Skocz do zawartości
Sawicki

Formula 1.

Rekomendowane odpowiedzi

Abstraciach!ąc od kwestii merytorycznej (bo tak telewizja jak i ścigałki samochodowe ani mnie ziębią ani grzeją) - bardzo dobry masz styl. Rzecz jasna oficjalny i w ogóle, jak tego wymaga temat, ale nie zmienia to faktu, że bardzo dobry. Zacnie się to czyta. Coś jak zjedzenie solidnego obiadu (aperitif, pierwsze, drugie, sery, sałata, owoce, kawa, koniak, wiecie, takie tam), by użyć gastronomicznego porównania :>

Miła odmiana po "oglądaliście tą k...ę frytkę z big bradera LOL????!??!?!?" oraz "jak mnie ten gościu z TV wk...wia!!!!!!!!!", co już nieraz dało się tu zauważyć.

Kuba Wojewódzki jest jak Amerykanie - wpycha się wszędzie, robi dużo szumu, denerwuje wielu i jeszcze myśli, że wszyscy go kochają.

TTTM, bo i cóż można rzec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile moge podzielic twoje zdanie na tematym wyzej wymienionych relacji (choc pojecia mam blade o wyscigach :]) to nie moge juz przylaczyc sie do twoich zarzutow. Nie zauwazyles ze TV4 jest stacja w pelni prywatna, komercyjna i nastawiona na zysk ? Nie mozesz niczego od niej wymagac. Co innego jak by byla to telewizja publiczna. Chcesz ogladac - placisz, nie - nie placisz, proste :0 O ile zainteresowanie rajdami samochodowymi jest w polsce jako takie to juz formula 1 i wyscigi na torze to juz hobby dla pasjonatow a nie rozrywka dla mas -> powod prost, malo kto w kraju uprawia ten sport, nie ma torow, klubow itp. Moze sie myle alemam takie otczucie jako zwykly szarak zewnatrz. Przy czym zaznaczam ze wedlug mnie popularyzacja takiego sportu powina sie nasilic ale jest to raczej mazenie jesli nawet nie starcza $ na lekoatletyke :]

A co do wojewodzkiego -> to co on soba prezentowal w Idolu i w jego aktualnyl show. To jest tylko zabieg marketingowy polaczony z jego niebywalem kunsztem mowienie wiecej od swojego goscia i odp na wlasne pytania (za co wielki podziw dla niego). W wywiadach dla prasy stara sie zgrywac osobe z tajemnicza, z skomplikowana osobowoscia. Ciekaw jestem czy ktos z was chcoc troche go znal/slyszal przed Idolem, kiedy nie byl tak znana osoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie - niestety, ja juz ogladac tych relacji nie moge ! Kiedys bylo RTL, ale wywalili z cyfry, potem pustka... Informacja o relacjach na TV4 spadla jak grom z jasnego nieba - a tu takie pasztety odchodza... Cale szczescie, ze u mnie odbiera czeska telewizje Prima - tam tez sa relacje, i uwierzcie, bez porownania lepsze od tych z tv4 !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem fanem F1, ale jestem fanatykiem MotoGP i w temacie polskich komentatorów mam podobne zdanie. Na szczęście na Eurosporcie jest możliwość wyboru języka.

Nie wiem jak Ci Panowie się nazywają, ale styl ich komentowania usypia. Zazwyczaj w trakcie jakiegoś pięknego manewru, kiedy ważą się losy wyścigu oni spokojnie dyskutuja sobie o pogodzie, albo na równie marginalny w danej chwili temat. Na szczęście pamiętają nazwiska, jednak notorycznie mylą kierowców z tych samych teamow, bo jeśli kolory motocykli te same to przecież ten sam kierowca, prawda? Szczegolny problem sprawia im żółć motocykli Biaggiego i Tamady :)

Kolejny problem polskich komentatorów to ignorowanie tego co dzieje się 3-6sekund za aktualnie pokazywanymi przez realizatora motocyklistami. Ten czas to zazwyczaj odległość na krawędzi tego co pokazuje kamera i wszelke manewry wyprzedzania, wywrotki, problemy z wejsciem w zakręt czy z prowadzeniem motocykla przez kogoś z tyłu są nie zauważane. Panowie zaczynają się ekscytować faktem dopiero na powtórce.

Dla kontrastu po krótce opiszę styl brytyjskich komentatorów. Panowie Moody i Ryder co chwila wydzierają się w piłkarskim stylu :) zawsze zauważają jakies nieprzyjemne sytuacje, po każdej wywrotce, uślizgu czy nie trafieniu z jakiegoś powodu w zakręt analizowany jest powód, tzn rodzaj opon, temperatura, stan opon, prędkość itd. Wszystko to weryfikuje Randy Mamola - były mistrz świata. Rzeczoro i profesjonalnie tłumaczy sytuację w międzyczasie biegając po padoku :)

Z tego stylu bije energia i profesjonalizm, nie nuda i powierzchowne potraktowanie tematu jak to mają zwyczaj robić Polacy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polską cechą jest też wszystko krytykować, nie oglądałem jeszcze transmisji na TV4, jako że Formuła jeden nie jest dla mnie nr. jeden (wolę rajdy i wyścigi w innych klasach) dlatego ciężko jest mi się tu odnieść, dlatego ani nie będę tu nikogo ganił ani chwalił.

Może faktycznie komentarz jest słaby ale TV4 jako pierwsza telewizja w Polsce zainteresowała się wogóle tematem F1 (oraz sportów motorowych). Mam nadzieję, że z czasem sporty motorowe upowszechnią się także u nas i równocześnie doczekamy się więcej profesjonalnych relacji i transmisji.

PS1. Zestaw gości prawdziwie "zacny" :/ tu autentycznie samobój.

PS2. F1 ma na świecie popularność równą lub nawet większą niż piłka nożna, ciekawe czemu u nas jest ledwo zauważana.

PS3. Sawicki, twój topic zachęcił mnie do obejrzenia kolejnej transmisji (GP Węgier) zobaczymy jak to wygląda;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja niestety nie mam mozliwosci wyboru, bo w mojej sieci kablowej ie mam eurosportu. F! tez nie lubie, bo sciga sie 20 a wygrywa szumacher. dla mnie jest ona zbyt przewidywalna, malo emocjonujaca jednym slowem nudna.

wole rajdy ;] w nich sie moze wszystko zdarzyc, niejednokrotnie decyduje szczescie. np rajd argentyny gdzie polecial sobie: SOLBERG, MÄRTIN i GRÖNHOLM, wygrla SAINZ a zmysl taktyczny pokazal LOEB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja niestety nie mam mozliwosci wyboru, bo w mojej sieci kablowej ie mam eurosportu. F! tez nie lubie, bo sciga sie 20 a wygrywa szumacher. dla mnie jest ona zbyt przewidywalna, malo emocjonujaca jednym slowem nudna.

wole rajdy ;] w nich sie moze wszystko zdarzyc, niejednokrotnie decyduje szczescie. np rajd argentyny gdzie polecial sobie: SOLBERG, MÄRTIN i  GRÖNHOLM, wygrla SAINZ a zmysl taktyczny pokazal LOEB.

mi juz sie znudzilo ogladanie f1, w duzej mierze przez kiepski komentarz

ja tez jestem wiernym fanem rajdow,

szkoda ze juz nie ma oficjalnego radia WRC, bo to byl wypas; swietne komentarze i fajna muzyka (jak przystalo na brytyjczykow), az sie lezka w oku kreci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No polscy komentatorzy i ci w TV4 i w publicznej i w EUROSPORCIE sa mistrzami swiata. Przyklad: tegoroczny TOURE DE FRANCE pierwsza czasowka. Iban Majo zle wchodzi w zakret i rzuca mu rowerem po tym jak pedal zachaczyl o asfalt. Bylo to widac bardzo dobrze, motocyklista z kamera jechal bardzo blisko a panowie komentatorzy co?? Nic gadka o [gluteus maximus] maryny i dopiero na powtorce sytuacji "OJEJ ALE GROZNA SYTUACJA. MAM NADZIEJE ZE REALIZATOR POKAZE TEN INCYDENT MAJO JESZCZE RAZ" :lol: A na to drugi: "A MI SIE WYDAJE WLODKU ZE TO JUZ JEST POWTORKA, CIEKAWE CO MU SIE STALO? JAKIS KAMYK CHYBA NA DRODZE LEZAL" no sytuacja jak na dloni, widac jak pedal chaczy o asfalt a oni o kamyczkach :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No polscy komentatorzy i ci w TV4 i w publicznej i w EUROSPORCIE sa mistrzami swiata. Przyklad: tegoroczny TOURE DE FRANCE pierwsza czasowka. Iban Majo zle wchodzi w zakret i rzuca mu rowerem po tym jak pedal zachaczyl o asfalt. Bylo to widac bardzo dobrze, motocyklista z kamera jechal bardzo blisko a panowie komentatorzy co?? Nic gadka o [gluteus maximus] maryny i dopiero na powtorce sytuacji "OJEJ ALE GROZNA SYTUACJA. MAM NADZIEJE ZE REALIZATOR POKAZE TEN INCYDENT MAJO JESZCZE RAZ" :lol:  A na to drugi: "A MI SIE WYDAJE WLODKU ZE TO JUZ JEST POWTORKA, CIEKAWE CO MU SIE STALO? JAKIS KAMYK CHYBA NA DRODZE LEZAL" no sytuacja jak na dloni, widac jak pedal chaczy o asfalt a oni o kamyczkach :lol:

Odwal sie od komentatorow TdF na Eurosporcie ! Jestem wiernym fanem tego wyscigu ogladam go juz chyba z 4 rok ;) Komentatorzy sa ekstra nie nudza caly czas poruszaja jakies rozne tematy (jedzenie, polityka, kolarstwo oczywiscie itd) Mozna sie z nimi niezle umiac tak jak to mialo miejsce tego roku :) A pomylki kazdemu sie zdazaja... a tak ot Czemu my polacy do byle gowna musimy sie przyczepic ? Jak juz ktos to powiedzial wiekszosc z nas umie tylko narzekac i to sie niestety sprawdza :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi