RaVeN155 Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 TOMAHAWK_ w Gliwicach jest taki fajny sklep gdzie wszystkie czesci mozna kupic ;) Nie jest az tak daleko wiec jak kiedys bedziesz chcial zaczac cos robic to moge ci powiedziec gdzie to jest/pomoc. Co do pana Excray to wydaje mi sie ze duzo sie w zyciu naczytal ale widze ze malo zna realia. O cieklym azocie i chlodzeniu nim procka pan slyszal? jakos dziala i nie powiedzialbym ze przy nieskiej temp stabilnosc ukladu maleje bo wydaje mi sie ze jest wrecz na odwrot. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 ... półprzewodniki nie mogą działać poniżej pewnej temperatury... tempertury zera bezwzględnego :D TOMAHAWK_ w Gliwicach jest taki fajny sklep gdzie wszystkie czesci mozna kupic ;) Nie jest az tak daleko wiec jak kiedys bedziesz chcial zaczac cos robic to moge ci powiedziec gdzie to jest/pomoc. ... Dzięki Raven, jak będę czegoś potrzebował to wale do ciebie na PW. ;) A mają może strone www ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 19 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2004 Hehe :) W zasadzie już miałem się nie wypowiadać, bo zgadzam się w jednej sprawie z kol. Bierkutem - nie ma co dalej dyskutować. "bierkutem" jest prowokacja czy proba postawienia sie na piedestale ? MINIMUM szacunku - jesli masz za slaba pamiec by napisac nick'a poprawnie to skorzystaj z kopiuj/wklej. Odsyłam do aplikacji amd odnośnie kilku popularnych modeli, patrz str. 28 http://www.amd.com/us-en/assets/content_ty..._docs/26237.pdf Jeśli ktoś twierdzi, że AMD się myli i on wie to od nich lepiej, to odsyłam do książki: "Fizyka ciała stałego". I tam się dowie dlaczego: półprzewodniki nie mogą działać poniżej pewnej temperatury, jaka jest ta temperatura, i jak się ma temperatura złącza p-n do jego wydajności, oczywiście w zakresie niskich temperatur. Dobrze wiec czemu AMD robilo prezentacje pierwszych athlonow na agregatach chlodniczych (tych wczesniejszych niz 1sze oficjalne silikony)? Czemu intel tak kiedys prezentowal PII @ 800mhz ? Czmu CRAY robil komputery chlodzone argonem ? To co oni tam pisza nie pokrywa sie z faktami. Owszem, ponizej 0C swiruje wiekszosc past termoprzewodzacych, smar na wentylatorach gestnieje i latwiej sie zacieraja, duza grozba skroplenia sie pary wodnej itd. Jest doslownie kilka sztuk procesorow ktore byly w rekach ludzi takich jak ja ktore nie chcialy pracowac dobrze w niskich temp. ale to byly wyjatki od regoly. Sam mialem Athlona XP 1600+ ktory <-40C nie chcial sie uruchomic wogole. Setki a nawet wiecej ludzi katuje procesory 24/7/365 na prometeiach czy vapochill ls (tradycyjnego vapochill'a pominmy jako przyklad cpc w swiecie agregatow) i NIC sie nie dzieje zlego. Magiczne pole minowe o ktorym mowisz zaczyna sie <-100C dla wiekszosci procesorow. Problem w tym ze to co teraz robimy schodzi do -150, -180C i dopiero teraz bedziemy mogli mowic o problemach z byciem "za zimno". Przekonuja sie juz o tym kolesie od cieklego azotu jak macci dla przykladu kiedy po prostu nie da sie uruchomic procesora ani nie chce on dalej funkcjonowac ponizej pewnej temp. To jest ten magiczny moment. Kazdy procesor jaki testowano do tej pory (z wyjatkiem athlona 64 3200 PC ICE'a) lepiej krecil sie, i im bylo zimniej tym lepiej. W stosunku, do tego chłodzenia jestem jak św Tomasz - dopóki nie zobaczę i nie dotknę - nie uwierzę :) spoko, jest agregat na sprzedaz, chodzi przy ~-40C z obciazeniem, mozesz go kupic za 1000zl i samemu sie przekonac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 19 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2004 Niestety www nie maja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Niestety www nie maja.Szkoda. A co mi powiecie o tym kompresorze ?? wytłumaczcie oznaczenia albo coś, i ile z niego dało by się wycisnąć http://tomahawk.elsat.net.pl/fc/ tylko nie mówcie że pójdzie na 220V i że jest napełniony R12 berkut vapochill nie jest taki zły, tylko jakby zmniejszyć cene do max 6 baniek Raven, a propos twojego opisu to mam miejsce na serwerze, jak co to zdjęcia na e-mail wysyłaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Hehe, mam dwa kompresory dokładniej takiej samej firmy, co twój kompresor Też mam problemy z znalezieniem dokumentów, nadal ich szukam :| Te kompresorki są niezłe, są dosyć ciche (przynajmniej tak jest u moich o poborach mocy 130W i 190W) Gdzieś na obudowie lodówki powinna być inna tabliczka, tam są informacje, m.in. o mocy kompresora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Hehe, mam dwa kompresory dokładniej takiej samej firmy, co twój kompresor Też mam problemy z znalezieniem dokumentów, nadal ich szukam :| Te kompresorki są niezłe, są dosyć ciche (przynajmniej tak jest u moich o poborach mocy 130W i 190W) Gdzieś na obudowie lodówki powinna być inna tabliczka, tam są informacje, m.in. o mocy kompresora ok, postaram się poszukać tabliczki, a możesz mi spisać albo lepiej sfotografować tabliczki z twoich kompresorów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Fotki odpadają, bo cyfraka nie mam. A co do oznaczeń, to wypiszę tylko różnice (te nasze tablice są w sumie podobne) : 1# 190W HK 1.25 N N12-2 TGL 38913/38914 1MPa/10 bar 1.65MPa/16.5bar 300cm3 oil 0348 11 86 2# 130W KH 0.63 N 05-2 1MPa/10bar 1.8MPa/18bar (rozmazane)51 12 86 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 oznaczenia mojego są podobne do tego twojego 190W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Jakbyś szukał, to korzystaj z hasła Kühlung (po niemiecku oznacza chłodzenie).. jakbyś znalazł dokumenty, to daj tu znać - z góry dzięki ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 24 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2004 szukałem ale coś nie umię znaleść, możliwe że to dlatego iż oznaczenie po prawej na samym dole to data produkcji powiem mi ktoś w końcu co te oznaczenia na plakietce mogą znaczyć ?? http://tomahawk.elsat.net.pl/fc/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 24 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2004 Prawdopodobnie nie dowiesz sie, sam szukalem troche na temat tego kompresora i zadnych danych nie znalazlem. Z doswiadczenia wnioskuje ze raczej ciezko cokolwiek bedzie znalesc, juz raz szukalem danych o podobnym kompresorze, tylko ze tamten niby jakas firme mial, a ten to wyglada jak noname ;) Co do ftp, to thx, jak bede cos potrzebowal to sle do ciebie, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 24 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2004 Szkoda.. szukam tych dokumentów, bo sam nie wiem ile oleju mam wlać do kompresora 130W (u 190W jest napisane na nalepce - 0.3l) Chyba będę strzelał - zacznę od 0.25l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 Przeczytałem te 3 tys z kawałkiem postów i jestem nawet zaskoczony. I mam pytanie : Ile tak na prawde potrafi przetłoczyć ciepła lodówka taka zwykła np 130 W ma agregat. Życze zimnych sukcesów i by nie zabrakło wam chęci do np. 3 stopniowej kaskady :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 Ilosc ciepla ktora przenosi lodowka zalezy od czynnika - freonu, warunkow w jakich pracuje, cisnienia ssania i tloczenia, temp skraplania i parowania freonu (to sie laczy z cisnieniami). No i oogolnie zalezy od tego jak to wszystko zrobisz, od wydajnosci parownika itp. Np ten kompresor o ktorym piszecie, ma 130W przy -25C potrafi cos ponad 130W przetloczyc a przy parowaniu -5 moze pewnie ponad 300W. Wiec wszystko zalezy od warunkow w jakich system pracuje ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 Może zadam dziwne pytanie ale co by się stało jak bym całe zimno z parownika przesłał na skraplacz ? Domyslam się że by nastapiła równowaga czy tez nie ?? Tylko prosze nie stukac sie palcem w czoło :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 Rownowaga nie zawsze sa straty wiec imo zaczelo by to grzac chyba ale jak mocno to nie wiem bo nie znam sprawnosci twojego polaczenia ^^ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 28 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2004 wreszcie przeczytałem 120 stron, moge się brać za kaskade :wink: jasne... pytanko: czy te palniki dadzą rade lutować twardym lutem http://allegro.pl/show_item.php?item=31844063 http://allegro.pl/show_item.php?item=31845130 oba różnią się tylko dodatkowymi końcówkami, i tym że w jednym pisze że się da lutować twardym lutem a w drugim nie da się obydwoma czy nie?? tylko żeby potem niespodzianek nie było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 28 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2004 Z kaskadą to mówiłeś poważnie? Z tymi palnikami to, z tego co wynika z informacji o zakresie temperatury, powinny uporać się z twardymi lutami, przynajmniej z paroma procentami srebra (temperatura topnienia 800*C - 1000*C) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 28 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2004 Z kaskadą to mówiłeś poważnie? ... nie, no co ty dzięki za info o palnikach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 Widzialem na francuzkim serwisie ze ktos spawal takim palnikiem, dokladniej to tym drugim z koncowka do rurek. Gorzej ze palniki te sa slabsze niz te na mapp wiec beda dluzej nagrzewac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 ... półprzewodniki nie mogą działać poniżej pewnej temperatury...tempertury zera bezwzględnego :D tak jak masz cpu z materialu kriogenicznego w odpowienio niskich temp na zlaczu pn zachodza dodatkowe zjawiska cos od nazwiska goscia który to wymyslil i mial 22 lata ;) tyle zapamietalem z wykladu wiec kolego jestes w bledzie ... microsoft mial w 1984 zaprezentowac kompa który bedzie potrafil pracowac w tak niskich temp minelo 20 lat i jeszcze nikt go nie widzial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m-c Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 A ma ktoś z Was doświadczenia z układami na troszke wyższe ciśnienia? Powiedzmy 60-70 atm. robocze, test przy 150 też by mogło przejść 8) ? (o CO2 chodzi, nie kaskade, inny projekcik robie...) Konkretnie chodzi mi np. o zawory serwisowe.... Czy taki zwykły, chłodniczy wytrzyma? (ciśnienie mi trzymał przez jakieś 5 min dziś (ok 65atm.), na więcej jakoś czasu brakło... ale jak np. po tygodniu? Nie potnie teflonowych uszczelek???) Pytam, bo w zasadzie na wężach serwisowych napisane jest 60bar robocze (nie sprawdzałem jeszcze :twisted: ).... Może by się dało wykorzystać te "zwykłe" zawory. Niestety w sklepie chlodniczym nie pomogli.... Nie mieli żadnej "dokumentacji" do zaworków :? Mówili że 30 raczej wytrzymają a wyżej to loteria :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 nie chcial by nikt kupic danfossa sc15g ?? jest to swietny kompresor ktory jak sadze bez problemu poradzil by sobie z dwoma parownikami. sprzedaje bo poprostu ostatnio doszedlem do wniosku ze mam u siebie w domu zbyt duzo tego calego sprzetu a moj komputer nie dziala bo procek i plyta padly podczas testow mego chlodzonka jesli ktos szuka jakiejs czesci to niech napisze na pw lub na adresy lockpicking@op.pl badz azaz_pl@op.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 nie chcial by nikt kupic danfossa sc15g ?? jest to swietny kompresor ktory jak sadze bez problemu poradzil by sobie z dwoma parownikami. sprzedaje bo poprostu ostatnio doszedlem do wniosku ze mam u siebie w domu zbyt duzo tego calego sprzetu a moj komputer nie dziala bo procek i plyta padly podczas testow mego chlodzonka jesli ktos szuka jakiejs czesci to niech napisze na pw lub na adresy lockpicking@op.pl badz azaz_pl@op.pl Ile chesz za tego danfosa jakie to ma parametry... ile to chodzilo nowe to czy uzywane... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 wybacz ze dopiero teraz odpowiadam wiec kompresor jestem w stanie oddac za 250zl nie jest on nowy bo nowe kosztuja powyzej 600zl a co do opisu to nie mam teraz czasu szukac ale napewno znajdziesz w necie sprzedalem juz taki jeden ravenowi wiec jesli chcesz sie czegos o nim dowiedziec wiecej to napisz do niego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 Na prośbę berkuta opiszę tutaj mój aktualny projekt chłodzenia A zatem - będzie to dwusystemowe chłodzenie Pierwszy i główny system to chłodziarka, oto jej komponenty : - Tecumseh 1/3HP (~250W) R12 - skraplacz 750W + Papst 150mm - zbiornik akumulacyjny na linię tłoczącą - filtr klimatyzacyjny Danfoss'a - średnica 5cm i długość 10cm, fi 6mm - linia ssąca w postaci rury miedzianej zwiniętej w pionową spiralę - długość 4m, średnica 10mm OD - trzy zawory serwisowe - na linię niskiego i wysokiego ciśnienia oraz do wlotu kompresora - parownik - rura miedziana 3m 12mm OD, spiralna - pojemnikiem będzie rura PCV - rurka kapilarna 0.8mm jako zawór dławiący (potem będzie C-PEV) - chłodziwem będzie mieszanina glikolu etylenowego oraz mieszanki etanolu i wody - gaz - R22 lub mieszanka R22 z R290 - wymiary tego systemu - 30cm x 40cm Drugim systemem będzie bezpośrednie chłodzenie dla CPU - znajdzie się to nad chłodziarką (ogólnie będzie mini szafka), oto części : - kompresor no-name 1/5HP (190W) R12 - skraplacz 750W + Papst 150mm lub od skraplacza - metalowy, 230V - filtr klimatyzacyjny Danfoss'a - średnica 5cm, długość 5cm, fi 6mm - zwinięta w spiralę rurka miedziana jako ssąca - długość 2m-4m, średnica 8mm OD - dwa zawory serwisowe - jeden do wlotu kompresora, drugi na linię tłoczącą - gaz R22 lub mieszanka R22/R290 - parownik - dwa płaskowniki miedziane 4x4 - konstrukcja pinowa - rurka kapilarna 0.8mm Chłodziarka będzie chłodzić skraplacz od systemu DD oraz NB i GPU. Tu mile widziane są sugestie odnoścnie konstrukcji chłodzenia skraplacza - póki co, myślę nad rurką 10mm ID i wpuszczoną w nią rurkę 6mm OD. W rurce 10mm ID będzie przepływać zimne chłodziwo chłodzące gorący gaz przelatujący w rurce 6mm OD. Całość będzie zaizolowana pianką poliuretanową. Mam niemal wszystkie części, jedynie czego mi brakuje to : - rurka kapilarna (RaVeN155 mi ją wyśle) - gaz R22 - olej mineralny To chyba tyle.. koncentrowałem się nad opisem, ale i tak mimo to mam wrażenie, że coś pominąłem ;) Pozdrawiam T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 Wievei co może ktoś kto sie na chłodzeniu freonem napiał by spis częsci jakie trzeba bo ja che to budowac z kumplem ojca gadam i on mimoze sporo żeczy załątwić nawet jakąs bardzo cienką kapilare z lodóki SILEZJA podobno najciensza. a kompresor chyba ZEm L76V 127 W podobno pójdzie na r404a. i jeszcz ejdnmo ten gaz w pojemniku 1kg kosztuje 70zł ok ile trzeba go do tego chłodznia bo jak pan Janusz mi mówił około 12dg to lodówki ale chyba do chodznia freonem trzeba więcej. Czy to prawda ze czym dłuższa kjailara tym lepiej ?? bo ja bym dał maks ile sie da Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 dla zainteresowanych - aukcja http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37380824 ciekawe, nie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[cahe] Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 Witam! :-) W koncu i na mnie musiala przyjsc pora... Bede powoli zbieral sprzet i w zwiazku z tym mam na razie jedno pytanie: Czy mieszka ktos w miare blisko Kielc i dysponuje sprzetem niezbednym do lutowania/obrobki wszystkiego? I bylby na tyle mily, zeby mnie na kilka godzin ugoscic ;-). Oczywiscie nie za darmo! (skrzynka browca, lub inna forma zaplaty). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...