Skocz do zawartości
R.i.P.

Plaga Os ?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy nie wydaje sie Wam ze tego lata jest o wiele wieciej os niz rok, dwa lata temu? Ja mieszkam w bloku na 10tym pietrze i w przeciagu 2 ostatnich tygodni do mojego pokoju wlecialy juz 4 osy. Na dodatek w kuchni 3. Bylem w ubiegly weekend na dzialce i tam co jedlismy to osy osy i osy.... ahhh! kumpel z innej miejscowosci tez mowil ze zauwazyl zwiekszona latajaca ich liczbe.

trzeba uwazac bo franie leca do jedzenia i mozna przez przypadek je schrupac, powodujac ubytki na zdrowiu ;)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No f u c k t jest ich chyba troche wiecej niz zawsze. Ja tam nie mieszkam w zadnym duzym miescie w bloku, tylko w zwyklym domu z dzialka itd. Wiec tu chyba to najlatwiej zauwazyc. Dzis mnie nawet jedna uzadila- dopiero pierwsza w tym roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zauwazył mechl!k osow jest w 3TTzdy ale za to komarzyc mniej , u mnie to jak sie do jakiegos spozywczaka wchodzi to przydalo by sie takie maski z siateczkami jak maja pszczelarze , tyle os lata !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedawno wrocilem z krainy wielkich jezior, i tam os byla normalna ilosc, za to pojawily sie tam takie dziwactwa co sie upodabniaja do os, krzyzowka muchy co siada na bydle i osy(?), wyglada to jak osa, a wcale osa nie jest, wiec pewnie o tym mowicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedawno wrocilem z krainy wielkich jezior, i tam os byla normalna ilosc, za to pojawily sie tam takie dziwactwa co sie upodabniaja do os, krzyzowka muchy co siada na bydle i osy(?), wyglada to jak osa, a wcale osa nie jest, wiec pewnie o tym mowicie

akurat w kostrzynie byly osy, chociaz tegoo czym mowisz tez bylo w cholere :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam uczulenie na szerszenie i osy :( A jak byłam na kolonii w Dębkach to mieszkałam na ostatnim piętrze i pod dachem miały gniazdo szerszenie. Nie mogłam okna otworzyć całe dwa tygodnie:(

Okropnieństwo. Człowiek nie moze do sklepu wejsć. Ja na szczeście mam chody i krzyczę od drzwi w piekarni co chcę i mi pani Zosia pzrynosi na zewnatrz, bo inaczej za nic bym nie weszła i ani chlebka ani drożdżóweczek bym całe wakacje nie jadła :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest tych osowatych więcej niż zwykle, u mnie też ciągle wlatują :evil: zwłaszcza w pracy. Jest jeszcze dużo biedronek (nie chodzi o supermarket :wink: ). Przynajmniej mniej komarów - zobaczymy czy już tak będzie do końca wakacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawda, ja wywalam (chyba pszczół) z 5 dziennie, a czasem na godzine z kuchni :) a najciekawsze jest to, że zyje sobie na tym sfiecie juz 26 lat i nigdy mnie zadna osa, fscółka czy czmiel nie dziabnął. Może dlatego, że jestem dla nich miły i grzecznie je wypraszam...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawda, ja wywalam (chyba pszczół) z 5 dziennie, a czasem na godzine z kuchni :) a najciekawsze jest to, że zyje sobie na tym sfiecie juz 26 lat i nigdy mnie zadna osa, fscółka czy czmiel nie dziabnął. Może dlatego, że jestem dla nich miły i grzecznie je wypraszam...?

Heheh... J.W. z wypraszaniem i liczba uzadlen. Na szczescie z ich iloscia jest troche lepiej- jedna na tydzien sie trafi i to wszystko. Ale czeka mnie walka, bo siostra znalazla gniazdo na strychu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz gniazdo to dzwon po strazakow, maja obowizek je usunac za darmo, u mnie kiedys na strychu byly szerszenie, i strazacy za darmoszke usuneli

Wiem. Chodzi tylko o to, ze to nie jest jakies ultra- wielkie i niedostepne gniazdo, zeby zaraz dzwonic po strazakow. Zreszta- to nie bedzie pierwsze w mojej karierze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komarow jest o wiele wiele mniej, choc jeden skurczysyn mnie juz ukasil (akurat wczoraj). a z osami mam nieprzyjemne wspomnienia bo ok 8 lat temu bedac na wsi jedna mnie uzadlila w szyje... tak bolal ten "zastrzyk" ze nie moglem wy3mac.

Proximo nie martw sie na pewno z naszego ukochanego SLASKA doleca to Ciebie... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi