Skocz do zawartości
berkut

!! Chłodzenie freonem !!

Rekomendowane odpowiedzi

jak masz kasę na bywanie w Stanach to nie masz kasy ?

A adwokat to zarobi dużo więcej ! Ale rozumiem Ciebie. Tylko na razie wyniki są mizerne - z ogniwem peltiera i chłodzeniem wodnym z tego co wiem tez można osiągnąć temperatury ujemne !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz kasę na bywanie w Stanach to nie masz kasy ?

A adwokat to zarobi dużo więcej ! Ale rozumiem Ciebie. Tylko na razie wyniki są mizerne - z ogniwem peltiera i chłodzeniem wodnym z tego co wiem tez można osiągnąć temperatury ujemne !

chyba mnie zle zrozumiales... ja tam sie urodzilem i mieszkalem przez 6 lat a nie sobie wyjezdzam tam na wakacje :/

mozna ale jaka cena? 2 peltiery po 226W (z 300zl sztuka conajmniej), do tego odpowiedni blok (mate by z 200-300 za taki policzyl), przynajmniej 100zl na odpowiednia chlodnice i wentyl i pompke z 2000l/h zeby odpowiednio szybko woda plynela przez blok :/ powiedzmy ze wychodzi 800zl- za taka cene mozna zlozyc chlodzenie (z nowiusienkich elementow) ktore bedzie schodziz z 150W obciazeniem do -35C..... moje grosze kosztowalo (w porownaniu z 800zl) i koszty rozkladaja sie w czasie na male sumy po 40zl... :/ tera na 90% bede mial duzy wydatek bo kupuje od undofena jego agregat ktory zmoduje- wtedy napewno bede mial mniej niz -30C z takim obciazeniem jak tera mam :/

pozatym rzeczy takie jak np. zamarzanie ukladu mnie powstrzymuja przed zejsciem do nizszych temp :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apropo skraplacza.

najstarsi bimbrownicy (osobniki pedzace najlepszy bimber) uzywaja jako skraplaczy zwyklych nagrzewnic samochodowych. <dzizas - napoj wyskokowy z uzywanej nagrzewnicy - to musi chyba miec swoj smak i barwe!!!>

po co wiec uzywac do tego celu jakichs polsrodkow??? sam osobiscie na pierwszym szrocie na jaki sie wybralem dostalem miedziana!!! nagrzewnice od opla kadeta. nie jest taka jak normanie spotykane - rurki + zeberka z blaszek - ale jest jaks tak dziwnie polutowana. zaplacilem za nia 35zl!!! a lezalo tam tego od *** i jeszcze ciut.

genialne jest to ze jest miedziana - bo poza dobrym oddawaniem ciepla, strasznie latwe jest wyciecie oryginalnych rurek doprowadzajacych i wlutowanie np. kolanek od instalacji CO dokladnie tak jak potrzeba.

tak tylko przyszlo mi to do glowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam do was taka mala prozbe, nie piszcie do mnie maili w stylu : "jak zrobic chlodzenie freonem" bo po prostu na cos takiego nie bede odpisywal

w miare mozliwsoci nie proscie mnie o zadne projekty bo za kilka dni dam na forum wszystko... :/

dzisiaj udalo mi sie wkoncu zmusic uklad do tego zeby nie zmarzal, spusilem z niego caly stary gaz, zostawilem z pompa prozniowa na 2h i potem podgrzalem wszystkie przewody do ~ 250C

by cala pozostala wilgoc ulotnila sie.

potem przeplukalem przewody do napelniania butanem i napelnilem caly uklad- narazie po 1 testach udalo mi sie do -25C zejsc i nie zamarza, niedlugo do tych -32C powroce

jutro prawodopodobnie kupie 11l butle z propanem na stacji benzynowej

pozatym bede przerabial uklad tak aby mniej miejsca zajmowal a mam duzo wolnego czasu gdyz nabawilem sie bakteryjnego zpalenia gardla :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ani do Gdanska ;). Swoja droga jak juz ktos wspomnial o VapoChill'u... znalazlem cos podobnego tyle ze zdaje sie byc pod paroma wzgledami lepsze, a mianowicie: jest zbudowana jak KryoTech (normalna obudowa Enlight z dopasowanym wizualnie "podpiwniczeniem" na agregat a nie jakas tam beczka ktora ciezko zamknac :P), osiagane temperatury sa sporo nizsze niz w VapoChill bo podaja -40 st. C przy 80W, -30 st. C przy 150W, a na koniec, co chyba najwazniejsze dla statystycznego Polaka - cala ta impreza kosztuje (w przeliczeniu na zlotowki) 2400 zl a nie 3800 :P. Stad wynika ze jesli jest to uzadzenie ponadczasowe (powinno przetrwac kilka kompow) to moze i by sie oplacalo to kupic. Kolega berkut pewnie by sie ze mna nie zgodzil ale w koncu nie kazdy jest tak zdolny zeby zlozyc wlasny WC a co dopiero FC (a niektorym po prostu sie nie chce ;)).

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz na mysli Promeetie czy Maxxpert'a? (nie pamietam jak sie to pisze)

To zasmuce cie, promeetia ma bardzo duze problemy z powtarzalnoscia osiagow, 1 osiagaja te 80W przy -40C a inni maja po 44C przy tych 80W!!!

Jak wejdziemy do unii/zniesione zostana cla na sprzet komputerowy to te chlodenie bedzie kosztowalo ok. 1200zl, ale radzilbym wam wpierw poczkac az poprawia procesy technologiczne

Maxxpert jest wysmienity, ma bardzo dobry parownik ale kosztuje swoje.... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam do was taka mala prozbe, nie piszcie do mnie maili w stylu : "jak zrobic chlodzenie freonem" bo po prostu na cos takiego nie bede odpisywal

w miare mozliwsoci nie proscie mnie o zadne projekty bo za kilka dni dam na forum wszystko... :/

dzisiaj udalo mi sie wkoncu zmusic uklad do tego zeby nie zmarzal, spusilem z niego caly stary gaz, zostawilem z pompa prozniowa na 2h i potem podgrzalem wszystkie przewody do ~ 250C

by cala pozostala wilgoc ulotnila sie.

potem przeplukalem przewody do napelniania butanem i napelnilem caly uklad- narazie po 1 testach udalo mi sie do -25C zejsc i nie zamarza, niedlugo do tych -32C powroce

jutro prawodopodobnie kupie 11l butle z propanem na stacji benzynowej  

pozatym bede przerabial uklad tak aby mniej miejsca zajmowal a mam duzo wolnego czasu gdyz nabawilem sie bakteryjnego zpalenia gardla :/

a jak zrobic chlodzenie freonem :)))))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj napelnilem uklad propanem :mrgreen: szkoda ze jest go 2x za malo :/

uzylem tegoz samego pojemniczka co przedtem tylko ze wpierw go w lodowce do -30C schlodzilem tak zeby butan napewno nie odparowal, musze jeszcze przynajmniej 2 taka puszke kupic jezeli chce jeszcze dzisiaj uklad uruchomic (niedlugo kupie po prostu 11l baniak propanu zeby juz wiecej nie trzeba bylo lazic i kupowac polproduktow), bylbym bardzo wdzieczny za info o cenie czegos takiego :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj napelnilem uklad propanem :mrgreen: szkoda ze jest go 2x za malo :/

uzylem tegoz samego pojemniczka co przedtem tylko ze wpierw go w lodowce do -30C schlodzilem tak zeby butan napewno nie odparowal, musze jeszcze przynajmniej 2 taka puszke kupic jezeli chce jeszcze dzisiaj uklad uruchomic (niedlugo kupie po prostu 11l baniak propanu zeby juz wiecej nie trzeba bylo lazic i kupowac polproduktow), bylbym bardzo wdzieczny za info o cenie czegos takiego :/

Dołączona grafika Kliknij butle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i znowu ja , miezylem jakipozim chalasu jest na tych sprezarkach i na jednym (pemna instalacja , jeszcze nie rozebrane, z freonem w sroduk(radzieckiej produkcji ,155W)) bylo ~ -30db a drugi (tez ma kompletna intalacje ale brak freonu(polskiej produkcji ,120W)) i byl na nim w granicach ~ -20db czy to mozliwe ze ten bez freonu byl o 10db glosniejszy, a dotego slabszy jest, ??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...