl/cpu/20031230/5ghz-13.html A ja potwierdzam że są słuszne Porównam to do jazdy samochodem "spróbuj przejechać z gdańska do warszawy dowolnym samochodem na I biegu z maksymalnymi obrotami dopuszczonymi przez fabrykę +500 obr " Faktycznier jest to możliwe Tylko czy logiczne No to jest duże nadużycie operowanie takim porównaniem ... Jak się ma Intel do AMD ?? To że w Intelu napięcie już niewiele daje to NIE OZNACZA że w AMD jest tak samo - zrozum to !! AMD w specyfikacji proców podaje max Vcore 2V Widzę że NIE masz pojęcia o procesorach AMD socket A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 :) Wywody pochodzą z tej strony http://www.tomshardware.pl/cpu/20031230/5ghz-13.html A ja potwierdzam że są słuszne Porównam to do jazdy samochodem "spróbuj przejechać z gdańska do warszawy dowolnym samochodem na I biegu z maksymalnymi obrotami dopuszczonymi przez fabrykę +500 obr " Faktycznier jest to możliwe Tylko czy logiczne daleko bys nie zajechal... a zywotnosc procka w przypadku maxymalnego oc ( +1GHz wzgledem normalnego zegara powiedzmy) i +40% wyzsze napiecie - spada nam przykladowo z 10 lat na 3-4 lata co dla wiekszosci jest i tak wystarczajace bo za te 3 lata zmienia juz sobie proca a beda mieli caly czas o wiele wieksza wydajnosc :idea: Chciałeś powiedzieć ze dwa tygodnie. 40% więcej napięcia od nominalnego daje przykładowo z 1.6V aż 2.24V Te dwa tygodnie, to chyba maksimum... Przy 2V jestem niemal pewny, że więcej jak 6 do 12 miesięcy nie pochodzi tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 AMD w specyfikacji proców podaje max Vcore 2VPodaj proszę link do tej specyfikacji, zaciekawiłeś mnie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 :) Wywody pochodzą z tej strony http://www.tomshardware.pl/cpu/20031230/5ghz-13.html A ja potwierdzam że są słuszne Porównam to do jazdy samochodem "spróbuj przejechać z gdańska do warszawy dowolnym samochodem na I biegu z maksymalnymi obrotami dopuszczonymi przez fabrykę +500 obr " Faktycznier jest to możliwe Tylko czy logiczne daleko bys nie zajechal... a zywotnosc procka w przypadku maxymalnego oc ( +1GHz wzgledem normalnego zegara powiedzmy) i +40% wyzsze napiecie - spada nam przykladowo z 10 lat na 3-4 lata co dla wiekszosci jest i tak wystarczajace bo za te 3 lata zmienia juz sobie proca a beda mieli caly czas o wiele wieksza wydajnosc :idea: Chciałeś powiedzieć ze dwa tygodnie. 40% więcej napięcia od nominalnego daje przykładowo z 1.6V aż 2.24V Te dwa tygodnie, to chyba maksimum... Przy 2V jestem niemal pewny, że więcej jak 6 do 12 miesięcy nie pochodzi tak. nie chcialem pisac 2 tyg - w ogole to nie wiem skad to wziales chyba z ksiezyca ;]] w ogole to lol jak procek tak ma chodzic tylko rok ;]] niedlugo mojemu przy takich ustawieniach stuknie rok i jakos nic sie nie dzieje ;]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 bo jeszcze nie stuknoll ;) generalnie to wydae mi sie ze przy zawyzonym Vcore max dopuszczalna temperatura powinna ulec znacznemu obnizeniu. jesli np mamy ze przy standardowym Vcore mamy max temp powiedzmy z zalozeni 60C, to przy napieciu 2V powinnismy uttrzymywac proca np w 30C - bp przeciez chodzi o temp wnetrza procesora a efektywnie chlodzimy tylko powierchchnie gory jadra a grzeje sie calosc - czyli spod bedzie sie wypalal znacznie bardziej :| (nie wiem czy jest to zrozumiale co napisalem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 ktos na forum mial juz dluzej ode mnie jakiegos proca na 2V - chwilowo byly jakies problemy ale pozniej okazalo sie ze proc chodzi dalej ;]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 :) Wywody pochodzą z tej strony http://www.tomshardware.pl/cpu/20031230/5ghz-13.html A ja potwierdzam że są słuszne Porównam to do jazdy samochodem "spróbuj przejechać z gdańska do warszawy dowolnym samochodem na I biegu z maksymalnymi obrotami dopuszczonymi przez fabrykę +500 obr " Faktycznier jest to możliwe Tylko czy logiczne daleko bys nie zajechal... a zywotnosc procka w przypadku maxymalnego oc ( +1GHz wzgledem normalnego zegara powiedzmy) i +40% wyzsze napiecie - spada nam przykladowo z 10 lat na 3-4 lata co dla wiekszosci jest i tak wystarczajace bo za te 3 lata zmienia juz sobie proca a beda mieli caly czas o wiele wieksza wydajnosc :idea: Chciałeś powiedzieć ze dwa tygodnie. 40% więcej napięcia od nominalnego daje przykładowo z 1.6V aż 2.24V Te dwa tygodnie, to chyba maksimum... Przy 2V jestem niemal pewny, że więcej jak 6 do 12 miesięcy nie pochodzi tak. Jakie 2 tygodnie ?? Bachus jeździ 2,26V (odczyt z mosfeta) i to już parę miesięcy, Duncan lata non stop na Vcore >2,1V i też kilka miesięcy i nic się nie dzieje ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...